Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016 08:24

4ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων 15-16 Ιουλίου-Μύλος Ματσόπουλου

 

Antir.F.Trikalon 

 

4ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων

15-16 Ιουλίου

Μύλος Ματσόπουλου

Θα ζήσουμε |
αγωνιζόμαστε | μαζί
θα νικήσουμε |

Με το μεταναστευτικό ζήτημα να βρίσκεται στην κορυφή της επικαιρότητας, με τα ευρωπαϊκά κράτη να υψώνουν φράχτες, καταδικάζοντας χιλιάδες ανθρώπους σε θάνατο στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο, πραγματοποιείται φέτος το 4ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων στις 15 & Ιουλίου.
Το φεστιβάλ θα γίνει στο πάρκο Ματσόπουλου με κεντρικό σύνθημα «Θα ζήσουμε μαζί, να αγωνιστούμε μαζί, θα νικήσουμε μαζί» .
Το φετινό φεστιβάλ πραγματοποιείται σε μια συγκυρία, όπου το μεταναστευτικό ζήτημα βρίσκεται στην κορυφή της επικαιρότητας, με τα ευρωπαϊκά κράτη να υψώνουν φράχτες, καταδικάζοντας χιλιάδες ανθρώπους σε θάνατο στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο, διεκδικώντας το δικαίωμα στη ζωή και το αντιρατσιστικό κίνημα καλείται να σταθεί δίπλα στον αγώνα των μεταναστών/προσφύγων για τη ζωή και την αξιοπρέπειά τους, ενάντια στους περιορισμούς, στη μετακίνηση και τις απελάσεις και διεκδικώντας μαζί τους αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης και περίθαλψης μέσα στις πόλεις μας.Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της περασμένης συνέλευσης (σ.σ. την Πέμπτη 23 Ιουνίου,) ανάμεσα στα άλλα θέματα που συζητήθηκαν και συγκεκριμενοποιήθηκαν είναι η συζήτηση για το προσφυγικό με ομιλητές την Ντίνα Ρέππα από τον Συντονισμό για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, τον Ηλία Χρονόπουλο από την κατάληψη του ξενοδοχείου City Plaza και τον Γιώργο Τσιάκαλο καθηγητή του Α.Π.Θ: Η συζήτηση με θέμα το προσφυγικό θα κινηθεί γύρω από τους ακόλουθους άξονες: Γιατί ξεριζώνονται εκατομμύρια άνθρωποι; Ο πόλεμος κατά των προσφύγων: ως επιλογή της άρχουσας τάξης της Ελλάδας και των χωρών της Ε.Ε – Συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας – στρατιωτικοποίηηση των συνόρων και κέντρα κράτησης, ο ρόλος των Μ.Κ.Ο στο προσφυγικό.
Το κίνημα αλληλεγγύης: η σημερινή κατάσταση, τα προβλήματα ανάπτυξής του – νέες προκλήσεις, νέα καθήκοντα, νέες προοπτικές.
Η δεύτερη συζήτηση αφορά τη Διατλαντική Συμφωνία ( TTIP) και τους αγώνες των εργαζομένων. Στο εργαστήριο για την επισφάλεια στον χώρο εργασίας θα μετέχουν εκπρόσωποι της Attack - στην επισφάλεια και την ανεργία, και της ΛΑΝΤΖΑ (αγωνιστική εργατική συσπείρωση στον επισιτισμό-τουρισμό).
Η Φωτεινή Χούτου θα παρουσιάσει τη δραματοποίηση του παραμυθιού «Φαινίνα και Άλεν» «Θάρρος και αλήθεια, μες στην πηγή Αγάπης που κατοικεί στα παραμύθια».Το μουσικό μέρος του φεστιβάλ εμπλουτίζεται με τη συμμετοχή του Αλκίνοου Ιωαννίδη, των Folk n' roll, των Οδοιπόρων της παράδοσης , τις Χοές Νηφάλιες και άλλων μουσικών σχημάτων που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

www.facebook.com/events

Ανοιχτή Συνέλευση 4ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Τρικάλων

Το 4ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων συνεχίζεται και φέτος στο πάρκο Ματσόπουλου.

