Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2017 09:52

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Έξω οι οικονομικοί δολοφόνοι της ΕΕ και του ΔΝΤ από τη χώρα μας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Έξω οι οικονομικοί δολοφόνοι της ΕΕ και του ΔΝΤ από τη χώρα μας.

Η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, που θα συζητηθεί στο ΔΣ του Ταμείου σήμερα 06.02, είναι ένα μίγμα εκβιασμών, σκοπιμοτήτων αλλά και μία ανοιχτή παραδοχή αποτυχίαςτων μνημονιακών πολιτικών του ΔΝΤ, της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που υλοποιούσαν και υλοποιούν οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Ο προφανής σκοπός της έκθεσης είναι η πίεση για καινούρια μέτρα ώστε να μπορέσει να μείνει, και αυτό υπό όρους, το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ εκβιάζει για δυο όρους για την συνέχιση της συμμετοχής του: έναν ακόμα γύρο άγριων περικοπών με μείωση των συντάξεων, κατάργηση του αφορολόγητου, απολύσεις στο δημόσιο και ένα πακέτο μέτρων «ελάφρυνσης» του χρέους, που το χαρακτηρίζει «εκρηκτικό» και «μη βιώσιμο», από την πλευρά των δανειστών με κλείδωμα των επιτοκίων, επέκταση της περιόδου χάριτος και του χρόνου ωρίμανσης του χρέους. Ταυτόχρονα στην έκθεση προβλέπει ότι θα χρειαστούν ακόμα 10 δισ. ευρώ (περίπου το 5,5% του ΑΕΠ) για πρόσθετη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών γιατί οι ελληνικές τράπεζες έχουν το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο κόκκινων δανείων στην Ευρώπη. Η έκθεση αποτελεί πίεση προς την κυβένηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και την ΕΕ ώστα να υιοθετήσουν αυτά τα μέτρα.

Το ΔΝΤ, αυτός ο φονικός θεματοφύλακας του πιο άγριου καπιταλισμού, που θέλουν ν τον κρατήσουν πάση θυσία έστω και ως «τεχνικό σύμβουλο» μας έχει δείξει 7 χρόνια ότι όλες του οι «προβλέψεις» και «οι αναλύσεις» είναι της πλάκας και έχουν αν αποκλειστικό στόχο με δικαιολογήσουν την καπιταλιστική επίθεση στον λαό. Όλοι θυμόμαστε τους διαβόητους «πολλαπλασιαστές» με αποτέλεσμα τα μνημόνια να εκτινάξουν το χρέος από το 120% του ΑΕΠ το 2010 στο 180% του ΑΕΠ σήμερα. Μάλιστα η έκθεση «μη βιωσιμότητας» του χρέους βασίζεται στο «καλό σενάριο», που προβλέπει ανάπτυξη 2.7% το 2017, 2.6% το 2018, 2.4% το 2019 και 2.0% το 2020, προϋποθέτει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και του «βελτιωμένου οικονομικού κλίματος» που θα τη συνοδέψει. Όλα αυτά όμως βρίσκονται στον αέρα.

Στο τελευταίο Eurogroup οι «δανειστές μας» συντάχθηκαν όλοι πίσω από τη γραμμή του ΔΝΤ πιέζοντας την κυβέρνηση για νομοθέτηση από τώρα των μέτρων που απαιτεί το ΔΝΤ για τις συντάξεις, το αφορολόγητο κλπ. Η συνέχιση αυτής της πολιτικής το μόνο που θα κάνει να είναι να επιταχύνει και να βαθύνει την σημερινή καταστροφή.

Στην σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου θα συμμετέχει, για πρώτη φορά, εκπρόσωπος της νέας κυβέρνησης Τραμπ. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος «μέτοχος» του ΔΝΤ. Χωρίς την έγκριση της Ουάσιγκτον η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αδύνατη. Στις ΗΠΑ η Κεντρική Τράπεζα έχει αρχίσει ήδη να αυξάνει τα επιτόκια. Ο Τραμπ «υπόσχεται» να μετατρέψει αυτή την αύξηση σε ένα πραγματικό «νομισματικό πόλεμο». Αργά ή γρήγορα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ακολουθήσει, για να να προστατέψει την «ανταγωνιστικότητα» του ευρώ σαν παγκόσμιο νόμισμα, και τα επιτόκια θα αρχίσουν να ανεβαίνουν. Και τότε η λέξη «εκρηκτικό» θα είναι πολύ λίγη για να περιγράψει το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ από τη πρώτη στιγμή υποστηρίζει ότι η μόνη ρεαλιστική λύση για να απαλλαγούμε από τη θηλιά του χρέους είναι στάση πληρωμών, μονομερής διαγραφή του χρέους εδώ και τώρα και κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση των Τραπεζών με εργατικό έλεγχο. Έξω οι οικονομικοί φονιάδες του ΔΝΤ και της ΕΕ απο την χώρα μας.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 6 Φεβρουαρίου 2017

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020 18:23