Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016 14:42

Το ελληνικό κράτος απέρριψε αίτηση ασύλου σε πρόσφυγα που βασανίστηκε στο Ιράν λόγω της σεξουαλικότητάς του

Από Paola Revenioti

Βασανίστηκε, ταπεινώθηκε, υπέφερε, έφτασε μια ανάσα από το θάνατο. Ο Αράς βίωσε τη φρίκη στα κρατητήρια της αστυνομία στο Ιράν γιατί έκανε το έγκλημα να είναι ομοφυλόφιλος. Και ήρθε στην Ελλάδα για να σωθεί καθώς αντιμετώπιζε ακόμη και την ποινή του απαγχονισμού. Και εδώ βίωσε τον απόλυτο παραλογισμό. Η αίτησή του για πολιτικό άσυλο απορρίφθηκε από την αρμόδια επιτροπή διότι όπως αναφέρει οι μέθοδοι βασανισμού που χρησιμοποιήθηκαν συναντώνται στο Ιράν με μεγάλη συχνότητα.

Η έκκληση του για βοήθεια δεν εισακούστηκε. Και το εξωφρενικό είναι ότι οι αρμόδιοι δεν έλαβαν υπ όψιν τους την έκθεση πραγματογνωμοσύνη της επιτροπής που οι ίδιοι επέλεξαν να τον στείλουν για να εξεταστεί . Μια έκθεση καταπέλτης που περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τα τρομακτικά βασανιστήρια που θυμίζουν εξπρές του μεσονυχτίου.

Ο Αράς από μικρό παιδί κατάλαβε την διαφορετικότητά του. Δεν του άρεσαν το κορίτσια, δεν έχει πάει ποτέ με γυναίκα αλλά φοβόταν να εκδηλώσει την επιθυμία του για το ίδιο φύλλο. Το μυστικό του δεν μπορούσε να το πει σε κανέναν. Ούτε στην οικογένεια του. Η ομοφυλοφιλία στο Ιράν θεωρείται αδίκημα και μεγάλη προσβολή.

Πριν από 10 χρόνια ήρθε στη ζωή του ένα αγόρι με το οποίο έκανε δεσμό. Και αυτό ήταν η αρχή ενός πραγματικού εφιάλτη. Ο πατέρας του φίλου του ενημέρωσε την αστυνομια. Ο φίλος του αρνήθηκε ότι είχαν σχέση για να σώσει τη ζωή του. Οι αστυνομικοί μετέφεραν τον Αράς στο τμήμα

Στα κρατητήρια άρχισαν να τον υποβάλλουν σε απίστευτα βασανιστήρια για να ομολογήσει ότι είναι ομοφυλόφιλος. Αυτά που έζησε δεν τα χωρά ανθρώπου νους. Τον έδεσαν από το ταβάνι, τον χτυπούσαν παντού με ρόπαλα, καλώδια, σύρματα, του εβαλαν μπουκαλι…, τον βασανιζαν τρις ημερες και τον κοροιδευαν ότι είναι ομοφυλόφιλος

Ο Αράς άντεξε και δεν ομολόγησε. Τον άφησαν ελεύθερο με περιορισμούς και εκείνος πήρε την μεγάλη απόφαση να φύγει από τη χώρα για να σωθεί. Ξεκίνησε με τα πόδια, πλήρωσε 1500 δολάρια για να φτασει στην τουρκια μεσα από τα βουνα και μετα εδωσε αλλα 2000 ευρω για να μπει στην ελλαδα

Μετά από 6 ημέρες πραγματικής οδύσσειας κατάφερε και έφτασε στην Αθήνα. Του είπαν να πάει να ζητήσει πολιτικό άσυλο. Πήγε μόνος . Χωρίς δικηγόρο χωρίς μάρτυρες και περιέγραψε τα βασανιστήρια και τον φόβο του για την ίδια του τη ζωή.

Η επιτροπή ασύλου με δικό της έγγραφο τον παρέπεμψε σε ειδική επιτροπή για να διαπιστωθεί εάν όντως έχει υποστεί βασανισμό. Εξετάστηκε από γιατρό , ψυχολόγο και ψυχίατρο οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι όλα όσα λέει είναι αλήθεια.

Η επιτροπή ασύλου όμως απέρριψε το αίτημα του, σαν να μην είχε διαβάσει καν την πραγματογνωμοσύνη. Και τώρα σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η αίτησή του για επανεξέταση κινδυνεύει να βρεθεί και πάλι στο Ιράν. Εκεί που τον περιμένει και πάλι η φρίκη και ίσως ο θάνατος.

Kollectnews, 9 Μαρτίου 2016

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 03 Απριλίου 2016 14:32