Τετάρτη, 06 Ιανουαρίου 2021 23:31

Λουκέτο και ΜΑΤ για το άλσος Νέας Σμύρνης-Ανενόχλητος συνωστισμός πιστών στον Αγ. Δημήτριο

Λουκέτο και ΜΑΤ για το άλσος Νέας Σμύρνης-ανενόχλητος συνωστισμός πιστών στον Αγ. Δημήτριο

Το Άλσος της Νέας Σμύρνης έκλεισε ξανά, από τις 4 Ιανουαρίου έως και τις 10 Ιανουαρίου. Ο Δήμαρχος, ακολουθώντας την κυβερνητική επιχειρηματολογία και αναλγησία -κλείνουμε τα βιβλιοπωλεία για να ανοίξουν τα σχολεία- καταπατώντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αδιαφορώντας για την υγεία των κατοίκων, δήλωσε: «Είμαστε δυστυχώς αναγκασμένοι να ξανακλείσουμε το Άλσος σε μια προσπάθεια να μας βρει η 11η Ιανουαρίου στην βέλτιστη επιδημιολογική κατάσταση ώστε μαθητές, εκπαιδευτικοί και βοηθητικό προσωπικό να επιστρέψουν με ασφάλεια στο φυσικό τους χώρο. Παίζουμε άμυνα για να προστατεύσουμε ό,τι αγαπάμε περισσότερο αφενός και αφετέρου γιατί δεν επιθυμούμε με κανένα τρόπο αυτά που χτίσαμε σε διάστημα τόσων μηνών να γκρεμιστούν από την χαλάρωση λίγων ημερών. Αξίζει να προσπαθήσουμε για μια ακόμα φορά. Να μείνουμε σπίτι και να μείνουμε ασφαλείς» .

Η απόφαση αυτή είναι εκδικητική, αντιδημοκρατική και επικίνδυνη. Το Άλσος αποτελεί έναν από τους ελάχιστους ελεύθερους πνεύμονες της περιοχής, όπου μπορεί ο κόσμος της περιοχής να κάνει έναν περίπατο εν μέσω πανδημίας χωρίς να συνωστίζεται! Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις, αφού το δημοτικό συμβούλιο, κάτω από την πίεση κινητοποιήσεων και αντιράσεων, είχε αποφασίσει μόλις στις 29/12 με συντριπτική πλειοψηφία, να ανοίξει το Άλσος.

Η διαμαρτυρία της 6/1, είχε εξαγγελθεί από την «ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ» και την Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚ ΝΕΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΑΛΣΟΥΣ

Η «Μια Πόλη Ανάποδα» καταγγέλλει την εν λόγω απόφαση ως αυθαίρετη, αντιδημοκρατική και αντιβαίνουσα στην σχεδόν ομόφωνη απόφαση του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου. Εκεί, μετά από αναλυτική συζήτηση αποδείχτηκε ότι η λειτουργία του άλσους είναι ασφαλής και ορίστηκε το ωράριο λειτουργίας να είναι 06:00 – 21:00. Αξίζει να τονιστεί ότι η απόφαση πάρθηκε με συντριπτική πλειοψηφία 38 ψήφων έναντι μόνο 3. 

Ο δήμαρχος επιδεικτικά αδιαφορεί για την απόφαση του δημοκρατικά εκλεγμένου τοπικού οργάνου και ενεργεί ως μικρός τοπικός δικτάτωρ. Συντασσόμενος πλήρως με τις άστοχες κυβερνητικές επιλογές δείχνει να περιφρονεί τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των δημοτών. Αυτή η απόφασή του δεν έχει σχέση με την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς η ασφαλής λειτουργία των σχολείων εξασφαλίζεται μόνο με τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη. Είναι εμφανές ότι η δημοτική αρχή δεν προτίθεται να ξοδέψει χρήματα σε μισθούς δημοτικών υπαλλήλων, οι οποίοι θα έχουν την επιτήρηση της λειτουργίας του Άλσους, καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας. 

