Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2020 14:51

Μεγάλες διαδηλώσεις στο Ηράκλειο στις 11 Σεπτέμβρη και στα Χανιά στις 12 Σεπτέμβρη- φωτορεπορτάζ

Μεγάλες διαδηλώσεις στο Ηράκλειο στις 11 Σεπτέμβρη και στα Χανιά στις 12 Σεπτέμβρη.

Αλληλεγγύη στην κατάληψη της Rosa Nera, να μην μετατραπεί ο λόφος Καστέλι σε ξενοδοχείο

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες της Μόριας. 
Τα όνειρα και οι αγώνες για κοινωνική απελευθέρωση δεν καταστέλλονται.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Irakleio.11.4

Irakleio.11.3

Irakleio.11.2

 rosa nera eyaggelismos

Τ.Ε ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Όλοι και όλες στις πορείες αλληλεγγύης
στο Ηράκλειο την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη στις 18.00 στα Λιοντάρια
και στα Χανιά το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη στις 12.00 στην Πλατεία Αγοράς

Τις πρώτες πρωινές ώρες του περασμένου Σαββάτου οι δυνάμεις καταστολής εκκένωσαν την κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά. Μια ιστορική κατάληψη με σημαντική συμβολή στο τοπικό και στο ευρύτερο ταξικό και κοινωνικό κίνημα. Η αστυνομία συνέλαβε 16 αγωνιστές/νίστριες, που μέσα σ’ αυτούς οι 5 είναι μετανάστες.
Σε μία πόλη που βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας και δοκιμάζεται από τους τραγικούς χειρισμούς της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η τελευταία αποφάσισε να διορθώσει μια από τις «ανορθογραφίες» των Χανίων και ταυτόχρονα να ικανοποιήσει τον πρώην πρύτανη και νυν βουλευτή Διγαλάκη: να εκκενώσει την κατάληψη της Rosa Nera και να την παραδώσει στα επιχειρηματικά συμφέροντα μετατρέποντας το κτίριο σε ξενοδοχείο.

Η εκκένωση είναι άμεση συνέχεια του κρεσέντο αυταρχικότητας ενάντια σε χώρους του κινήματος: 16/8 εισβολή στην Terra Incognita, 23/8 Εισβολή και συλλήψεις με αφορμή τις επισκευές στο νεοκλασικό που στεγάζει την κατάληψη Libertatia , 3/9 επιχείρηση σκούπα στα εγκαταλειμμένα εργοστάσια της Ακτής Δυμαίων σε πρόσφυγες και μετανάστες. Ακολουθήθηκε η πεπατημένη όλων των προηγούμενων εκκενώσεων που υλοποιήθηκαν τόσο από τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Σε ανύποπτο χρόνο, τεράστιες μάζες δυνάμεων καταστολής ξεχύνονται στους δρόμους, διακόπτουν την κυκλοφορία και δεν επιτρέπουν σε κανέναν και καμία τη διέλευση. Η εικόνα με δεκάδες άντρες των ΜΑΤ, να λυμαίνονται την Παλιά Πόλη των Χανίων είναι μια εικόνα που προσβάλλει όχι μόνο την αισθητική μας, αλλά και την αξιοπρέπεια μας.

Η Rosa Nera δεν είναι απλά μία κατάληψη στέγης. Αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί ενεργό κομμάτι του κινήματος της κοινωνίας των Χανίων. Αποτελεί μια ρωγμή στην κανονικότητα της τουριστικής βαρβαρότητας που αναπτύσσεται στα Χανιά και ένα χώρο ελεύθερο, όπου πέραν των πολιτικών διεργασιών που γίνονται στο εσωτερικό του, δίνει το έναυσμα για επανοικειοποίηση της τουριστικής χαβούζας που έχει μετατραπεί το Παλιό Λιμάνι των Χανίων από τους πληττόμενους και τις πληττόμενες.

H εκκένωση της Rosa Nera είναι μέρος μιας συνολικής και μεθοδευμένης επίθεσης. Η κυβέρνηση, τα αφεντικά και οι κρατικοί μηχανισμοί με όλες τις δυνάμεις που κατέχουν απαξιώνουν τους χώρους που συναντιούνται οι από κάτω για να απαντήσουν από κοινού στα συλλογικά τους προβλήματα. Κατάργησαν το άσυλο, περιόρισαν το δικαίωμα στην απεργία, εκκένωσαν νωρίτερα με σχέδιο και άλλες καταλήψεις, συνέλαβαν αγωνιστές του κινήματος και πέρασαν τον νόμο για τις διαδηλώσεις διαλύοντας πορείες. Χτυπούν τους όρους με τους οποίους το κίνημα αυτοοργανώνει τις αντιστάσεις του.

