Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2020 23:46

Θεσσαλονίκη: Δελτίο Τύπου για τη δημιουργία της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης διαδηλωτών/τριών της Πορείας του Πολυτεχνείου

Θεσσαλονίκη: Δελτίο Τύπου

για τη δημιουργία της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης διαδηλωτών/τριών

της Πορείας του Πολυτεχνείου

Συστάθηκε η «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης διαδηλωτών/τριών της Πορείας του Πολυτεχνείου» στη Θεσσαλονίκη με σκοπό τη συλλογική έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης και την οικονομική στήριξη των συμμετεχόντων στις συγκεντρώσεις της 17ης Νοέμβρη, αλλά και της 6ης Δεκέμβρη.

Τα γεγονότα είναι λίγο πολύ γνωστά. Η Κυβέρνηση απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις και συναθροίσεις πάνω των 3 ατόμων για τις μέρες του πολυτεχνείου, θυμίζοντας άλλες εποχές, και οι πόλεις γέμισαν από ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ. Οι δυνάμεις του κινήματος αντέδρασαν με πρωτοφανή συμπόρευση απέναντι στην αντιδημοκρατική εκτροπή της κυβέρνησης ΝΔ. Παρά τα δρακόντεια μέτρα της αστυνομίας οι διαδηλωτές κατάφεραν να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις τηρώντας αυστηρά τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Το ίδιο και την πόλη της Θεσσαλονίκης που η πορεία ήταν υποδειγματική σε τήρηση των μέτρων (μάσκες και αποστάσεις) τόσο κατά τη προσέλευση, όσο και κατά τη διάρκεια της πορείας. Η αστυνομία πάνοπλη επιτέθηκε, προέβη σε 6 συλλήψεις και επέβαλε -εκτός από αναγκαστικό συνωστισμό- 94 πρόστιμα των 300€ καθώς και 1πρόστιμο των 3.000€ βαφτίζοντας αυθαίρετα ως διοργανωτή της συγκέντρωσης έναν εκ των διαδηλωτών.

Με την ίδια σοβαρότητα και συναίσθηση της κατάστασης εντός της πανδημίας διαδήλωσαν οι οργανώσεις της αριστεράς και την 6η Δεκέμβρη. Το μήνυμα της 6ης Δεκέμβρη ενάντια στην αστυνομοκρατία και την καταστολή αναβαπτίστηκε μέσα στην πανδημία όπου η κυβέρνηση επιλέγει να κατηγορεί την νεολαία για την διασπορά του ιού για να κρύψει τις πολιτικές της επιλογές, να δίνει λεφτά για την αστυνομία και όχι για την υγεία, λεφτά για ΜΑΤ και όχι για ΜΕΘ. Αλγεινή δε εντύπωση μας προκάλεσε το γεγονός ότι λίγες ημέρες μετά από την τεράστια καταστολή της κυβέρνησης ενάντια στους διαδηλωτές του Πολυτεχνείου και της επετείου του Γρηγορόπουλου, κατατέθηκε τροπολογία από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στις δυνάμεις της ΕΛΑΣ, που κάτω από την γενική κατακραυγή αναγκάστηκε να αποσύρει.

Λίγες μέρες μετά τις δύο συγκεντρώσεις είναι πλέον σαφές πως από τη συγκέντρωση ατόμων με μάσκες, με αποστάσεις και σε ανοιχτό χώρο, που διεκδικούν υγεία για όλο το λαό, πραγματική προστασία του λαού από τον ιό και τις επιπτώσεις της πανδημίας δεν κινδυνεύει η δημόσια υγεία, άλλα τα κυβερνητικά αφηγήματα (νέα success story, ατομική ευθύνη κα).

Γι’ αυτό δηλώνουμε πως τα παράνομα και παράλογα πρόστιμα και οι αυθαίρετες διώξεις αγωνιστών/τριων αποσκοπούν στην εξόντωση των κινημάτων και άρα είναι υπόθεση όλων μας, όσων βρεθήκαμε στις συγκεντρώσεις και όσων για αντικειμενικούς λογούς δεν μπορέσαμε να βρεθούμε σε αυτές. Είναι ένα βάρος που θα σηκώσουμε όλοι μαζί πολιτικά, δικαστικά και οικονομικά, για να βάλουμε φραγμό στη νέα “νομιμότητα” της κυβέρνησης της ΝΔ που έχει λιγότερη δημοκρατία περισσότερο αυταρχισμό και καταστολή για να κρύψει τη γύμνια και την αποδεδειγμένη ανικανότητα της στην υγειά, στην παιδεία, στις δημόσιες μεταφορές και κάθε τι αφορά στη μεγάλη πλειοψηφία του λάου.

Ξεκινάμε από σήμερα πλατιές καμπάνιες για τη συλλογή του συνόλου του χρηματικού ποσού των δικαστικών εξόδων. Τις επόμενες μέρες θα δημοσιοποιήσουμε τις πρώτες μας δράσεις και τους τρόπους που μπορεί να συνεισφέρει ή και να συμμετέχει κάποιος/α.

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης διαδηλωτών/τριών της Πορείας του Πολυτεχνείου

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2020 23:51

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.