Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2018 12:54

Μήνυμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην 56η Διεθνή Αντιπολεμική Συνέλευση στην Ιαπωνία

 

 

Μήνυμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην 56η Διεθνή Αντιπολεμική Συνέλευση στην Ιαπωνία

 

 

 

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

 

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή), το μέτωπο της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στην Ελλάδας, απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στην 56η Διεθνή Αντιπολεμική Συνέλευση στην Ιαπωνία. Η υπεράσπιση της Ειρήνης και η πάλη του αντιπολεμικού κινήματος ενάντια στις επεμβάσεις και τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών, στα πυρηνικά, τους εξοπλισμούς, κάνουν στις μέρες μας πιο επίκαιρα από ποτέ τα συνθήματα της φετινής Αντιπολεμικής Συνέλευσης. Η διεξαγωγή της Συνέλευσης μία μέρα πριν την επέτειο της καταστροφής της Χιροσίμα από τον ατομική βόμβα τιμά τη μνήμη των αθώων θυμάτων και θυμίζει το καθήκον να αγωνιστούμε ενάντια στην πυρηνική απειλή.

Η πολιτική της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ σαν αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης και της όξυνσης των αντιθέσεων μεταξύ των ιμπεριαλιστών, έχει φέρει στο προσκήνιο την απειλή του πολέμου και την καταστροφική κούρσα των εξοπλισμών. Ο λεγόμενος εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα και την ΕΕ δείχνει ότι τα κέρδη του κεφαλαίου, των πολυεθνικών, των τραπεζών και των βιομηχάνων, είναι το κίνητρο. Η επιθετική πολιτική των ΗΠΑ και η προσπάθεια της Κίνας και με την πρωτοβουλία «Μια ζώνη, ένας δρόμος», αλλά και της Ρωσίας να τις ανταγωνιστούν για πολιτική και γεωστρατηγική επιρροή, πλουτοπαραγωγικές πηγές, τους αγώγούς υδρογονανθράκων και τους δρόμους του εμπορίου, δημιουργεί τις περιφερειακές συγκρούσεις, εντάσεις, τα μέτρα και αντίμετρα. Στις πολεμικές συγκρούσεις σε Συρία, Ιράκ Υεμένη, στον ανταγωνισμό για τους υδρογονάνθρακες στη Αν. Μεσόγειο, στην διακρή σχεδόν κρίση στην κορεατική χερσόνησο και στην Κίτρινη Θάλασσα, οι ιμπεριαλιστές με τη στήριξη μικρότερων ή μεγαλύτερων περιφερειακών δυνάμεων καταστρέφουν τις ζωές των λαών, σκορπώντας θάνατο, προσφυγιά, φτώχεια και πτώση του βιοτικού επιπέδου για να εξοικονηθεί το κόστος των εξοπλισμών, αλλά και καθεστώς ανελευθερίας για να χτυπηθούν οι αντιστάσεις.

Οι νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις ή «μεταρρυθμίσεις» δεν παρά η άλλη όψη αυτής κατάστασης. Από τις ΗΠΑ μέχρι τη Ρωσία και από τις χώρες της ΕΕ μέχρι την Κίνα και την Ιαπωνία, αστική τάξη είναι ενωμένη στην επίθεσή της στον κόσμο της εργασίας και τους λαούς, με ένταση της εκμετάλλευσης, απανωτά πλήγματα στις σχέσεις εργασίας, ιδιωτικοποίηση υποδομών και φυσικού περιβάλλοντος, αποδόμηση των δομών της εκπαίδευσης, της δημόσιας υγείας, κοινωνικής ασφάλισης και μέριμνας. Είτε στον λεγόμενο πρώτο, αναπτυγμένο κόσμο είτε στο λεγόμενο τρίτο κόσμο, οι εργαζόμενοι έχουν χάσει το δικαίωμα στην 8ωρη εργασία και την αξιοπρεπή αμοιβή.

Οι ασιτκές τάξεις στο πλευρό τους έχουν αντιδραστικά αντιδημοκρατικά καθεστώτα δικτατορικού τύπου, έχουν το φασισμό, το ρατσιμό, τοιν εθνκισμό και το θρησκευτικό φανατισμό που προπαγανδίζουν τον εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στους φτωχούς και την υποταγή στους εκμεταλλευτές, τους αναγεννά η σκληρή ανταγωνιστική κοινωνία του σύγχρονου καπιταλισμού και η υποχώρηση του εργατικού κινήματος και των ιδεών της κοινωνικής απελευθέρωσης. Γιατί η αστική τάξη δε θα μπορούσε να κερδίσει τόσο έδαφος αν δε στηρίζονταν από τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες και τον κίτρινο εργοδοτικό συνδικαλισμό, αλλά και αν εάν η ρεφορμιστική και καθεστωτική Αριστερά –ακόμα και όταν μιλάει για κομμουνισμό και ριζοσπαστισμό- δεν υποτάσονταν στον κοινοβουλευτισμό, τον ευρωπαϊσμό και τον ατλαντισμό, δε δυσφημούσε την ιδέα της κοινωνικής απελευθέρωσης είτε ταυτίζοντας την με τη γραφειοκρατία που που κατέρρευσε στον υπαρκτό σοσιαλισμό είτε με τη διαχείριση του καπιταλισμού με «ανθρώπινο πρόσωπο» στα βήματα της χρεωκοπημένης σοσιαλδημοκρατίας.

