Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016 10:59

Εγκλωβισμένοι παραμένουν οι πρόσφυγες στην Ειδομένη - Ανοιχτός ο καταυλισμός

Εγκλωβισμένοι παραμένουν περίπου 800 πρόσφυγες στην Ειδομένη μετά την απόφαση των αρχών της ΠΓΔΜ για απαγόρευση της διέλευσης.

Από την Τρίτη το απόγευμα τα σύνορα έκλεισαν με τις αρχές της ΠΓΔΜ να επικαλούνται την συμφόρηση που προκλήθηκε στις διεθνείς σιδηροδρομκές γραμμές στη Σλοβενία λόγω βλάβης.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επιβεβαιωμένη πληροφορία για το πότε θα ανοίξουν τα σύνορα.

Οι πρόσφυγες υπέστησαν χθες μια απίστευτη ταλαιπωρία καθώς περίμεναν μέχρι και σήμερα το πρωί μέσα στο τσουχτερό κρύο χωρίς στέγη 20 χλμ μακρυά από τον καταυλισμό στην Ειδομένη που παρέμενε κλειστός εδώ και ένα μήνα μετά την εκκένωσή του.

Πριν κάποιες ώρες οι αστυνομικές αρχές έκαναν δεκτό το αίτημα των οργανώσεων να ανοίξει ο καταυλισμός που είναι πλήρως εξοπλισμένος για να παρέχει στέγη θέρμανση, φαγητό και ρούχα.

Πηγές του Υπουργείου αναφέρουν πως ο καταυλισμός θα παραμένει ανοιχτός για όσο χρειαστεί.

Εθελοντικές οργανώσεις και ΜΚΟ δημοσίευσαν ανακοίνωση πριν λίγες μέρες στην οποία χαρακτήριζαν παράλογη την πρακτική που ακολουθούνταν στην διέλευση προσφύγων στην Ειδομένη, δηλαδή τα λεωφορεία να σταματούν 20χλ. μακρυά από τον καταυλισμό με τους πρόσφυγες να είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν σε θερμοκρασίες υπο του μηδέν εκτός και αν οι οδηγοι των λεωφορείων προθυμοποιούνταν να έχουν τις μηχανές αναμμένες.

Οι οργανώσεις τόνιζαν πως μένει αναξιοποίητο το camp όπου υπάρχει εξοπλισμός, νερό, τουλέτες και υποστήριξη από διερμηνείς.

«Η εχθρική και ανάλγητη πολιτική που εφαρμόζεται στο προσφυγικό, με τους φράχτες και την ακύρωση ασφαλών χερσαίων διόδων με συνέπεια τα ναυάγια και τις εκατοντάδες νεκρών προσφύγων, με το διαχωρισμό σε μετανάστες/τριες και πρόσφυγες και την εκ νέου λειτουργία των κέντρων κράτησης, με την προσήλωση στον έλεγχο των συνόρων και στην αποτροπή των προσφυγικών ροών (FRONTEX), βρίσκει την απόλυτη έκφρασή της σε τοπικό επίπεδο στην παράλογη πρακτική που ακολουθείται τον τελευταίο μήνα στην Ειδομένη» σημειώνουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους ζητώντας από την πολιτεία:

Να αναθεωρήσει άμεσα τη συγκεκριμένη διαδικασία διέλευσης των συνόρων στην Ειδομένη που εμποδίζει την πρόσβαση των προσφύγων σε υλική βοήθεια, υπηρεσίες και δομές που δημιουργήθηκαν με πολύ κόπο μέσω της έμπρακτης έκφρασης αλληλεγγύης πολιτών και οργανώσεων καλύπτοντας για άλλη μία φορά την κρατική ανεπάρκεια και ολιγωρία.

Να τερματίσει τη σκανδαλώδη αυτή πρακτική η οποία, πέρα από το ότι συνιστά πηγή επιπλέον ταλαιπωρίας για τους βασανισμένους αυτούς ανθρώπους, δίνει τη δυνατότητα σε συγκεκριμένη επιχείρηση να κερδοσκοπεί εκμεταλλευόμενη την αδιανόητη αυτή ανθρωπιστική κρίση καθώς της έχουν χορηγηθεί μονοπωλιακού τύπου επιχειρηματικά προνόμια καθιστώντας την το μοναδικό «φορέα» συνδρομής –με το αζημίωτο βέβαια- των προσφύγων στην περιοχή.

Η Σερβία περιορίζει τη διέλευση σε πρόσφυγες

Να αναφερθεί πως η Σερβία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα αρχίσει να περιορίζει τη διέλευση σε πρόσφυγες με τελικό προορισμό την Αυστρία και τη Γερμανία και όχι άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Η Αυστρία είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν θα επιτρέπει τη διέλευση για μετανάστες οι οποίοι έχουν στόχο να φθάσουν σε άλλες χώρες πλην της Γερμανίας.

Την απόφαση της σερβικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν.

Alterthess, 20 Ιανουαρίου 2016

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016 11:41
Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.