Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 00:10

ΕΞΩ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΚΙ Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΣ ΟΛΜΕ

 

Αυτές τις ημέρες, τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές έχουν μπει στο στόχαστρο εθνικιστικών και ακροδεξιών κύκλων. Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε από τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου και την αμφισβήτηση του Πολυτεχνείου και συνεχίστηκε με πρόσχημα το Μακεδονικό ζήτημα κ.α. Αφού η πρώτη απόπειρά τους απέτυχε, επιδίδονται τώρα σε μια άνευ προηγουμένου πατριδοκαπηλία και προσπαθούν να σπείρουν στη νεολαία ακραίες αλυτρωτικές, μιλιταριστικές και εθνικιστικές αντιλήψεις. Καλούν από τα διαδικτυακά μέσα σε συντονισμό καταλήψεων σχολείων στις 29/11, με ανάρτηση πανομοιότυπων πανό και αναγραφή συνθημάτων με φασιστικά σύμβολα (μαιάνδρους και κέλτικους σταυρούς) κ.α.

Την ίδια στιγμή στοχοποιούν καθηγητές/τριες (π.χ. Βέροια), σχολεία (π.χ. Γέρακας) και ολόκληρες ΕΛΜΕ (π.χ. Ε΄ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής, Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης) που αντιστέκονται σε αυτή τους την προσπάθεια, καλώντας σε «διαπόμπευση» και σε άσκηση σωματικής βίας προς παραδειγματισμό. Πίσω από αυτούς τους σχεδιασμούς γίνεται όλο και περισσότερο φανερό ότι κρύβεται η οργάνωση της Χρυσής Αυγής, φασιστικές ομάδες όπως η νεοναζιστική ΕΣΑ, εθνικιστικά και άλλα ακροδεξιά μορφώματα.

Η επίθεση του φασισμού στη νεολαία δεν είναι τυχαία. Επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν την αγωνιστική ριζοσπαστικοποίησή της απέναντι στις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων και να αποδυναμώσουν τους αγώνες της ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και των μνημονίων, στη διαρκή λιτότητα και στην ανεργία. Επιχειρούν να πείσουν τη νεολαία ότι για τα προβλήματα, φταίει η δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός, ο γειτονικός λαός, οι πρόσφυγες, ο μετανάστης, ο «άλλος», ο διαφορετικός και να νομιμοποιήσουν έτσι στη συνείδηση της, το ξέπλυμα της Χ.Α. ενόψει και των καταιγιστικών εξελίξεων σε βάρος της, στη δίκη της ως εγκληματικής οργάνωσης.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταγγέλλει τα παραπάνω περιστατικά και δηλώνει απερίφραστα ότι θα φράξει το δρόμο σε όσους με πρόσχημα το μακεδονικό ζήτημα επιχειρούν να μετατρέψουν τον ευαίσθητο χώρο των σχολείων σε πεδίο εθνικισμού και μιλιταρισμού, καλλιεργώντας το διχασμό, το μίσος, το ρατσισμό και τις νεοφασιστικές αντιλήψεις. Σε όσους προσπαθούν να μεταστρέψουν την αγάπη κάθε λαού για μια ελεύθερη και δημοκρατική πατρίδα σε μίσος και εχθρότητα προς τους άλλους λαούς.

Οι εκπαιδευτικοί σύμφωνα με τις καταστατικές αρχές της Ομοσπονδίας και την ουσία του εκπαιδευτικού έργου, έχουμε υποχρέωση να μιλήσουμε στους μαθητές μας για τη φιλία, την αλληλεγγύη και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, για το κοινό τους συμφέρον απέναντι στον ιμπεριαλισμό, το ΝΑΤΟ, στα μεγάλα πολυεθνικά μονοπώλια που προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη και την επιρροή τους στήνουν εθνικούς πολέμους και εμφύλιους σπαραγμούς σπέρνοντας το θάνατο και εξωθώντας τους λαούς στην προσφυγιά και τη μετανάστευση. Οφείλουμε να αποκαλύψουμε στα μάτια των μαθητών μας το πραγματικό πρόσωπο του εθνικισμού και του φασισμού, ώστε να γνωρίσουν τις εικόνες ολέθρου από τις καταστροφές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τις θηριωδίες και τις εκτελέσεις, τα πεινασμένα παιδιά της Κατοχής, το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, τα καμένα χωριά από τους Γερμανούς, το Δίστομο, την Κάνδανο, τον Χορτιάτη.

Είναι χρέος του κόσμου της εκπαίδευσης να υπερασπιστεί το σχολείο και τη νέα γενιά, να μην επιτρέψει η πατριδοκαπηλία και η εθνικιστική τύφλωση να σπείρουν το διαιρετικό μίσος ανάμεσα στους μαθητές μας και να ξεπλυθούν πολιτικά οι δολοφόνοι του Π. Φύσσα. Να υπερασπιστούμε τη ζωή, την απαίτηση για μόρφωση, δουλειά, ελευθερία, ειρήνη και αλληλεγγύη με τους λαούς.

Από όλες αυτές εξελίξεις, προκύπτει ανάγκη για ενδυνάμωση του παιδαγωγικού ρόλου του σχολείου με βάση τις αξίες του ανθρωπισμού, του Διαφωτισμού, της ανοιχτής κοινωνίας. Να αναδείξουμε τη βασική αποστολή της εκπαίδευσης για την προαγωγή μιας δίκαιης κοινωνίας χωρίς διακρίσεις και ανισότητες. Να διαπαιδαγωγούμε τους μαθητές μας στα ιδανικά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της αδελφοσύνης. Κάνουμε σαφές ότι τα σχολεία δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για να υπηρετούν αντιεκπαιδευτικές αντιλήψεις και πρακτικές, που υπονομεύουν την κοινωνική αποστολή τους και τη λειτουργία τους.

Η ΟΛΜΕ θα πάρει πρωτοβουλίες και θα στηρίξει άμεσα τις πρωτοβουλίες των ΕΛΜΕ σε αυτή την κατεύθυνση. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί τις ΕΛΜΕ και τους εκπαιδευτικούς να προχωρήσουν σε συσκέψεις συλλόγων διδασκόντων, να οργανώσουν συζητήσεις με γονείς και μαθητικές κοινότητες, να αποκαλύψουν το φασιστικό και εθνικιστικό σχεδιασμό και τους κινδύνους που φέρνει, συζητώντας και για τη διεκδίκηση των σημερινών μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων της νέας γενιάς. Να προχωρήσουν σε έκδοση υλικών και εκδηλώσεις του εκπαιδευτικού κινήματος προς την κοινωνία, στην οργάνωση συγκεντρώσεων με δασκάλους, φοιτητές, εργατικά σωματεία και φορείς του μαζικού κινήματος σε όλες τις πόλεις, καθώς και σε άλλες πρωτοβουλίες με χαρακτήρα αντιφασιστικό, αντιεθνικιστικό, αντιπολεμικό, αντιρατσιστικό.

