Πέμπτη, 04 Μαϊος 2017 17:16

Ανακοίνωση της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τα αποτελέσματα των γαλλικών προεδρικών εκλογών

Ανακοίνωση της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τα αποτελέσματα των γαλλικών προεδρικών εκλογών

ΝΑ ΗΤΤΗΘΕΙ ΤΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΛΕΠΕΝ.

ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΝΕΟΦΙΛΕΥΘΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟΝ.

ΝΕΟΙ ΕΝΩΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ, ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

1. Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία επιβεβαιώνουν την πολιτική κρίση στη καρδιά της ΕΕ. Τα δυο παραδοσιακά κόμματα της άρχουσας τάξης (Ρεπουμπλικανοί και Σοσιαλιστικό Κόμμα) κατέρρευσαν εκλογικά, έπεσαν αθροιστικά στο 25%, και για πρώτη φορά δεν θα έχουν κανέναν υποψήφιο τους στο δεύτερο γύρο. Τη θέση τους παίρνουν το φασιστικό Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν και ο Μακρόν - τραπεζίτης και πρώην υπουργός Οικονομικών του Ολάντ.

2. Η άρχουσα τάξη και το πολιτικό κατεστημένο στη Γαλλία και σε όλη την ΕΕ ανησυχούν γιατί ξέρουν ότι η πολιτική κρίση δεν θα τελειώσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Είναι όλοι συσπειρωμένοι γύρω από τον Μακρόν και ελπίζουν ότι θα κερδίσει το δεύτερο γύρο. Όμως, η δικιά τους κρίση και η δικιά τους διαχείριση ανέδειξε την Λεπέν. Η πολιτική και οικονομική κρίση θα συνεχιστεί και με την εκλογή Μακρόν,όχι μόνο γιατί αποδείχθηκε εξαιρετικά ρευστό το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, αλλά πάνω από όλα γιατί προβάλλει ακραία αντιδραστικά νεοφιλελεύθερα μέτρα, σε μια στιγμή που η γαλλική κοινωνία πλησιάζει σε σημείο βρασμού, όπως δείχνουν και οι καθημερινές σχεδόν διαδηλώσεις ενάντια σε Λεπέν και Μακρόν. Αυτό έδειξαν και οι Πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις στο Παρίσι και στις υπόλοιπες γαλλικές πόλεις.

3. Το πρόβλημα στη Γαλλία, και σε όλη την Ευρώπη, είναι οι επιχειρούμενες βαθιές αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις του κεφαλαίου, οι πολιτικές λιτότητας και ανεργίας που συντρίβουν τα λαϊκά δικαιώματα, για να ξεπεραστεί η καπιταλιστική κρίση προς όφελος του κεφαλαίου, χέρι - χέρι με το ρατσισμό των κυβερνήσεων απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες και ιδιαίτερα στους μουσουλμάνους. Αυτή η πολιτική που έχουν υιοθετήσει τα κόμματα της άρχουσας τάξης «ανοίγει το δρόμο» στην ακροδεξιά και στους φασίστες, καθώς νομιμοποιεί τη πολιτική τους.

Το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν είναι ένα καθαρό φασιστικό κόμμα, με πολιτική υπέρ της ολιγαρχίας, με πρόγραμμα συντριβής του εργατικού κινήματος και των δημοκρατικών ελευθεριών, με πολιτική βαθιά ρατσιστική. Η αντικαπιταλιστική αριστερά στη Γαλλία και σε όλη την Ευρώπη πρέπει να πάρει πρωτοβουλία για ένα μαζικό, ενωτικό αντιφασιστικό κίνημα ενάντια στη Λεπέν που να συσπειρώσει όλη την αριστερά. Όχι μόνο για να μην ψηφίσει κανένας το Εθνικό Μέτωπο στις κάλπες, αλλά για να αντιμετωπίσει τη φασιστική απειλή κινηματικά, με διαδηλώσεις στους δρόμους, έστω κι αν η Λεπέν προσπαθεί, με την παραίτηση της από την ηγεσία του Εθνικού Μετώπου να «θολώσει τα νερά» και να κρύψει το ναζιστικό χαρακτήρα του κόμματος πίσω από τα «προσκυνήματα» της στον Ντε Γκολ.

4. Η απάντηση στη Λεπέν δεν είναι η «ψήφος στο Μακρόν» ούτε ένα «πλατύ δημοκρατικό μέτωπο» με όλους αυτούς που σπείραν τη φτώχεια, το ρατσισμό, την ισλαμοφοβία, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Αφρική και στη Συρία και έτσι άνοιξαν το δρόμο στην άνοδο της Λεπέν.

Όσο πιο δυνατό είναι ένα τέτοιο κίνημα, τόσο θα βρεθεί η αριστερά σε καλύτερη θέση απέναντι στις νέες επιθέσεις του Μακρόν με τη λιτότητα, τις απολύσεις, την ισλαμοφοβία και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Ο Μακρόν παραιτήθηκε από υπουργός οικονομικών του Ολάντ γιατί ήθελε το Σοσιαλιστικό Κόμμα ακόμα πιο δεξιό, πιο νεοφιλελεύθερο, πιο απαλλαγμένο από τις πιέσεις των συνδικάτων. Σαν πρόεδρος θα προσπαθήσει να επιταχύνει αυτές τις «μεταρρυθμίσεις».

Η μάχη για την ανατροπή της καπιταλιστικής επίθεσης, για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, για την ειρήνη ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμεβάσεις, η αναγέννηση του ιδανικού μιας κομμουνιστικής κοινωνίας της χειραφέτησης αποτελεί την καλύτερη απάντηση στην αστική πολιτική και την ακροδεξιά και φασιστική της εφεδρεία!

5. Μετά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα ανοίξει προεκλογική περίοδος για τις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν τον Ιούνη που θα είναι άλλη μια μεγάλη πολιτική αναμέτρηση. Η αντοχή των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και πρώτα από όλα του NPA, μέσα σε συνθήκες ισχυρών διλημμάτων αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα. Οι εκατοντάδες χιλιάδες αγωνιστές που ψήφισαν υπέρ των αντικαπιταλιστών υποψηφίων του ΝΡΑ και της LO, είναι μια σημαντική αφετηρία για να οργανωθεί η μάχη ενάντια στην καπιταλιστική επίθεση και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, για να ηττηθεί η φασιστική απειλή του Εθνικού Μετώπου, για να ανατραπεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική του Μακρόν, για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη προοπτική.

Η άνοδος και η εκτόξευση του Μελανσόν στο 19% αντανακλά, όχι το μετριοπαθές του πρόγραμμα ή την προσήλωσή του στην «Γαλλία», αλλά τις αριστερές και ρηξιακές διαθέσεις ενός πολύ σημαντικού κομματικού της εργατικής τάξης και της νεολαίας, που εκφράστηκε ηχηρά και μαζικά πριν ένα χρόνο στις μεγάλες απεργίες ενάντια στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

6. Ακόμα και στις συνθήκες «έκτακτης ανάγκης» που διεξήχθησαν οι εκλογές, και το ρεύμα που στρέφεται προς τα αριστερά δυναμώνει και αυτό δείχνει ότι σημαντικό κομμάτι της εργατικής τάξης, η νεολαία, οι μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς επιμένουν αριστερά και αυτό αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για τους ενωτικούς αγώνες που έρχονται.

Η δικιά μας συμμετοχή στις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας στην Ελλάδα είναι η καλύτερη διεθνιστική αλληλεγγύη στο δύσκολο έργο των συντρόφων μας στη Γαλλία.

3 Μαΐου 2017

ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

antarsya

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 12:43

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.