Παρασκευή, 24 Απριλίου 2020 16:36

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Χαλκιδικής: Ανακοίνωση για τη στήριξη εργαζομένων στον τουρισμό και επισιτισμό

Εργαζόμενοι της Χαλκιδικής, την ώρα που στο όνομα της πανδημίας η Κυβέρνηση μάς λέει ότι έχουμε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό, μάς προετοιμάζουν και για την επόμενη μεγάλη πρωτοφανή οικονομική κρίση, που τάχα «θα την πληρώσουμε όλοι», καθότι, όπως ισχυρίζονται, δεν υπάρχουν... «λεφτόδεντρα».

Όμως, μέχρι τώρα δεν την πληρώνουμε όλοι. Την ίδια ώρα μοιράζονται δεκάδες εκατομμύρια σε κεφαλαιοκράτες των διοδίων (11 εκατ.), κλινικάρχες της ιδιωτικής υγείας (30 εκατ.), μιντιάρχες της ιδιωτικής τηλεόρασης (11 εκατ.+21 εκατ,), κόμματα του κοινοβουλίου (25 εκατ.).

Αντί να πάρουν από αυτούς που έχουν, λεηλατούν για μια ακόμα φορά τον κόσμο της εργασίας, ενώ οι μεγάλοι και δυνατοί του πλούτου προσπαθούν για ακόμη μια φορά να κερδίσουν από την κρίση με την αρπαγή του υστερήματος του λαού και την ισοπέδωση οποιουδήποτε δικαιώματος απέμεινε μισο-όρθιο στα χρόνια των Μνημονίων. Ήδη, πάνω από40.000 εργαζόμενοι απολύθηκαν. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται στο έλεος του εργοδότη, ο οποίος αποφασίζει - με άδεια της κυβέρνησης - να έχουν μισή δουλειά και μισή ζωή με μείωση 50% του μισθού, ενώ 250.000 επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τις συμβάσεις των εργαζόμενων τους. Ακόμα και η έννοια του μισθού αντικαθίσταται με το επίδομα των 530 ευρώ το μήνα(800 ευρώ για ενάμισι μήνα) για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή οι εργασιακές συμβάσεις τους.

Είναι, λοιπόν, αλήθεια ότι και η νέα κρίση θα επιβαρύνει το ίδιο όλους, μεγάλους επιχειρηματίες και εργαζομένους, όπως μας λένε; Όχι βέβαια. Κι αυτό οι εργαζόμενοι το ξέρουν καλά από την πείρα τους από την μεγάλη οικονομική κρίση τον καιρό των μνημονίων.

Η επόμενη ημέρα και για τους εργαζομένους στον τουρισμό και τον επισιτισμό στη Χαλκιδική είναι δύσκολη:

 • Η Χαλκιδική είναι ένας κατεξοχήν τουριστικός νομός. Η επερχόμενη τουριστική σεζόν αναμένεται σχεδόν μηδενική, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Ιουλίου, σε ένα Νομό όπου το 85% της οικονομίας συνδέεται με τον τουρισμό
 • Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και επισιτισμό πλήττονται ήδη καίρια από την κρίση του κορωνοϊού.Οι χιλιάδες κάτοικοι της Χαλκιδικής που εργάζονται στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού έμειναν χωρίς εργασία, αλλά και εκτός των μέτρων προστασίας της κυβέρνησης και άρα αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Όταν λέει η Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση(ΕΕ)ότι θα δοθεί 1 δις για τον κλάδο του τουρισμού,

 • Εμείς οι εργαζόμενοι ξέρουμε πλέον πολύ καλά ότι το 1 δισ δεν θα το πάρουμε όλοι, μεγαλοεπιχειρηματίες και εργαζόμενοι. Ξέρουμε ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού θα επωφεληθούν από αυτά και ότι σε μας τους εργαζόμενους στον τουρισμό και επισιτισμό θα πετάξουν μόνον το κοκαλάκι των 400 ευρώ επίδομα-και αυτό όχι σε όλους- και ότι στις δικές μας πλάτες θα φορτωθούν αυτά τα λεφτά ως δάνεια. Και αυτά ακόμη τα 400 ευρώ θα τα χάσουν:

