Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2016 13:40

Τελευταία «Ισορροπία του Nash» την Κυριακή 31/1 -Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 8 το βράδυ έξω από το θέατρο Rex

 

Τελευταία «Ισορροπία του Nash» την Κυριακή στην Πειραματική

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή το «κατέβασμα» της παράστασης «Ισορροπία του Nash» από την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, αποφασίσθηκε για την Κυριακή 31 Ιανουαρίου στις 8 το βράδυ έξω από το θέατρο Rex της οδού Πανεπιστημίου, όπου σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση των συντελεστών και ηθοποιών της παράστασης καθώς και των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή έξω από το Εθνικό, θα παιχθεί η τελευταία από τις τέσσερις ματαιωμένες παραστάσεις στην Πειραματική Σκηνή.

Σε ανακοίνωσή τους οι ηθοποιοί της παράστασης αναφέρουν: » Οι ηθοποιοί της παράστασης «Η ισορροπία του Nash», που παρουσιάστηκε και κανονικά θα συνέχιζε να παρουσιάζεται έως την 31η Ιανουαρίου στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, θεωρούμε την απόφαση της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Εθνικού, την οποία πληροφορηθήκαμε το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση, ως πράξη καθαρής λογοκρισίας. Η απόφαση αυτή μας προσβάλλει και ταυτόχρονα ξεπερνά σε διάσταση τη συγκεκριμένη παράσταση και τον συγκεκριμένο θίασο. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας συμπαρίστανται και κυρίως όλους όσους αντιδρούν σ’ αυτήν την απόφαση και αντιλαμβάνονται πως με αφορμή την παράστασή μας έχει εγερθεί ένα μείζον πολιτικό και καλλιτεχνικό ζήτημα. Αυτονόητα στηρίζουμε κάθε παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στη λογοκρισία. Η απόφαση της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου, μια απόφαση με ιδιαίτερο ειδικό βάρος, εάν περάσει, αποτελεί σκοτεινή παρακαταθήκη λογοκρισίας και αυτολογοκρισίας για όλες τις μελλοντικές καλλιτεχνικές δραστηριότητες εντός δημοσίων οργανισμών και όχι μόνον».

Οι ηθοποιοί τηςη παράστασης: Ελισσαίος Βλάχος, Αγγελική Μαρίνου, Νίκος Ντάλλας, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Σήφης Πολυζωίδης

Συντελεστές : Σκηνοθεσία – Δραματουργία Πηγή Δημητρακοπούλου
Σκηνογραφία 
Κώστας Παππάς
Κοστούμια 
Μαρία Κοντοδήμα
Μουσική 
Πλάτωνας Τσαμαδός
Κινησιολογία 
Βαγγέλης Πιτσιλός
Φωτισμοί 
Κώστας Σταμούλης
Βοηθός σκηνοθέτη 
Ντίνα Σταματοπούλου
Θεατρολόγος παράστασης 
Εύα Σαραγά

Φωτογράφος παράστασης:Kάρολ Τζάρεκ

Μ. Ζ

www.artplay.gr

 

OFovosdenthanikhsei

 nash4nash2nash1

facebook.com

 

Μαζική διαμαρτυρία κατά της λογοκρισίας:

«Ο φόβος δεν θα νικήσει», βροντοφώναξαν οι συγκεντρωμένοι έξω από το Εθνικό!

«Ο φόβος δεν θα νικήσει». Ηθοποιοί, υπάλληλοι στον στον χώρο του θεάματος αλλά και πολίτες ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στην απόφαση του Στάθη Λιβαθινού να κατεβάσει την παράσταση της Πηγής Δημητρακοπούλου «Ισορροπία του Νας» από την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Θυμίζουμε ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού πήρε αυτή την απόφαση μετά τις έντονες αντιδράσεις και τα ξεσπάσματα από «έγκριτες» πολιτικές και δημοσιογραφικές φωνές και ενώ το έργο είχε ακόμη τέσσερις προγραμματισμένες παραστάσεις στην Πειραματική

«Δηλώνουμε ότι ο σκοταδισμός δεν θα περάσει. Λέμε ναι στην πλήρη έκφραση των καλλιτεχνών», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι συγκεντρωμένοι.

Διαφωνεί το Δ.Σ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου διαφωνεί με την απόφαση του Στάθη Λιβαθινούνα κατεβάσει την παράσταση, σημειώνοντας ότι έπρεπε αυτή να ολοκληρώσει τον κύκλο της.

Δηλώνει πάντως ότι κατανοεί «τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και τηναγωνία του μήπως συμβεί κάτι έκρυθμο στο κοινό, τους ηθοποιούς και τους συντελεστές της παράστασης η "Ισορροπία του Nash"»

Σε σημερινή ανακοίνωση το Δ.Σ. υπογραμμίζει ότι

 

«πιο πολύ απ' όλα θέλουμε να εκφράσουμε δημοσίως την αγωνία μας γι’ αυτή τηναδιανόητη επίθεση που υφίσταται η τέχνη τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας».

 

»Κάποιοι επιθυμούν να μας ρίξουν σ' ένα βαθύσυντηρητισμό και μάλιστα σε μια στιγμή που γύρω μας καταρρέουν όλα τα αυτονόητα. Εξαφανίζεται πλέον και η απλή λογική: από πού κι ως πού όταν ο καλλιτέχνης μιλάει για ένα θέμα και το ερευνά, σημαίνει ότι το αγκαλιάζει και το ενστερνίζεται;

Από πότε υπάρχουν στην τέχνη θέματα ταμπού;

Θα ‘πρεπε να διαγραφούν λαμπρά κομμάτια από τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, το θέατρο, αν υπερίσχυε αυτή η αόρατη λίστα απαγορεύσεων!»

 

Στη συνέχεια αναφέρεται στονΑισχύλο λέγοντας ότι «θα περνούσε πολύ άσχημα, αν ήταν σύγχρονός μας, επειδή είχε την τόλμη στους "Πέρσες" να εστιάσει στον πόνο και στο θρήνο των εχθρών και μάλιστα λίγα χρόνια αφότου αυτοί είχαν κατακάψει τη χώρα του.

»Πολεμιστές από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας ζούσαν ακόμη όταν πρωτοανέβηκε η παράσταση. Κι απ' ότι ξέρουμε δεν απειλήθηκε η σωματική του ακεραιότητα.

»Η τέχνηοφείλει να φιλοξενεί τη φωνή των αδικημένων αλλά και των αδικούντων. Αλλιώς δεν θα ‘πρεπε να ανεβαίνει κανένα έργο του Σαίξπηρ».

 

efsyn

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020 12:16