 

Ε΄ΕΛΜΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αυτές τις ημέρες, τα σχολεία, οι συνάδελφοι και οι μαθητές μας έχουν μπει στο στόχαστρο φασιστικών ομάδων. Είναι μια κατάσταση που ξεκίνησε από τις γιορτές του Πολυτεχνείου και την απόπειρα στοχοποίησης και εκφοβισμού εκπαιδευτικών και μαθητών που συμμετείχαν σε αυτές και τώρα εκδηλώνεται με πρόσχημα την ευαισθησία όλων γύρω από τα εθνικά ζητήματα. Πρόκειται για μια προσπάθεια πατριδοκαπηλίας και καλλιέργειας στη νεολαία ακραίων εθνικιστικών αντιλήψεων. Χρησιμοποιούν καλέσματα σε καταλήψεις σχολείων στις 29/11 μέσω διαδικτυακών μέσων, ανάρτηση πανομοιότυπων πανό και αναγραφή συνθημάτων με φασιστικά σύμβολα (μαιάνδρους και κέλτικους σταυρούς) κ.α.

Την ίδια στιγμή στοχοποιούν προσωπικά καθηγητές/τριες (π.χ. Βέροια) και ολόκληρες ΕΛΜΕ (π.χ. Ε ΕΛΜΕ Αν. Αττικής, Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης) που αντιστέκονται σε αυτή τους την προσπάθεια, καλώντας σε «διαπόμπευση» και σε άσκηση σωματικής βίας προς παραδειγματισμό!

Ως ΔΣ της στηρίζουμε τους συναδέλφους μας, καταγγέλλουμε τα παραπάνω περιστατικά και καλούμε τους εκπαιδευτικούς να δώσουμε κοινό αγώνα, ώστε να προστατεύσουμε τα σχολεία μας από τέτοιου είδους καταστάσεις.

Η διαρκής λιτότητα, η φτώχεια και το χτύπημα μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων, οι πολιτικές της ΕΕ και των μνημονίων, το νέο «ανήκομεν εις τη Δύση» με υπόκλιση στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, είναι το καλύτερο λίπασμα στο έδαφος του εθνικισμού.

Χρέος μας είναι ως εκπαιδευτικοί, να υπερασπιστούμε τη νέα γενιά από το δηλητήριο του φασισμού σύμφωνα με τις καταστατικές αρχές της Ομοσπονδίας και την ουσία του εκπαιδευτικού έργου. Να μην επιτρέψουμε η πατριδοκαπηλία και η εθνικιστική τύφλωση να σπείρουν το διαιρετικό μίσος ανάμεσα στους μαθητές μας. Να πούμε με διάθεση αποκάλυψης της αλήθειας και όχι πόλωσης, ότι οι απάνθρωπες ιδεολογίες του φασισμού και του ναζισμού έχουν οδηγήσει στις τεράστιες καταστροφές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τους θανάτους πάνω από 500.000 Ελλήνων στη Γερμανική Κατοχή, το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, τα καμένα χωριά και την ολοκληρωτική λεηλασία του πλούτου της χώρας μας από τους Γερμανούς.

Να υπερασπιστούμε τη ζωή και τη δημοκρατία, την απαίτηση για μόρφωση, εργασία, ελευθερία, ειρήνη και αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς!

ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ Ε΄ΕΛΜΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής

 

Κυρίως από την επέτειο του Πολυτεχνείου φέτος σχολεία, εκπαιδευτικοί και μαθητές έχουν μπει στο στόχαστρο εθνικιστικών, ακροδεξιών και φασιστικών κύκλων. Αυτό συνεχίζεται και τώρα με πρόσχημα κυρίως το μακεδονικό ζήτημα και την υπόθεση Κατσίφα στην Αλβανία. Αφού αρχικά απέτυχαν, τώρα ως γνήσιοι πατριδοκάπηλοι προωθούν στη νεολαία ακραίες αλυτρωτικές και εθνικιστικές αντιλήψεις εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη αγωνία τους, αλλά και την άγνοιά τους. Καλούν σε καταλήψεις σχολείων στις 29/11 διαδικτυακά, με πανό, συνθήματα και φασιστικά σύμβολα.

Ταυτόχρονα, οι ακροδεξιοί στοχοποιούν εκπαιδευτικούς στα Σεπόλια, τη Βέροια και τα Χανιά ή ολόκληρες ΕΛΜΕ, όπως την Ε΄ Αν. Αττικής και τη Γ΄ Θεσσαλονίκης, καλώντας σε «διαπόμπευση» και σε σωματική βία για παραδειγματισμό. Γίνεται φανερό ότι δρουν η Χρυσή Αυγή και άλλες φασιστικές, εθνικιστές και ακροδεξιές ομάδες. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ καταγγέλλει τα περιστατικά αυτά και θα εμποδίσει όσους προσπαθούν να μεταφέρουν στα σχολεία τον φόβο, τον εθνικισμό και τις εγκληματικές πρακτικές.

Μετά τις πολλαπλές ρατσιστικές επιθέσεις σε φτωχούς και ανυπεράσπιστους μετανάστες από τα Τάγματα Εφόδου της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, τις επιθέσεις σε αγωνιστές κοινωνικών κινημάτων, πολιτικούς αντιπάλους, τα διάφορα μισαλλόδοξα, αντιδημοκρατικά και σκοταδιστικά κηρύγματα, ανοίγει τώρα ένα καινούργιο μέτωπο με τον κόσμο της εκπαίδευσης.

Ο Θ. Τζήμερος σε ανάρτηση βίντεο με την γιορτή του Πολυτεχνείου σε Δημοτικό στα Σεπόλια έγραψε «Δάσκαλοι-σκουπίδια, γιορτές-σκουπίδια, η Παιδεία μια απέραντη χωματερή». Άλλοι έβριζαν σε κλίμα εθνικιστικής υστερίας και φασιστικών απειλών τους εκπαιδευτικούς γιατί γιορτάζουν το Πολυτεχνείο. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του βουλευτή της Χ. Α. Λαγού ότι: «… Δεν υπήρξε ούτε ένας νεκρός. Κι ευτυχώς που υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία, τα οποία αύριο δεν θα γιορτάσουν αυτή την επέτειο…». Και πράγματι κάποια ιδιωτικά δεν έκαναν τη γιορτή του Πολυτεχνείου φέτος, επιδιώκοντας κι αυτά να ξεχάσουν το δημοκρατικό, αγωνιστικό και ανατρεπτικό πνεύμα της εξέγερσης!...

Όμως, εθνικιστές, φασίστες και ακροδεξιοί έχουν μεγάλο θράσος και λένε πολλά ψέματα. Γιατί είναι πάντα απόντες από τους αγώνες του λαού και της νεολαίας για μόρφωση, δουλειά, ελευθερία και δημοκρατία. Ο φασισμός και ο ναζισμός έχουν οδηγήσει στις καταστροφές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τα χιλιάδες πεθαμένα παιδιά από την πείνα στην Κατοχή, τα πάμπολλα καμένα χωριά και τις σφαγές από τους Γερμανούς ναζί και το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Αυτοί πιστεύουν στο 3ο Ράιχ του Χίτλερ που αιματοκύλισε τον κόσμο και στη χούντα του Παπαδόπουλου που φυλάκισε τους Έλληνες, δολοφόνησε φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενους στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, με αιτήματα Ψωμί Παιδεία Ελευθερία. Σήμερα οι ίδιοι με τάγματα εφόδου τρομοκρατούν ανυπεράσπιστους πολίτες και δολοφονούν, όπως έγινε με τον Φύσσα και τον Λουκμάν κι ακόμη νοσταλγούν τους προδότες συνεργάτες των Γερμανών καταχτητών που έστελναν, τους έλληνες πατριώτες για εκτέλεση.

