Κυριακή, 11 Αυγούστου 2019 15:01

Χιλιάδες Τούρκοι διαδηλώνουν επί μέρες κατά ορυχείων χρυσού

Διαμαρτυρία ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στην Τουρκία.
Αγώνας των πολιτών για την υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος, αγώνας για το δικαίωμα τους στη ζωή.
Στον αγώνα αυτό η τέχνη, συναντάται με το κίνημα.
Και ο πολιτισμός με τους επαναστάτες.
Απο την συνάντηση αυτή η τέχνη γίνεται πιο δημιουργική και η "επανάσταση" αποκτά μεγαλύτερο βάθος.
Και το κίνημα πάντα νικά.

 

exoryxeis

 

  https://www.facebook.com/

gold mine protest

 

canada turkey

 

toyrkia 1

 

Ίδη, όπως Σκουριές: το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην Τουρκία γεννιέται!

Ηλέκτρα Κλείτσα

«Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς χρυσό. Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την Ίδη!» Αυτό είναι το βασικό σύνθημα που ακούγεται τις τελευταίες μέρες στις πλαγιές του βουνού Ίδη (ή αλλιώς τα βουνά Kaz) στην Τουρκία, όπως και στις γειτονικές πόλεις και χωριά! Με γρήγορους ρυθμούς, αναπτύσσεται ένα μαζικό κίνημα αντίστασης στα εξορυκτικά σχέδια της εταιρείας Dogu Biga, θυγατρικής της καναδικής Alamos Gold. Χιλιάδες άνθρωποι κατασκηνώνουν και διαδηλώνουν στις βουνοκορφές που βρίσκονται σε θανάσιμο κίνδυνο, απαιτώντας να σταματήσει η αποψίλωση του δάσους και να μπει οριστικά τέλος στα σχέδια για εξόρυξη χρυσού.

Εξορυκτικά σχέδια

Η εταιρεία έχει ήδη αρχίσει να εξαφανίζει δασικές εκτάσεις, προκειμένου να δώσουν τη θέση τους στις εξορυκτικές δραστηριότητες. Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν κοπεί 195.000 δέντρα, την ώρα που η εταιρεία ισχυρίζεται ότι ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος (13.400) και ότι μετά το πέρας των εργασιών, η περιοχή θα αναδασωθεί. Φυσικά κανείς δεν τους πιστεύει. Όπως δήλωσε η Rebiye Unuvar, αναπληρώτρια δήμαρχος του Τσανάκαλε, που συμμετέχει στο κίνημα ενάντια στις εξορύξεις:

«Μέσα σε έξι χρόνια θα φύγουν, έχοντας μετατρέψει την περιοχή σε έρημο. Θα παλέψουμε μέχρι τέλους για να σταματήσουμε την περιβαλλοντική σφαγή».

 

Πέρα όμως από την εξαφάνιση μεγάλων δασικών εκτάσεων, οι εξορύξεις θα επηρεάσουν το έδαφος, τον αέρα και τα νερά της περιοχής, προκαλώντας τεράστια ρύπανση, αφού για να αποκαλυφθεί το μετάλλευμα θα γίνεται χρήση κυανίου, ενός εξαιρετικά επικίνδυνου δηλητηρίου, που θα απελευθερωθεί στη φύση. Αν και η κυβέρνηση αρνείται ότι θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο και ισχυρίζεται ότι οι εξορύξεις δε θα προκαλέσουν περιβαλλοντική ζημιά, δεν έχει καταφέρει να πείσει τους χιλιάδες ανθρώπους που μάχονται για τη σωτηρία του βουνού.

Από το Γκεζί στην Ίδη

Τα κινήματα υπεράσπισης του περιβάλλοντος και των δημόσιων χώρων δεν είναι ένα νέο φαινόμενο για την Τουρκία. Το 2013, το κίνημα για τη σωτηρία του πάρκου Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη, έβγαλε μαζικά στους δρόμους τους κατοίκους και ιδιαίτερα τη νεολαία της. Ήταν ένα κίνημα με οργή, διάρκεια και αποφασιστικότητα, που αντιμετώπισε την άγρια καταστολή της κυβέρνησης Ερντογάν, εκατοντάδες συλλήψεις και βροχή από χημικά, ένα κίνημα που κατάφερε τελικά να περιορίσει την καταστροφική «ανάπλαση» του πάρκου.