- όσοι δεν έχουν 101 συμπληρωμένα ένσημα την περασμένη σεζόν και

- όσοι τελείωσε το επίδομα ανεργίας τους το Δεκέμβριο του 2019

 • Εμείς οι εργαζόμενοι ξέρουμε πλέον πολύ καλά ότι από εμάς πάλι θα ζητήσουν να κάνουμε θυσίες, τάχα για τη σωτηρία όλων μας. Ξέρουμε ότι η δική μας δουλειά, οι δικοί μας μισθοί, τα δικά μας εργατικά δικαιώματα, το δικό μας οχτάωρο, η δική μας ασφάλιση, η δική μας άδεια, το δικός μας πενθήμερο, η δική μας ασφάλιση, η δική μας άδεια ήδη θυσιάστηκαν και θα θυσιαστούν ακόμη περισσότερο, για να σώσουν τη δήθεν εθνική οικονομία και τα μεγάλα αφεντικά.
 • Εμείς οι εργαζόμενοι ξέρουμε πλέον πολύ καλά ότι θα πρέπει να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας για μία ζωή αξιοβίωτη, γιατί αλλιώς θα πάμε ακόμη μια φορά σαν το πρόβατο στη σφαγή και ότι αυτό δεν θα έχει τελειωμό. Γιατί έχει ανοίξει η όρεξη των μεγαλοαφεντικών και θα ζητούν όλο και περισσότερα.

Γι' αυτό απαιτούμε και θα αγωνιστούμε για άμεσα μέτρα στήριξης όλων των εργαζόμενων και ειδικότερα στον τουριστικό και επισιτιστικό κλάδο.

Να πάρει πίσω η Κυβέρνηση όλα τα αντεργατικά μέτρα που νομοθέτησε με αφορμή την κρίση του κορωνοϊού και που οι μεγάλες επιχειρήσεις θέλουν να τα κρατήσουν ως μόνιμα για να εκμεταλλευτούν ακόμη πιο πολύ τους εργαζόμενους:

 • να πάρουν πίσω τη μείωση του μισθού κατά 50%με εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας,
 • να πάρουν πίσω τη δυνατότητα του εργοδότη να δηλώσει τις εργάσιμες ώρες εργασίας των εργαζομένων τον επόμενο μήνα, διευκολύνοντας έτσι την παρανομία και τη μαύρη εργασία.

Αγωνιζόμαστε για:

 • να δοθεί επίδομα ανεργίας 600 ευρώ σε όλους τους εργαζομένους στον τουρισμό και επισιτισμό που δούλεψαν τα 3 τελευταία χρόνια,
 • να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του ενοικίου, να παγώσουν οι δόσεις των δανείων και των χρεών σε τράπεζες και εφορία, να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις των σπιτιών των εργαζομένων, να μειωθούν τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και τηλεφωνίας και να μην δίνονται εντολές διακοπής της παροχής τους,
 • να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα όλων των εργαζομένων και των ανέργων του κλάδου για όσο διάστημα χρειαστεί,
 • να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας(νοσοκομεία και κέντρα υγείας) και να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση της υγείας, γιατί η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και δεν πρέπει να επιτρέπεται η εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου για τα κέρδη των λίγων,
 • να μη μας φορτώσουν Κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μενέα δάνεια και χρέος και να διαγραφούν τα προηγούμενα ψεύτικα χρέη,
 • να απαγορευτούν όλες οι μορφές ελαστικής εργασίας, παλιές και νέες (ατομικές συμβάσεις εργασίας, μερική απασχόληση-μειωμένο ωράριο, εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητες, κατάργηση του οκτάωρου, πενθήμερου, αργιών, αδειών, συμβάσεις μηδενικών ωρών, περιστασιακή εργασία, τηλεεργασία χωρίς ωράριο, απλήρωτη υπερωρία, αδήλωτη-μαύρη εργασία, αμοιβή με το κομμάτι, εργολαβική εργασία, δανεικοί εργαζόμενοι κτλ), γιατί η σταθερή και με δικαιώματα εργασία έχει κατακτηθεί με αγώνες των εργαζομένων και δεν πρέπει να θυσιαστεί στο βωμό του κέρδους των αφεντικών.

«Μένουμε ασφαλείς», αλλά δεν «μένουμε... σκλάβοι»!

Αυτοοργανωνόμαστε σε πρωτοβάθμια σωματεία, εργαζόμενοι και άνεργοι του κλάδου του τουρισμού και επισιτισμού, και δρούμε ανεξάρτητα από την προδοτική ηγεσία της ΓΣΕΕ, σε κοινή δράση με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων, με μόνο γνώμονα τα δικαιώματά μας.

Τοπικές Επιτροπές ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Χαλκιδικής

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 24 Απριλίου 2020 23:00

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.