Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022 22:08

Συγκέντρωση αληλεγγύης στους πρόσφυγες του Ελαιώνα: Τρίτη 28 Ιούνη 6μμ, Αγίου Πολυκάρπου 87-Βοτανικός

Συγκέντρωση αληλεγγύης στους πρόσφυγες του Ελαιώνα

Τρίτη 28 Ιούνη 6μμ, Αγίου Πολυκάρπου 87-Βοτανικός

Πορεία στο Υπουργείο Μετανάστευσης. Όχι στη ρατσιστική εκκένωση της δομής του Ελαιώνα!

Άσυλο, σπίτια στις γειτονιές για όλους. Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι.

Όχι απολύσεις εργαζομένων –όχι διάλυση των υπηρεσιών

ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΕΛΑΙΩΝΑ,

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΕΛΑΙΩΝΑ

ΣΥΝΕΔΡΟΙ ΤΗΣ ΔΟΕ,

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ,

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

 elaionas.28

Οι πρόσφυγες με τα παιδιά τους στο Συνέδριο της ΔΟΕ, Δευτέρα 26/6, 11πμ

DOE1 

doe2

Πρόταση και σχέδιο Ψηφίσματος προς το Συνέδριο της ΔΟΕ

Η συμφωνία του Δήμου της Αθήνας με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την εκκένωση της δομής προσφύγων στον Ελαιώνα -με βίαιη μεταφορά σε άλλες δομές έξω από τον αστικό ιστό- είναι μια απάνθρωπη ρατσιστική πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα και τα βήματα για αξιοπρεπή επιβίωση ανθρώπων κατατρεγμένων από τους πολέμους, τις δικτατορίες, την φτώχεια, την κλιματική καταστροφή. Είναι μέρος της ρατσιστικής εκστρατείας της κυβέρνησης που κλείνει τα σύνορα με επέκταση του φράχτη, με pushbacks και πνιγμούς αντί για διασώσεις στο Αιγαίο, με ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα που έκλεισαν στην Αμυγδαλέζα πάνω από 1000 πρόσφυγες και μετανάστες, τη στιγμή μάλιστα που λείπουν εργατικά χέρια στα χωράφια και τα ξενοδοχεία.

Προτεραιότητα για εμάς δεν είναι ο “εξευγενισμός” του Βοτανικού με γήπεδα ποδοσφαίρου της ΠΑΕ ΠΑΟ και τα συμφέροντα των επιχειρηματιών του τουρισμού, αλλά οι ανάγκες των κατοίκων σε πράσινο και ελεύθερους χώρους, οι ανάγκες των φτωχών και των προσφύγων της πόλης, των παιδιών που φοιτούν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία μας!

Καταδικάζουμε την επίσπευση της διακοπής της λειτουργίας της δομής προσφύγων στον Ελαιώνα στις 30/6/2022. Εκατοντάδες πρόσφυγες που περιμένουν άσυλο δεν θα έχουν την απαραίτητη στήριξη από διερμηνείς για να έχουν πρόσβαση στην διαδικασία ασύλου, στα νοσοκομεία, να γράφουν τα παιδιά τους στα σχολεία. Την ίδια στιγμή, εργαζόμενοι απολύονται με αποτέλεσμα να χάνουν την δουλειά τους και να τσακίζονται πολύτιμες υπηρεσίες νομικής, ψυχικής και κοινωνικής στήριξης.

Ο συνεχής εκτοπισμός των παιδιών προσφύγων και των οικογενειών τους έχει ως αποτέλεσμα να διαλύονται τα βήματα ένταξης στις τοπικές κοινωνικές κοινωνίες, να χάνουν τις δουλειές τους οι ενήλικες αλλά και οι μαθητές/τριές μας να ξεκόβονται από τα σχολεία στα οποία άρχισαν το ταξίδι στη γνώση, στη σχέση με εκπαιδευτικούς και στην γνωριμία με φίλους.

Ως σύλλογοι εκπαιδευτικών δώσαμε τη μάχη -μαζί με άλλους φορείς και κινήματα αλληλεγγύης- και σταματήσαμε την εκκένωση του Ελαιώνα μέσα στη μέση της σχολικής χρονιάς. Συνεχίζουμε για να έχουν τα σχολεία μας τους μαθητές και τις μαθήτριες τους, για να έχουν και τους εκπαιδευτικούς τους, για να μην συρρικνωθούν τα σχολεία μας από τις μετακινήσεις.

Με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς δεν θέλουμε να μετράμε κενά θρανία.

