Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2020 20:37

Για την τραγωδία στη Βηρυτό-νΚΑ

Για την τραγωδία στη Βηρυτό

Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση-νΚΑ

Η τραγωδία που προκλήθηκε στη Βηρυτό του Λιβάνου, η οποία οφείλεται στις δύο εκρήξεις τεράστιων διαστάσεων των 2750 τόνων νιτρικού αμμωνίου -υλικού που αξιοποιείται σε λιπάσματα και βόμβες- που ήταν αποθηκευμένοι στο λιμάνι της πόλης έχει ως συνέπειά της τουλάχιστον 100 θανάτους, 4000 τραυματισμούς και 300000 αστέγους των οποίων η κατοικία καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ η πόλη έχει πληγεί βαριά από υλικές ζημιές. Η έκρηξη ισοπέδωσε το λιμάνι της Βηρυτού το οποίο αποτελούσε βασικό πυλώνα τροφοδότησης της λιβανέζικης κοινωνίας και οικονομίας, με αποτέλεσμα να υφίστανται σημαντικές ελλείψεις ειδών βασικής ανάγκης για τον πληθυσμό συνυπολογιζόμενων των επικείμενων σημαντικών οικονομικών επιπτώσεων της καταστροφής σε μια κοινωνία, όπου η πλειοψηφία έχει γονατίσει κάτω από το βάρος της διαφθοράς, της εξαθλίωσης και της σκληρής λιτότητας.

Τα επικίνδυνα υλικά βρίσκονταν στο λιμάνι της Βηρυτού από το 2013, όταν συλλέχθηκαν από πλοίο προερχόμενο από τη Γεωργία που αντιμετώπιζε τεχνικά προβλήματα και αποθηκεύτηκαν στο λιμάνι σε εξαιρετικά επισφαλείς συνθήκες. Παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις αξιωματούχων της χώρας προς το κράτος, όλο αυτό το διάστημα, για την απομάκρυνση του αμμωνίου από το λιμάνι δεν υπήρξε καμία ουσιαστική παρέμβαση από καμία κυβέρνηση, τοποθετώντας το ζήτημα σε πλήρη απαξίωση παρά την επίγνωση του κινδύνου. Η κυρίαρχη δραστηριότητα των κυβερνήσεων, όσον αφορά, το λιμάνι περιοριζόταν σε ένα καθεστώς διαφθοράς, αισχροκέρδειας και συστηματικής υφαρπαγής δημοσίου χρήματος που δεν έφτανε ποτέ στην λιβανεζικό πληθυσμό.

Το διεφθαρμένο αστικό πολιτικό σύστημα, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί που στραγγαλίζουν τη χώρα, τα πολιτικά αδιέξοδα όλων των κυβερνήσεων που αποκλείουν το λιβανέζικο λαό από την πρόσβαση στα στοιχειώδη μέσα επιβίωσης , αλλά αντίθετα τον έχουν παγιδεύσει σε μια κατάσταση ολοένα αυξανόμενης φτωχοποίησης, εξαθλίωσης και εκμετάλλευσης που εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και επιδεινώνουν τους όρους αναπαραγωγής της εργατικής τάξης και του πληθυσμού, έχουν οδηγήσει σε όξυνση του κοινωνικού ζητήματος και έκρηξη της λαϊκής οργής ενάντια στο σάπιο κατεστημένο. Η εξέγερση του φθινοπώρου και οι συνεπακόλουθες μαζικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ενάντια στο ΔΝΤ, το κράτος και το σύνολο της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής, είναι η ισχυρή ένδειξη ενός λαού που αντιστέκεται στη σύγχρονη καπιταλιστική βαρβαρότητα και φωνάζει ότι δεν πάει άλλο και ότι μπορεί και πρέπει να ζήσει αλλιώς ανατρέποντάς τους.

Οι σκέψεις και η καρδιά μας βρίσκονται στο λαό της Βηρυτού και του Λιβάνου αυτές τις δύσκολες στιγμές. Εκφράζουμε ταξική και διεθνιστική αλληλεγγύη στις αγώνες και τις διεκδικήσεις του λιβανέζικου λαού, που μας δείχνει έμπρακτα ότι δεν υπάρχει τίποτα που να χωρίζει τους λαούς, αλλά αντίθετα τους ενώνει η ανάγκη και το χρέος να ανατρέψουν τους καταπιεστές τους για την ολική κατάργηση του συστήματος εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Από την Ελλάδα μέχρι το Λίβανο μόνο ο λαός θα σώσει το λαό!

*παρακάτω σκίτσα και γραφιστικά καλλιτεχνών που στέκονται αλληλέγγυα στο λιβανέζικο λαό.

LInanos1livanos2livanos3

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2020 20:48

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.