Κυριακή, 28 Αυγούστου 2022 22:11

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Οι σεκιουριτάδες της δομής προσφύγων του Ελαιώνα προπηλάκισαν καθηγητές πανεπιστημίου και κοινωνικούς ερευνητές

ΦΩΤΟ ΚΕΕΡΦΑ

Οι σεκιουριτάδες της δομής προσφύγων του Ελαιώνα

προπηλάκισαν καθηγητές πανεπιστημίου και κοινωνικούς ερευνητές διεθνούς συνεδρίου

Την τρομοκρατική και χυδαία στάση της «φύλαξης» της πύλης της δομής του Ελαιώνα κατ’ εντολή του παραμηχανισμού που έχει στήσει ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης για να επιβάλει την αναγκαστική εκκένωση των προσφύγων υπέστησαν το Σάββατο 27 Αυγούστου πανεπιστημιακοί και κοινωνικοί ερευνητές οι οποίοι επισκέφθηκαν το Βοτανικό στα πλαίσια ενός μεγάλου διεθνούς συνεδρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελία των συμμετεχόντων επιστημόνων, είχαν μεταβεί στην περιοχή και σταμάτησαν μερικά μέτρα από τη πύλη της δομής στο πλαίσιο της έρευνας σύνδεσης των εμπειριών των προσφύγων του 1922 που πρωτοήρθαν από την Μ.Ασία στην περιοχή με τις εμπειρίες των προσφύγων του 2015 και μετέπειτα. Σε απόσταση λίγων μέτρων από την πύλη, σεκιουριτάς της φύλαξης της δομής του Ελαιώνα άρχισε τους προπηλακισμούς και τις απειλές και την βιντεοσκόπιση με το κινητό του. Πρόκειται για πρακτική που την έχουν ασκήσει επανειλημμένα, ζήτημα που έθεσε πριν από ένα μήνα αντιπροσωπεία δημοτικών συμβούλων της Αθήνας στο διοικητή της δομής ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει εντολή από μέρους του και ότι θα ερευνήσει τις καταγγελίες.

Το συμβάν δεν είναι τυχαίο. Είναι μέρος της αντιμετώπισης του παραμηχανισμού του Μηταράκη που πρόσφατα προκάλεσε την έφοδο των ΜΑΤ μέσα στη δομή για να κατασταλεί με τη βία και τα χημικά η διαμαρτυρία των προσφυγισσών και των προσφύγων που δεν θέλουν να εκτοπιστούν έξω από τη πόλη και τα παιδιά τους να απομακρυνθούν από τα σχολεία στα οποία φοιτούν. Είναι μια άθλια πολιτική την οποία στηρίζει με υπερβάλλον ρατσιστικό ζήλο και ο Δήμαρχος Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος έφτασε να δηλώνει πρόσφατα ότι στις κινητοποιήσεις για τους ελεύθερους χώρους συμμετέχουν μερικές δεκάδες που δεν είναι καν Έλληνες.

Να τι αναφέρουν στη καταγγελία τους:

«Ενώ η ομάδα των καθηγητών πανεπιστημίου και των ερευνητών από διάφορες χώρες της Ευρώπης βρίσκονταν έξω από το καμπ Ελαιώνα, τουλάχιστον πέντε μέτρα από την είσοδο της δομής, οι άνδρες της υπηρεσίας ασφαλείας κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρος τους. Ένας εξ αυτών άρχισε να φωτογραφίζει παρανόμως τους συμμετέχοντες αναφέροντας αρχικώς ότι «έχουμε τον τρόπο να σας ταυτοποιήσουμε». Όταν ο συντονιστής της δράσης ανέφερε στην υπηρεσίας ασφαλείας ότι πρόκειται για ακαδημαϊκή δράση, ότι οι συμμετέχοντες είναι καθηγητές πανεπιστημίου που ενδιαφέρονται να μάθουν την ιστορία της δομής και ότι είναι παράνομο να φωτογραφίζει τους συμμετέχοντες, όταν αυτοί μάλιστα δεν βρίσκονται ούτε καν στην είσοδο της δομής αλλά παραπλεύρως του καμπ, εκείνος συνέχισε να απειλεί την ομάδα και να αναφέρει ότι «εγώ θα στείλω τις φωτογραφίες εκεί που πρέπει και θα σας τακτοποιήσουμε».

Ο συντονιστής της ακαδημαϊκής δράσης επανέλαβε στους άνδρες ασφαλείας της δομής ότι είναι παράνομο να φωτογραφίζει τα μέλη της ερευνητικής ομάδας χωρίς τη συγκατάθεσή τους και τότε ένας άνδρας της υπηρεσίας φύλαξης ανέφερε ότι ενεργούν με εντολή της αστυνομίας και απείλησε εκ νέου τους συμμετέχοντες λέγοντας «φωνάξτε την αστυνομία και θα δείτε τι θα πάθετε».

Η δομή προσφύγων του Ελαιώνα χρησιμοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις ως το παράδειγμα της ανθρωπιάς στην υποδοχή ευάλωτων ομάδων προσφύγων με επισκέψεις βασιλιάδων και πρωθυπουργών, με τελευταίο τον Μακρόν. Άφθονο χρήμα αντλήθηκε από ταμεία της ΕΕ και χορηγούς για να διαμορφωθεί η δομή προσφύγων της Αθήνας. Ακόμη και τώρα που ο Μπακογιάννης αποφάσισε να κλείσει την μοναδική δομή φιλοξενίας προσφύγων στη πόλη, η αρμόδια σύμβουλος εκπροσωπεί το Δήμο της Αθήνας σε διεθνή φόρουμ και χωρίς ντροπή προβάλλουν την «καλή πρακτική» μη αναφέροντας ότι την κλείνουν!

Οι πανεπιστημιακοί και οι κοινωνικοί ερευνητές πήραν από πρώτο χέρι υλικό και τεκμηρίωση για την ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και της δημοτικής αρχής.

Ας μην αναμένουν δείγμα αβροφροσύνης από ένα υπουργείο που ετοιμάζεται να κλιμακώσει τους εκβιασμούς και τις απειλές σε βάρος των προσφύγων για να υποκύψουν και να μπούν στα πούλμαν της εκκένωσης κάπου στις 4πμ στα σκοτάδια. Γιατί ως γνωστό μόνο στα σκοτάδια επιβιώνει ο ρατσισμός.

Όσο, η κυβέρνηση των υποκλοπών μένει στη θέση της τόσο η τρομοκρατία, ο ρατσισμός και η χυδαιότητα δεν έχουν τέλος.

ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 28 Αυγούστου 2022 22:17

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.