 

Από την άλλη η διαρκής λιτότητα, η φτώχεια και το χτύπημα μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων, οι πολιτικές της ΕΕ και των μνημονίων και η υποταγή στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ είναι το καλύτερο λίπασμα στο έδαφος του εθνικισμού. Οφείλουμε να αντιπαλέψουμε με αποφασιστικότητα απέναντι και σε αυτά τα προβλήματα.

 

Οι νοσταλγοί της χούντας και του ναζισμού δεν μας τρομοκρατούν. Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να αναπτύξουμε και πάλι τον αγώνα για «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, Δημοκρατία». Υπερασπιζόμαστε τη ζωή, το δικαίωμα για μόρφωση, δουλειά, ελευθερία, ειρήνη και αλληλεγγύη ανεξάρτητα από φύλο, χρώμα, φυλή και θρησκεία. Και καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια εισβολής και επιβολής των φυλετικών διακρίσεων και του σωβινισμού στα σχολεία. Με τους αγώνες μας αυτούς θα νικήσουμε τον φασισμό και τα σχέδια του.

 

Αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη παιδαγωγική πράξη που οφείλουμε στη νέα γενιά!

 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ

 

ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης νομού Ρεθύμνου

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ ΝΑ ΕΙΣΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

 

Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες της απόπειρας ακροδεξιών οργανώσεων να εισχωρήσουν στα σχολεία, καλώντας υπογείως μέσω διαδικτυακών μέσων τούς μαθητές σε καταλήψεις με πρόσχημα το Μακεδονικό Ζήτημα ή την υπόθεση Κατσίφα.

Παράλληλα, οι ίδιο κύκλοι στοχοποιούν μεμονωμένους συναδέλφους (όπως τον συνάδελφο στη Βέροια, που στοχοποίησε μέσω του Διαδικτύου ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Παναγιώταρος) ή ΕΛΜΕ (π.χ. Ε΄ ΕΛΜΕ Ανατ. Αττικής, Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης), ή παρενοχλούν συναδέλφους στα Χανιά με την ιδιότητα του ‘’αγανακτισμένου πολίτη’’.

Ως λειτουργοί της εκπαίδευσης λέμε ξεκάθαρα, απευθυνόμενοι και στους μαθητές μας, πως η απόπειρα των φασιστών να εισχωρήσουν στα σχολεία δεν συνιστά προσέγγιση, αλλά ΕΠΙΘΕΣΗ στη νεολαία. Οι νέοι είναι πάντα πιο προοδευτικοί και ριζοσπαστικοποιημένοι. Αμφισβητούν την ‘’ορθότητα’’ του κόσμου των ενηλίκων και αυτό ποτέ δεν ήταν ευχάριστο στην καθεστηκυία τάξη. Οι φασίστες, από την άλλη, ποτέ δεν αμφισβήτησαν τον καπιταλισμό – αντιθέτως υπήρξαν οι καλύτεροι και πιο αποκρουστικοί του υπηρέτες. Είναι αλλεργικοί σε κάθε μορφή ελευθερίας και ελεύθερης σκέψης. Γι’ αυτό θέλουν τη νεολαία και τους μαθητές χειραγωγημένους και αποπροσανατολισμένους.

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου:

  • Εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της σε όλους τους συναδέλφους και τον κάθε αγωνιστή που στοχοποιείται από τους φασίστες. Το ότι τους ενοχλούμε σημαίνει ότι κάτι καλό κάνουμε. Πέρα από τις δικές μας ενέργειες, είναι υποχρέωση του κράτους να προστατέψει τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς προκειμένου να ασκούν το παιδαγωγικό τους έργο ελεύθερα, και όχι υπό το καθεστώς απειλών από φασιστικές συμμορίες.

  • Καλεί τη νεολαία να αγωνιστεί για τη μόρφωση που της στερούνε, για το δικαίωμα στη δουλειά με ανθρώπινους μισθούς και συνθήκες εργασίας, για το σταμάτημα της φτώχιας και της λιτότητας. Με λίγα λόγια, να κάνει τους δικούς της αγώνες κι όχι να γίνει υποχείριο των νοσταλγών εκείνων που αιματοκύλισαν την ανθρωπότητα.

  • Καλεί τους γονείς να είναι κοντά στα παιδιά, να επαγρυπνούν, για να μην εισχωρήσει στις ψυχές τους το δηλητήριο του φασισμού, που μόνο κακό θα τους κάνει.

  • Ζητάει από την κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη να ολοκληρωθεί επιτέλους η δίκη των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής. Όσο οι, ακόμα και καθ’ ομολογία τους, δολοφόνοι, κυκλοφορούν ελεύθεροι, τόσο περισσότερο αποθρασύνονται.

  • Τέλος, ως λειτουργοί της εκπαίδευσης, αλλά και ως πολίτες και ως άνθρωποι λέμε ξεκάθαρα στους φασίστες ότι δεν τους φοβόμαστε και θα μας βρουν μπροστά τους. Είμαστε εδώ, δηλώνουμε την ιδιότητα και τα πιστεύω μας, δεν έχουμε ανάγκη να κρυφτούμε πίσω από ανώνυμα ‘’καλέσματα’’.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ ΧΑΝΙΩΝ

ΘΕΜΑ: ΟΧΙ ΣΕ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Καταδικάζουμε απερίφραστα την προσπάθεια της Χρυσής Αυγής και άλλων φασιστικών και εθνικιστικών οργανώσεων να δηλητηριάσουν τη μαθητική νεολαία με το δηλητήριο του εθνικισμού, του σωβινισμού, του ρατσισμού και του φασισμού προωθώντας στα σχολεία εθνικιστικές καταλήψεις.

Οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν επιχειρούν να καπηλευτούν την οργή των μαθητών για την κυβερνητική πολιτική που διαλύει το δημόσιο σχολείο και να την μετατρέψει σε σοβινιστικές και αλυτρωτικές κραυγές. Προσπαθούν να στρέψουν τη νεολαία μακριά από τα πραγματικά της προβλήματα τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, την ανεργία, την εκμετάλλευση, τη φτώχεια την έλλειψη προοπτικής και τη μετανάστευση. Στοχεύουν στο να προετοιμάσουν τη νεολαία στο να γίνει κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστικών και εθνικιστικών ανταγωνισμών που ξαναφουντώνουν στην ευρύτερη περιοχή μας προσβλέποντας στη στρατολόγηση νέων στα τάγματα εφόδου τους. Επιχειρούν να ξεπλύνουν τα εγκλήματα της ναζιστικής συμμορίας που αποδεικνύονται σε κάθε συνεδρίαση της δίκης της ΧΑ ως εγκληματική οργάνωση. Αποθρασυνόμενοι από την προσπάθεια αμφισβήτησης της επετείου του Πολυτεχνείου από ακροδεξιούς και νεοφιλελεύθερους πολιτικούς (και όχι μόνο) επιχειρούν να βάλουν πόδι μέσα στα σχολεία καλλιεργώντας το μίσος,

Δεν είναι η πρώτη φορά που το επιχειρούν. Το ίδιο επιχείρησαν να κάνουν όταν παρίσταναν τους αγανακτισμένους γονείς εμποδίζοντας την ένταξη των προσφυγόπουλων μέσα στα σχολεία. Το ίδιο επιχείρησαν να κάνουν όταν παρίσταναν τους «εθνικά ευαίσθητους μαθητές» εμποδίζοντας το σχολείο της αλβανικής γλώσσας για τους μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς πέρσι στα Χανιά.

