Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2021 14:54

Συνάντηση: Προμελετημένα ναυάγια – διαρκή εγκλήματα

Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά

Προμελετημένα ναυάγια – διαρκή εγκλήματα

Φολέγανδρος, Αντικύθηρα, Πάρος: τρία ναυάγια μέσα σε μόλις λίγες ώρες και δεκάδες νεκροί στα νερά του Αιγαίου. Στην Φολέγανδρο, παραμονές Χριστουγέννων, συνέβη το πιο θανατηφόρο ναυάγιο στο Αιγαίο εδώ και χρόνια με 13 ζωντανούς, 3 νεκρούς, ~35 αγνοούμενους μέχρι στιγμής. Συνολικά, μέσα σε 72 μόλις ώρες 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (παρά το γεγονός ότι βρίσκονται κοντά στις ακτές) ενώ άλλοι 160 διασώθηκαν στην θάλασσα.

Τέτοιες τραγωδίες δεν είναι φυσικά φαινόμενα αλλά το άμεσο αποτέλεσμα του βίαιου καθεστώτος αποτροπής της μεταναστευτικής κίνησης που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση και η Ε.Ε. Τα τελευταία χρόνια, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει επιδοθεί σε ένα αγώνα για την αποτροπή της μεταναστευτικής κίνησης, η οποία έχει ως άξονα την εξαθλίωση και τις κλειστές δομές στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα, τις βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα και την συγκρότηση μιας αφήγησης ότι η πρόσφυγες αποτελούν ασύμμετρη απειλή.

Μέσα από επιχειρήσεις οι οποίες είναι απολύτως παράνομες τόσο ως προς τον τρόπο διεξαγωγής τους όσο και ως προς τους κανόνες που διέπουν τη διαδικασία συνοριακών ελέγχων, υπάρχουν πλέον χιλιάδες καταγεγραμμένα περιστατικά βίαιης επαναπροώθησης στο Αιγαίο ενώ τόσο η Ελλάδα όσο και η Frontex είναι πλέον κατηγορούμενες σε διεθνή δικαστήρια για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Frontex και το λιμενικό κυριολεκτικά απαγάγουν ανθρώπους από τη στεριά και τους πετάνε μέσα σε πλαστικές λέμβους στη θάλασσα. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να παραμένουν αόρατοι, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική και βιώσιμη διαδικασία μετακίνησης πέρα από την αθλιότητα του εγκλεισμού σε camps ή απελάσεων και ως εκ τούτου ακολουθούν όλο και πιο επικίνδυνες και μεγάλες διαδρομές από την Τουρκία μέχρι την Ιταλία στο ταξίδι τους προς την Ευρώπη. Τον τελευταίο χρόνο, οι μετανάστες για να αποφύγουν τον τρόμο των ελληνικών pushback και την φρίκη των φυλακών στα νησιά, επιχειρούν την πλέον επικίνδυνη διαδρομή απευθείας από Τουρκία-Ιταλία. Αυτή τη στιγμή, το 16% των αφίξεων στην Ιταλία είναι απευθείας από την Τουρκία, διαπλέοντας το Αιγαίο και κάνοντας τον περίπλου της Πελοποννήσου (Calabrian Route).

Το Λιμενικό δεν λειτουργεί ως διασώστης αλλά ως ένας επιπλέον κίνδυνος για τους μετανάστες με τις καταγγελίες για καθυστερήσεις στην διάσωση να πληθαίνουν: στη περίπτωση του ναυαγίου της Φολεγάνδρου το διεθνές δίκτυο AlarmPhone καταγγέλει πιθανή εσκεμμένη καθυστέρηση στην διάσωσησ.1.

Τα ναύαγια δείχνουν ξεκάθαρα ποιος είναι ο “φόρος” της αποτροπής, της αστυνόμευσης και η στρατιωτικοποίησης των συνόρων και των μεταναστευτικών οδών. Δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί μπροστά στο θάνατο. Όσο παραμένουν όρθιοι οι φράχτες και κλειστά τα σύνορα, το Ελληνικό Κράτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι αυτουργοί στις δολοφονίες χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στα παράλια της Μεσογείου, μέσα σε βυθισμένα σαπιοκάραβα.

ΘΡΗΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ. ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥΣ.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΛΛΕΛΕΓΓΥΕΣ/ΟΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ, ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΙΝΗΣΗΣ.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2021 14:58

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.