Συγκεκριμένα στα Χανιά, η επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης εντείνει τη συνεχιζόμενη τουριστικοποιηση της πόλης. Μια τουριστικοποίηση που δεν ανέχεται οποιαδήποτε δραστηριότητα πέραν της τουριστικής να αναπτύσσεται στο εσωτερικό της, που απομακρύνει από τον πυρήνα της τους μόνιμους κάτοικους, που διαμορφώνει τη πόλη σε μια τουριστική χαβούζα παροχής υπηρεσιών χωρίς ιστορία, χωρίς μνήμη, χωρίς δημιουργία και αντίσταση.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στοχεύει στο τσάκισμα οποιαδήποτε φωνή αντίστασης. Ό,τι χτίζεται και υπάρχει από τους καταπιεσμένους και την εργατική τάξη για να καλύψει κοινωνικές ανάγκες και ανησυχίες και διαμορφώνει συλλογικές και συντροφικές σχέσεις, όταν δεν απαξιώνεται επειδή δεν μετριέται σε κέρδος και τιμή, πρέπει να καταστέλλεται! Η τιμή των από πάνω είναι το χρήμα, η δική μας “τιμή” είναι ο πλούτος των αγώνων μας, της αλληλεγγύης μας, της συντροφικότητας μας. Προσπαθούν να προλάβουν από τώρα τις κοινωνικές εκρήξεις του μέλλοντος, διαλύοντας τις μορφές και τις δομές αντίστασης και αλληλεγγύης.

Η αλληλεγγύη μας στην κατάληψη της Rosa Nera είναι αυτονόητη. Όπως και η στήριξη των κινητοποιήσεων που έχουν καλεστεί. Αλληλεγγύη και στήριξη, που εντάσσονται στα πλαίσια γενικότερης αντίστασης απέναντι σε όσους μας αμαυρώνουν τη ζωή. Στους μπράβους, στους ξενοδόχους, στους ακροδεξιούς, σε όλο το συρφετό που έχει μαζευτεί στη πόλη των Χανίων -και όχι μόνο- και κανιβαλίζει τις σάρκες μας. Απαιτούμε την άμεση απομάκρυνση των δυνάμεων καταστολής από το χώρο της κατάληψης.

Τα αντανακλαστικά του κινήματος της πόλης ήταν εκκωφαντικά από την πρώτη στιγμή. Τη μέρα της εκκένωσης πραγματοποιήθηκαν τρεις πορείες με μεγάλη μαζικότητα στο κέντρο των Χανίων και μία συνέλευση για την οργάνωση και τον συντονισμό της αντίστασης. Δε σταματάμε εδώ.
Καλούμε τον κόσμο της Κρήτης να υπερασπιστεί τη Rosa Nera και κάθε ελεύθερο και αγωνιστικό χώρο!

Γραφείο Τύπου ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Ηρακλείου

 

ΧΑΝΙΑ

 

Xania.12

 xania.12.11

Xania.12.7

 Xania.12.2

xania.12.9

 Xania.12.8

Xania12.3

 

Xania.12.4

 

 

xania.12.10

Xania.12.5

ΚΕΕΡΦΑ Χανίων - Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή

  • Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες, άσυλο και στέγη για όλους στις γειτονιές μας
    • Ένοχη για την φωτιά στη Μόρια η κυβέρνηση του ρατσισμού και της φτώχειας
    • Κλείστε τα κολαστήρια, τις Μόριες και τις Αμυγδαλέζες
    • Κάτω τα χέρια από το δημόσιο χώρο και τις καταλήψεις

Η ρατσιστική εκστρατεία της κυβέρνησης και η κλιμάκωση της τελευταία ήταν η “σπίθα” που θέριεψε την καταστροφική φωτιά στην Μόρια φέρνοντας στην επιφάνεια τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων προσφύγων, οικογενειών με παιδιά, σε συνθήκες πανδημίας. Έφερε όμως και την χυδαιότητα της καταστολής με τα ΜΑΤ να ρίχνουν ασφυξιογόνα την ώρα της αποχώρησης των πανικόβλητων προσφύγων με τα μωρά στην αγκαλιά.

Μόλις, λίγες μέρες πριν, η Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο παρουσίασε την άσκηση «ΑΓΝΟΔΙΚΗ 2020» ανακοινώνοντας πως το βασικό σενάριο της περιλαμβάνει πολλαπλά σενάρια «μαζικών ροών, εξεγέρσεων, πανδημίας και πυρκαγιάς» ενώ αποτελεί «μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού, στον οποίο εντάσσονται το πρόγραμμα εξόδου των αναγνωρισμένων προσφύγων από τις δομές και η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου»!

