Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020 01:04

25η Νοέμβρη, ώρα 17:00 στο Σύνταγμα: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών σε συνθήκες πανδημίας

25η Νοέμβρη 2020

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών σε συνθήκες πανδημίας

(Η) εμφυλη βία – πανδημία – καταστολή μας σκοτώνει. Απέναντι στη βαρβαρότητα καμία μόνη.

Λίγα πράγματα έχουν ουσιαστικά αλλάξει στο πεδίο της έμφυλης καταπίεσης από την 25η Νοέμβρη 1960, την ημέρα που το δικτατορικό καθεστώς της Δομινικανής Δημοκρατίας δολοφόνησε τις τρεις αδερφές Μιραμπάλ, γεγονός που καθιέρωσε την 25η Νοέμβρη ως μέρα ορόσημο της πάλης ενάντια στη βία κατά των γυναικών.

Γυναικοκτονίες, δολοφονικές επιθέσεις, ενδοοικογενειακή βία, βιασμοί και σεξουαλική κακοποίηση, ανισότητες στην πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην εργασία και άρση βασικών δικαιωμάτων της αυτοδιάθεσης του σώματος (σαν το νομοσχέδιο κατά των εκτρώσεων στην Πολωνία), ομοφοβία, τρανσφοβία και ρατσισμός είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε οι γυναίκες, τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ και οποιοδήποτε δεν συμμορφώνεται με την κυρίαρχη αρρενωπότητα ή/και βιώνει διακρίσεις λόγω φύλου, ταυτότητας φύλου ή/και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Η φετινή παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βιας κατά των γυναικών έρχεται σε μια περίοδο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η διαχείριση της πανδημίας στο αλληλοδιαπλεκόμενο σύστημα καπιταλισμού και πατριαρχίας σχεδόν σε όλο τον πλανήτη έρχεται να οξύνει τη βια ενάντια σε γυναίκες και θηλυκότητες. Μια βία που στη χώρα μας έχει εμπεδωθεί και μέσω των πολιτικών λιτότητας και αναδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων που υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση του Σύριζα.

Στο σήμερα, σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η η απουσία οποιουσδήποτε σχεδίου προστασίας και υποστήριξης της δημόσιας υγείας, ενώ η σκληρή καταστολή οποιασδήποτε συλλογικής διεκδίκησης διεξάγεται εν μέσω καραντίνας στο όνομα της υγειονομικής κρίσης. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, γυναίκες, θηλυκότητες και ΛΟΑΤΚΙΑ+ αντιμετωπίζουμε οξυμένη βια και καταπίεση σε όλα τα επίπεδα:

  • Στην εργασία – με τις απολύσεις, την αναστολή εργασίας, και την εκ περιτροπής εργασία με συνακόλουθη μείωση μισθών και περιστολή δικαιωμάτων ιδιαίτερα για τα πιο ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού.
  • Στο οικογενειακό περιβάλλον – με τον πολλαπλασιασμό των υποχρεώσεων των γυναικών που, ελλείψει κοινωνικών υποδομών, επιφορτίζονται τον κύριο όγκο της φροντίδας νοσούντων και μη προσώπων; με την όξυνση της ενδοοικογενειακής βίας, έτσι όπως αποτυπώνεται στις 10 γυναικοκτονίες το 2020 μέχρι στιγμής – η τελευταία μόλις τη Κυριακή στη Μάνη; με τον εγκλεισμό γυναικών, θηλυκοτήτων και ΛΟΑΤΚΙΑ+ σε κακοποιητικά και βίαια περιβάλλοντα.
  • Στο κοινωνικό επίπεδο – Με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σεξιστικής βίας, εξευτελισμού των υποκειμένων και τοξικότητας που παίρνει η καταστολή οποιασδήποτε εναντίωσης στις αντιδραστικές κυβερνητικές πολιτικές ειδικά στην περίοδο της πανδημίας, αλλά και με τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση των ΛΟΑΤΚΙΑ+ υποκειμένων.

Απέναντι σε όλα αυτά, συνεχώς αναπτύσσεται ένα ταξικό, φεμινιστικό, συμπεριληπτικό και διεθνές κίνημα. Ένα κίνημα που στην Πολωνία πάγωσε το νομοσχέδιο ενάντια στις εκτρώσεις, στην Ισπανία έκανε τη μέρα της γυναίκας φεμινιστική απεργία, στην Χιλή φώναξε δυνατά «Καμμία Λιγότερη», και στην Ελλάδα κατάφερε να ενσωματώσει την έννοια της συναίνεσης στο νομικό ορισμό του βιασμού και να καταδικάσει τους δολοφόνους στη δίκη της γυναικοκτονίας της Ελένης Τοπαλούδη.

Κάτω τα χέρια απο τα σώματα μας – Ταξικός φεμινιστικός αγώνας για Ζωή, Ελευθερία και Δημόσια Υγεία.

Καλούμε σε κινητοποίηση ενάντια στην έμφυλη βία στις 25/11 στις 17:00 στο Σύνταγμα.

(Η κινητοποίηση θα γίνει με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας, μάσκες, αποστάσεις, κ.λπ.)

 

http://pandiera.gr/

 

25N

 

https://www.facebook.com/events/

25no

Το Σάββατο 14 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή σύσκεψη φεμινιστικών συλλογικοτήτων και ατόμων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συνέλευσης 8 Μάρτη για την οργάνωση δράσεων την 25η Νοέμβρη Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν αναλυτικά οι συνέπειες της πανδημίας στις ζωές των γυναικών σε σχέση με την αύξηση της έμφυλης βίας (συμπεριλαμβανομένης της πιο ακραίας μορφής της, τις γυναικοκτονίες) καθώς και σε σχέση με τη κρίση φροντίδας που δημιουργεί περισσότερα βάρη για τις πιο φτωχές και ευάλωτες γυναίκες.

Αποφασίστηκε έτσι ότι το κάλεσμα για τη φετινή 25η Νοέμβρη θα είναι εστιασμένο στη σχέση της έμφυλης βίας με την πανδημική κρίση. Οι συλλογικότητες και τα άτομα που συμμετείχαν καλούμε σε συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος στις 17:00 το απόγευμα της 25ης Νοέμβρη.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας επιμένουμε στο πολιτικό μας δικαίωμα να διαδηλώνουμε και να θυμίζουμε ότι για πολλές γυναίκες το «μένουμε σπίτι» και η αναγκαστική καραντίνα όχι μόνο δεν είναι εφικτό αλλά συχνά γίνεται και επικίνδυνο για την ίδια τους τη ζωή. Καλούμε όσες και όσους επιθυμούν να παρευρίσκονται στη συγκέντρωση να φορούν μάσκα (κατά προτίμηση κόκκινη), ένα κόκκινο κασκόλ ή κόκκινα γάντια και να τηρούν όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας και αυτοπροστασίας.

Το κάλεσμα συνεχίζει να είναι ανοιχτό για όλες τις συλλογικότητες που θέλουν να συμμετάσχουν και να συνδιαμορφώσουν μαζί μας εκείνη τη μέρα. Μείνετε συντονισμένες.

Συνέλευση 8 Μάρτη

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020 01:18

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.