Η νεολαία, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι έχουν δώσει μεγάλους αγώνες ενάντια στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Έχουμε υπερασπίσει τη δημοκρατία μέσα στα σχολεία και την παιδαγωγική ελευθερία. Έχουμε παλέψει ενάντια στην διαρκή προσπάθεια να αμφισβητηθεί το δικαίωμα στη μόρφωση και στη γνώση και να αντικατασταθεί από ένα σχολείο προνόμιο για λίγους και εκλεκτούς. Έχουμε δώσει μεγάλους αγώνες για την ομαλή ένταξη ΟΛΩΝ των παιδιών στα σχολεία ανεξάρτητα από καταγωγή, μητρική γλώσσα, κοινωνική ή φυλετική προέλευση, ανεξάρτητα από το φύλο τους, τον προσανατολισμό τους. Έχουμε δώσει αγώνες ενάντια στο πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ κλπ. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από την ιστορία μας, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από αυτά για τα οποία παλέψαμε. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από αυτά για τα οποία αγωνίστηκαν συνάδελφοι μας όπως ο Νίκος Τεμπονέρας που έπεσαν νεκροί από τους ακροδεξιούς, υπερασπιζόμενοι την δημόσια εκπαίδευση. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η δημοκρατία μέσα στα σχολεία να αντικατασταθεί από την τρομοκρατία και τον τραμπουκισμό μικρών μειοψηφιών που επιβάλλουν με βία τις ιδεοληψίες τους.

Στον τόπο που έδωσε νεκρούς στον αγώνα ενάντια στο φασισμό, στον τόπο που χωριά ολόκληρα όπως η Κάντανος, τ’ Ανώγεια, το Κοντομαρί, η Βιάννου σφαγιάστηκαν από τους ναζί, αποτελεί ύψιστη ντροπή και προδοσία η σημερινή νεολαία να εμφορείται από τις ιδέες όσων μακέλεψαν τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας.

· Καλούμε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς να απομονώσουν τις λίγες μισαλλόδοξες φωνές μέσα και έξω από τα σχολεία. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να αναλάβουν δράση διδάσκοντας στις τάξεις τους για το ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο του φασισμού, του εθνικισμού, του ρατσισμού. Να αναδείξουν χωρίς περιστολές και φόβο ότι σημαίνουν πόλεμο, κρεματόρια, εκατόμβες νεκρών, σκλαβιά.

· Καλούμε τους μαθητές, γονείς εκπαιδευτικούς να αγωνιστούμε μαζί για τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης.

· Καλούμε τη νεολαία και τους εργαζόμενους να υπερασπίσουμε τα σχολειά και τη ζωή μας από τη καταστροφική μανία των μνημονίων και των αιματοβαμμένων πλεονασμάτων.

· Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των μαθητών που με συντριπτικές πλειοψηφίες απομονώνουν τις εθνικιστικές κραυγές και αποφασίζουν ενάντια στην εκδήλωση αντίστοιχων φαινομένων.Β ΕΛΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ΕΞΩ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΚΙ Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!

Αυτές τις μέρες πολλά σχολεία, εκπαιδευτικοί και μαθητές έχουν μπει στο στόχαστρο εθνικιστικών και ακροδεξιών κύκλων. Πρόκειται για μια κίνηση που ξεκίνησε από την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, συνεχίστηκε με την απόπειρα στοχοποίησης και εκφοβισμού εκπαιδευτικών και μαθητών που συμμετείχαν στις σχολικές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής και τώρα εκδηλώνεται απροκάλυπτα με πρόσχημα τα εθνικά ζητήματα. Αφού η πρώτη απόπειρά τους απέτυχε, επιδίδονται τώρα σε μια άνευ προηγουμένου πατριδοκαπηλία και προσπαθούν να σπείρουν στη νεολαία αλυτρωτικές και εθνικιστικές αντιλήψεις. Προχωρούν σε καλέσματα για καταλήψεις σχολείων στις 29/11 μέσω διαδικτυακών μέσων, σε ανάρτηση πανομοιότυπων πανό και αναγραφή συνθημάτων με φασιστικά σύμβολα (μαιάνδρους, κέλτικους σταυρούς κ.ά.). Την ίδια στιγμή στοχοποιούν προσωπικά καθηγητές/τριες (π.χ. Βέροια) και ολόκληρες ΕΛΜΕ (π.χ. Ε ΕΛΜΕ Αν. Αττικής, Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης) που αντιστέκονται σε αυτή τους την προσπάθεια, καλώντας σε «διαπόμπευση» και σε άσκηση σωματικής βίας προς παραδειγματισμό. Το ΔΣ της Β ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου καταγγέλλει τα παραπάνω περιστατικά, δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση του σωματείου στους/στις συναδέλφους/ισσες και δηλώνει απερίφραστα ότι θα φράξει το δρόμο σε όσους επιχειρούν να μεταφέρουν εντός των σχολείων το φόβο και τις εγκληματικές πρακτικές τους.

Η επίθεση του φασισμού στη νεολαία δεν είναι τυχαία. Όλοι αυτοί επιδιώκουν να παρεμποδίσουν την αγωνιστική ριζοσπαστικοποίησή της. Να νομιμοποιηθούν στη συνείδησή της, αποπροσανατολίζοντάς την από τις πραγματικές αιτίες της εξαθλίωσης και της ανεργίας σήμερα. Για τα προβλήματα, λένε, δεν φταίνε οι εκπρόσωποι της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, αλλά ο «δίπλα», ο «άλλος», ο γειτονικός λαός, «η δημοκρατία». Αντί για την προώθηση των ιδεών για τη φιλία και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, αντί για τη συνεργασία για το κοινό συμφέρον απέναντι στα γεράκια του ιμπεριαλισμού, του ΝΑΤΟ και των μεγάλων πολυεθνικών μονοπωλίων, καλλιεργούν το μίσος και τον πόλεμο μεταξύ των φτωχών. Η διαρκής λιτότητα, η φτώχεια, το χτύπημα μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων, οι πολιτικές της ΕΕ και των μνημονίων, το νέο «ανήκομεν εις τη Δύση» με υπόκλιση στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που υπηρετούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, αλλά και η αμάθεια και η πολιτιστική παρακμή είναι το καλύτερο λίπασμα στο έδαφος του εθνικισμού.

Έχουμε χρέος ως εκπαιδευτικοί να υπερασπιστούμε τα σχολειά και τη νέα γενιά από το δηλητήριο του εθνικισμού και του φασισμού, σύμφωνα με τις καταστατικές αρχές της Ομοσπονδίας και την ουσία του εκπαιδευτικού έργου. Να μην επιτρέψουμε η πατριδοκαπηλία και η εθνικιστική τύφλωση να σπείρουν το διαιρετικό μίσος ανάμεσα στους μαθητές μας. Να πούμε καθαρά ότι η εγκληματική ιδεολογία του φασισμού έχει οδηγήσει στις καταστροφές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το αιματοκύλισμα των λαών, τα πεινασμένα παιδιά της Κατοχής, το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, τα καμένα χωριά από τους Γερμανούς.

Να υπερασπιστούμε τη ζωή, να προβάλουμε την απαίτηση για μόρφωση, δουλειά, ελευθερία, ειρήνη και αλληλεγγύη με όλους τους λαούς.