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει το κλείσιμο των δομών και το πέταγμα στο δρόμο των προσφύγων και προσπαθεί να αξιοποιήσει την τραγωδία στη Μόρια για να επιβάλει τα άθλια ρατσιστικά σχέδια της με άμεσο άνοιγμα κλειστών φυλακών στα νησιά και το μάντρωμα προσφύγων και μεταναστών. Επιστρατεύει τα ΜΑΤ και εξαπολύει κύμα καταστολής και συκοφάντησης κατά του κινήματος αλληλεγγύης. Όπως άρον-άρον ανοίγει τα σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς, καθαρίστριες και συνωστισμό σε τάξεις με 25 παιδιά έτσι και στα καμπ οδηγεί στην εξόντωση χιλιάδες αφήνοντας τους έκθετους στη πανδημία με έλλειψη υγιεινής, νερού και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και βέβαια μαζικό συνωστισμό.

Η πολιτική της καραντίνας των καμπ για το κορονοϊό φτάνει να μαντρώνει πρόσφυγες σε ανθυγιεινούς χώρους, όπως στην αποθήκη που ήθελαν να τους μαντρώσουν στη Μόρια, χωρίς καμία υγιεινή, χωρίς περίθαλψη λες και δεν υπάρχουν άδεια ξενοδοχεία για την φιλοξενία τους. Σε άλλα καμπ, όπως στο Σχιστό τους αποκλείουν χωρίς φαγητό! Η κατάληξη των 70 προσφύγων που μεταφέρθηκαν στο εγκαταλελειμμένο κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι Χανίων και ενώ 40 από αυτούς αναχώρησαν προς άγνωστο προορισμό, δεν προβλέπεται καλύτερη.

Η κυβέρνηση εντείνει τη ρατσιστική στοχοποίηση των προσφύγων ως “πιόνια του Ερντογάν” και επιμένει στη τήρηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Απλώνουν το τείχος στον Εβρο, στέλνουν πίσω πρόσφυγες με παράνομες απελάσεις, με βάρκες στα κρυφά από τη θάλασσα και με πέταγμα στην άλλη όχθη του ‘Εβρου απο ομάδες μασκοφόρων παρακρατικών.

Την ίδια ώρα αφήνουν οικογένειες προσφύγων να ξεροσταλιάζουν χωρίς φαγητό στη Πλατεία Βικτώριας και εκκενώνουν με τη δύναμη των ΜΑΤ την Κατάληψη Ρόζα Νέρα στα Χανιά όπου για 16 χρόνια έβρισκαν καταφύγιο οι πρόσφυγες των πολέμων και οι κατατρεγμένοι.

Αλλά αφήνουν στο απυρόβλητο την αμερικάνικη βάση στη Σούδα με αποτέλεσμα η περιοχή να έχει βρεθεί στο επίκεντρο των ανταγωνισμών των πολυεθνικών πετρελαίου για το ποια θα προλάβει να αξιοποιήσει πρώτη τα υποτιθέμενα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κυβέρνηση έχει ανοίξει το δρόμο στους φασίστες και την ακροδεξιά στηρίζοντας “επιτροπές αγανακτισμένων” ενώ οι περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι της στα νησιά πρωτοστατούν σε ρατσιστικές εκδηλώσεις μίσους.

Πλησιάζει η 7 Οκτώβρη, μέρα της απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγή και με την μαζική μας κινητοποίηση, την απεργία των συνδικάτων δεν θα αφήσουμε περιθώρια να πέσουν στα μαλακά. Έτσι θα τους κλείσουμε το δρόμο.

Σε όλη την Ευρώπη ξεσηκώνεται ένα κίνημα αλληλεγγύης, για να ανοίξουν τα σύνορα και να μετακινηθούν ελεύθερα οι πρόσφυγες. Είναι η δύναμη που μπορεί να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να εγκαταλείψουν τις πολιτικές του ρατσισμού και για αυτό ενωνόμαστε μαζί τους.

Απαιτούμε να μπει τέλος στο ρατσισμό. Να μετακινηθούν ΑΜΕΣΩΣ οι πρόσφυγες στην ενδοχώρα, σε ξενοδοχεία και σε σπίτια. Να δοθούν άσυλο σε πρόσφυγες και χαρτιά στους μετανάστες. Να κλείσουν ΤΩΡΑ τα ρατσιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Για αυτό διαδηλώνουμε το Σάββατο 12/9 στις 12μμ στην πλατεία Αγοράς και καλούμε τους εργαζόμενους της πόλης μας στην τέχνη και του πολιτισμού, τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τα σχολεία, τα συνδικάτα και τους φοιτητικούς συλλόγους της πόλης μας να δώσουμε μαζί αυτή τη μάχη.

  • Όλοι/ες στην Παγκρήτια Πορεία για τους δημόσιους χώρους το Σάββατο 12/9, στις 12μμ, στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς
    • Όλοι/ες στην εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ για τη Δίκη – καταδίκη της Χρυσής Αυγής το Σάββατο 26/9, στις 6μμ, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας

Φωτογραφίες:

Γιάννης Χατζηγιάννης (https://www.facebook.com/groups/2531053590478379/permalink/2673170889599981/)

Νίκος Ζαμπουλάκης (https://www.facebook.com/100003343666833/posts/3204589532995804/?app=fbl)

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2020 22:34

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.