Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2016 10:41

Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης: Τον Ιανουάριο πνίγηκαν περισσότεροι πρόσφυγες από ότι στο πρώτο οκτάμηνο του 2015

Ήδη μέσα στον Ιανουάριο έχουν χάσει τη ζωή τους επιχειρώντας τον διάπλου της Μεσογείου περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι τους πρώτους οκτώ μήνες του 2015, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), αποδίδοντας το γεγονός αυτό στο ότι οι διακινητές γίνονται όλο και πιο αδίστακτοι.

Ως χθες 28η Ιανουαρίου 218 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο, αριθμός που είχε καταγραφεί πέρυσι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Άλλοι 26 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φθάσουν στην Ιταλία. Οι διακινητές χρησιμοποιούν μικρότερα και ακόμη λιγότερο αξιόπλοα σκάφη από ό,τι μέχρι τώρα και τα γεμίζουν με ακόμη περισσότερους ανθρώπους από ό,τι μέχρι πέρυσι, εξήγησε ο ΔΟΜ.

Ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ Τζόελ Μίλμαν εκτίμησε πως οι ακόμη πιο ριψοκίνδυνες πρακτικές των διακινητών ενδέχεται να οφείλεται στον «πανικό στην αγορά πως όλο αυτό δεν πρόκειται να κρατήσει πολύ ακόμη», διότι οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ λαμβάνουν μέτρα για να μειώσουν τη ροή προσφύγων και μεταναστών.

Ο ίδιος επισήμανε πως κατά τα φαινόμενα νέες συμμορίες ελέγχουν τις μεταναστευτικές οδούς της βόρειας Αφρικής.

«Υπήρξε μια πολύ αξιοσημείωτη περίοδος στα τέλη της χρονιάς, όταν δεν αναχωρούσαν πλεούμενα από τη Λιβύη και είχαμε ακούσει από τις πηγές μας στη βόρεια Αφρική πως αυτό οφειλόταν σε μάχες ανάμεσα σε φυλές ή ανάμεσα σε συμμορίες για τον έλεγχο της αγοράς», ανέφερε ο Μίλμαν.

«Και τώρα που (η διακίνηση) εντείνεται ξανά και μοιάζει να είναι πιο θανάσιμη, αναρωτιόμαστε: ποιος είναι ο χαρακτήρας αυτών των οργανώσεων που ανέλαβαν τη διακίνηση;», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η μεταστροφή σε μικρότερα πλεούμενα στα οποία αναγκάζονται να επιβιβάζονται ακόμη περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες είναι μια τάση η οποία καταγράφεται και στη θαλάσσια οδό από την Τουρκία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΔΟΜ — ο οποίος όμως δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί.

Η αύξηση των θανάτων τον Ιανουάριο δεν οφείλεται στην αύξηση της κίνησης συνολικά. Ο αριθμός των αφίξεων στην Ελλάδα και την Ιταλία, αντιθέτως, ήταν ο χαμηλότερος από τον Ιούλιο του 2015, καθώς ανήλθε σε συνολικά 55.528 πρόσωπα και στις δύο χώρες μεταξύ 1ης και 28ης, κατά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός.

Πέρυσι 1 εκατομμύριο άνθρωποι - ένας αριθμός που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ - έκαναν τον διάπλου της Μεσογείου. Ο αριθμός αυτός ήταν υπερπενταπλάσιος εκείνου του 2014. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς ο ΔΟΜ εκτιμά πως 805 άνθρωποι πέθαναν στην ανατολική Μεσόγειο και 2.892 άνθρωποι πέθαναν στην κεντρική Μεσόγειο.

Εξάλλου, τους τελευταίους μήνες η αναλογία των παιδιών μεταξύ των ανθρώπων που προσπαθούν να κάνουν τον διάπλου έχει αυξηθεί από το ένα τέταρτο στο ένα τρίτο, με τον Μίλμαν να τονίζει πως σε αρκετές περιπτώσεις οι μισοί και πλέον από τους επιβαίνοντες στα πλεούμενα είναι παιδιά.