Στους αγώνες για όλα αυτά θα τσακίσουμε το φασισμό και τις επιδιώξεις του.

Καλούμε την ΟΛΜΕ να αναλάβει πολύμορφες πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.Το ΔΣ της Β ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ηλείας για τις «αυθόρμητες» διαμαρτυρίες!!!!

Αυτές τις μέρες τα σχολεία και οι μαθητές μας έχουν μπει στο στόχαστρο εθνικιστικών και ακροδεξιών κύκλων. Ο ακροδεξιός και φασιστικός λόγος εισέρχεται επικίνδυνα και στον χώρο της εκπαίδευσης.

Ομάδες που δεν κρύβουν το ακροδεξιό τους πρόσωπο, άλλοτε φανερά, με κάποιους μαθητές, εξωσχολικούς και γονείς να προσπαθούν, με χειριστικό τρόπο αλλά και με απειλές, να επιβάλλουν σε διάφορα σχολεία «εθνικιστικές καταλήψεις» μέχρι τις 29/11 χρησιμοποιώντας μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφίσες με ψευδή στοιχεία, κα. Εμφανίζεται ως και ο Πύργος να συμμετέχει σε αυτή την εκδήλωση, με απόφαση ποιανών όμως; Στο πλαίσιο αυτό δρουν ανοιχτά ή συγκαλυμμένα η εγκληματική Χρυσή Αυγή και άλλες φασιστικές ομάδες τοπικού ή πανελλαδικού χαρακτήρα.

Όλοι αυτοί χρησιμοποιούν ως πρόσχημα το μακεδονικό, την υπόθεση Κατσίφα κ.α. επιδίδονται σε μια πατριδοκαπηλία, με συνθήματα κενά από διεκδικήσεις δικαιωμάτων αλλά γεμάτα μίσος. Από τις συζητήσεις που κάναμε με τα παιδιά σήμερα, στις 26/11, αντιληφθήκαμε άγνοια για τα ιστορικά θέματα, απλά τα παιδιά αναπαρήγαγαν συνθήματα απ’ αυτά που στάλθηκαν μέσω fb. Κυρίως ζητήματα αλυτρωτικού περιεχόμενου, με μίσος για τους γειτονικούς λαούς, μίσος για τη δημοκρατία, συνθήματα που ανήκουν στο «ρεπερτόριο» των φασιστών της ΧΑ και άλλων συνοδοιπόρων της.

Με τρομακτική ευκολία αυτοί οι ακροδεξιοί κύκλοι προσπαθούν να σπείρουν στη νεολαία ακραίες αλυτρωτικές και εθνικιστικές αντιλήψεις και διεκδικήσεις, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που μπορούν να έχουν για τη χώρα και το λαό μας. Αντί για την προώθηση των ιδεών για τη φιλία και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, για τη συνεργασία για το κοινό συμφέρον απέναντι στα γεράκια του ΝΑΤΟ και των μεγάλων πολυεθνικών, καλλιεργούν το μίσος και τον πόλεμο μεταξύ των φτωχών. Ο χειρότερος αποδεδειγμένα εχθρός μας είναι ο εθνικισμός και οι αλυτρωτικές απαιτήσεις, από όποιους κι αν καλλιεργούνται και προωθούνται. Χρέος μας είναι να συνεργαστούμε με τους λαούς όλων των χωρών και να εμποδίσουμε την ανάπτυξη του εθνικισμού από όλες τις πλευρές.

Επιδιώκεται το ξέπλυμα της ΧΑ ενόψει και των καταιγιστικών εξελίξεων σε βάρος της, στη δίκη της σαν εγκληματικής οργάνωσης. Ποιος μιλάει αλήθεια! Οι απόντες των κοινωνικών αγώνων σε παιδεία και κοινωνία, οι συκοφάντες των εκπαιδευτικών, οι εχθροί των αγώνων του εκπαιδευτικού κινήματος, που απαιτούν σταθερά ΜΑΤ και εισαγγελέα όταν πρόκειται για μαθητικές και φοιτητικές καταλήψεις για σοβαρά προβλήματα των μαθητών και των σχολείων! Αυτή τη στιγμή τα κενά στα σχολεία της Ελλάδας είναι περίπου 2000, ενώ στην Ηλεία 40 περίπου μόνο στη Β/θμια.

Η διαρκής λιτότητα, η φτώχεια και το χτύπημα μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων, η αμάθεια και η πολιτιστική παρακμή. Αυτό είναι το καλύτερο λίπασμα στο έδαφος του εθνικισμού. Υπουργός, διοίκηση και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ΜΜΕ σιωπούν ή ανέχονται τις λεγόμενες «εθνικιστικές καταλήψεις» ενώ στην παραμικρή κινητοποίηση επιστρατεύονται νόμοι και τιμωρίες. Καμιά οδηγία, καμιά προσπάθεια επικοινωνίας με τους μαθητές, αποκάλυψης του φασιστικού κινδύνου. Βολεύει μάλλον την κυβέρνηση ο ρόλος του αντίπαλου δέους και παίζει με τη φωτιά! Εξάλλου κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία του υπουργείου επέτρεψαν σε μια σειρά από ιδιωτικά σχολεία να καταργήσουν την γιορτή του Πολυτεχνείου(!), ενώ σε ορισμένα δημόσια μεθοδεύτηκε η υποβάθμισή της στο όνομα μιας δήθεν αναπλήρωση ωρών από καταλήψεις. Το ξέπλυμα της φασιστικής Χρυσής Αυγής από την κυβέρνηση είναι πρωτοφανές. Στη μεγάλη εθνική μας γιορτή της 28ης Οκτωβρίου, η κρατική τηλεόραση φιλοξενεί δηλώσεις του Κασιδιάρη!, δηλωμένου φιλοναζιστή με τη σβάστικα στο στήθος. Οι πολιτικοί απόγονοι του ναζισμού μιλάνε για την αντίσταση του λαού μας ενάντια στο φασισμό! Οι εθνικοί μας αγώνες δεν ανήκουν στη δολοφονική συμμορία της Χ.Α. και στις διάφορες πατριδοκάπηλες σέχτες.

Είναι χρέος του κόσμου της εκπαίδευσης να υπερασπιστεί το σχολείο και τη νέα γενιά από το δηλητήριο του εθνικισμού και του φασισμού. Να μη γίνουν οι μαθητές μας υλικό για να ξεπλυθούν πολιτικά οι δολοφόνοι του Π. Φύσσα. Να μπει φραγμός στην προσπάθεια της ακροδεξιάς να κάνει εκστρατεία με στόχο την ψήφο των 17αρηδων για τις ευρωεκλογές και την υποταγή τους στο σχέδιο ενός εμφύλιου ανάμεσα στους φτωχούς σήμερα και ενός πολέμου στην περιοχή αύριο. Να μην επιτρέψουμε την πατριδοκαπηλία και την εθνικιστική τύφλωση να σπείρει το διαιρετικό μίσος ανάμεσα στους μαθητές μας και να επιβάλλει τη ρατσιστική στοχοποίηση μεταναστών. Να πούμε καθαρά ότι το πρόγραμμα της ΧΑ και του φασισμού είναι οι εικόνες ολέθρου από τις καταστροφές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα πεινασμένα παιδιά της Κατοχής, το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, τα καμένα χωριά από τους Γερμανούς, τα Καλάβρυτα, το Δίστομο, η Κάνδανος και ο Χορτιάτης…

Να υπερασπιστούμε τη ζωή, την απαίτηση για μόρφωση, δουλειά, ελευθερία και ειρήνη. Είναι ώρα για πρωτοβουλίες του εκπαιδευτικού κινήματος.