Πάνω απ όλα, ήταν ένα κίνημα που έφερε στην επιφάνεια κι άλλα ζητήματα. Από τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, μέχρι το βιοτικό επίπεδο της κοινωνίας και τις σκληρές πολιτικές λιτότητας. Σήμερα, υπάρχουν οι προοπτικές να επαναληφθεί ένα παρόμοιο σκηνικό, σε μια περιοχή πολύ μεγαλύτερης οικολογικής σημασίας. Το κίνημα όμως που γεννιέται στις πλαγιές της Ίδης, δεν είναι σημαντικό μόνο για τη διάσωση μιας περιοχής μοναδικής φυσικής ομορφιάς, αλλά και για τη δυνατότητα του να ταρακουνήσει την εταιρεία και την κυβέρνηση Ερντογάν. Μια κυβέρνηση που θεωρεί ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει και να απαντάει με άγρια καταστολή σε κάθε μορφή αντίστασης.

 

Ανάγκη για συντονισμό

Τους τελευταίους μήνες και χρόνια, αναπτύσσονται στην περιοχή της Μεσογείου μια σειρά κινήματα αντίστασης σε καταστροφικές για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες «επενδύσεις». Από τις Σκουριές της Χαλκιδικής, μέχρι τη Sierra de Foncuberta στην Ισπανία, από το Μαθιάτη της Κύπρου, μέχρι την Ίδη στην Τουρκία, αλλά και τις επιτροπές ενάντια στις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ήπειρο, οι τοπικές κοινωνίες αντιστέκονται στην επέλαση των πολυεθνικών. Κάποια από αυτά τα κινήματα βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα, άλλα έχουν καταφέρει να πετύχουν κάποιες πρώτες νίκες, ή βρίσκονται σε φάση υποχώρησης και αναμονής.

Αυτό που μπορεί να αναζωογονήσει τα υπάρχοντα κινήματα και να δώσει ώθηση στα πρώτα βήματα αυτών που σήμερα γεννιούνται, είναι ο συντονισμός και οι κοινές δράσεις, η αλληλεγγύη, η αλληλοενημέρωση, η ανταλλαγή εμπειριών και μεθόδων. Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει η φύση και οι ανθρώπινες κοινωνίες είναι κοινός. Με κοινούς, συντονισμένους αγώνες, η αντίσταση στα σχέδιά τους έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

 

http://net.xekinima.org/ 

 

toyrkia 2

Μάχη για να σωθεί η ζωή!

Στρατής Μπαλάσκας 

Χιλιάδες Τούρκοι, διαδηλώνουν τις τελευταίες μέρες στην περιοχή της μικρής πόλης Κιραζλί της επαρχίας του Τσανάκαλε, για τη λειτουργία ορυχείων χρυσού και την εξόρυξη του πολύτιμου μεταλλεύματος με τη χρήση κυανιούχων αλάτων, στην περιοχή του όρους Ίδη απέναντι από τη βόρεια Λέσβο.

Η εξόρυξη γίνεται από την εταιρεία Dogu Biga Mining, θυγατρική στην Τουρκία της Alamos Gold Inc με έδρα το Καναδά. Σύμφωνα με τα όσα οι ακτιβιστές που έχουν κατασκηνώσει στο δάσος και πραγματοποιούν πορείες προς τα πεδία εξόρυξης των χρυσορυχείων υποστηρίζουν ότι ήδη έχουν κοπεί 195.000 δέντρα αντί των 46.000 που προβλέπονταν από την κατατεθείσα μελέτη περιβαλλοντικών

Σημειώνουν επίσης ότι η χρήση κυανιούχων αλάτων θα έχει καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις αφού η ανασκευασθείσα λίμνη κυανίου βρίσκεται πάνω στο σεισμικό ρήγμα της περιοχής με συχνές σεισμικές διεργασίες. Δίπλα σε φράγμα νερού, Ενώ υποθηκεύει το περιβαλλοντικό μέλλον της περιοχής για τα επόμενα χρόνια.

Μόλις χθες Δευτέρα η διαδήλωση περιλάμβανε πορεία άνω των 5.000 ατόμων με περιβαλλοντικά και αντικυβερνητικά συνθήματα. «Μπορούμε να κάνουμε χωρίς το χρυσό, δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς το Καζ Νταγ (σ.σ. την Ίδη» έλεγε το κεντρικό τους σύνθημα. «Το ορυχείο θα βλάψει την οικολογική ισορροπία μιας δασική περιοχή στο όρος Ίδη το οποίο παράγει τεράστιες ποσότητες οξυγόνου και φιλοξενεί ποικίλη χλωρίδα και πανίδα που πρέπει να διασωθούν» δήλωσε στα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης ο Ρεμπιγιές Ουνουβάρ Αντιδήμαρχος του Τσανάκαλε ο οποίος συμμετείχε στη διαδήλωση καλώντας σε συστράτευση όλους τους φορείς της περιοχής.