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι κάτοικοι της Νέας Σμύρνης, συμμετέχοντας μαζικά σε μια σειρά κινητοποιήσεων που στόχο είχαν το άνοιγμα του Άλσους μετά τις 15:00, έκαναν καθαρές τις προθέσεις τους για τη διαφύλαξη του δικαιώματός τους στους ελεύθερους χώρους. Το ίδιο δικαίωμα θα περιφρουρήσουμε και απέναντι στη νέα αυτή αυθαιρεσία. Η «Μια Πόλη Ανάποδα» καλεί τους δημότες να υπερασπιστούμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας για πρόσβαση στους ελεύθερους χώρους ως βασικό και κρίσιμο παράγοντα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου στις 11:00 θα είμαστε εκεί για να εφαρμόσουμε την πλειοψηφική απόφαση του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου για ανοιχτό άλσος έως τις 21:00.

Στο κάλεσμα ενάντια στο λουκέτο του Άλσους απάντησαν πολίτες που βρέθηκαν στο σημείο το μεσημέρι της Τετάρτης.

Βρήκαν μπροστά τους αστυνομία, ΜΑΤ και…μια κλούβα να προστατεύει το Δημαρχείο!

mat

polh1

polh2

Το ιστορικό των κινητοποιήσεων

Από τις 23/11, το Άλσος της Νέας Σμύρνης παρέμενε κλειστό από τις 3 το μεσημέρι και μετά. Δηλαδή ακριβώς τις ώρες που οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν την δυνατότητα να πάνε μια μικρή βόλτα.

H δημοτική αρχή είχε αποφασίσει να κλείνει το άλσος τις απογευματινές ώρες επικαλούμενη ότι είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα μεγάλου συνωστισμού: «Λόγω έξαρσης της πανδημίας και μετά από σύσταση του Αστυνομικού Τμήματος Νέας Σμύρνης, που με επισταμένους ελέγχους διαπίστωσε συγχρωτισμό και συρροή αθλουμένων στο πλαίσιο ομαδικής άθλησης, το Άλσος του Δήμου Νέας Σμύρνης..».

Στις 12/12 και 19/12 πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις στην είσοδο του Άλσους μετά από κάλεσμα της Εργατικής Λέσχης Νέας Σμύρνης με αίτημα να αλλάξει η απόφαση σχετικά με τις ώρες λειτουργίας του.

alsoslesxh

 

 

Παράλληλα, η Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης ξεκίνησε συλλογή υπογραφών με αίτημα το άμεσο άνοιγμα του άλσους.

Στο παρακάτω κείμενο, συγκεντρώθηκαν συνολικά πάνω από 1000 υπογραφές.

ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ
ΓΙΑ ΑΛΣΟΣ ΑΝΟΙΧΤΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ
ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
Το μεσημέρι του Σαββάτου 12/12 η Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης προχώρησε σε διαμαρτυρία στο χώρο του Άλσους για το υποχρεωτικό κλείσιμό του από τις 15:00. Η απαίτηση να παραμένει το Άλσος ανοιχτό καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας, όπως συμβαίνει και σε όλες τις άλλες γειτονιές της Αθήνας, βρήκε καθολική αποδοχή από τους παρευρισκόμενους. Καλούμε όλους/ες να στηρίξουν ενυπόγραφα το αίτημα αυτό!
Ο Δήμαρχος δήλωσε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ότι το Άλσος κλείνει με διαταγή του διευθυντή του Α.Τ. Νέας Σμύρνης. Η δήλωση αυτή είναι αμφίβολη αλλά και συνταγματικά έκνομη. Η αστυνομία δεν είναι αρμόδια να κλείνει ένα δημόσιο χώρο χωρίς ψηφοφορία από τους εκλεγμένους φορείς ούτε να κρίνει αν οι μετακινήσεις μας στα πάρκα και τις πλατείες είναι επικίνδυνες. Το λουκέτο στο Άλσος Νέας Σμύρνης μπαίνει χωρίς να υπάρχουν φαινόμενα συνωστισμού, εφόσον η πλειονότητα του κόσμου έχει επιδείξει υπευθυνότητα για την υγεία του, αλλά και αυτή των συνανθρώπων του. Το αποτέλεσμα είναι οι κάτοικοι να κάνουν τη βόλτα τους ή να αθλούνται περιμετρικά του κλειδωμένου Άλσους αυξάνοντας έτσι το συνωστισμό στα πεζοδρόμια.
Το κλείσιμο των δημόσιων χώρων και των πάρκων είναι άστοχο, μη βιώσιμο, αναποτελεσματικό και επιβλαβές. Η πρόσβαση στον ελεύθερο δημόσιο χώρο, η άσκηση, ο ήλιος και ο καθαρός αέρας βοηθούν στη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας, στην αποφυγή της συναναναστροφής σε κλειστούς χώρους, καθώς και στην καταπολέμηση του άγχους, αναγκαίους παράγοντες για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Αν η δημοτική αρχή ψάχνει εστίες μόλυνσης, ας ρίξει μία ματιά εκεί που η κυβέρνηση δημιουργεί το συνωστισμό: ΜΜΜ, camps προσφύγων, στρατόπεδα, φυλακές, μεγάλες βιομηχανίες και σε μία σειρά κλάδων (super market, delivery, call centers), όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν στοιβαγμένοι και χωρίς μέσα ατομικής προστασίας.
Ο κορονοϊός δεν γιατρεύεται με ξύλο, χημικά και πρόστιμα που καθιστούν το πρόβλημα της επιβίωσης οξύτερο. Η δημοτική αρχή οφείλει να καταδικάσει τέτοιες άσκοπες και αδιέξοδες ενέργειες που καμία σχέση δεν έχουν με την αντιμετώπιση της πανδημίας, παρά μόνο με τον εκφοβισμό και την πειθάρχηση της κοινωνίας. Η πανδημία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας!
Να μην υπακούσουμε άλλο στη δολοφονική πολιτική της ΝΔ.
Μόνη “υπεύθυνη στάση” είναι η αντίσταση και ο αγώνας για να παραμείνει η κοινωνία μας ζωντανή.

Εκπρόσωποι της Αριστερής Παρέμβασης στους δρόμους της Νέας Σμύρνης -«ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ» συναντήθηκαν με τον δήμαρχο κ. Σ. Τζουλάκη τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου σχετικά με το θέμα του Άλσους, το οποίο με απόφαση της δημοτικής αρχής κλείνει κάθε μέρα στις 15.00. Η «ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ» ζήτησε από τη δημοτική αρχή να λειτουργεί το άλσος όλη την ημέρα. Ο Δήμαρχος απάντησε αρνητικά στο αίτημα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ «ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ»

Εκπρόσωποι της Αριστερής Παρέμβασης στους δρόμους της Νέας Σμύρνης «ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ» συναντήθηκαν με τον δήμαρχο κ. Σ. Τζουλάκη τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου σχετικά με το θέμα του Άλσους, το οποίο με απόφαση της δημοτικής αρχής κλείνει κάθε μέρα στις 15.00. Η «ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ» ζήτησε από τη δημοτική αρχή αφενός να λειτουργεί το άλσος όλη την ημέρα και αφετέρου να αποσαφηνίσει για ποιους λόγους αποφασίστηκε το κλείσιμο του.

Στις αντιρρήσεις που προέβαλαν τα μέλη της ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε, ο Δήμαρχος δεν έδειξε καμία διάθεση δημοκρατικής, εποικοδομητικής και καρποφόρας διεξαγωγής διαλόγου. Ο ίδιος ανασκευάζοντας την αρχική του δήλωση -ότι το Άλσος έκλεισε με εντολή της αστυνομίας- υποστήριξε ότι ενήργησε αυτόβουλα κατόπιν προτροπής της Αρχής Πολιτικής Προστασίας να πάρει οποιοδήποτε μέτρο προκειμένου να περιορίσει φαινόμενα συνωστισμού στην περιοχή. Συγκεκριμένα ισχυρίστηκε ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε με σκοπό τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου της περιοχής, το οποίο τόνισε ότι είναι αυξημένο στο Δήμο μας. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει καθημερινά ο ΕΟΔΥ, το ιικό φορτίο στα λύματα του Νότιου Τομέα της Αττικής είναι από τα χαμηλότερα της χώρας. Αγνοώντας την πληροφορία αυτή και επικαλούμενος μια ψευδή, ως άλλος αυτόκλητος προστάτης του πολίτη, άφησε υπονοούμενα ότι κινείται προς την κατεύθυνση του πλήρους κλεισίματος του άλσους!!!

