Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2020 20:05

Λιανοκλάδι, όπως Μισισίπι, των Γιώργου Τσάμη και Ορφέα Ξανθούλη

Λιανοκλάδι, όπως Μισισίπι

των Γιώργου Τσάμη και Ορφέα Ξανθούλη

Νέο κρούσμα ρατσισμού, αυτή τη φορά εντός αμαξοστοιχίας του ΟΣΕ. Το απόγευμα της Τρίτης (4/8) ένας μετανάστης από το Καμερούν ταξίδευε με τελικό προορισμό τη Καρδίτσα, έχοντας επιβιβαστεί στο απογευματινό δρομολόγιο του τρένου που πραγματοποιεί τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Κατά την διάρκεια του ελέγχου των εισιτηρίων, έγινε αντιληπτό από τον ελεγκτή ότι ο 48χρονός μετανάστης είχε κόψει εισιτήριο για Λιβαδειά καθώς δεν είχε χρήματα για να αγοράσει το εισιτήριο ολόκληρης της διαδρομής, ώστε να φτάσει στον προορισμό του. Σχεδόν αμέσως, ρατσιστές επιβάτες από κοινού με τους ελεγκτές άρχισαν να ωρύονται, με πρόσχημα τον ιό Covid-19. Ένα κλίμα πανικού δημιουργήθηκε μέσα στο βαγόνι, καθώς ο 48χρονoς έπειτα έδειξε χαρτί εξετάσεων του Πανεπιστημιακού Nοσοκομείου Λάρισας που αποδείκνυε ότι νόσησε από τον ιό τον Μάιο παρουσιάζοντας ήπια συμπτώματα, έχοντας τελικώς αναρρώσει.

Οι αδαείς και ξενοφοβικοί επιβάτες έκαναν λόγο για «υγειονομική βόμβα» και απαίτησαν την αποβίβαση του -υγιή- ανθρώπου. Ουσιαστικά, έδωσαν τη νομιμοποίηση στους ελεγκτές να τον αναγκάσουν να κάτσει για μία ώρα στο πάτωμα(!) και να διακόψει το ταξίδι του, βγάζοντας τον εκτός του τραίνου στην στάση του Σιδηροδρομικού Σταθμού Λιανοκλαδίου. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε ανακοίνωσή της δεν αναφέρεται καν στο ζήτημα του κορωνοϊού και το μόνο που σημειώνει είναι ότι ο επιβάτης είχε εισιτήριο μέχρι την Λιβαδειά ενώ ο τελικός προορισμός του ήταν η Καρδίτσα. Δεν έχει υπάρξει όμως αναφορά στο παρελθόν για τέτοια μεταχείριση από το προσωπικό απέναντι σε ανθρώπους οι οποίοι βρέθηκαν σε παρόμοια κατάσταση. Ούτε βέβαια υπήρχε διάθεση λιντσαρίσματος από τους υπόλοιπους επιβάτες.

Ο ρατσισμός και η κοινωνική νομιμοποίηση από τους επιβαίνοντες συνέβαλαν στο να φτάσει στο χώρο ένα περιπολικό, και να αποβιβαστεί ένας άνθρωπος -που δεν έχει καν τα απαραίτητα χρήματα για να αγοράσει εισιτήριο καθώς αλλάζει τόπο κατοικίας με σκοπό την εύρεση εργασίας όπως αναφέρει και ο ίδιος- στη μέση του πουθενά.

Τι φταίει άραγε για αυτό; Δήθεν ότι ζούμε σε μια περίοδο όπου η μη τήρηση των κανόνων υγείας για την μη εξάπλωση του ιού, σημαίνει και την άμεση ενεργοποίηση των αντανακλαστικών να πατάξουν τον οποιοδήποτε δεν έρχεται σε συμμόρφωση; Αυτή η εξήγηση δεν ευσταθεί διόλου, καθότι ο εμπλεκόμενος φέρει άκρας υγείας και τηρούσε όλους τους κανόνες υγιεινής. Μήπως κάποιοι άνθρωποι ενοχλούνται από την όψη ενός ανθρώπου ο οποίος είχε διαφορετικό χρώμα από αυτούς, συνδυαζόμενο και από το γεγονός ότι βρισκόταν σε δυσχερή οικονομική κατάσταση;

Ένας συνδυασμός ο οποίος ηχεί υπέροχα στα αυτιά κάθε ανθρώπου που με την πρώτη ευκαιρία θα στοχοποιήσει και θα δράσει ενάντια σε έναν αδύναμο άνθρωπο. Ο φόβος και ο ρατσισμός που υποβόσκει είναι δύο υλικά που άμα αναμειχθούν δίνουν την καλύτερη εκρηκτική συνταγή για μια μάζα ανθρώπων που πιθανότατα χρησιμοποιεί την ψευδή πληροφορία ως ασπίδα επιχειρηματολογίας. Μια μάζα η οποία έχει γαλουχηθεί σε ένα τρόπο ζωής όπου για να επιτευχθεί η προσωπική ατομική ασφάλεια, χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα για να εξαλειφθεί οτιδήποτε μοιάζει ξένο και αταίριαστο στην κανονικότητα τους. Σε αυτές τις καταστάσεις ρατσιστικού παροξυσμού, καλό θα ήταν να επικρατήσει το αυτονόητο.

Κανένας άνθρωπος δεν αξίζει τέτοια συμπεριφορά και ταπείνωση. Άνθρωποι οι οποίοι βάζουν ως σημαία ότι ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα της ισότητας και της ελευθερίας (sic), δεν νοείται να συμπεριφέρονται σε ανθρώπους σαν να είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού.

Η αλληλεγγύη, η οποία ακούγεται συχνά τον καιρό της πανδημίας δεν είναι μια λέξη άνευ νοήματος που την πετάς σε μια συνέντευξη τύπου. Η αλληλεγγύη είναι μια λέξη με νόημα όταν την εφαρμόζεις στην πράξη. Πολύ απλά κατανοώντας τις δυσκολίες που μπορεί να περνάει ένας συνάνθρωπό σου και συνεισφέροντας με τον οποιοδήποτε δυνατό τρόπο έτσι ώστε να ανατραπεί η λογική της κοινωνικής σήψης η οποία επικρατεί τα τελευταία χρόνια σε ένα παγκόσμιο επίπεδο.

https://galopar.gr/

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2020 20:11

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.