Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2016 12:35

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο πλευρό του συλλόγου Ερευνητών/Ερευνητριών και Εργαζόμενων στην Έρευνα Ηρακλείου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΕΕΕΗ

Η νέα βάρδια της εργασίας και ιδιαιτέρως η νεολαία βιώνουν με τον πιο οξυμένο τρόπο τα αποτελέσμα της κρίσης, των αλλεπάληλων μνημονίων και αντιλαϊκών μέτρων. Η ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τους εργαζόμενους να δουλεύουν σε συνθήκες μεσαίωνα, αποτελώντας μάλιστα έναν από τους πρώτους χώρους που η επισφάλεια αποτέλεσε τον κανόνα: απλήρωτη «εθελοντική» δουλειά, εξαντλητικά ωράρια, ελαστική εργασία και κάθε είδους νέα εργασιακή σχέση εφαρμόζεται στο δοκιμαστικό σωλήνα της εργασίας στην Έρευνα. Όλους αυτούς τους δοκιμασμένους τρόπους εκμετάλλευσης σύντομα θα προσπαθήσει η Κυβέρνηση να τους θεσμοθετήσει κατεβάζοντας προς ψήφιση στη Βουλή σειρά μέτρων και μεταρρυθμίσεων για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά.

Σε αυτή λοιπόν την περίοδο που η επίθεση στα δικαιώματα εργαζομένων και νεολαίας κλιμακώνεται, αγωνιστικά σωματεία και συσπειρώσεις εργαζομένων δεν είναι ανεκτά από τα κάθε λογής αφεντικά/εργοδότες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επίθεση που δέχεται ο Σύλλογος Ερευνητών/-τριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου (ΣΕΕΕΗ) που διώκεται γιατί τολμάει να συσπειρώνει τους «λαντζιέρηδες» των Πανεπιστημίων και Έρευνητικών Ιδρυμάτων. Ο Σύλλογος Ερευνητών του ΙΤΕ (ΣΥΛΕΡ) σέρνει στα δικαστήρια το ΣΕΕΕΗ απαιτώντας να μην αξιώνουν να καλούνται ερευνητές, θεωρώντας αποκλειστικό δικαίωμα των εκλεγμένων ερευνητών, δηλαδή των «αφεντικών» των εργαστηρίων, να προσδιορίζονται με αυτή την ιδιότητα.. Αυτή η επίθεση επισημαίνει τον ταξικό διαχωρισμό και τη δημιουργία εργαζόμενων διαφορετικών ταχυτήτων που συγκαλύπτεται στο χώρο αυτό. Υποδεικνύει μεταξύ άλλων πως όταν οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται τη θέση τους και συσπειρώνονται γύρω από τα κοινά τους συμφέροντα, έρχονται αντιμέτωποι με το πραγματικό πρόσωπο της εργοδοσίας. Πολλώ δε μάλλον όταν τα σωματεία όπως το ΣΕΕΕΗ έχουν αγωνιστικό και πολιτικό πρόταγμα.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει τον δίκαιο αγώνα του ΣΕΕΕΗ του οποίου η υπόθεση θα εκδικαστεί την Τετάρτη 21/9 στα Δικαστήρια Ηρακλείου. Καμία εργοδοτική επίθεση δεν θα κάμψει τις προσπάθειες του πιο ελπιδοφόρου κομματιού της νεολαίας και των εργαζόμενων να πρωταγωνιστήσει στην συγκρότηση ενός νέου ταξικά ανασυγκροτημένου εργατικού κινήματος.

Γραφείο τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020 18:13