Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018 14:00

Εκδήλωση: “Η Κατοχή και η Αντίσταση στον Ελληνικό Κινηματογράφο” / ταινιοπροβολή: “Ψωμί για ένα δραπέτη”

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Συζήτηση στην Εργατική Λέσχη Καλλιθέας:

Η Κατοχή και η Αντίσταση στον Ελληνικό Κινηματογράφο

με ομιλητή τον Γιώργο Ανδρίτσο, (ιστορικό, συγγραφέα του βιβλίου Η Κατοχή και η Αντίσταση στον ελληνικό κινηματογράφο (1945 -1966), Αιγόκερως, 2005).

Μια από τις συνέπειες της ήττας του ΕΑΜικού κινήματος με το τέλος του εμφυλίου, ήταν και η λογοκρισία που επιβλήθηκε από το μετεμφυλιακό αυταρχικό καθεστώς. Η λογοκρισία αυτή έπληξε κυρίως ίσως τον κινηματογράφο, ο οποίος αυτή την εποχή γνωρίζει μια αλματώδη ανάπτυξη. Συνήθως μόνο υπαινικτικά υπάρχουν κάποιες ελάχιστες αναφορές στο αντιστασιακό κίνημα της περιόδου της Κατοχής και πολύ λιγότερες στον Εμφύλιο που ακολούθησε. Οι αναφορές αυτές αυξάνονται στις αρχές της δεκαετίας του '60, ως αποτέλεσμα και της ανάπτυξης του λαϊκού κινήματος. Η Χούντα που ακολούθησε όμως επέβαλε μια ακόμα πιο αυστηρή λογοκρισία.

Ο ιστορικός του κινηματογράφου Γιώργος Ανδρίτσος θα μας μιλήσει γι' αυτές τις δειλές, αποσπασματικές ή ακόμα και στρεβλές αντανακλάσεις του αντιστασιακού κινήματος στον ελληνικό κινηματογράφο της περιόδου 1945-1966.

Θα γίνει επίσης προβολή της ταινίας:

Ψωμί για ένα δραπέτη

(1966)

του Κώστα Ασημακόπουλου

Πρωταγωνιστούν: Σπύρος Φωκάς, Μαίρη Χρονοπούλου, Νέλλη Αγγελίδου

Όταν τον Σεπτέμβρη του 1943 η Ιταλία συνθηκολόγησε άνευ όρων με τις συμμαχικές δυνάμεις, οι Ιταλοί στρατιώτες που βρισκόταν στην Ελλάδα πίστεψαν ότι ο πόλεμος γι' αυτούς είχε τελειώσει και ότι θα μπορούσαν να γυρίσουν στα σπίτια τους. Αρκετοί απ' αυτούς αποφάσισαν ότι θα έπρεπε να συνεχίσουν να μάχονται, αλλά αυτή τη φορά μαζί με τις δυνάμεις της αντιφασιστικής αντίστασης, εναντίον των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων. Η Βέρμαχτ εξαπέλυσε τότε μια ανελέητη επίθεση εναντίον του διαλυμένου ιταλικού στρατού, η οποία κορυφώθηκε με τη σφαγή της Μεραρχίας Άκουι, κατά την οποία περισσότεροι από 9 χιλιάδες Ιταλοί στρατιώτες βρήκαν τον θάνατο.

Η ταινία (μια από τις ελάχιστες ελληνικές ταινίες αυτής της περιόδου που κάνουν αναφορά σε αυτά τα γεγονότα, καθώς και στο αντάρτικο κίνημα) αφηγείται την ιστορία ενός Ιταλού στρατιώτη, ο οποίος βρίσκει καταφύγιο σε ένα σπίτι στο οποίο ζουν δύο γυναίκες. Η μία από αυτές όμως μισεί θανάσιμα τους Ιταλούς, καθώς οι δυο της γιοι έχουν σκοτωθεί στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο.

Εργατική Λέσχη Καλλιθέας

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020 22:49