Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021 00:05

Κίνηση για μια απεργιακή 8 Μάρτη: Στις 25 Νοέμβρη, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, διαδηλώνουμε μαζικά!

Κίνηση για μια απεργιακή 8 Μάρτη

Στις 25 Νοέμβρη, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, διαδηλώνουμε μαζικά!

Φέτος η βία κατά των γυναικών έχει αποτελέσει ένα από τα πιο κεντρικά ζητήματα του κινήματος. Οι καταγεγραμμένες γυναικοκτονίες φέτος στην Ελλάδα είναι 13, περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά. Ζούμε μια καταιγιστική αύξηση της βίας κατά των γυναικών, για την οποία δεν φταίει γενικά κι αόριστα ο εγκλεισμός. Είναι οι πολιτικές της κυβέρνησης της Ν.Δ. που εντείνουν την ενδοοικογενειακή και σεξιστική βία. Πολιτικές διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, επισφάλειας και καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων, διάλυσης του κράτους πρόνοιας, που δυσκολεύουν την απόφαση των γυναικών για διαζύγιο και τις κάνουν ευάλωτες στους εκβιασμούς των εργοδοτών.

Οι πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ βρίσκουν στήριγμα στο χυδαίο ιδεολόγημα του «πατρίς - θρησκεία - οικογένεια»: οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα επιλογής ούτε για το ίδιο τους το σώμα. Είναι παιδομηχανές για να διαιωνίζουν το έθνος, να φροντίσουν την οικογένειά τους. Η αναβίωση με κάθε τρόπο από την κυβέρνηση της ΝΔ των ιδεολογημάτων της γυναίκας-μητέρας-νοικοκυράς είναι αυτό που πολλαπλασιάζει τις σεξουαλικές κακοποιήσεις, τους βιασμούς και οπλίζει τα χέρια των δολοφόνων.

Γι’ αυτό και η επίθεση στο δικαίωμα στην έκτρωση συνδέεται με την αύξηση της βίας σε βάρος των γυναικών. Από την παραχώρηση άδειας στη σεξιστική καμπάνια ενάντια στις εκτρώσεις στο Μετρό, μέχρι τα αντιδραστικά ψηφίσματα στο Ευρωκοινοβούλιο για την προστασία της ζωής του «αγέννητου παιδιού» στα οποία συμμετέχουν ευρωβουλευτές της ΝΔ, κι από τα συνέδρια «γονιμότητας» μέχρι τις πλάτες στις αντιδραστικές ημερίδες παραγόντων της εκκλησίας ενάντια στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η κυβέρνηση έχει δείξει τη διάθεσή της να πισωγυρίσει αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα που με αγώνες κατακτήθηκε.

Oι επιθέσεις δεν είναι μόνο ιδεολογικές. Παρά το γεγονός ότι η έκτρωση είναι νόμιμη στη χώρα µας, η πρόσβαση σε δημόσια νοσοκομεία για αυτήν είναι πολύ περιορισμένη. Τα ιατρεία οικογενειακού προγραμματισμού έχουν δεχτεί τα χτυπήματα της υποχρηµατοδότησης, της υποστελέχωσης, ακόμα και του κλεισίματος -ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία. Έτσι οι γυναίκες στερούνται αυτά τα κέντρα.

Την απάντηση στις σεξιστικές πολιτικές της κυβέρνησης των πλούσιων εκβιαστών έχει δώσει το γυναικείο κίνημα πολλές φορές στους δρόμους. Το 2021 ήταν χρονιά έκρηξης της οργής των εργατριών, των προσφυγισσών και των μεταναστριών που υφίστανται όλες αυτές τις επιθέσεις. Από το ελληνικό #metoo και την απεργιακή 8 Μάρτη που ανάγκασε τις αρχές να κλείσουν στη φυλακή τον Λιγνάδη και τον Φιλιππίδη, μέχρι τα Πετράλωνα και την Ηλιούπολη που χιλιάδες υπερασπίστηκαν τα θύματα βιασμού και κακοποίησης, και τους αντιρατσιστικούς ξεσηκωμούς των προσφυγισσών στα καμπ, οι γυναίκες και οι άντρες της εργατικής τάξης παλεύουν ενάντια στη Νέα Δημοκρατία.

Είναι η δύναμη του κινήματος αυτού που ανάγκασε τον εισαγγελέα του Άρειου Πάγου να προτείνει με εγκύκλιό του την αναγνώριση της έννοιας της γυναικοκτονίας. Όμως πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό.Η οικογένεια δεν είναι κάποιο «ιδανικό καταφύγιο» για τις γυναίκες, αλλά ο χώρος όπου αναπαράγονται οι συνθήκες που θέλουν τη γυναίκα «κατώτερο φύλο».

Για την προστασία των κακοποιημένων γυναικών χρειάζεται ενίσχυση του κράτους πρόνοιας, ξενώνες φιλοξενίας αρκετούς και κατάλληλα στελεχωμένους, κοινωνικές υπηρεσίες κ.ο.κ. Χρειάζεται να ανατραπούν οι αντεργατικοί και αντισυνδικαλιστικοί νόμοι που δίνουν άπλετη εξουσία στα αφεντικά και με την ατιμωρησία στρώνουν τον δρόμο σε παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις. Να σταματήσει η επισφαλής εργασία των γυναικών που τις κρατά δέσμιες λόγω οικονομικής ανασφάλειας στους κακοποιητές, να μονιμοποιηθούν όλες και όλοι οι συμβασιούχοι και να παρθούν πίσω οι αναστολές με πρόσχημα τους εμβολιασμούς.

Όλα αυτά είναι στον αντίποδα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Το εργατικό κίνημα παλεύει για μόνιμη, σταθερή δουλειά για όλες και όλους με δικαιώματα, διεκδικεί μαζικές προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, Δήμους. Είναι αυτό που μπορεί να βάλει μπροστά και τα αιτήματα για την προστασία των κακοποιημένων γυναικών, καθώς και το αίτημα για ασφαλείς και δωρεάν εκτρώσεις, και να τα κερδίσει.

Στις 25 Νοέμβρη διαδηλώνουμε όλες και όλοι ενάντια στη σεξιστική βία και ενάντια στην κυβέρνηση που την προκαλεί και τη συγκαλύπτει!

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021 00:08

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.