Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2022 22:21

Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Ανακοίνωση για το βιασμό στα Ανώγεια

Γράφτηκε από

ΤΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ανακοίνωση για το βιασμό στα Ανώγεια

Πριν λίγες μέρες, κυκλοφόρησε η είδηση του βιασμού γυναίκας που διασκέδαζε στα πλαίσια αντιφασιστικού φεστιβάλ που διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια στα Ανώγεια.

Για το βιασμό προσήχθησαν δύο ντόπιοι άντρες, εκ των οποίων τελικά κατηγορήθηκε τελικά ο ένας, ο οποίος και προφυλακίστηκε με απόφαση εισαγγελέα στις 10.08.2022.

Τη μέρα δε που ο κατηγορούμενος παρουσιάστηκε στα δικαστήρια υπήρξε έντονα απειλητικό κλίμα ενάντια στα λίγα άτομα που ήταν εκεί σε ένδειξη συμπαράστασης στο θύμα.

Επιπλέον, ασκήθηκε πίεση προς άτομα και συλλογικότητες για να μη βγάλουν ανακοίνωση στήριξης στο θύμα. Είναι φανερή μια προσπάθεια συγκάλυψης .

Ο βιασμός και η κουλτούρα που κρύβεται πίσω από αυτόν δεν είναι κάτι καινούριο. Η βία κατά των γυναικών δεν είναι απλό απομεινάρι των παλιών κοινωνιών. Είναι γέννημα των εκμεταλλευτικών συστημάτων, σύμπτωμα της εμφάνισης και ενίσχυσης του ανταγωνισμού στις ανθρώπινες σχέσεις, όπως διαμορφώθηκαν ιστορικά.

Σε μια περίοδο που οι γυναικοκτονίες και οι βιασμοί αυξάνονται σημαντικά και οι δράστες παραμένουν πολλές φορές ατιμώρητοι, μια σειρά αντιδραστικά ιδεολογήματα επιστρέφουν, υπό κρατική υποστήριξη, και στοχεύουν στον έλεγχο του γυναικείου σώματος και τον υποβιβασμό της γυναίκας είτε σε αναπαραγωγική μηχανή είτε σε αντικείμενο εκμετάλλευσης, εμπορικής προβολής, διαφημιστικό προϊόν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μια σειρά κοινωνικές και πολιτικές πρακτικές αφαιρούν από τη γυναίκα τον έλεγχο του σώματός της, περιορίζουν την προσωπικότητά της, μετατρέπουν το σώμα της, σε αντικείμενο της αγοράς.

Η βία στην οποία υπόκειται το γυναικείο σώμα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο είναι από τα βασικά προβλήματα που θα πρέπει να αναδειχθούν στον αγώνα για τη γυναικεία απελευθέρωση.

Αν θέλουμε να συμβάλλουμε πραγματικά στην πρόληψη και την εξάλειψη αυτών των προβλημάτων, πρέπει να ανατρέψουμε το σύστημα που τα αναπαράγει: το καπιταλιστικό σύστημα, το οποίο, ειδικά σε περιόδους κρίσης όπως η σημερινή, μαζί με την κερδοφορία του επιδιώκει και τη διαιώνιση των καταπιεστικών σχέσεων.

Τα τελευταία χρόνια το γυναικείο κίνημα διεθνώς έχει βγει στους δρόμους κάνοντας έντονη την παρουσία του για το δικαίωμα στην έκτρωση και στο δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν για το σώμα τους.

Καμία δεν πρέπει να μένει μόνη απέναντι σε τέτοιες επιθέσεις.

Η αντικαπιταλιστική επαναστατική αριστερά θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενάντια στο ξέπλυμα, στην υποτίμηση ή και τη συγκάλυψη της σεξιστικής βίας και των γυναικοκτονιών.

Σε αυτό το δρόμο συνεχίζουμε:

  • Καταδίκη όλων των εμπλεκόμενων στο βιασμό στα Ανώγεια. Να πάψουν οι απειλές προς οποιαδήποτε κατεύθυνση που σκοπό έχουν να κάμψουν τη στήριξη στο θύμα!
  • Καμιά ανοχή στη βία, την σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση κατά των γυναικών.
  • Σύλληψη και καταδίκη του κάθε βιαστή-βασανιστή
  • Νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας
  • Μόνιμη αφαίρεση επιμέλειας τέκνων από γυναικοκτόνους
  • Κατάργηση του νόμου Τσιάρα-καμία ανοχή στους κακοποιητές
  • Αναγνώριση δικαιώματος σε αυτοάμυνα στις απόπειρες βιασμού και στους βιασμούς
  • Καμία ανοχή σε σεξιστικό λόγο, καμιά ανοχή στην κουλτούρα βιασμού στα ΜΜΕ, στα πανεπιστήμια, στην κοινωνία.

 http://antarsya.gr/

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022 22:25

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.