Οι εύλογες απορίες της «ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ», αλλά και της πλειονότητας των κατοίκων είναι:

1. Πώς θα μειωθεί το ιικό φορτίο και τα κρούσματα όταν περιορίζεται ακόμα περισσότερο ο ανοιχτός δημόσιος χώρος;

2. Πώς θα μειωθούν τα κρούσματα στη Νέα Σμύρνη, όταν τα απογεύματα οι κάτοικοι τρέχουν στο πεζοδρόμιο περιμετρικά του κλειστού Άλσους ή αυξάνονται οι πρωινοί επισκέπτες του για να το προλάβουν ανοιχτό;

3. Πώς θα αποφευχθούν τα φαινόμενα συνωστισμού τη στιγμή που με κλειστό το Άλσος οι κάτοικοι καταφεύγουν στην πλατεία αφού δεν υπάρχει άλλος χώρος;

4. Δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι επικίνδυνη είναι η πολύωρη παραμονή σε κλειστούς χώρους, τη στιγμή που σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα φωνάζει ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω των στενών επαφών;

5. Αγνοεί ο κ. Δήμαρχος πως στενές επαφές με βάση τον ΠΟΥ ορίζονται οι αποστάσεις λιγότερο των 2 μέτρων και πως με τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, που προστατεύει από τα μολυσμένα αεροσωματίδια, είναι εξαιρετικά αδύνατη η μετάδοση του ιού;

6. Αγνοεί, ακόμη, ότι σε πρόσφατη διεθνή έρευνα η Ελλάδα ανήκει στις χειρότερες χώρες για να ζει κανείς εν μέσω πανδημίας; Η έρευνα δείχνει ότι εκτός από τη μεγαλύτερη θνησιμότητα ανάμεσα σε 53 χώρες, η Ελλάδα έχει και το χειρότερο lockdown με τη μικρότερη κινητικότητα των πολιτών.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν απόψεις της ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ, αντίθετα, προκύπτουν από πορίσματα παγκόσμιων ερευνών που τις δημοσιεύουν καθημερινά ακόμη και φιλοκυβερνητικά μέσα. Η άγνοια αυτή του Δημάρχου είναι ανεπίτρεπτο να μετατρέπεται στην επιβολή μιας απόφασης παράλογης που αφορά το σύνολο των κατοίκων της πόλης.

Γνωρίζουμε ότι η παντελής έλλειψη πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης στην περιοχή μας, η απουσία διενέργειας μαζικών τεστ στους δημότες και η ελλιπής μέριμνα για την καθαριότητα των δημόσιων χώρων είναι ευθύνη της παράταξης του κ. Τζουλάκη που διοικεί το Δήμο! Γνωρίζουμε, ακόμη, πως το κλείσιμο του Άλσους έρχεται να ρίξει στάχτη στα μάτια των δημοτών και να μας πείσει για το όψιμο ενδιαφέρον του Δημάρχου για την υγείας μας!

Κρίνουμε απαραίτητο να πάρουν θέση για το θέμα του ανοίγματος του Άλσους όλες οι πολιτικές δυνάμεις της πόλης, αλλά και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά! Η ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ θα καταθέσει πρόταση για την ολοήμερη επαναλειτουργία του Άλσους ως έκτακτο θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη 29-12!

Στις 29/12, το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Σμύρνης με μεγάλη πλειοψηφία αποφάσισε να παραμένει το Άλσος ανοιχτό από τις 6 πμ μέχρι τις 9μμ.

