Τρίτη, 27 Αυγούστου 2019 15:53

Η μέρα μετατράπηκε σε νύχτα στο Σάο Πάολο

valerio2

valerio3

 

valerio4

 

Η μέρα μετατράπηκε σε νύχτα στο Σάο Πάολο, τη μεγαλύτερη πόλη στο δυτικό ημισφαίριο του πλανήτη. Το μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο, το μεγαλύτερο νοσοκομειακό συγκρότημα, το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό συγκρότημα, ο μεγαλύτερος οικονομικός κόμβος στη Λατινική Αμερική. Είμαστε πάνω από είκοσι δύο εκατομμύρια άτομα στη μητροπολιτική περιοχή. Η περιβαλλοντική καταστροφή έχει έρθει με στυλ. Με καταστροφικό στυλ. Μια στιγμή αποκάλυψης. Ήταν η στάχτη της φωτιάς στη σαβάνα και στον Αμαζόνιο, ακόμα και στα σύννεφα στην Παραγουάη. Στα δείγματα νερού που αναλύθηκαν από τους ερευνητές βρέθηκε κατακρατημένη ουσία, η οποία προκαλεί βλάβη στο DNA και μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο των κυττάρων των πνευμόνων.

Η Βραζιλία βυθίζεται στο σκοτάδι. Ο ουρανός πέφτει πάνω από τα κεφάλια μας. Αλλά η απελπισία είναι ένας κακός σύμβουλος.

Η κατάσταση απαιτεί, μέρα με τη μέρα, σταθερότητα και υπομονή, θυμό και ηρεμία ενάντια στην απόγνωση. Χαρακτηριστικά που συνήθως δεν πάνε μαζί.

Θυμός και σταθερότητα που να έχουν τη δύναμη να πουν όχι, αρκετά, αρκετά για να χτίσουν αντίσταση, διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις στους δρόμους. Υπομονή και ηρεμία να επιμείνουμε ξέροντας ότι ο πολιτικός χρόνος της εμπειρίας εκατομμυρίων είναι ένα στοίχημα για το μέλλον. Και κάθε στοίχημα έχει περιθώρια αβεβαιότητας. Αλλά δεν υπάρχουν σύντομα μονοπάτια.

Καταλαβαίνω εκείνους που, ενόψει της προόδου της τερατώδους βαρβαρότητας, επιθυμούν την επιτάχυνση της ιστορίας. Αυξάνεται το άγχος, η αποθάρρυνση, η κατάθλιψη, η δυσπιστία στις τάξεις μας. Οι θεωρίες συνωμοσίας αποκτούν άμεσα δημοτικότητα. Αλλά ας μην ανατρέπουμε την κυβέρνηση με επαναστατικές φράσεις. Χρειαζόμαστε επαναστατικές ενέργειες. Οι επαναστατικές ενέργειες είναι αυτές που γίνονται από εκατομμύρια στους δρόμους. Οι δυσκολίες στην επίτευξή τους είναι πραγματικές. Δεν υπάρχει μαγικό τέχνασμα. Δεν υπάρχει «αμπρα-κατάμπρα» που προκαλεί την προθυμία των λαϊκών μαζών να πολεμήσουν αμέσως.

Ο ρόλος της καθοδήγησης πρέπει να είναι εμπνευσμένος. Αλλά η αυτοπεποίθηση της αριστεράς έχει μειωθεί πολύ. Ακόμη και όταν το φαινόμενο είναι αντιφατικό. Το PT έπεσε πολύ, ποιοτικά, το PSol αυξήθηκε λίγο, αλλά ποσοτικά. Ναι, υπάρχουν υπεύθυνοι. Έχουν ένα όνομα. Αλλά να πούμε ότι είναι κατά κύριο λόγο λάθος του ΡΤ και να το επαναλαμβάνουμε κάθε μέρα, δεν θα αλλάξει την ανασφάλεια των ανθρώπων που μαστίζονται από τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης.

Κανείς δεν έχει το είδος της αυθεντίας που είχε ο Λούλα στις δόξες του, αλλά ούτε ο ίδιος ο Λούλα. Υπάρχει έλλειψη ηθικής, πολιτικής και πνευματικής αυθεντίας στα αριστερά. Το ηθικό προέρχεται από το παράδειγμα. Ο Boulos (Guilherme Boulos-PSOL) έχει όλο και περισσότερο. Η πολιτική προέρχεται από τα έργα. Κανείς δεν έχει πολλά. Η διανόηση προέρχεται από τη δύναμη των ιδεών. Σε αυτό το έδαφος, παραμένουμε αμυντικοί.

Κανένα από αυτά δεν σημαίνει ότι αυτή η κοινωνική σχέση δυνάμεων μεταξύ των τάξεων δεν μπορεί να αλλάξει. Φυσικά μπορεί. Ο ρόλος της αριστεράς πρέπει να είναι η αύξηση του επιπέδου συνείδησης.

Μόνο που δεν πρόκειται για πρόβλημα επικοινωνίας.

Είναι αλήθεια ότι η αναταραχή στα κοινωνικά δίκτυα είναι ανεπαρκής.

Αλλά αυτό δεν είναι το βασικό πρόβλημα.

Το κεντρικό ζήτημα είναι να πιστέψουμε ότι είναι δυνατό να κερδίσουμε.

Δεν είμαστε ακόμα αρκετά ισχυροί για μια μετωπική επίθεση στο Bolsonaro. Η ώρα για τον τελικό, αποφασιστικό, τελικό αγώνα δεν έχει έρθει. Θα έρθει. Αργά ή γρήγορα.

Σπέρνουμε τη θύελλα. Θα είναι κολοσσιαίο, τεράστιο, συντριπτικό. Η μνημειώδης δύναμη της πολιτικής δράσης των εργαζομένων και της νεολαίας αποκαλύφθηκε εν μέρει στη Diretas το 1984, στο Fora Collor το 1992 και στις αρχές Ιουνίου του 2013. Αυτό που επιφυλάσσει το μέλλον για εμάς θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Αλλά πρέπει να αναδιοργανώσουμε την αριστερά, ώστε να μην χάσουμε την επόμενη ιστορική ευκαιρία. Την ώρα της Βραζιλιάνικης Επανάστασης. Που θα έρθει

 

Valério_Arcary

https://www.facebook.com/valerio.arcary

 

https://www.facebook.com/Valerio-Arcary

 

 

Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στις 26/8 σε αναλυτική μορφή στο  https://revistaforum.com.br/ με τίτλο :

"Γιατί οι εργαζόμενες μάζες δεν έχουν εισβάλει ακόμα στο προσκήνιο; Δέκα λόγοι για να καταλάβουμε ότι βρισκόμαστε σε αντιδραστική κατάσταση"

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Αυγούστου 2019 16:24

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.