Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018 15:06

Ο απαρχαιωμένος νόμος κατά του σοδομισμού στην Ινδία καταργήθηκε Κύριο

Ριζοσπάστης Σοσιαλιστής

Ο απαρχαιωμένος νόμος κατά του σοδομισμού στην Ινδία καταργήθηκε

Ο Ριζοσπάστης Σοσιαλιστής χαιρετίζει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ινδίας σχετικά με το άρθρο 377 του Ινδικού Ποινικού Κώδικα1. Αυτή είναι μια σημαντική νίκη για την κοινότητα LGBTIQH στην Ινδία. Δεν βλέπουμε αυτή τη νίκη ως δώρο από το δικαστικό σώμα, αλλά ως αποτέλεσμα μαχών για δεκαετίες, μέσα στην πραγματική ζωή, οργανώνοντας τους αγώνες από την βάση, καθώς και στα δικαστήρια.

Αυτή τη στιγμή της επιτυχίας, χαιρετίζουμε όσες/όσους αγωνίστηκαν για να την καταστήσουν δυνατή. Δεν είναι ολιγάριθμες ελίτ, ούτε κάποιοι αποδεκτοί φιλελεύθεροι και σίγουρα κανένα από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα αλλά μεγάλος αριθμός ανθρώπων στις κοινότητές τους, που αντιστέκονται στην αστυνομική βία και τον εκβιασμό, οικοδομούν μαχητικές οργανώσεις ΛΟΑΤ και βγαίνουν δημόσια με την ταυτότητά τους, ή συμμετέχουν στις διαδηλώσεις του Pride και σε άλλα γεγονότα, που έχουν καταστήσει τον αγώνα ορατό και τελικά κέρδισαν αυτό το σημαντικό βήμα.

Η ομοφοβία και η υποχρεωτική ετεροφυλοφιλία πηγαίνουν χέρι-χέρι με την αρσενική κυριαρχία, την εξύμνηση της οικογένειας και τους έμφυλους ρόλους των γυναικών. Αυτοί με τη σειρά τους υποστηρίζονται από τον Βραχμανισμό καθώς και από άλλες θρησκευτικές ορθοδοξίες. Και όλα αυτά συνδέονται επίσης με την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί/ές ακτιβιστίστριες/ακτιβιστές των LGBT, που χαιρέτισαν την ανατροπή του Άρθρου 377, φώναζαν επίσης συνθήματα εναντίον του UAPA και απαίτησαν την απελευθέρωση των ακτιβιστών/τριών για τα πολιτικά δικαιώματα2.

Η κατάργηση του Άρθρου 377 δεν είναι το τέλος του αγώνα. Παρά την υπόσχεση για ισότητα στο άρθρο 14 του Ινδικού Συντάγματος, η κοινωνική πραγματικότητα είναι ότι οι Ντάλιτ3 εξακολουθούν να περιθωριοποιούνται, να υποβάλλονται σε κακομεταχείριση, να υφίστανται βία και να αποκλείονται από την εργασία, την εκπαίδευση και την πρόσβαση σε πολλές υπηρεσίες. Το γεγονός ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έχει θέσει τους συναινούντες ενήλικες εντελώς εκτός του πεδίου εφαρμογής του άρθρου 377 δεν σημαίνει ότι οι LGBT θα επιτύχουν αμέσως την ισότητα, ιδίως τα πολιτικά δικαιώματα να παντρεύονται, να υιοθετούν παιδιά, να κληρονομούν περιουσίες και ούτω καθεξής.

Τώρα μόνο αυτό ο αγώνας θα διευρυνθεί, καθώς μεγαλύτερος αριθμός θα ενθαρρυνθεί και θα βγει εκδηλώνοντας τον προσανατολισμό του ανοιχτά. Ωστόσο, υπήρξαν από τη μία πλευρά οι προσπάθειες χειραγώγησης δίνοντας προτεραιότητα σε μικρές ομάδες της LGBT ελίτ και, αφετέρου, η επιθετική και βίαιη προπαγάνδα και οι απειλές που εξακολουθούν να υφίστανται εναντίον πολλών LGBT. Η δικαστική αποκατάσταση δεν μπορεί να λύσει το ζήτημα του κοινωνικού αποκλεισμού και των στερήσεων των σεξουαλικών μειονοτήτων. Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για τα διεμφυλικά άτομα εξακολουθεί να είναι προκατειλημμένο. Το αίτημα για πρόσβαση σε θέσεις εργασίας στο δημόσιο και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν έχει ακόμη γίνει αποδεκτό.

