Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2018 14:29

Δεκάδες χιλιάδες σε πορεία εναντίον των τούρκων φασιστών στον τουρκοκυπριακό τομέα της Λευκωσίας

Δεκάδες χιλιάδες σε πορεία εναντίον των τούρκων φασιστών στον τουρκοκυπριακό τομέα της Λευκωσίας*

Με κυρίαρχα συνθήματα «Ώμος με ώμο (Δίπλα δίπλα) απέναντι στον φασισμό», «Αυτή η χώρα μας ανήκει, εμείς θα την διοικήσουμε», «Ειρήνη και δημοκρατία» πενήντα χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, πήραν απόψε μέρος στη διαδήλωση.

Με κυρίαρχα συνθήματα «Ώμος με ώμο (Δίπλα δίπλα) απέναντι στον φασισμό», «Αυτή η χώρα μας ανήκει, εμείς θα την διοικήσουμε», «Ειρήνη και δημοκρατία» πενήντα χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, πήραν απόψε μέρος στη διαδήλωση, που οργάνωσε στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας η «Συνδικαλιστική Πλατφόρμα», σε ένδειξη συμπαράστασης στην εφημερίδα Afrika. Αψηφώντας την βροχή οι διαδηλωτές, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν και Ελληνοκύπριοι, βροντοφώναξαν: «φωνάζουμε, φωνάζουμε ν’ ακούσει ο Ερντογάν!»

Η διαδήλωση ήταν ειρηνική. Οι διαδηλωτές διέσχισαν κεντρικό δρόμο της κατεχόμενης Λευκωσίας, περνώντας από το γραφείο του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, για να του εκφράσουν τη στήριξή τους, και μέσω της Πύλης της Κερύνειας κατέληξαν στον κυκλικό κόμβο μπροστά από την εφημερίδα Afrika, την «βουλή» και την τουρκική «πρεσβεία», όπου είχε στηθεί εξέδρα για καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο όμως ακυρώθηκε λόγω της βροχής.

Ο διευθυντής της Afrika, Σενέρ Λεβέντ, μαζί με μέλη του προσωπικού βρίσκονταν έξω το κτήριο, όπου στεγάζονται τα γραφεία της εφημερίδας.

Τρία κόμματα, το κόμμα Νέα Κύπρος, το κόμμα Ενωμένη Κύπρος και το κόμμα Κοινοτικής Σωτηρίας αλλά και ακόμη μια συντεχνία η GÜKAD («Σύνδεσμος ανάπτυξης βελτίωσης Μόρφου) συμμετείχαν στην πορεία.

Στο τέλος της πορείας αναγνώστηκε εκ μέρους εκπροσώπου των διοργανωτών κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «το τελευταίο διάστημα έχουμε ζήσει μη αποδεκτά γεγονότα και ήρθαμε αντιμέτωποι με ενέργειες γεμάτες θυμό, που καταπατούν το δικαίωμα της ελευθερίας της σκέψης, βρισιές ακούγονται εναντίον βουλευτών και η αστυνομία είναι απλά ένας θεατής. Άτομα διαφορετικής θρησκείας, γλώσσας, χρώματος και καταγωγής πορευόμαστε για ένα κοινό μέλλον ελεύθερο, πλάι – πλάι ενάντια στον φασισμό και υπέρ της δημοκρατίας».

Στο ανακοινωθέν τονίζεται: «Δεν θα γίνουν αποδεκτές ενέργειες φασιστικές και βίαιες, ενέργειες που σπέρνουν το φόβο και όλοι, ανεξαρτήτως καταγωγής, έχουν δικαίωμα στην ισότητα και στην δημοκρατία».

Προστίθεται ότι: «Όσο είμαστε ενωμένοι, ως μια γροθιά στον αγώνα μας ενάντια στον φασισμό και υπέρ της ειρήνης και της δημοκρατίας μπορούμε να δημιουργήσουμε καλύτερες ημέρες».

Άλλα συνθήματα που ακούσθηκαν ήταν: «Είμαστε λαός, υπάρχουμε, δεν θα σωπάσουμε», «Ενότητα, αγώνας, αλληλεγγύη», «Ζήτω η αδελφότητα των λαών», «Τέλος στην βία κατά της σκέψης».

Επίσης, οι διαδηλωτές τραγούδησαν ένα τραγούδι, που έλεγε: «Φασίστες γέμισαν την χώρα μας».

Ως μια από τις «πιο ιστορικές και μεγάλες διαδηλώσεις» χαρακτήρισε την αποψινή το τουρκοκυπριακό ειδησεογραφικό κανάλι SIM TV.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: kar.org

 

* Το kar.org, από το οποίο αναδημοσιεύουμε, αναφέρει πενήντα χιλιάδες (50.000) ενώ το κυπριακό σάιτ Πολίτης αναφέρει πέντε χιλιάδες (5.000). Όμως στο βίντεο του facebook του Θέλουμεν Ομοσπονδία - We Want Federation - Federasyon İstiyoruz! ο κόσμος είναι δεκάδες χιλιάδες.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2018 17:20

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.