Ας σημειωθεί ότι οι διαδηλώσεις οργανώνονται και από οργανώσεις που συμμετείχαν το 2013 σε διαμαρτυρίες για την κατεδάφιση του γκεζί πάρκ της Κωνσταντινούπολης, που εξελίχθηκαν σε εθνική αντικυβερνητική αναταραχή που κατεστάλη βίαια με εκατοντάδες συλλήψεις.

Από την άλλη μεριά οι υποστηρικτές του κόμματος ΑΚΡ του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν απαντούν στους διαδηλωτές υποστηρίζοντας ότι μεγάλα έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένου του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης και μιας τρίτης γέφυρας στα στενά του Βοσπόρου, υποστηρίζουν την οικονομία της χώρας.

Η εκμετάλλευση των ορυχείων χρυσού είναι απαραίτητη ώστε να μειώσει η Τουρκία την εξάρτησή της από τις εισαγωγές χρησιμοποιώντας τους δικούς της φυσικούς πόρους, βοηθώντας επίσης να μειώσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Στο Νησί, 6 Αυγούστου 2019

 

Χιλιάδες Τούρκοι διαδηλώνουν επί μέρες κατά ορυχείων χρυσού

Στιγμές «εξέγερσης» όπως αυτές στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν με αφορμή την εγκατάσταση εργοστασίων επεξεργασίας μεταλλευμάτων χρυσού στην Πέργαμο χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής βγήκαν στους δρόμους και συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές Αρχές, ξαναζεί η βορειοδυτική Τουρκία.

Αυτήν τη φορά με αφορμή τη λειτουργία ορυχείων χρυσού και την εξόρυξη του πολύτιμου μεταλλεύματος με τη χρήση κυανιούχων αλάτων, στην περιοχή του όρους Ίδη απέναντι από τη βόρεια Λέσβο.

Χιλιάδες Τούρκοι διαδηλώνουν επί μέρες κοντά στη μικρή πόλη Κιραζλί της επαρχίας του Τσανάκαλε, πραγματοποιώντας πορείες προς τα πεδία εξόρυξης των χρυσορυχείων, ενώ εκατοντάδες έχουν κατασκηνώσει από τις 25 Ιουλίου μέσα στο δάσος.

Όπως υποστηρίζουν, έχουν ήδη κοπεί 195.000 δέντρα αντί των 46.000 που προβλεπόταν από την κατατεθείσα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ σημειώνουν ότι η χρήση κυανιούχων αλάτων θα έχει καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αφού η κατασκευασθείσα λίμνη κυανίου βρίσκεται πάνω στο σεισμικό ρήγμα της περιοχής με συχνές σεισμικές διεργασίες και δίπλα σε φράγμα νερού. Όλα αυτά, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο του Τσανάκαλε, Ρεμπιγιές Ουνουβάρ, υποθηκεύουν το περιβαλλοντικό μέλλον της περιοχής για τα επόμενα χρόνια.

«Μπορούμε να κάνουμε χωρίς τον χρυσό, δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς το Καζ Νταγ» λέει το κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων και οργανώσεις που συμμετείχαν το 2013 σε διαμαρτυρίες για την κατεδάφιση του γκεζί παρκ της Κωνσταντινούπολης, που εξελίχθηκαν σε εθνική αντικυβερνητική αναταραχή που κατεστάλη βίαια με εκατοντάδες συλλήψεις.

Από την πλευρά τους οι υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν απαντούν ισχυριζόμενοι ότι μεγάλα έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένου του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης και μίας τρίτης γέφυρας στα στενά του Βοσπόρου, υποστηρίζουν την οικονομία της χώρας.

Η εξόρυξη στην Ίδη γίνεται από την εταιρεία Dogu Biga Mining, θυγατρική της Alamos Gold Inc στην Τουρκία, με έδρα το Καναδά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://www.efsyn.gr/

 

Ο Ερντογάν αντιμέτωπος με την αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης

 

Χιλιάδες πολίτες διαμαρτύρονται εναντίον των καπιταλιστικών συμφερόντων που καταστρέφουν τη φύση σε πέντε περιοχές της χώρας: το όρος Ίδη, το Χασάνκεϊφ, την κοιλάδα Μουνζούρ, τη λίμνη Σαλντά και το όρος Μουράτ.

«Το καθεστώς του προέδρου Ερντογάν δεν φυλακίζει απλώς τους αντιπάλους, στέλνει στην ανεργία ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους αλλά καταστρέφει και τη φύση για να κερδίσει τρία φράγκα από τους υποστηριχτές του», δήλωσε την Τετάρτη ένας κάτοικος του Τσανάκκαλε (Δαρδανέλλια) στη συνάντηση της οργάνωσης «Ύδωρ και Συνείδηση» που πασχίζει να σώσει το όρος Ίδη (Kaz Daglari στα τουρκικά) από την Alamos Gold, μια τουρκο-καναδική εταιρεία που θέλει να εξαγάγει χρυσό στην περιοχή της Τρωάδας.