Ο αγώνας για την αναγνώριση ως ίσων ανθρώπων, ο αγώνας για το δικαίωμα να ζει κάποιος/κάποια με τους δικούς του/της όρους, να αποκτήσει ισότιμη πρόσβαση σε θέσεις εργασίας, στέγη, υγεία, εκπαίδευση - είναι αγώνας στον οποίο οι LGBT έχουν ακόμα πολύ δρόμο να βαδίσουν. Ταυτόχρονα, αυτοί οι αγώνες απαιτούν ενότητα μεταξύ των εκμεταλλευόμενων όλων των τμημάτων που είναι διαχωρισμένα.

Αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με τα ψευτοταξικά ή τα αναγωγικά ταξικά επιχειρήματα, με τα οποία αγνοούνται οι αγώνες της περιθωριακής σεξουαλικότητας ή απορρίπτονται ως μικροαστική / αστική αντιδραστική συμπεριφορά της μόδας. Η πραγματική ταξική ενότητα θα επιτευχθεί μόνο όταν αναγνωριστεί η ιδιαίτερη καταπίεση και τα ζητήματά της αντιμετωπιστούν σοβαρά μέσα στις μεγαλύτερες ταξικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, λοιπόν, πρέπει να υπενθυμίσουμε στους ανθρώπους, τόσο στις κοινότητες των LGBTIQH όσο και στην ηγεσία των οργανώσεων της εργατικής τάξης και των αριστερών κομμάτων, ότι το μεγαλύτερο μέρος των LGBT ατόμων είναι εργαζόμενα άτομα και να απορρίψουμε ως αντιδραστική την προπαγάνδα των αριστερών που αντιμετωπίζουν τον αγώνα ως ασήμαντο ή αντιδραστικό, από αστική ηθικολογία μεταμφιεσμένη σε ταξική πολιτική.

Ο Ριζοσπάστης Σοσιαλιστής έχει συμμετάσχει, στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, σε αγώνες των Queer κοινοτήτων στην Ινδία. Ο Ριζοσπάστης Σοσιαλιστής υποστηρίζει ότι η πορεία προς τα εμπρός γίνεται μέσω των μαζικών κινημάτων και της πλατύτερης ενότητας όλων των εκμεταλλευόμενων, ενώ αναγνωρίζει και αγωνίζεται για κάθε ιδιαίτερη καταπίεση. Ο Ριζοσπάστης Σοσιαλιστής θα συνεχίσει να συμμετάσχει σε αυτούς τους αγώνες, καθώς αγωνιζόμαστε ενωμένοι για τα αιτήματά μας.

Μετάφραση: e la libertà

Radical Socialist, «India’s Antique Anti Sodomy Law repealed», International Viewpoint, 9 Σεπτεμβρίου 2018.

Ο Ριζοσπάστης Σοσιαλιστικής είναι μια ριζοσπαστική αριστερή οργάνωση στην Ινδία και μόνιμος παρατηρητής της Τέταρτης Διεθνούς.

Σημειώσεις

1 [Σ.τ.Μ:] Το άρθρο 377 του Ινδικού Ποινικού Κώδικα που ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία (τις «παρά φύση» πράξεις) εισήχθη το 1861 από βρετανική αποικιοκρατική κυβέρνηση της Ινδίας και βασιζόταν σε αντίστοιχο βρετανικό νόμο («Buggery Act») του 1533. Στην Πορτογαλική Ινδία η ομοφυλοφιλία («σοδομισμός») ποινικοποιήθηκε και καταδιώχτηκε από την Ιερά Εξέταση της Γκόα τον 16ο αιώνα. Πριν από την αποικιοκρατία, στην ινδουιστική και στη μουσουλμανική Ινδία υπήρξε ευρεία ανοχή απέναντι σε ομοφυλόφιλες σεξουαλικές δραστηριότητες. «Section 377 of the Indian Penal Code», Wikipedia και «LGBT history in India», Wikipedia.

2 [Unlawful Activities (Prevention) Act] Νόμος Παράνομων Δραστηριοτήτων (Πρόληψη), σύμφωνα με τον οποίο πολλοί ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν συλληφθεί.

3 [Σ.τ.Μ.:] Οι Ντάλιτ (που σημαίνει «θρυμματισμένοι») ή «ανέγγιχτοι», είναι οι άνθρωποι στην Ινδία οι οποίοι δεν ανήκουν σε καμία κάστα (καθώς το καστικό σύστημα εξακολουθεί να ισχύει παρά την επίσημη κατάργησή του μετά την ανεξαρτησία). Οι Ντάλιτ, οι οποίοι αριθμούν περίπου 200 εκατομμύρια, αποτελούν ως εκ τούτου την κατώτερη κατηγορία του ινδικού πληθυσμού, ζουν σε άθλιες συνθήκες και υφίστανται σκληρές διακρίσεις και κοινωνικό αποκλεισμό.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 18:15

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.