Την πρόταση είχε φέρει εκτός ημερήσιας διάταξης η «ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ». Την στήριξαν αρχικά όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης με τον Δήμαρχο να αρνείται υποστηρίζοντας τη λειτουργία του Άλσους μέχρι τις 3μμ. Στην συνέχεια της συζήτησης και αφού αποδείχθηκε ότι ούτε ο Διοικητής της Αστυνομίας, ούτε η Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας είχαν προτείνει να κλείνει το ΑΛΣΟΣ στις 3μμ, αλλά ήταν απόφαση προσωπικά του Δημάρχου, ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία η πρόταση για διεύρυνση της λειτουργίας του ωραρίου του Άλσους από τις 6πμ έως τις 9μμ καθημερινά .

Μετά την σχεδόν ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η «ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ» εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με χαρά ανακοινώνουμε ότι μία σημαντική διεκδίκηση κερδήθηκε και το Άλσος επανέρχεται στην αρχική του λειτουργία δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους και δημότες της Νέας Σμύρνης να ασκούνται σε αυτό, αλλά και να αποφορτίζονται ψυχολογικά από τις δύσκολες συνθήκες ζωής των τελευταίων μηνών.

Μετά τις κινητοποιήσεις από την Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης, τις δύο διαμαρτυρίες στο Άλσος, τη συλλογή πάνω από 1000 υπογραφών – τόσο φυσικών όσο και ηλεκτρονικών – και την κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση μεγάλης μερίδας κατοίκων της περιοχής, η «ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ» υπέβαλε ως έκτακτο θέμα συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο της 29ης Δεκεμβρίου 2020 το θέμα της επαναφοράς της λειτουργίας του Άλσους έως τις 09:00 μ.μ. και κάλεσε τις παρατάξεις να το ψηφίσουν, διορθώνοντας την ενέργεια της δημοτικής αρχής η οποία απέβαινε εις βάρος των δημοτών.

Η πρόταση της «ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ» ψηφίστηκε από το Δ.Σ. και έτσι από την Τετάρτη 30/12/2020 το Άλσος της Νέας Σμύρνης θα παραμένει ανοιχτό μέχρι τις 09:00 μ.μ. προς χρήση της μεγάλης μερίδας του κόσμου που δεν μπορούσε να το επισκεφθεί τις πρωινές ώρες και μέχρι τις 15:00 που ήταν ανοιχτό.

Οι συλλογικές προσπάθειες και οι συλλογικές διεκδικήσεις φέρουν θετικά αποτελέσματα και φανερώνουν την πραγματική δύναμη του λαού. Ειδικά τη δύσκολη αυτή περίοδο, είναι πλέον φανερό δεν μπορούμε να περιμένουμε λύσεις στα προβλήματά μας από αυτούς που τα προκαλούν. Αντιθέτως, οι συντονισμένες δράσεις και η αυτοοργάνωση των πολιτών είναι η μόνη διέξοδος.

«ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ»

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Αλλά, η …απάντηση του Δημάρχου δεν άργησε να έρθει. Λίγες μέρες κράτησε η χαρά των κατοίκων και ο Δήμαρχος αποφάσισε και πάλι το κλείσιμο του Άλσους.

Οι κάτοικοι, στην προσπάθειά τους να ακυρώσουν την αυθαίρετη απόφαση, βρήκαν μπροστά τους αστυνομία, ΜΑΤ και…μια κλούβα να προστατεύει το Δημαρχείο!

Η αστυνομία, απαίτησε τη διάλυση της συγκέντρωσης…για λόγους δημόσιας υγείας, απειλώντας με πρόστιμα.

mat3

 

mat6

 

Την ίδια ώρα, λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στο ναό του Αγ. Δημητρίου στο Μπραχάμι, μια άλλη συγκέντρωση διεξαγόταν χωρίς καμιά παρενόχληση…

theofaneia braxami

 

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Άλσος, έκλεισε με διαδήλωση προς την πλατεία της Νέας Σμύρνης

   

Την απόφαση του Δημάρχου καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους και άλλες Δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης. 

ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

 Ζ.Μ.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2021 12:04

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.