Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016 00:22

ΣΑΒΒΑΤΟ 13/02 ΣΤΙΣ 6 ΜΜ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ: Εργατική διαδήλωση ενάντια στη ΣΤΗ «ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ»

 

Νύχτες «αγάπης» για τους εργοδότες - Μαύρες μέρες για τους εργαζόμενους

Δεν μας έφτανε η δουλειά της Κυριακές, τα απελευθερωμένα ωράρια, η εργασία λάστιχο, οι μισθοί πείνας, η απληρωσιά, οι απολύσεις, οι ατομικές συμβάσεις, η εργασία χωρίς δικαιώματα και αξιοπρέπεια, τώρα σκαρφίστηκαν διάφορες φιέστες για να παρατείνουν τα ωράρια και να μας εξοντώνουν.

Πάντα πρωτότυποι στις επιλογές τίτλων, αφού επινόησαν έναν «άγιο» για να πουλάν γλυκά, λουλούδια και εσώρουχα, γιατί να μην ονομάσουν νύχτα αγάπης την ωμή παραβίαση κάθε απομείναντος εργασιακού δικαιώματος;

 

Ο Δήμος Ν. Σμύρνης ανέθεσε στον «πολιτιστικό του οργανισμό» τη διοργάνωση της «πρωτότυπης ιδέας» να εξουθενώνονται οι κακοπληρωμένοι ή απλήρωτοι εργαζόμενοι πλαισιωμένοι από πολιτιστικά χάπενινγκ, όπως επίδειξη μόδας, και μάλιστα εκτός του ωραρίου λειτουργίας! Για να συντονιστεί δε με τους εμπόρους, προτίμησε να διαθέσει ένα σεβαστό χρηματικό ποσό για τη φιέστα, ενώ αφήνει απλήρωτους τους συμβασιούχους του Δήμου «γιατί δεν έχει λεφτά».

Όσο για τα επιχειρήματά τους, ότι δήθεν με τέτοιου είδους μέτρα (όπως απελευθερωμένα ωράρια και δουλειά τις Κυριακές) θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, ξέρουμε καλά ότι οι ίδιοι άνθρωποι θα δουλεύουν, περισσότερο και απλήρωτοι ή θα ανακυκλωθούν με άλλους για να μην ωριμάζουν τα δικαιώματα των προηγούμενων. Όσο για την περιβόητη ανάπτυξη, αυτή μπορεί και να έρθει για τα αφεντικά, αλλά σίγουρα ως οδοστρωτήρας πάνω από τις ζωές όλων μας!

Ας μη τσιμπήσουμε.

Πρόκειται για μια ακόμα μεθόδευση προς όφελος της αγοράς, για τα κέρδη των ντόπιων και ξένων μεγαλεμπόρων, των αλυσίδων, των πολυεθνικών του εμπορίου και των αφεντικών και της εξαφάνισης των μικρομάγαζων και των αυτοαπασχολούμενων.

Για μια ακόμη μεθόδευση που προστίθεται στο ποδοπάτημα των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων. Δεν είναι κάτι έκτακτο. Ίσα-ίσα, η 7ήμερη επί 24ώρου βάσεως (κακοπληρωμένη και επισφαλή) εργασία για όλους δεν ακούγεται πλέον ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Και αυτό αξίζει να το αναλογιστεί ο καθένας μας ο κάθε εργαζόμενος ή άνεργος, νεολαίος ή και μεγαλύτερος που ως «καταναλωτής» εισέρχεται στα καταστήματα κατά τις ώρες των ξεχειλωμένων ωραρίων ή και τις Κυριακές! Μας θέλουν ανθρώπους - μηχανές, πιστούς στο δόγμα «δούλευε-κατανάλωνε». Κάτι που δεν είναι καινούργιο, αφού πάντοτε αυτό ήταν ο στόχος των «από πάνω».

Εναντιωνόμαστε στις κάθε είδους "λευκές νύχτες" στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, και στο νέο εργασιακό μεσαίωνα που μας επιβάλλουν καταπατώντας τα εργασιακά μας δικαιώματα, την αξιοπρέπεια και τη ζωή μας.

Αυτό που μας λείπει δεν είναι τα καταναλωτικά events, τα ψώνια τις Κυριακές και τα μεσάνυχτα. Μας λείπουν λεφτά για να μπορούμε να αγοράζουμε τα στοιχειώδη. Μας λείπουν οι δουλειές με συλλογικές συμβάσεις, ασφάλιση, ωράριο και μισθό αντί για επιδοτούμενα προγράμματα απλήρωτης, εθελοντικής, μαύρης εργασίας.

ergatikilesxi.wordpress.com

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Λευκή Νύχτα στη Νέα Σμύρνη; Όχι ευχαριστώ!

Τις λένε «Λευκές νύχτες», «shop & taste» ή κάπως αλλιώς και σημαίνουν για τους εργαζόμενους δουλειά μέχρι τις 11 το βράδυ. Δυστυχώς, ο Δήμος Ν. Σμύρνης ανοιχτός πάντα σε «νέες ιδέες», αποφάσισε να χρηματοδοτήσει και να συνδιοργανώσει μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο, μια τέτοια «γιορτή» το Σάββατο 13 Φλεβάρη. Λεφτά υπάρχουν εξάλλου…

Ισχυρίζονται οι εργοδότες, ότι δήθεν με τέτοιου είδους μέτρα (όπως απελευθερωμένα ωράρια και δουλειά τις Κυριακές) θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας. Ξέρουμε πολύ καλά όμως, ότι οι ίδιοι άνθρωποι δουλεύουν περισσότερο και απλήρωτοι.

 

Πρόκειται για μια ακόμα μεθόδευση για χάρη των αλυσίδων, των πολυεθνικών του εμπορίου. Μια ακόμη μεθόδευση που προστίθεται στο ποδοπάτημα των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων.

Δεν είναι κάτι έκτακτο. Οι «λευκές νύχτες», η καταπάτηση των ωραρίων και η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας είναι γεγονός. Η 7ήμερη κακοπληρωμένη και επισφαλής εργασία και η διαρκής επέκτασή της σε όλους τους κλάδους, δεν ακούγεται πλέον ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Αξίζει να το αναλογιστεί ο καθένας μας που ως «καταναλωτής» μπαίνει στα καταστήματα τις Κυριακές!

 

Όχι λοιπόν στη «Λευκή Νύχτα» της Νέας Σμύρνης. Όχι στις κάθε είδους "λευκές νύχτες"!

 

Όχι στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, και στο νέο εργασιακό μεσαίωνα που μας επιβάλλουν καταπατώντας εργασιακά δικαιώματα, την αξιοπρέπεια και τη ζωή μας.

Αυτό που μας λείπει δεν είναι τα καταναλωτικά events, τα ψώνια τις Κυριακές και τα μεσάνυχτα. Μας λείπουν χρήματα για να μπορούμε να αγοράζουμε τα στοιχειώδη. Μας λείπουν οι δουλειές με συλλογικές συμβάσεις, ασφάλιση, ωράριο και μισθό αντί για απλήρωτη, εξοντωτική, μαύρη εργασία.

Και, σαν εκπαιδευτικοί, πρέπει να τονίσουμε ότι οι μικροί μαθητές μας χρειάζονται την παρουσία, την προσοχή και τη φροντίδα των εργαζόμενων γονιών τους τουλάχιστον το Σαββατοκύριακο και όχι τη διαρκή εξόντωσή τους στην 14ωρη εργασία.

 ΤΟ ΔΣ

syllogospensmyrnis.weebly.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2020 15:48

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.