Διεκδικούμε προγράμματα στέγασης μέσα στις πόλεις, σε σπίτια μέσα στις γειτονιές. Δεν μπορούμε να δεχτούμε την εκκένωση της δομής του Ελαιώνα χωρίς την άμεση μετακίνηση σε σπίτια μέσα στις γειτονιές.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση τη συνέχιση της λειτουργίας της δομής του Ελαιώνα, μέχρις ότου να χωρέσουν όλες οι οικογένειες, οι μοναχικοί άνθρωποι, γυναίκες μόνες με πολύτεκνες οικογένειες, γυναίκες σεξουαλικά κακοποιημένες, ασθενείς που έχουν ανάγκη την πρόσβαση στα νοσοκομεία, και κυρίως ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ μας σε σπίτια της πόλης. Να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι αλλά να μονιμοποιηθούν στις πολύ σημαντικές υπηρεσίες της ψυχικής υγείας, κοινωνικής πρόνοιας, στέγασης κά. Να συνεχίσουν τα προσφυγόπουλα την ομαλή φοίτηση στα σχολεία που βρίσκονται τώρα και να μην επιτρέψουμε να γίνουν νομάδες μαθητές!

Εκπαιδευτικοί της ΚΕΕΡΦΑ

Διαμαρτυρία προσφύγ(ισσ)ών και εργαζομένων για το κλείσιμο του Camp Ελαιώνα

Κάηκαν κοντέινερ, άνθρωποι έχασαν τα υπάρχοντά τους, ένα παιδί βρίσκεται στο νοσοκομείο. Παράλληλα, ο δήμαρχος και ο υπουργός ανακοινώνουν νέα μεταφορά 226 προσφύγων σε άλλους καταυλισμούς, καταυλισμούς όπου θα είμαστε μακριά από τα πάντα, χωρίς πρόσβαση σε σχολεία, υγεία, κοινωνικές υπηρεσίες και εργασία, όλα αυτά που μας επιτρέπουν να ζούμε ως άνθρωποι.

Είχαμε ήδη οργανώσει μια μεγάλη κινητοποίηση το φθινόπωρο, με κάρτες που έγραφαν «Αν θέλετε να φύγουμε από τον Ελαιώνα, δώστε μας σπίτια εντός της πόλης». Τώρα όμως αποφάσισαν ότι οι οικογένειες που στεγάζονται στα διαμερίσματα, θα πρέπει να τα εγκαταλείψουν και αυτά στο τέλος του χρόνου. Να πάμε

πού; Σε στρατόπεδα που είναι σαν φυλακές; Ή στο δρόμο; Θέλουμε χαρτιά και δικαιώματα.

Είμαστε πρόσφυγες που τράπηκαν σε φυγή από τον πόλεμο και τη βία στη χώρα μας. Θέλουμε απλώς να συνεχίσουμε να στεγαζόμαστε στη δομή του Ελαιώνα, να έχουμε πρόσβαση στην υγεία και το σχολείο για τα παιδιά μας, να ζούμε αρμονικά με τους ανθρώπους εδώ. Θέλουμε επίσης όλοι οι εργαζόμενοι στο στρατόπεδο, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι ψυχολόγοι κ.λπ., που τόσο πολύ τους χρειαζόμαστε, να παραμείνουν.

Θέλουμε να ζήσουμε εδώ, ο Ελαιώνας είναι το σπίτι μας!

Συντάχθηκε από μέλη της Αφρικανικής Κοινότητας προσφύγ(ισσ)ών Ελαιώνα

ΔΡΑΣΗ «ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΑΙΩΝΑ»

Είμαστε οι εργαζόμενες/οι της Δομής Φιλοξενίας Αιτούντων Ασύλου στον Ελαιώνα Αττικής, που καλούνται καθημερινά να διαχειριστούν τη σκληρή και απάνθρωπη πραγματικότητα που βιώνουν οι αιτού(σ)ντες άσυλο και προσφυγ(ισσ)ες στη προσπάθεια τους να «υπάρξουν» στο Ελληνικό πλαίσιο.

Η Δομή που εργαζόμαστε στεγάζει τις πιο ευάλωτες περιπτώσεις ανθρώπων, όπως επιζώσες/ώντες σεξουαλικής βίας, βασανιστηρίων και εμπορίας ανθρώπων, άτομα με σοβαρά ψυχιατρικά ζητήματα, χρόνια νοσήματα και αναπηρίες, γυναίκες έγκυες μόνες ή/και με παιδιά, νεαρά άτομα σε κίνδυνο, ηλικιωμένα άτομα με απειλητικά για τη ζωή τους ιατρικά προβλήματα.

Στις 23/02/22, με απόφαση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η Δομή θα έκλεινε οριστικά στις 30/05/2022, ωστόσο η λειτουργία της ορθά παρατάθηκε για την ολοκλήρωση της σχολικής περιόδου.

Στην παρούσα φάση, κι ενώ η Δομή παραμένει ανοιχτή χωρίς επίσημο επαναπρογραμματισμό του κλεισίματος της, απολύεται, στις 30/06/22, ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων που αποτελούν το ψυχοκοινωνικό - νομικό προσωπικό και το προσωπικό παιδικής προστασίας που διαχειρίζονται το 95% των υποθέσεων/φακέλων των διαμενόντων.

Οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμού σε καταυλισμούς που ορίζει αποκλειστικά το Υπουργείο, απομακρυσμένα από τον αστικό ιστό, συνεχίζονται και δεν είναι εθελοντικές, όπως έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενη επιστολή μας. Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, «οι διαμένοντες έχουν αναπτύξει δίκτυα υποστήριξης εντός και εκτός της Δομής Φιλοξενίας, τα οποία δρουν ανακουφιστικά και προστατευτικά για τη σωματική και ψυχική τους ακεραιότητα. Στην Αθήνα, πραγματοποιούνται κρίσιμα ιατρικά ραντεβού και χειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες εκκρεμούσαν λόγω μη πρόσβασης σε δομές υγείας και έθεταν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των ατόμων, ρυθμίζονται σοβαρά ψυχιατρικά ζητήματα και γίνεται προσπάθεια κάλυψης βασικών βιοτικών αναγκών. Μεγάλος αριθμός ανθρώπων, ασφαλισμένων και μη, κατάφερε επίσης να εμβολιαστεί επαρκώς κατά του ιού

Covid-19. Ακόμη, σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία της δομής, σημαντικά μεγάλος αριθμός ατόμων βρέθηκε σε θέση να κατανοήσει τις διαδικασίες αίτησης ασύλου, να αποκτήσει νομιμοποιητικά έγγραφα και να «ανοίξει» τις ακυρωμένες υποθέσεις εκ νέου. Άτομα μόνα και οικογένειες ήρθαν σε επαφή με υπηρεσίες απασχολησιμότητας και εκμάθησης της Ελληνικής και Αγγλικής γλώσσας, ενώ ταυτόχρονα παιδιά έχουν εγγραφεί στα ελληνικά δημόσια σχολεία. Το επερχόμενο κλείσιμο της δομής έρχεται να γκρεμίσει κάθε προαναφερθείσα προσπάθεια ένταξης των ατόμων και να τα αποκόψει από κάθε δίκτυο υποστήριξης που έχουν αναπτύξει - τα οποία μετά βίας λειτουργούν αποτελεσματικά στην πρωτεύουσα, πόσο μάλλον σε απομακρυσμένες περιοχές-.

Καταγγέλλουμε, για άλλη μία φορά, τη στάση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και του Δήμου Αθηναίων, που συνεχίζει μια αντιμεταναστευτική πολιτική και ρατσιστική διαχείριση του προσφυγικού. Οι επίσημες τοποθετήσεις και των δύο στέκονται υπέρ της άμεσης εκκένωσης του camp με πρόσχημα την ανακούφιση των προσφύγων, καθώς και τη μείωση των προσφυγικών ροών. Επιστολή από μέλη της Αφρικανικής Κοινότητας προσφύγ(ισσ)ών Ελαιώνα, όμως, δεν επιβεβαιώνει την ανακούφισή τους, αλλά

υπογραμμίζει όλα όσα διεκδικούμε μαζί τους: «Είμαστε πρόσφυγες που τράπηκαν σε φυγή από τον πόλεμο και τη βία στη χώρα μας. Θέλουμε απλώς να συνεχίσουμε να στεγαζόμαστε στη δομή του Ελαιώνα, να έχουμε πρόσβαση στην υγεία και το σχολείο για τα παιδιά μας, να ζούμε αρμονικά με τους ανθρώπους εδώ. Θέλουμε επίσης όλοι οι εργαζόμενοι στο στρατόπεδο, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι ψυχολόγοι κ.λπ., που τόσο πολύ τους χρειαζόμαστε, να παραμείνουν.

Θέλουμε να ζήσουμε εδώ, ο Ελαιώνας είναι το σπίτι μας!»

Ζητάμε να ΜΗΝ κλείσει ο Ελαιώνας. Είναι από τα ελάχιστα πλαίσια στέγασης προσφυγικού και άστεγου πληθυσμού στην Αθήνα

Χρειαζόμαστε και διεκδικούμε την πρόσληψη περισσότερων επαγγελματιών σε κάθε υπηρεσία εντός της Δομής και να μην επιτραπεί η απόλυση των ήδη εργαζομένων σε αυτή

Ζητάμε να δοθεί στα άτομα που μετακινήθηκαν, η δυνατότητα επιστροφής στη Δομή Ελαιώνα, αν το επιθυμούν

Ζητάμε να ακουστούν οι ανάγκες όλων των προσφύγ(ισσ)ων και ο κρατικός μηχανισμός να προσαρμοστεί και να ανταπεξέλθει σε αυτές

Ζητάμε αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και ελεύθερους ανθρώπους

Συντάχθηκε από τα μέλη της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων Ελαιώνα

21-6-22

 Κεερφα-Keerfa-Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022 22:24

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.