Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017 11:49

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ Ενάντια στη «Λευκή Νύχτα» στη Βέροια, 23/3

Κατηγορία Κινητοποιήσεις

Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση της Κυριακάτικης Αργίας

ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ… ΜΑΥΡΑ ΜΕΡΟΝΥΧΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Την Πέμπτη, 23 Μαρτίου ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει την διαβόητη Λευκή νύχτα στην πόλη μας, μια νύχτα δηλαδή, κατά την οποία τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά ενώ ταυτόχρονα θα λαμβάνουν χώρα διάφορα “events” για να προσελκύουν το “καταναλωτικό κοινό’’. Φυσικά, η Βέροια δεν είναι η πρώτη πόλη στην οποία επιχειρείται να εφαρμοστεί αυτή η “καινοτομία’’, αφού εδώ και δύο χρόνια περίπου, κατά τόπους Εμπορικοί Σύλλογοι και Περιφέρειες παίρνουν ανάλογες αποφάσεις (Αθήνα, Γιάννενα κ.α.). Όσο ωραιοποιημένες και αν σερβίρονται τέτοιου είδους “εκδηλώσεις’’, στα πλαίσια της ανάπτυξης, της ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας και της διασκέδασης των καταναλωτών, γνωρίζουμε πολύ καλά σε τι αποσκοπούν. Από όλους και όλες εμάς, τους εργαζόμενους/ες, τους ανέργους/ες, τους χαμηλόμισθους/ες, την πλειοψηφία, δηλαδή, της κοινωνίας, δε λείπει ο χρόνος για να ψωνίσουμε, αλλά τα λεφτά για να ζήσουμε αξιοπρεπώς. Οι Λευκές νύχτες δεν είναι τίποτα άλλο, παρά:

Ακόμη μια προσπάθεια να επιβληθεί ένα καθεστώς πλήρως «απελευθερωμένου» ωραρίου που συμβαδίζει με την προσπάθεια κατάργησης της κυριακάτικης αργίας. Εντάσσεται στην συνολική επίθεση που έχουν εξαπολύσει κράτος και εργοδοσία τα τελευταία χρόνια, επιχειρώντας να εντατικοποιήσουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Συνέχεια της πολιτικής της κατάργησης κάθε εργασιακού δικαιώματος. Πρόκειται για το αδιάκοπο ποδοπάτημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο εμπόριο: απολύσεις, μισθοί πείνας, απλήρωτη εργασία, ελαστικά ωράρια και απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά ακόμα και τις Κυριακές, εργοδοτική τρομοκρατία, ατομικές συμβάσεις εργασίας, ένα καθεστώς που επιχειρούν να γενικεύσουν σε όλους τους εργασιακούς κλάδους.

Προσπάθεια εμπέδωσης της υπερκαταναλωτικής μανίας. Κεφάλαιο, εργοδοσία και τοπικές αρχές διοργανώνουν φιέστες με μουσικές και πανηγύρια στοχεύοντας στη σύνδεση της διασκέδασης με την άκρατη κατανάλωση, του πολιτισμού με την κερδοφορία των αφεντικών, των δημόσιων χώρων με τα εμπορεύματα.

ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΣΑΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ/ΕΣ, ΟΧΙ ΣΑΝ ΠΕΛΑΤΕΣ/ΙΣΣΕΣ!

Δεν αγοράζουμε τίποτα από εκεί που οι εκπτώσεις γίνονται… στα εργασιακά δικαιώματα

Δεν θα είμαστε θεατές στην καταπάτηση κάθε στοιχειώδους δικαιώματος των εργαζομένων στο εμπόριο. Όχι μόνο γιατί είναι πραγματικά αναξιοπρεπές να ‘’βγούμε για ψώνια’’ μια νύχτα που κάθε εργαζόμενος/η δικαιούται να ξεκουράζεται, αλλά και γιατί έχουμε μάθει πια πολύ καλά πως κάθε φορά που χτυπούν έναν ή μία από εμάς, μας χτυπούν όλους! Οι αλλαγές αυτές στα ωράρια, το καθεστώς της μαύρης εργασίας και της απλήρωτης υπερωρίας, η αφαίρεση του δικαιώματος στην ξεκούραση και τον ελεύθερο χρόνο, δεν αφορούν έναν κλάδο μόνο. Εφαρμόζονται στα πλαίσια του σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα, όπου κάθε εργατική κατάκτηση καταστρατηγείται και οι εργαζόμενοι/ες μετατρέπονται σε σκλάβους στις σύγχρονες γαλέρες του κεφαλαίου.

-Καλούμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες του εμπορίου να αντισταθούν στην εφαρμογή της Λευκής νύχτας και τον εργοδοτικό τσαμπουκά, να καταγγείλουν τις μεθοδεύσεις αυτές στους κατοίκους της Βέροιας, ζητώντας την έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους. Να γίνει η αγανάκτηση συλλογικός αγώνας!

-Καλούμε τους Βεροιώτες και τις Βεροιώτισσες να μην πάρουν μέρος στο καλοστημένο παιχνιδάκι τους! Όχι μόνο να μην καταναλώσουν, αλλά να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων που διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα να μη δουλεύουν νύχτες και Κυριακές.

-Καλούμε σωματεία, συλλογικότητες και συνελεύσεις που δρουν στην πόλη μας και μάχονται για τα εργατικά δικαιώματα να αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις για το μπλοκάρισμα του εργασιακού μεσαίωνα, για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας των εργαζομένων.

Ψώνια τη Λευκή Νύχτα: Ο επόμενος που θα δουλεύει σαν σκλάβος θα είσαι εσύ!

Όλοι και όλες την Πέμπτη, 23/3 στις 20:30 στο Δημαρχείο Βέροιας

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

Πηγή: Ανεξάρτητος Συνδυασμός. Εκπαιδευτική Παρέμβαση Ημαθίας, 18/03/2017

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017 11:56
Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.