Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2016 21:39

Ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ρεθύμνου για τα γεγονότα στις 28/9

Ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ρεθύμνου για τα γεγονότα στις 28/9

Εν όψει του Δημοτικού Συμβουλίου στο Ρέθυμνο με θέμα την εγκατάσταση των προσφύγων στο νομό Ρεθύμνης, πραγματοποιήθηκε ξενοφοβικό κάλεσμα από άτομα εθνικιστικών αντιλήψεων με σκοπό την αρνητική απόφαση του Δήμου πάνω στο ζήτημα. Παράλληλα με αυτό, συγκαλέστηκε αντισυγκέντρωση αντιφασιστών και αντιφασιστριών ως ένδειξη αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Κατά τη διάρκεια της παράστασης της διαμαρτυρίας, οι φασίστες ξεκίνησαν την επίθεση με τη ρίψη ακονισμένων καδρονιών και αντικειμένων με την πλήρη συγκάλυψη και προστασία της αστυνομίας.

Στη συνέχεια, οι κατασταλτικές δυνάμεις προχώρησαν σε τυφλή βία και ρίψη
δακρυγόνων προς το αντιφασιστικό μπλοκ, στοιχείο που αποδεικνύει για μία ακόμη φορά τη συνεργασία κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών, με στόχο τη διάλυση οποιασδήποτε διαδήλωσης, που μάχεται για τα αναφαίρετα δικαιώματα
ντόπιων και μεταναστών. Η αναίτια επίθεση της αστυνομίας δε σταμάτησε εκεί, συνεχίστηκε ακόμη και στην αυλή του 2
ου Δημοτικού Σχολείου με τη ρίψη χημικών αερίων την ώρα του διαλείμματος, θέτοντας σε κίνδυνο μικρά παιδιά.

Αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης, αποτελεί η παράνομη προσαγωγή
αντιφασιστών, μέσα σε αυτούς και η βίαιη επίθεση σε αντιφασίστρια, την οποία έσυραν για παραπάνω από 30 μέτρα από τα μαλλιά και την κλωτσούσαν, με αποτέλεσμα τον έντονο τραυματισμό της. Σε όλο αυτό το κυνηγητό έναντι των αντιφασιστών, τα άτομα του ακροδεξιού χώρου κυκλοφορούσαν ανενόχλητα σε κεντρικούς δρόμους του Ρεθύμνου, απειλώντας απλούς πολίτες, που περνούσαν τυχαία.

Έπειτα από πολλές ώρες παράνομης κράτησης των προσαχθέντων, οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι και οι δύο συνελήφθησαν, με τις κατηγορίες της οπλοκατοχής και της αντίστασης κατά της Αρχής. Το κατηγορητήριο δεν υφίσταται, καθώς πολλές μαρτυρίες και ντοκουμέντα αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο. Η αντίδραση Φοιτητικών Συλλόγων (Οικονομικό, Φιλοσοφική, Ψυχολογία), της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ, του Κοινωνικού Ιατρείου, της ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, του Συλλόγου Διδασκόντων Κοινωνικών Επιστημών και άλλων συλλογικοτήτων και συνεταιρισμών (Αδρε,κιβώτιο) ήταν άμεση, καταδικάζοντας τα γεγονότα.

Τα γεγονότα συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες με επιθέσεις φασιστών σε μαθητές του ΕΠΑΛ ακριβώς το επόμενο πρωί, ενώ το βράδυ της Κυριακής σε πολυσύχναστο μέρος στο κέντρο της παλιάς πόλης έκαναν την επίθεσή τους 15 άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπά τους και κρατώντας λοστούς σε άτομα, που τύχαινε να βρίσκονται εκείνη την ώρα στο σημείο αυτό. Ο απολογισμός ήταν δύο τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας αρκετά σοβαρά, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου. Τα περιστατικά αυτά δεν είναι ξεκομμένα από το κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Είναι συνέχεια των επιθέσεων του κράτους και των κατασταλτικών μηχανισμών του εναντίον αγωνιστών του αντιφασίστικού κινήματος, των εργαζόμενων, της νεολαίας και των μεταναστών.

Ως Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ρεθύμνου, καταδικάζουμε τα περιστατικά, που εξελίχθηκαν την περασμένη Τετάρτη. Οι προκλήσεις των φασιστών εκδηλώθηκαν, μπροστά στα μάτια της αστυνομίας, που δεν έκανε τίποτε για να τις εμποδίσει, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φορά ότι κατασταλτικές δυνάμεις και ακροδεξιοί εξυπηρετούν τα ίδια συμφέροντα, αυτά της Κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μηχανισμών τους. Το αντιφασιστικό μαζικό κίνημα δεν τρομοκρατείται, δεν καταστέλλεται και θα βρεθεί ξανά στους δρόμους να δώσει την απάντηση του απέναντι στο φασισμό, το ρατσισμό και την τρομοκρατία.

Στηρίζουμε την Παγκρήτια Αντιφασιστική πορεία στο Ρέθυμνο στις 08/10 στις 12:00 έξω από το Δημαρχείο, δείχνοντας την ταξική μας αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.
Διεκδικούμε πλήρη ενσωμάτωσή τους στην Εκπαίδευση, τη Δημόσια Υγεία και την ασφαλή στέγασή τους στην τοπική κοινωνία.

Δε θα επιτρέψουμε τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης!
Δε θα επιτρέψουμε να δοθεί δημόσιος χώρος σε φασιστικά μορφώματα!
Όχι στις διώξεις αγωνιστών και αγωνιστριών του αντιφασιστικού κινήματος!

Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ρεθύμνου

 

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2020 15:21

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.