Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020 21:55

Κως: Μεγάλο το βασανιστήριο της καταγγέλλουσας ομαδικού βιασμού στο δικαστήριο-Σίσσυ Βωβού

Κως: Μεγάλο το βασανιστήριο της καταγγέλλουσας ομαδικού βιασμού στο δικαστήριο

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Επί τέσσερεις ώρες κατέθετε η 19χρονη κοπέλα που έχει καταγγείλει τον ομαδικό βιασμό της στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2018, ενώ οι ερωτήσεις των δικηγόρων των κατηγορουμένων κατέτειναν καθαρά στο βασανισμό της και στην προσπάθεια να την ταράξουν, να βρουν αντιφάσεις από ασήμαντες ερωτήσεις, να την εξευτελίσουν με περιγραφές των συνθηκών του βιασμού, και προπαντός να τριγυρίζουν γύρω από τις συνθήκες της μετάβασης στο χώρο όπου η κοπέλα κατήγγειλε ότι έγινε ο βιασμός. Στο θέμα της συναίνεσης η κοπέλα ήταν ξεκάθαρη, δεν υπήρξε συναίνεση.

Η χρονική διάρκεια των ερωτήσεων ήταν έξω από κάθε λογική. Υπήρχαν τέσσερεις δικηγόροι των κατηγορουμένων και μια δικηγόρος της καταγγέλλουσας. Κάθε λογικός άνθρωπος σίγουρα θα λύγιζε κάτω από το βάρος του ατέρμονου χρόνου των ερωτήσεων, ενώ η έδρα είναι γεγονός ότι προσπάθησε σε κάποιες περιπτώσεις να την προστατεύσει και να απορρίψει κάποιες ακατάλληλες ερωτήσεις. Μετά από τις δύο ώρες, η κοπέλα κουράστηκε, ήταν εκνευρισμένη, δεν άντεχε, παρ’ όλα αυτά ήταν εντυπωσιακά ακριβής και κατηγορηματική στις απαντήσεις της, και σύμφωνη με τα στοιχεία της προανάκρισης και της ανάκρισης.

Οι ερωτήσεις επαναλαμβάνονταν, σχεδόν οι ίδιες, και από τους τέσσερεις δικηγόρους των κατηγορουμένων, με μόνο σκοπό να ταράξουν την νέα κοπέλα.
Είναι γνωστό σε όλους τους παράγοντες της δίκης ότι η κοπέλα έχει εύθραυστη ψυχική υγεία, οπότε αυτού του είδους η διάρκεια των ερωτήσεων ξέφευγε από κάθε δεοντολογία.

Σήμερα το δικαστήριο ξεκίνησε μετά τις 10 το πρωί, και το πρώτο που συνέβη ήταν η ακραία απαίτηση της υπεράσπισης για την αποβολή της πολιτικής αγωγής. Ευτυχώς αυτό το αίτημα δεν έγινε δεκτό από την έδρα, μας δείχνει όμως τον ακραίο τρόπο επίθεσης σε μια νεαρή που καταγγέλλει ομαδικό βιασμό.

Αργότερα το απόγευμα η κοπέλα αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία με συμπτώματα, και επρόκειτο να επισκεφθεί το νοσοκομείο για βοήθεια.

Κανένα άτομο δεν μπόρεσε να παρευρίσκεται στο ακροατήριο, λόγω των υγειονομικών μέτρων, αφού ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι με βάση τις επιταγές του υπουργείου δεν χωρούσαν στην αίθουσα άτομα πέραν των διαδίκων και των μαρτύρων. Μεγαλύτερη αίθουσα δεν υπάρχει σ’ αυτό το υπέροχο αλλά μικρό κτίριο που στεγάζει το δικαστήριο. Επετράπη μετά από πίεση και επιμονή, η παρουσία μιας δημοσιογράφου, για την εξασφάλιση της δημοσιότητας της δίκης, ενώ οι δημοσιογράφοι που ζητούν να παρακολουθήσουν, θα εναλλάσσονται μεταξύ τους.

Προφανώς και εμείς από το Μωβ δεν μπορέσαμε να παρευρεθούμε στην αίθουσα, αλλά μαθαίναμε τις εξελίξεις από την συνήγορο και μετά την ολοκλήρωση της μαρτυρίας, από την ίδια την εγκαλούσα η οποία ήταν συντετριμμένη.

Από το πρωί έξω από το δικαστήριο υπήρξαν ομάδες αλληλεγγύης από το Μωβ και την Αντιφασιστική Κίνηση Κω, όπως δείχνουν και τα πανό, με δεκάδες άτομα.
Το ενδιαφέρον των τοπικών ΜΜΕ αλλά και μεγαλύτερων, πανελλαδικής εμβέλειας μέσων, υπήρξε μεγάλο, τα μέλη του Μωβ έδωσαν αρκετές συνεντεύξεις και βοήθησαν στην αναθέρμανση του ενδιαφέροντος της τοπικής κοινωνίας.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη 3 Ιουνίου, στις 9 το πρωί. Υπάρχουν αρκετοί μάρτυρες και δεν είναι σίγουρο ότι θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη.

Το σχόλιό μου είναι αν υπάρχει δεοντολογία στο θέμα της εξέτασης και καταλήγω στο αγωνιώδες ερώτημα, ποια κοπέλα θα καταγγείλει βιασμό αν γνωρίζει το τρομακτικό ψυχικό κόστος, σαν αυτό που κατέβαλε η συγκεκριμένη. Και αυτό, ακόμα και αν παραβλέψουμε το οικονομικό κόστος, μαζί και την μετακίνηση τόσων μαρτύρων σε άλλη περιοχή, όπως έγινε σήμερα με τη μετάβαση από την Ρόδο στην Κω. Το ερώτημα θα απευθύνουμε σύντομα στο ανώτατο δικαστήριο, για να μάθουμε την απάντηση.

Να προσθέσουμε τέλος ότι η οικογένεια της εγκαλούσας βρίσκεται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, και με σοβαρά προβλήματα υγείας. Γι’ αυτό επαναλαμβάνουμε την έκκληση οικονομικής υποστήριξης για τα δικαστικά έξοδα.

Παρακαλούμε για τις δωρεές σας στον τραπεζικό λογαριασμό του σωματείου ΤΟ ΜΩΒ: Εθνική Τράπεζα, ΙΒΑΝ GR4301101470000014700253215, ETHNGRAA.

Απαιτούμε την απόδοση δικαιοσύνης και την καταδίκη των κατηγορουμένων για το καταγγελλόμενο κακούργημα. Φυσικά και σ’ αυτή την περίπτωση της καταγγελίας βιασμού, οι κατηγορούμενοι μιλούν για συναινετική συνεύρεση, έστω και μετά από τις πολλές αντιφάσεις στις οποίες έχουν υποπέσει κατά τη διάρκεια των προανακριτικών και ανακριτικών καταθέσεών τους.

https://tomov.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2020 00:02

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.