Να προχωρήσουμε σε εκδηλώσεις του εκπαιδευτικού κινήματος προς την κοινωνία, καλώντας τα εργατικά σωματεία, τους γονείς και τους μαθητές και τους φορείς του μαζικού κινήματος σε συγκεντρώσεις και άλλες πρωτοβουλίες με αντιφασιστικό, αντιεθνικιστικό, αντιπολεμικό, αντιρατσιστικό χαρακτήρα αλλά και κοινό αγώνα για μια εκπαίδευση απελευθερωμένη από τα δεσμά των μνημονίων και της αγοράς.

Αλλά και καθημερινά στην τάξη να δώσουμε το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό παρόν με αφιερώματα, με παρεμβάσεις στα μαθήματα, με πρωτοβουλίες της ΕΛΜΕ. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αναλάβουν δράση μέσα στα σχολεία! Είναι χρέος των εκπαιδευτικών να υπερασπιστούν το σχολείο και τη νέα γενιά από το δηλητήριο του εθνικισμού και του φασισμού. Κανείς να μην ανεχτεί στάσεις και θέσεις που αφήνουν χώρο στο φούντωμα αντιδραστικών αντιλήψεων.

Να αναδείξουμε την ανάγκη για ενίσχυση και όχι υποβάθμιση της γενικής Παιδείας, της Ιστορίας και άλλων μαθημάτων, όπως επιχειρείται στο επικείμενο νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο. Η ιστορία διδάσκει, γι’ αυτό την τρέμουν οι φασίστες, γι’ αυτό δεν τη θέλουν οι δυνάμεις της αντίδρασης. «Τι ενδιαφέρει ένα παιδί το ποιος σκότωσε το Λαμπράκη;», ακούγαμε πρόσφατα, από τη ΝΔ.

Να «φάνε πόρτα» από τα σχολεία όλοι όσοι με δόλιο τρόπο επιδιώκουν να παρασύρουν τους μαθητές μας, ανώνυμα και με ανυπόγραφα καλέσματα, σε ενέργειες και δράσεις που σχεδιάζονται από τους υπόδικους ναζιστές της Χρυσής Αυγής και από διάφορα εθνικιστικά site, που μόλις μέρες πριν, υμνούσαν τον Παπαδόπουλο και τον Χίτλερ!

Το έπος του αγώνα της ανεξαρτησίας, το μεγαλείο της εθνικής μας αντίστασης, τους αγώνες για λευτεριά και δημοκρατία, ο λαός μας τους έχει υπογράψει με αίμα ενάντια σε ξένους και ντόπιους δυνάστες.

Πίσω φασίστες. Είστε ανεπιθύμητοι στα σχολεία.Α’ Ε.Λ.Μ.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Οι μαθητές μας δεν έχουν καμιά σχέση με τους εθνικιστικούς και φασιστικούς κύκλους

Το τελευταίο διάστημα εθνικιστικοί κύκλοι καλούν ανώνυμα τους μαθητές της χώρας με μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να προχωρήσουν σε καταλήψεις των σχολείων τους με επίκεντρο το "Μακεδονικό", "Κατσίφα" και "Β. Ήπειρο". Το κάλεσμα έχει στόχους να προωθήσει αιτήματα όπως «Μακεδονία γη Ελληνική» και «Ένωση της Βορείου Ηπείρου με την Ελλάδα», που ανοίγουν το δρόμο για αλλαγή συνόρων. Αυτοί οι κύκλοι προσπαθούν να καθοδηγήσουν τους μαθητές σε επικίνδυνα μονοπάτια αλυτρωτισμού

Ο Εθνικισμός πάντοτε είχε και έχει ως βασική παραδοχή την διχοτομία ανάμεσα σε «κατώτερα» και «ανώτερα» έθνη. Υπερασπίζεται την επιβολή των «ανώτερων» εθνών, στα «κατώτερα», όπως και την πλήρη κυριαρχία επάνω σε μια γεωγραφική περιοχή ιστορικής συνήθως σημασίας. Ο εθνικισμός αποτελεί το βασικό εργαλείο του φασισμού. Ο φασισμός αιματοκύλισε τον κόσμο στον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο, σε αγαστή συνεργασία και συμμαχία με την οικονομική ολιγαρχία των χωρών όπου εγκαθιδρύθηκε. Οι φασίστες θεωρούν ότι έχουν αιματολογική και φυλετική ανωτερότητα απέναντι σε ανθρώπους άλλων χωρών που τους χαρακτηρίζουν ως υπανθρώπους.

Ο εθνικισμός και ο φασισμός δεν έχει καμιά σχέση με την αγάπη για τη χώρα και το λαό της που έχει κύρια επιδίωξη να ζει ελεύθερος ανάμεσα σε άλλους ελεύθερους λαούς. Άλλωστε η αγάπη για τη χώρα και το λαό της προάγει την ειρηνική συνύρπαξη μεταξύ των λαών. Και φυσικά είναι εναντίον σε οπoιαδήποτε προσπάθεια ομογενοποίησης των λαών αφού σέβεται το δικαίωμα στη διαφορετικότητα

Με μεγάλη ευκολία οι ακροδεξιοί εθνικιστικοί και φασιστικοί κύκλοι προσπαθούν να σπείρουν στους μαθητές ακραίες αλυτρωτικές και εθνικιστικές αντιλήψεις και διεκδικήσεις, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν για τη χώρα και το λαό μας, αντί για την προώθηση των ιδεών για τη φιλία και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, για τη συνεργασία για το κοινό συμφέρον. Αξιοποιούν την συμφωνία των Πρεσπών, που στόχο έχει την συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε της γειτονικής χώρας. Εκείνο που αποθρασύνει την ακροδεξιά είναι η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων οκτώ χρόνων, που κουρελιάζουν τα όνειρα και το μέλλον της νεολαίας και της στερούν ελπίδα, προσδοκίες και ιδανικά. Η διαρκής λιτότητα, η φτώχεια και το χτύπημα μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων, η ανάπτυξη με καύσιμη ύλη τη νεολαία και τους εργαζόμενους –που στο όνομά της ορκίζονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση- εγκαινιάζουν την κανονικότητα της μεταμνημονιακής περιόδου, αυτής που ακολουθεί των μνημονίων που ψήφισαν. Αυτό είναι το καλύτερο λίπασμα στο έδαφος του εθνικισμού και της ρατσιστικής έξαρσης.

Οι εθνικιστές και οι φασίστες έχουν το θράσος και μιλάνε μια ψεύτικη αντισυστημική γλώσσα. Αυτοί οι απόντες από τους αγώνες του λαού και της νεολαίας για μόρφωση, δουλειά, ελευθερία. Αυτοί που ευαγγελίζονται καθεστώτα τύπου 3ου Ράιχ του Χίτλερ που αιματοκύλισε τον κόσμο και της χούντας του Παπαδόπουλου που έβαλε στο γύψο τον Ελληνικό λαό και αιματοκύλισε τους φοιτητές τους μαθητές και τους εργαζόμενους που ξεσηκώθηκαν στο Πολυτεχνείο το 1973, με αιτήματα Ψωμί Παιδεία Ελευθερία. Αυτοί που με τάγματα εφόδου χτυπάνε, τρομοκρατούν ανυπεράσπιστους πολίτες και δολοφονούν, όπως έγινε με τον Παύλο Φύσσα. Είναι αυτοί που νοσταλγούν τους δοσίλογους της κατοχής, τους συνεργάτες των Γερμανών καταχτητών που έστελναν του έλληνες πατριώτες στα εκτελεστικά αποσπάσματα.