Ο κίνδυνος από την πολεμική απειλή, η ανάγκη να υπερασπιστούμε την Ειρήνη και το μέλλον των λαών, έρχονται μαζί την απειλή που φέρνει η κλιματική αλλαγή, να θυμίσουν ότι ο καπιταλισμός δεν είναι απλά ένας αναχρονισμός, αλλά και ένας κίνδυνος πια για το μέλλον της ανθρωπότητας. Το σύνθημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» της Ρόζας Λουξεμπουργκ είναι οδηγός για τη δράση μας.

Εξάλλου παρά τις δυσκολίες, την επιθετικότητα και βαρβαρότητα του καπιταλισμού της εποχής μας, οι εργαζόμενοι και οι λαοί αντιστέκονται. Ο καπιταλισμός της εποχής μας, εκτός από επικίνδυνος, είναι και βυθισμένος στην κρίση που ξέσπασε πριν δέκα χρόνια, από την οποία δεν μπορεί να συνέλθει. Η αντίσταση, ο διαρκής ενωτικός αγώνας για την ανατροπή, η αλληλεγγύη και ο προλεταριακός διεθνισμός είναι τα όπλα που έχουν φέρει εμπόδια και ανατροπές στην πολιτική του κεφαλαίου. Είναι ο δρόμος για να υπερασπιστούμε την εργασία, τη γη, τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τις ζωές μας, για να υπερασπιστούμε την Ειρήνη και ένα φυσικό περιβάλλον βιώσιμο για τον άνθρωπο. Σε αυτό το δρόμο, με τη δύναμη του οργανωμένου εργατικού και λαϊκού κινήματος, θα χτίσουμε τη δική μας εναλλακτική, την αντικαπιταλιστική ανατροπή για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό και την επαναστατική αλλαγή του κόσμου με στόχο την απελευθερωτική προοπτική του κομμουνισμού.

Με αυτές τις σκέψεις η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δίνει τη δική της μάχη για να συμβάλλει στην αναγέννηση του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα ενάντια στην βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που χαράζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Η κυβέρνηση, με τη στήριξη της ΝΔ (δεξιά) και των κομμάτων της κεντροαριστερά, αλλά και τη συναίνεση της νεοναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, υποστηρίζει τη βαθύτερη σχέση με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ιμπεριαλιστική μηχανή του πολέμου για να διασφαλίσει τα κέρδη της αστικής τάξης. Εντάσσεται η Ελλάδα στον αντιδραστικό άξονα με Κύπρο-Ισραήλ-Αίγυπτο στο πλευρό των ΗΠΑ. Οξύνεται έτσι ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός κυρίως τους υδρογονάνθρακες των ΑΟΖ, με τις πολυεθνικές ενέργειες –κυρίως των ΗΠΑ- να ετοιμάζονται για κέρδη. Προωθείται η νατοϊκή λύση για τη διαμάχη σχετικά με την ονομασία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, όχι σε βάρος των εθνικισμών και υπέρ της Ειρήνης, αλλά το αντίθετο. Τα δυτικά Βαλκάνια δένονται με το ΝΑΤΟ που είναι συνώνυμο με την πολεμική απειλή και γίνονται πεδίο επιχειρηματικής επέλασης, στην οποία η ελληνική αστική τάξη προσδοκά μεγάλο μερίδιο. Παράλληλα η κυβέρνηση είναι συνένοχη για τη ρατσιστική πολιτική της ΕΕ σε βάρος των προσφύγων από τη συριακή κρίση και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Αν. Μεσόγειο, Μ. Ανατολή και Β. Αφρική.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παλεύει ενάντια στον εθνικισμό, το ρατσισμό, το φασισμό και τον πόλεμο, για την υπεράσπιση της Ειρήνη και φιλίας με όλους τους λαούς της περιοχής και ειδικά της Τουρκίας και της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει σαν στόχο η λαϊκή δυσαρέσκεια να προσανατολιστεί αριστερά και ανατρεπτικά, στον αγώνα για τον κλονισμό και την ανατροπή της πολιτικής κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ. Για να αλλάξει ο πολιτικός συσχετισμός δυνάμεων σε όφελος του αντικαπιταλιστικού προγράμματος και μετώπου. Για να ανοίξει ο δρόμος για να πάρουν οι εργαζόμενοι και ο λαός τον πλούτο και την εξουσία στα χέρια τους. Να μην κερδίσουν από την λαϊκή δυσαρέσκεια και απόγνωση οι δυνάμεις του συστήματος, δεξιές και ακροδεξιές. Σαν στοιχεία ενός αναγκαίου αντικαπιταλιστικού προγράμματος προτείνει:

• Την κατάργηση όλων των μνημονίων και μέτρων που προβλέπουν, την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

• Μονομερή παύσης πληρωμών και διαγραφής του χρέους

• εθνικοποίησης των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο

• αποφασιστική υπεράσπισης και διεύρυνσης των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων

• έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ. Την έξοδο από το ΝΑΤΟ

Ευχόμαστε λοιπόν καλή επιτυχία στις εργασίες της Αντιπολεμικής Συνέλευσης ώστε οι αποφάσεις να δώσουν δύναμη και αποφασιστικότητα στο αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα για την υπεράσπιση της Ειρήνης.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 16:51

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.