Στην εποχή του metoo το κράτος έχει γεμίσει τα γραφεία των υπηρεσιών του με αφίσες που καλούν τα θύματα «να σπάσουν τη σιωπή». Διαφημίζει πολυδάπανα την έγκληση στο λόγο. Υπόσχεται βροντερά ότι θα σταθεί αρωγός στη μάχη κατά της έμφυλης βίας και της παιδικής κακοποίησης. Στην πραγματικότητα παραπλανά. Η ασυνέπεια ανάμεσα στις στιβαρές διακηρύξεις και στο βίωμα των επιζωσών είναι τρομερή. Όχι μόνο δε στηρίζει γυναίκες, θηλυκότητες, ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, παιδιά που αποφασίζουν να καταγγείλουν την κακοποίηση τους αλλά διαμορφώνει τη συνθήκη για δευτερογενή θυματοποίηση.
Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο κόσμος βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής. Από τη μία πλευρά, αντιμετωπίζουμε την παγκόσμια άνοδο του αυταρχισμού και του φασισμού. Από την άλλη πλευρά, λαϊκές εξεγέρσεις για μια ζωή με δημοκρατία ενάντια στον αυταρχισμό και τον ιμπεριαλισμό εμφανίζονται σε διάφορα μέρη του κόσμου, με τη λαϊκή αντίσταση να επιμένει από τη Μιανμάρ  μέχρι το Σουδάν και από την Ουκρανία μέχρι το Ιράν. Οι γυναίκες και τα τρανς άτομα στις ΗΠΑ έχουν υποστεί βαρύ πλήγμα με την κατάργηση του Ομοσπονδιακού δικαιώματος στην άμβλωση από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ…
Μάνθος Ταβουλάρης Το άρθρο που ακολουθεί είναι μια αφήγηση των γεγονότων της απεργίας του Γκρούνγουικ. Η επιλογή της ανασκόπησης μιας απεργίας που πλέον έχει γίνει θρύλος στα χρονικά του Βρετανικού Εργατικού Κινήματος, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί μια εκλεκτικιστική αναφορά σε μια απεργία που έγινε από «εξωτικές» Γκουτζουράτι (Νότιο-Ασιάτισσες) Ινδές γυναίκες. Υπήρξαν πολλές απεργίες με πρωταγωνίστριες και πρωταγωνιστές μετανάστριες και μετανάστες εργάτριες και εργάτες, πριν και μετά την απεργία του 1976, που αξίζει να γίνουν αντικείμενο αφήγησης. Ωστόσο η απεργία στο Γκρούνγουικ υπήρξε κομβική, καθώς συνέβαλε στην αλλαγή του τρόπου κατανόησης από τα συνδικάτα των πολλαπλών καταπιέσεων και των δυσκολιών…
Asya Neverova Ποιοι ρόλοι ανατέθηκαν παραδοσιακά στις γυναίκες σε περιόδους πολέμου και πολιτικής αναταραχής; Πώς θα μπορούσαμε να στρέψουμε τους πατριαρχικούς μύθους εναντίον της κυρίαρχης έμφυλης και πολιτικής τάξης; Η φεμινίστρια και ερευνήτρια Άσια Νεβέροβα γράφει για την ιστορία του ζητήματος και τη στρατηγική επαναπροσδιορισμού του.
Αναδημοσίευση από το  https://www.aftoleksi.gr/. Παραθέτουμε δύο κεφάλαια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το βιβλίο του γλωσσολόγου Φοίβου Παναγιωτίδη* Μέσα από τις λέξεις. Θέματα στη γραμματική των λέξεων για όσους (νομίζουν ότι) βαριούνται τη γλωσσολογία (Αθήνα: Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2021). Ευχαριστούμε τον συγγραφέα για την ευγενική παραχώρηση. Η ανάγνωσή τους πιστεύουμε πως συμβάλλει στην περαιτέρω κατανόηση του γλωσσικού φαινομένου και του έμφυλου ζητήματος εντός αυτού.
Ομιλία στο φεμινιστικό Φεστιβάλ στην Αθήνα, 11/6/22 Το Μωβ έχει συνδιοργανώσει μαζί με άλλες γυναικείες και φεμινιστικές συλλογικότητες δύο αντιπολεμικές εκδηλώσεις ενάντια στην εισβολή στην Ουκρανία. Τη μια στις 29 Μαρτίου, και την άλλη στις 8 Μαΐου, που είναι και η επίσημη μέρα νίκης επί του φασισμού στην Ευρώπη. Συνθήματά μας, Έξω ο πόλεμος από την ιστορία, το οραματικό, και έξω ο πόλεμος από την Ουκρανία, απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, το συγκυριακό και τρέχον αίτημά μας. Υποστηρίζουμε τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση των διαφορών, και ζητούμε να καλούνται γυναικείες και φεμινιστικές συλλογικότητες σε αυτές.
Σελίδα 1 από 16