Σήμερα είναι επιτακτικά αναγκαίο να αναπτύξουμε στο μέγιστο τις αντιστάσεις μας ενάντια στον εθνικισμό και το φασισμό. Να αναπτύξουμε τον αγώνα για «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, Δημοκρατία» ξανά. Στο πεδίο που η νέα γενιά θα διεκδικεί και θα νικά για τα δικαιώματα της και θα στέκεται όρθια, θα αποκτά και την πραγματική της ελευθερία, από τους «προστάτες» που τη στέλνουν στο θάνατο. Με ένα μαζικό ανατρεπτικό και ενωτικό, αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό, αντιεθνικιστικό και διεθνιστικό κίνημα θα αγωνιστούμε για την ειρηνική συμβίωση των λαών, ενάντια στον πόλεμο, στα σχέδια και τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού, των αστικών τάξεων και του εθνικισμού.

Ρίχνοντας αγωνιστικό φως στην ανάγκη των νέων παιδιών να μείνουν όρθια και με αυτοπεποίθηση να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, απέναντι στο τέλος των προσδοκιών τους

Αυτή είναι η μεγαλύτερη παιδαγωγική πράξη που οφείλουμε στη νέα γενιά.

 

Γ΄ ΕΛΜΕ - ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

Για τις καταλήψεις εθνικιστικού χαρακτήρα

Αυτές τις μέρες τα σχολεία και οι μαθητές μας έχουν μπει στο στόχαστρο εθνικιστικών και ακροδεξιών κύκλων. Ο ακροδεξιός και φασιστικός λόγος εισέρχεται επικίνδυνα και στον χώρο της εκπαίδευσης.

Ομάδες που δεν κρύβουν το ακροδεξιό τους πρόσωπο, με κάποιους μαθητές, εξωσχολικούς και γονείς να προσπαθούν, με χειριστικό τρόπο αλλά και με απειλές, να επιβάλλουν σε διάφορα σχολεία «εθνικιστικές καταλήψεις» μέχρι τις 29/11 χρησιμοποιώντας ακόμη και το fb. Στο πλαίσιο αυτό δρουν ανοιχτά ή συγκαλυμμένα η εγκληματική Χρυσή Αυγή και άλλες φασιστικές ομάδες

Όλοι αυτοί χρησιμοποιούν ως πρόσχημα το μακεδονικό, την υπόθεση Κατσίφα κ.α. επιδίδονται σε μια πατριδοκαπηλία, με συνθήματα κενά από διεκδικήσεις δικαιωμάτων αλλά γεμάτα μίσος.

Με τρομακτική ευκολία αυτοί οι ακροδεξιοί κύκλοι προσπαθούν να σπείρουν στη νεολαία ακραίες αλυτρωτικές και εθνικιστικές αντιλήψεις και διεκδικήσεις, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που μπορούν να έχουν για τη χώρα και το λαό μας. Αντί για την προώθηση των ιδεών για τη φιλία και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, για τη συνεργασία για το κοινό συμφέρον απέναντι στα γεράκια του ΝΑΤΟ και των μεγάλων πολυεθνικών, καλλιεργούν το μίσος και τον πόλεμο μεταξύ των φτωχών. Ο χειρότερος αποδεδειγμένα εχθρός μας είναι ο εθνικισμός και οι αλυτρωτικές απαιτήσεις, από όποιους κι αν καλλιεργούνται και προωθούνται. Χρέος μας είναι να συνεργαστούμε με τους λαούς όλων των χωρών και να εμποδίσουμε την ανάπτυξη του εθνικισμού από όλες τις πλευρές.

Επιδιώκεται το ξέπλυμα της ΧΑ ενόψει και των καταιγιστικών εξελίξεων σε βάρος της, στη δίκη της σαν εγκληματικής οργάνωσης. Ποιος μιλάει αλήθεια! Οι απόντες των κοινωνικών αγώνων σε παιδεία και κοινωνία, οι συκοφάντες των εκπαιδευτικών, οι εχθροί των αγώνων του εκπαιδευτικού κινήματος, που απαιτούν σταθερά ΜΑΤ και εισαγγελέα όταν πρόκειται για μαθητικές και φοιτητικές καταλήψεις για σοβαρά προβλήματα των μαθητών και των σχολείων!

Εκείνο που αποθρασύνει την ακροδεξιά είναι ότι τα μέτρα που κουρελιάζουν τα όνειρα και το μέλλον της νεολαίας και της στερούν ελπίδα, προσδοκίες και ιδανικά υλοποιούνται τώρα και από μια κυβέρνηση που μιλάει στο όνομα της «Αριστεράς». Η διαρκής λιτότητα, η φτώχεια και το χτύπημα μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων, η αμάθεια και η πολιτιστική παρακμή. Αυτό είναι το καλύτερο λίπασμα στο έδαφος του εθνικισμού.

Υπουργός, διοίκηση και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ΜΜΕ σιωπούν ή ανέχονται τις λεγόμενες «εθνικιστικές καταλήψεις» ενώ στην παραμικρή κινητοποίηση επιστρατεύονται νόμοι και τιμωρίες. Καμιά οδηγία, καμιά προσπάθεια επικοινωνίας με τους μαθητές, αποκάλυψης του φασιστικού κινδύνου. Βολεύει μάλλον την κυβέρνηση ο ρόλος του αντίπαλου δέους και παίζει με τη φωτιά! Εξάλλου κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία του υπουργείου επέτρεψαν σε μια σειρά από ιδιωτικά σχολεία να καταργήσουν την γιορτή του Πολυτεχνείου(!), ενώ σε ορισμένα δημόσια μεθοδεύτηκε η υποβάθμισή της στο όνομα μιας δήθεν αναπλήρωση ωρών από καταλήψεις.

Είναι χρέος του κόσμου της εκπαίδευσης να υπερασπιστεί το σχολείο και τη νέα γενιά από το δηλητήριο του εθνικισμού και του φασισμού. Να μη γίνουν οι μαθητές μας υλικό για να ξεπλυθούν πολιτικά οι δολοφόνοι του Π. Φύσσα . Να μπει φραγμός στην προσπάθεια της ακροδεξιάς να κάνει εκστρατεία με στόχο την ψήφο των 17αρηδων για τις ευρωεκλογές και την υποταγή τους στο σχέδιο ενός εμφύλιου ανάμεσα στους φτωχούς σήμερα και ενός πολέμου στην περιοχή αύριο. Να μην επιτρέψουμε την πατριδοκαπηλία και την εθνικιστική τύφλωση να σπείρει το διαιρετικό μίσος ανάμεσα στους μαθητές μας και να επιβάλλει τη ρατσιστική στοχοποίηση μεταναστών.

