Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 04 Αυγούστου 2015 09:02

Η καταστολή ξανάρχεται στις Σκουριές. Ο Τσίπρας διάλεξε στρατόπεδο

Με καταστολή και συλλήψεις αντιμετώπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τις κινητοποιήσεις των κατοίκων στις Σκουριές οι οποίοι αντιτίθενται στην εξόρυξη χρυσού. Χτες την τελευταία μέρα του Δεκαημέρου Αντίστασης που διοργάνωναν οι κάτοικοι, ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ και δυνάμεις ασφαλείας περικύκλωσαν τον κόσμο και συνέλαβαν πέντε άτομα στα οποία αποδόθηκαν κατηγορίες για “απείθεια” και “παράνομη βία”.

Το Δεκαήμερο Αντίστασης οργανώθηκε για να πιεστεί η κυβέρνηση να σταματήσει τις εργασίες της εταιρείας Eldorado Gold, οι οποίες είναι πια και τυπικά παράνομες, καθώς από τις 12 Ιουνίου έχει εκπνεύσει η προθεσμία που έθεσε στις 28 Απριλίου η κυβέρνηση προς την εταιρεία, ζητώντας της να παρουσιάσει τα στοιχεία σχετικά με τη μεταλλουργία χρυσού και την μέθοδο flash smelting (η συγκεκριμένη μέθοδος θεωρείται εξαιρετικά επιβαρυντική για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, καθώς γίνεται χρήση αρσενικού). Η εταιρεία συνεχίζει με εντατικό ρυθμό και επεκτείνει τις εργασίες της στην περιοχή, προχωρώντας μάλιστα στην κοπή εκατοντάδων αιωνόβιων οξιών.

Η ανακοίνωση της Συνέλευσης Αγωνιστικού Δεκαημέρου αναφέρει:

Σαν κράτος εν κράτει, η χρυσοθηρική Eldorado Gold συνεχίζει αδιάκοπα το εγκληματικό της έργο και προχωράει στην ολοκλήρωση των υποδομών της, περιφρονώντας τον παράνομο και ανήθικο χαρακτήρα αυτών των ενεργειών.

Σύντομα σκοπεύουν να ξεκινήσουν την εξόρυξη, μαζί με τα ολέθρια αποτελέσματα που έχει για το οικοσύστημα.

Στο 10ήμερο στις Σκουριές ήρθαμε σε επαφή αφενός με την ομορφιά της ζωής στη φύση κι αφετέρου με την ανεπανόρθωτη καταστροφή της στο βωμό του κέρδους.

Ελεύθεροι από τις αυταπάτες της νομικής ή της κυβερνητικής οδού, έχουμε συνείδηση ότι ο δυναμικός, αδιαμεσολάβητος αγώνας αποτελεί τη λύση ενάντια στη δολοφονική εξόρυξη και τον δρόμο προς την αυτοδιαχείριση της ζωής μας.

Σαν καταληκτική πράξη του 10ημέρου αλλά και σαν κάλεσμα για εντατικοποίηση των κινηματικών δράσεων, καλούμε σε συγκέντρωση στο βουνό τη Δευτέρα 03/08, ώρα 08:30 π.μ. στον χώρο της κατασκήνωσης (στο Xοντρό Ραχώνι).

Με την εκπνοή στις 12 Ιουνίου της από 28 Απρίλη κλήσης της κυβέρνησης προς την εταιρία να παρουσιάσει τα στοιχεία σχετικά με τη μεταλλουργία χρυσού και την περιβόητη μέθοδο flash smelting, η Eldorado Gold καθίσταται εκτός από αυθαίρετη και τυπικά παράνομη.

Η άρνηση εμφάνισης των παραπάνω στοιχείων είναι ταυτόσημη με άρνηση υλοποίησης των πλέον σημαντικών όρων της Μ.Π.Ε. και της Α.Ε.Π.Ο. και συνεπάγεται ανάκληση της αδειοδότησης με ευθύνη της εταιρίας.

Η προθεσμία για την ανάκληση της Α.Ε.Π.Ο. και άμεσο σταμάτημα εργασιών, υποβολή της Μ.Π.Ε. και επαναδειοδότηση ή εκδίωξη κλπ, έληξε στις 12 Ιουλίου. Μένοντας αδρανής η κυβέρνηση (που υποτίθεται ότιαναζητούσε νομική δυνατότητα να διώξει την εταιρία) υπονόμευσε, νομικά μιλώντας, τη δυνατότητα που η ίδια προκάλεσε -και όλα αυτά πριν την παραίτηση Λαφαζάνη.

Η εκδίωξη συνεπώς μιας εταιρίας που επικαλούνταν μέχρι τώρα τη νομιμότητα -τώρα που έπεσαν οι μάσκες της συγκάληψης- απομένει αδιαμεσολάβητο έργο των ενδιαφερομένων.

Στην πραγματικότητα η επίθεση αυτή εναντίον του κινήματος των κατοίκων είχε προαναγγελθεί... από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Στην συνέντευξη που έδωσε ο Τσίπρας πριν από μερικές μέρες στο ραδιόφωνο του Κόκκινου, ξεκαθάρισε τη θέση που θα κρατήσει στο εξής η κυβέρνηση: είπε δηλαδή ότι πριν από τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν με τη μια πλευρά (των κατοίκων), μετά τις εκλογές όμως (και πολύ περισσότερο μετά το 3ο μνημόνιο), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι... και με τις δύο πλευρές!!! δηλαδή τελικά με την πλευρά της εταιρείας.

Η επίθεση αυτή έχει πολύ μεγάλη πολιτική σημασία. Ο Τσίπρας δίνει το μήνυμα προς ολόκληρο το κίνημα, ότι έχει τελειώσει... η περίοδος χάριτος της κυβέρνησης προς το κίνημα. Απέναντι στο τεράστιο ιστορικό καθήκον με το οποίο έχει επιφορτιστεί η κυβέρνηση, δηλαδή την ψήφιση και την εφαρμογή του 3ου μνημονίου, κάθε αντίσταση θα βρεθεί αντιμέτωπη με την αστυνομική καταστολή και με την βιομηχανία κατασκευής ψεύτικων και σαθρών κατηγοριών. Ο κόσμος θα πρέπει να ξεχάσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και να σταματήσει να απαιτεί από την κυβέρνηση πολιτική τιμιότητα. Ταυτόχρονα στέλνει το μήνυμα προς την αστική τάξη, ότι στο εξής ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του θα τσακίσει κάθε προσπάθεια των από κάτω να φρενάρουν την καπιταλιστική ασυδοσία κι ότι γι' αυτό είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί ακόμα και με τον κόσμο που τον ψήφισε...

Όπως είχαν καταγγείλει οι συλληφθέντες της 15 Ιουλίου, κατά τον συνεχή ξυλοδαρμό που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της μεταγωγής τους στη ΓΑΔΑ, οι αστυνομικοί που τους χτυπούσαν, τους ρωτούσαν: “ΣΥΡΙΖΑ ψήφισες ρε μουνί; Πάρε τώρα να 'χεις...” Άραγε να έκαναν την ίδια ερώτηση και στους 5 συλληφθέντες στις Σκουριές; Το συγκεκριμένο ερώτημα αρχίζει να γίνεται μάλλον το κεντρικό πολιτικό σλόγκαν του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο.

 

Βίντεο από την επίθεση της αστυνομίας

Σκουριές Χαλκιδικής: Καθιστική διαμαρτυρία-5 συλλήψεις

Ένταση και συλλήψεις στις Σκουριές - Πρώτη Φορά Αριστερά

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 17:54