Πηγή: alterthess, 30 Ιανουαρίου 2015 

33 νεκροί πρόσφυγες, ανοιχτά των τουρκικών ακτών. Ανάμεσά τους και παιδιά

Ναυάγιο με 33 νεκρούς πρόσφυγες, ανάμεσά τους παιδιά σημειώθηκε ανοιχτά των τουρκικών ακτών, σύμφωνα με εκπρόσωπο της τουρκικής ακτοφυλακής.

Το νέο ναυάγιο σημειώθηκε έπειτα από ανατροπή του πλοιαρίου που μετέφερε μετανάστες με κατεύθυνση την Ελλάδα.

Οι πρόσφυγες είχαν αναχωρήσει από την τουρκική επαρχία Τσανάκκαλε και κατά τα φαινόμενα προσπαθούσαν να φθάσουν στη Λέσβο.

Άγνωστος είναι ο αριθμός των αγνοούμενων.

Σύμφωνα με το τουρκικό ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan, η τουρκική ακτοφυλακή διέσωσε 43 πρόσφυγες.

Ναυάγιο στη Σάμο: 26 νεκροί πρόσφυγες, ανάμεσά τους 10 παιδιά

Νέα τραγωδία στο Αιγαίο με 26 πρόσφυγες να χάνουν τη ζωή τους (10 άνδρες, 6 γυναίκες και 10 παιδιά) όταν ξύλινο σκάφος που μετέφερε 40-50 πρόσφυγες ημιβυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου την Τετάρτη. Κάποιοι από τους επιζώντες βρέθηκαν ύστερα από ώρες (βράδυ Τετάρτης, ενώ είχαν ξεκινήσει το ξημέρωμα της ίδιας μέρας).

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού που εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης, έχουν διασωθεί εννέα πρόσφυγες (5 άνδρες, 2 γυναίκες και 2 παιδιά), και ανασύρθηκαν νεκροί 26 άνθρωποι και συγκεκριμένα 10 άνδρες, 6 γυναίκες και 10 παιδιά, ενώ παραμένει άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, που έχει και σχετικό βίντεο, σκάφος της ακτοφυλακής εντόπισε το ημιβυθισμένο σκάφος με έναν από τους επιζώντες να κρατά στην αγκαλιά του το νεκρό παιδί του, ελπίζοντας μάταια πως οι διασώστες θα μπορούσαν να το επαναφέρουν στη ζωή.

Επιζώντες και νεκροί στο ημιβυθισμένο σκάφος

Η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης όταν ένας πρόσφυγας βρέθηκε σε βόρεια παραλία της Σάμου και δήλωσε ότι επέβαινε σε ξύλινο σκάφος, το οποίο είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια (στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης) περί τις 3.00 το πρωί της Τετάρτης 27ης Ιανουαρίου, αλλά υπέστη εισροή υδάτων και ημιβυθίστηκε με επιβαίνοντες περίπου 40-50 πρόσφυγες. Για το ναυάγιο έχει ενημερωθεί και η Τουρκική Ακτοφυλακή, καθώς παραμένει άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων.

Στην επιχείρηση για τον εντοπισμό των αγνοουμένων προσφύγων συμμετέχουν δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας, πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, δύο πλωτά σκάφη της δύναμης FRONTEX και ιδιωτικά μέσα.

Η επιχείρηση συνεχίζεται για τον εντοπισμό των αγνοουμένων ενώ προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σάμου.

Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, οι νεκροί στο Αιγαίο μόνο τον Ιανουάριο ανέρχονται σε 224. 8 την ημέρα... Η απουσία ασφαλούς, χερσαίου, νόμιμου περάσματος - με ευθύνη της Ευρώπης - οδηγεί σε αυτές τις τραγωδίες, σπρώχνοντας τους πρόσφυγες στα νύχια αδίστακτων δουλέμπορων.

Πηγή: alterthess, 30 Ιανουαρίου 2015

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016 11:37
Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.