Να πούμε καθαρά ότι το πρόγραμμα της ΧΑ και του φασισμού είναι οι εικόνες ολέθρου από τις καταστροφές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα πεινασμένα παιδιά της Κατοχής, το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, τα καμένα χωριά από τους Γερμανούς, το Δίστομο, η Κάνδανος και ο Χορτιάτης… Τα αποτελέσματα του πολεμοκάπηλου εθνικισμού τα είδαμε στις εικόνες της Μικρασιατικής καταστροφής και τη μετατροπή 1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων σε κυνηγημένους και «ανεπιθύμητους» πρόσφυγες στην Ελλάδα της «Μεγάλης Ιδέας», των «2 ηπείρων και των 5 θαλασσών».

Να υπερασπιστούμε τη ζωή, την απαίτηση για μόρφωση, δουλειά, ελευθερία και ειρήνη. Είναι ώρα για πρωτοβουλίες του εκπαιδευτικού κινήματος.

Συσκέψεις συλλόγων διδασκόντων, οργάνωση συζητήσεων με γονείς και μαθητικές κοινότητες, προβολές ταινιών, αφιερώματα, παρεμβάσεις στα μαθήματα κλπ. για να αποκαλύψουμε τον φασιστικό και εθνικιστικό σχεδιασμό και τους κινδύνους που φέρνει. Να αναδειχτεί η ανάγκη για πραγματικούς αγώνες για τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα της νέας γενιάς, με το «νέο λύκειο» που είναι προ των πυλών και την αντιεκπαιδευτική πολιτική γενικότερα.

Να προχωρήσουμε σε εκδηλώσεις του εκπαιδευτικού κινήματος προς την κοινωνία, καλώντας τους φοιτητικούς συλλόγους, τα εργατικά σωματεία, τους γονείς και τους μαθητές και τους φορείς του μαζικού κινήματος σε συγκεντρώσεις και άλλες πρωτοβουλίες με αντιφασιστικό, αντιεθνικιστικό, αντιπολεμικό, αντιρατσιστικό χαρακτήρα αλλά και κοινό αγώνα για μια εκπαίδευση απελευθερωμένη από τα δεσμά των μνημονίων και της αγοράς.

 

 

Α ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τα σχολεία και οι μαθητές μας έχουν μπει στο στόχαστρο εθνικιστικών και ακροδεξιών κύκλων, με ιδιαίτερη ένταση, τις τελευταίες μέρες.

Ομάδες που δεν κρύβουν το ακροδεξιό τους πρόσωπο, χρησιμοποιώντας κάποιους μαθητές, εξωσχολικούς και γονείς, με χειριστικό τρόπο αλλά και με απειλές, προσπαθούν να επιβάλλουν σε διάφορα σχολεία «εθνικιστικές απόψεις», αλλά και συγκεκριμένες ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό δρουν ανοιχτά ή συγκαλυμμένα η εγκληματική Χρυσή Αυγή και άλλες φασιστικές ομάδες. Όλοι αυτοί χρησιμοποιούν ως πρόσχημα το μακεδονικό, την υπόθεση Κατσίφα κ.α. επιδίδονται σε μια πατριδοκαπηλία, με συνθήματα κενά από διεκδικήσεις δικαιωμάτων αλλά γεμάτα μίσος. Με τρομακτική ευκολία αυτοί οι ακροδεξιοί κύκλοι προσπαθούν να σπείρουν στη νεολαία ακραίες αλυτρωτικές και εθνικιστικές αντιλήψεις και διεκδικήσεις, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που μπορούν να έχουν για τη χώρα και το λαό μας.

 

Η στόχευση του φασισμού στη νεολαία δεν είναι τυχαία. Οι φασίστες δεν εξυπηρετούν μόνο την επιχείρηση άλωσης και ξαναγραψίματος της Ιστορίας του τόπου αναδομώντας και απονοηματοδοτώντας αξίες και γεγονότα. Στοχεύουν στις νεανικές συνειδήσεις για να νομιμοποιηθεί σ’ αυτές ο φασισμός, αποπροσανατολίζοντας από τις πραγματικές αιτίες που οδηγούν στην εξαθλίωση πλατιά λαϊκά στρώματα αθωώνοντας έτσι το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα. Επιδιώκεται το ξέπλυμα της ΧΑ ενόψει και των καταιγιστικών εξελίξεων σε βάρος της, στη δίκη της σαν εγκληματικής οργάνωσης. Η Χρυσή Αυγή αποτελεί ναζιστικό, φασιστικό μόρφωμα, που έχει αποστολή το χτύπημα του εργατικού-λαϊκού κινήματος. Στηρίζεται για το σκοπό αυτό, ποικιλόμορφα από το σύστημα, από τη μεγαλοεργοδοσία. Η ιδεολογία και η δράση της Χρυσής Αυγής είναι ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων, αντίθετα στηρίζει αυτά των πλουσίων.

 

 

Η λιτότητα, η φτώχεια και το χτύπημα μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων αποτέλεσμα της δράσης του κεφαλαίου με σκοπό το κέρδος, η αμάθεια και η πολιτιστική παρακμή αποθρασύνει τη φασιστική ΧΑ, θρέφει τον Εθνικισμό και το Φασισμό.

 

Οι εκπαιδευτικοί έχουμε υποχρέωση να αποκαλύψουμε στα μάτια των μαθητών μας τον πραγματικό ρόλο των φασιστικών κι εθνικιστικών οργανώσεων. Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους!

 

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αναλάβουν δράση μέσα στα σχολεία!

 

Η ΕΛΜΕ θα στηρίξει με όλα τα μέσα και θα καλύψει όλες τις ενέργειες συναδέλφων στα σχολεία τους ενάντια στο Φασισμό και τον Εθνικισμό!

 

Είναι χρέος του κόσμου της εκπαίδευσης να υπερασπιστεί το σχολείο και τη νέα γενιά από το δηλητήριο του εθνικισμού και του φασισμού. Να μη γίνουν οι μαθητές μας υλικό για να ξεπλυθούν πολιτικά οι δολοφόνοι του Π. Φύσσα .

 

Να μην επιτρέψουμε την πατριδοκαπηλεία και την εθνικιστική τύφλωση να σπείρει το διαιρετικό μίσος ανάμεσα στους μαθητές μας και να επιβάλλει τη ρατσιστική στοχοποίηση μεταναστών.

 

Να πούμε καθαρά ότι το πρόγραμμα της ΧΑ και του φασισμού είναι οι εικόνες ολέθρου από τις καταστροφές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα πεινασμένα παιδιά της Κατοχής, το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, τα καμένα χωριά από τους Γερμανούς, το Δίστομο, η Κάνδανος και ο Χορτιάτης…

 

Να αναδειχτεί η ανάγκη για πραγματικούς αγώνες για τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα της νέας γενιάς. Το τσάκισμα του φασισμού είναι υπόθεση του εργατικού-λαϊκού κινήματος. Όσο δυναμώνει το εργατικό-λαϊκό κίνημα, ο ταξικός του προσανατολισμός, θα απομονώνεται η επιρροή των φασιστικών κι εθνικιστικών οργανώσεων, θα αποκαλύπτεται ο ρόλος τους στις συνειδήσεις των εργαζομένων.

 

Μόνο έτσι η Μαύρη Νύχτα της Χρυσής Αυγής θα οδηγηθεί εκεί όπου ανήκει….. στους υπονόμους της Ιστορίας.

Γράφτηκε από 
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 00:16
Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.