Από την πρώτη του διοργάνωση, το Φεστιβάλ κατάφερε να γίνει η μεγάλη συνάντηση του αντιρατσιστικού – αντιφασιστικού κινήματος, μία γιορτή ζωής και ενότητας μέσα από το διαφορετικό.

Το κεντρικό θέμα του φετινού φεστιβάλ είναι το προσφυγικό, σε συγκυρίες που αυτό διογκώνεται. Οι οικονομικοί ανταγωνισμοί των ισχυρών δημιουργούν τους πολέμους και την οικονομική εξαθλίωση των λαών και οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους στην προσφυγιά. Παιδιά, γυναίκες, άνδρες, ηλικιωμένοι, που κατάφεραν να γλιτώσουν τη ζωή τους από τις βόμβες του πολέμου, να γλιτώσουν από τα νερά της Μεσογείου, εγκλωβίζονται στη χώρα μας και τους πετάνε κυριολεκτικά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης που τα βαφτίζουν «κέντρα φιλοξενίας», με τις τραγικές καθυστερήσεις στο άσυλο, με τη ντροπιαστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να παρουσιάσουν ως επιτυχία, ενώ στην ουσία η συμφωνία αυτή θέτει σε κίνδυνο την προστασία του πρόσφυγα.

Τρεις μήνες μετά την εφαρμογή της συμφωνίας , οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη προστασίας ζουν για μήνες εγκαταλελειμμένοι μακριά από την κοινή θέα, σε άθλιες συνθήκες, σε συνωστισμένους καταυλισμούς, με τον φόβο της αναγκαστικής επιστροφής τους στην Τουρκία, χωρίς να έχουν ουσιαστική νομική βοήθεια, που είναι το μόνο τους όπλο ενάντια σε μια μαζική απέλαση.

Στη δική μας γειτονιά, οι πρόσφυγες πετάχτηκαν σε παλαιά και απομακρυσμένα στρατόπεδα, όπως αυτά στο Κουτσόχερο αρχικά και στο Κυψελοχώρι αργότερα, να ζήσουν σε σκηνές μέσα στα χαλίκια, μαζί με φίδια, σκορπιούς και ποντίκια, μακριά από κάθε έννοια αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, απέναντι σε ανθρώπους που υποφέρουν, απέναντι στα κλειστά σύνορα και στα υψωμένα τείχη, εμείς απαντάμε με μία διήμερη γιορτή. Απαντάμε με την απόφασή μας να ζήσουμε μαζί, να αγωνιστούμε και να νικήσουμε τον φόβο, τον ρατσισμό, τον φασισμό. Να μείνουμε στις ίδιες πόλεις, στις ίδιες γειτονιές. Να απλώσουμε το χέρι μας στον πρόσφυγα και τον μετανάστη. Το ίδιο χέρι που απλώνουμε στον φτωχό και εξαθλιωμένο γείτονα. Το ίδιο χέρι που υψώνουμε σε γροθιά για να αγωνιστούμε για αυτονόητο: για έναν κόσμο αλληλεγγύης, χωρίς σύνορα και φράχτες, χωρίς στρατόπεδα συγκέντρωσης και κράτησης, με ανθρωπιά και αλληλεγγύη.

Το 4ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων, με τις συναυλίες, τις συζητήσεις, τα θεματικά εργαστήρια, τις συλλογικές κουζίνες θα στείλει και φέτος ένα μήνυμα συμφιλίωσης των λαών. Θα μας οδηγήσει και φέτος στους δρόμους της αλληλεγγύης, μακριά από τα μονοπάτια του φόβου.

Ανοιχτή Συνέλευση 4ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Τρικάλων

www.ideesmag.gr

 

 

 

4o.Antir.Trikalon

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 16:49