Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2019 12:43

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Πληγή για την κοινωνία η κακοκαιρία εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΕΕ

Το κρύο και η κακοκαιρία έχουν μετατραπεί σε πληγή για την κοινωνία εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που συνεχίζει μαζί με την ΕΕ το δρόμο των μνημονίων.

Η πολιτική των ακραίων περικοπών, των ιδιωτικοποιήσεων και της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας έχει τραγικά αποτελέσματα. Αυτό που βαφτίζεται «ακραίο καιρικό φαινόμενο» είτε είναι παρά τα αναμενόμενα για την εποχή, είτε είναι πλέον συνηθισμένα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι υπηρεσίες του κράτους, των δήμων και των περιφερειών δεν έχουν το αναγκαίο προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από τις χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι. Δρόμοι κλειστοί ή και επικίνδυνοι, κλειστά σχολεία γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση αλλά και πάγος στους χώρους, αδυναμία για θέρμανση σε δημόσιους χώρους, ακόμα και νοσοκομεία. Η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών με κοινωνικό χαρακτήρα εξαιτίας της πληρωμής του χρέους έχει κάνει επικίνδυνη κάθε αλλαγή του καιρού, τη βροχή, το χιόνι.

Παράλληλα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στα λαϊκά στρώματα δεν έχει τη δυνατότητα να βρει μια ζεστή γωνιά, καθώς δεν έχει θέρμανση λόγω της ακρίβειας. Το πετρέλαιο θέρμανσης παραμένει σε εξωφρενικά υψηλές τιμές λόγω της φοροληστείας και της κερδοσκοπίας των μονοπωλίων εισαγωγής και διακίνησης, παρά το γεγονός ότι η τιμή του σε διεθνές επίπεδο έχει πτώση ρεκόρ. Το ρεύμα παραμένει πανάκριβο και δεν επιτρέπει τη θέρμανση μέσω ηλεκτρικών συσκευών, ενώ οι κερδοσκόποι της ΔΕΗ και των νέων ιδιωτικών παρόχων γεμίζουν χρέη τα νοικοκυριά και συχνά διακόπτουν την παροχή. Παρά την προπαγάνδα για «καθαρή έξοδο από τα μνημόνια» οι φτωχοί συνεχίζουν να πεθαίνουν από το μαγκάλι, όπως πρόσφατα οι μετανάστες στη Ρόδο.

Την ίδια στιγμή οι άστεγοι είναι αφημένοι στο έλεος, όπως και χιλιάδες πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου και όχι μόνο. Άνθρωποι εγκλωβισμένοι στη βροχή, τον αέρα και το χιόνι, χωρίς την παραμικρή βοήθεια. Σε αυτές τις συνθήκες ήρθαν οι ντροπιαστικές ειδήσεις για το θάνατο από κρύο ενός ακόμα άστεγου, 63 ετών, στα Τρίκαλα αυτή τη φορά και του 24χρονου Καμερουνέζου πρόσφυγα στη Μόρια της Λέσβου. Θύματα της φτώχειας, της διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης και υπηρεσιών, αλλά και της απάνθρωπης αντιπροσφυγικής πολιτικής  κυβέρνησης-ΕΕ.

Σε αυτής της συνθήκες χιλιάδες εργαζόμενοι εξαιτίας της εργοδοτικής τρομοκρατίας και του εκβιασμού της ανάγκης για το μεροκάματο, δουλεύουν σε άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες. Δεν ήταν η «κακιά η ώρα», αλλά η ματωβαμένη κερδοσκοπία της εργοδοσίας που ευθύνεται για το νεκρό οικοδόμος στο γήπεδο της Δικέφαλος στη Νέα Φιλαδέλφεια και τον βαριά τραυματισμένο 54χρονο διανομέα ντιλίβερι που έχασε το πόδι του σε τροχαίο στο Ηράκλειο Κρήτης.

Απέναντι σε αυτή την εικόνα κοινωνικής εξαθλίωσης, μόνο ο συλλογικός αγώνας μπορεί να βγάλει από αυτή την πικρή μοίρα τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους εργάτες, ντόπιους και μετανάστες, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους άστεγους, τους πρόσφυγες. Δεν είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σπέρνουν τη δυστυχία, αλλά η πληρωμή του χρέους και τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα, η διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών, των εργασιακών σχέσεων, του ασφαλιστικού συστήματος, μαζί με την αντιπροσφυγική ρατσιστική πολιτική.

Με τους κοινωνικούς αγώνες και το εργατικό λαϊκό κίνημα να αγωνιστούμε:

· Άμεση μείωση της φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης (με κατάργηση της εξωφρενικής μνημονιακής αύξησης του 2011) και επιβολή πλαφόν ανώτερης τιμής για τον έλεγχο της κερδοσκοπίας. Ριζική αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για άνεργους, φτωχούς, συνταξιούχους, φοιτητές και ευπαθείς ομάδες.  

· Άμεση μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Διαγραφή χρεών και απαγόρευση διακοπής ηλεκτροδότησης για όλα τα χαμηλά εισοδήματα.

· Εξασφάλιση δωρεάν θέρμανσης για όσα νοικοκυριά δεν έχουν τη δυνατότητα.

· Εξασφάλιση εδώ και τώρα στέγασης για τους άστεγους με αξιοποίηση αναξιοποίητων κατοικιών και κρατική δαπάνη

· Να κλείσουν τα άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης και να μεταφερθούν όλοι οι πρόσφυγες σε κατοικίες ή άδεια ξενοδοχεία ή άλλα οικήματα για αξιοπρεπή διαβίωση. Με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και των αντίστοιχων υπηρεσιών του τοπικού κράτους, δήμων και περιφερειών, να μεταφερθούν άμεσα οι πρόσφυγες που διαμένουν σε σκηνές και ISOBOX που μπάζουν νερά

· Έκτακτη επιχορήγηση σε δήμους και περιφέρειες για να εξοπλιστούν και να γίνουν έργα και εργασίες που αφορούν την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκαλούν οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι βροχές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την ανάγκες των δήμων και των περιφερειών, ξεκινώντας από το σύνολο των συμβασιούχων

· Επαναφορά και διεύρυνση των Βαριών και Ανθυγιεινών για διανομείς, οικοδόμους, εργαζόμενους στις κατασκευές κ.α. Κανένας στη δουλειά με έντονα καιρικά φαινόμενα, εκτός από το ειδικό προσωπικό, με τον αναγκαίο εξοπλισμό.

 

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 17:30

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.