Για περίπου δύο μήνες, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι, ντόπιοι αγρότες και ακτιβιστές υπέρ του περιβάλλοντος κινητοποιούνται ενάντια στην λειτουργία αυτού του χρυσωρυχείου στους πρόποδες του όρους Ίδη. Οι οικολόγοι κατηγορούν αυτό το έργο για την καταστροφή ενός πλούσιου οικοσυστήματος που είχε διατηρηθεί έως την έναρξη των εργασιών της εταιρείας.

Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες, από τις αρχές Αυγούστου, οι μπουλντόζες έχουν ξεριζώσει τέσσερις φορές περισσότερα δέντρα από το αναμενόμενο (195.000 αντί 46.000). Επίσης οι ακτιβιστές θέτουν το ζήτημα καταστροφικών συνεπειών στην υγεία από τη χρήση κυανίου για την εξαγωγή χρυσού. Είναι μια μέθοδος που θα μπορούσε να μολύνει το έδαφος και το νερό των κατοίκων της περιοχής.

«Μυθολογικό μεγαλείο», όπως αποκαλείται, το όρος Ίδη είναι ο μεγάλος πνεύμονας της περιοχής. Τοποθετημένη ανάμεσα στο Αϊβαλί (Αιγαίο) και την Καλλίπολη (Μαρμαράς), πολύ κοντά στην Τροία, η Ίδη ήταν στην ελληνική μυθολογία η περιοχή της Αφροδίτης, της Ήρας και της Αθηνάς. Ο πρώτος διαγωνισμός ομορφιάς έλαβε μέρος εκεί. Ο Όμηρος τραγούδησε και ζωγράφησε την ομορφιά και τον φυσικό πλούτο της περιοχής.

Πολύ πλούσια σε είδη δέντρων και λαχανικών, η Ίδη έχει 78 ενδημικά φυτά από τα οποία τα 31 είναι μοναδικά. Επίσης είναι πλούσια σε νερά. Καταρράκτες, φαράγγια, διάφορα ρέματα και ποτάμια διασχίζουν το όρος που έχει μέγιστο υψόμετρο 1774μ. Αυτός είναι ο λόγος που ονομάζεται και η «Ίδη με τις χιλιάδες πηγές».

 

Οι εκστρατείες κινητοποίησης συνεχίζουν να ασκούν πίεση στην κυβέρνηση και στην καναδική εταιρεία για να τερματίσουν το έργο αυτό. Οι τουρκικοί εταίροι του έργου είναι επιχειρηματίες που βρίσκονται κοντά στον Ερντογάν και προσπαθούν να υπερασπιστούν το χρυσωρυχείο υποστηρίζοντας ότι δεν βλάπτει το περιβάλλον.

Από τον Αμερικανό ηθοποιό Τζόνι Ντέπ έως και τον δημοφιλή Τούρκο τραγουδιστή Ταρκάν, αρκετές προσωπικότητες υποστηρίζουν τον αγώνα των οικολόγων που λένε ότι «ο ουρανός της Ίδης είναι πιο σημαντικός από τα κεφάλαια».

Ακόμη τέσσερις ιστορικές και οικολογικές περιοχές της Τουρκίας απειλούνται από κατασκευαστικά έργα:

Το Χασάνκεϊφ (Heskīf στα Κουρδικά, Hiṣn Kayfā στα αραβικά, Hesno d-kifo στα συριακά), ένα χωριό 12 χιλιάδων ετών στον Τίγρη κινδυνεύει να εξαφανιστεί λόγων της κατασκευής ενός υδροηλεκτρικού φράγματος.

Η κοιλάδα Μουνζούρ (Dersim, East), η οποία είναι επίσης πολύ πλούσια σε δέντρα και φυτικά είδη, κινδυνεύει να καταστραφεί από την κατασκευή ορυχείων που έχουν εξουσιοδοτηθεί από την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να κατασκευάσει ξενοδοχεία και βίλες στις όχθες της λίμνης Σαλντά (Burdur, Centre) καθώς και στην περιοχή του όρους Μουράτ (Kütahya, Uşak, Aegean).

«Τα χρήματα και το κέρδος είναι η μόνη κινητήρια δύναμή τους. Το καθεστώς δεν ενδιαφέρεται για το περιβάλλον. Παρότι πρόκειται για το μέλλον της γης, των παιδιών μας και των εγγονιών μας», λέει ένας κάτοικος του Τσανάκκαλε.

 

https://tvxs.gr/

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 11 Αυγούστου 2019 15:37

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.