ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ 2023: Για να βρούμε τις απαντήσεις στις προκλήσεις
Το Φεστιβάλ ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ 2023 θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 7-9 Ιούλη στη Νομική της Αθήνας. Με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τουλάχιστον 50 συζητήσεις έρχεται την κατάλληλη στιγμή για να συζητηθούν όλα τα καυτά ζητήματα που διαμορφώνει η νέα περίοδος μετά τις εκλογές.
Το τριήμερο θα γίνει μόλις λίγες ημέρες μετά τη διεξαγωγή των δεύτερων βουλευτικών εκλογών. Ήδη μετά τα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου έχει φουντώσει η συζήτηση για τη συνέχεια της αντίστασης μετά την επανεκλογή του Μητσοτάκη και τα αδιέξοδα της ρεφορμιστικής αριστεράς που έφεραν την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Η συζήτηση «Μετά τις εκλογές ο αγώνας συνεχίζεται» θα δώσει την ευκαιρία για συλλογική αποτίμηση, συμπεράσματα και σχεδιασμό της συνέχειας.
Με την κυβέρνηση να μαγειρεύει τις νέες της επιθέσεις η πλούσια εμπειρία των αγώνων του τελευταίου διαστήματος είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική απάντηση από τη μεριά του εργατικού κινήματος και της νεολαίας. Το μακελειό στα Τέμπη άνοιξε μαζικά τη συζήτηση για τις συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων. Η διεκδίκηση που προτείνει η αντικαπιταλιστική αριστερά για «Κρατικοποιήσεις χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο» έχει μεγαλύτερη ανταπόκριση από ποτέ και δεν αφορά μόνο τους σιδηροδρόμους, αλλά και την ενέργεια, το νερό, όλα τα δημόσια αγαθά. Φυσικά και θα αποτελεί ξεχωριστό θέμα συζήτησης στο τριήμερο του Μαρξισμού με ομιλητές από όλους αυτούς τους κλάδους εργαζομένων.
Η έκρηξη που έφερε η δολοφονία των Τεμπών ήταν τεράστια. 2,7 εκατομμύρια απέργησαν ξανά και ξανά μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο τον Μάρτη, αριθμός μεγαλύτερος από τις ψήφους που συγκέντρωσε το κόμμα των δολοφόνων την Κυριακή. Η οργή απέναντι στη δολοφονική δεξιά παραμένει. Οι συζητήσεις για την ιστορική εμπειρία των αγώνων απέναντί της στη θεματική «από το 1963 και τη δολοφονία του Λαμπράκη μέχρι σήμερα» θα δώσουν απαραίτητα εφόδια για τη μετατροπή της οργής σε οργανωμένη πάλη για την ανατροπή της.
Η κυβέρνηση δεν έχει στα χέρια της μόνο το αίμα των επιβατών που δολοφονήθηκαν στα Τέμπη. Έχει στην πλάτη της δεκάδες χιλιάδες δολοφονίες και βασανισμούς προσφύγων που έπεσαν θύματα των ρατσιστικών πολιτικών της. Κι όσο ενισχύει τη ρατσιστική της ατζέντα τόσο αβαντάρει τους φασίστες. Η εμπειρία και οι νίκες του αντιφασιστικού κι αντιρατσιστικού κινήματος όλη την τελευταία δεκαετία είναι μεγάλες. Οι χρυσαυγίτες είναι στη φυλακή χάρη σε αυτές και η δίκη σε β’ βαθμό είναι σε εξέλιξη για την οριστική κι αμετάκλητη καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης. Αλλά με μια κυβέρνηση αδίστακτη και τα διάφορα ακροδεξιά κομματίδια να διεκδικούν τη θέση τους, δεν χωράει εφησυχασμός αλλά οργάνωση και ένταση της μάχης εναντίον τους. Οι θεματικές για «Σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά ενάντια στους φράχτες του ρατσισμού» και την «πάλη ενάντια στη φασιστική απειλή» είναι ο χώρος που όλος ο κόσμος του κινήματος ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες θα συναντηθεί, θα συζητήσει και θα βάλει τα επόμενα βήματα.
Η εξέγερση των καλλιτεχνών σημάδεψε τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς ως ένας μεγάλος εργατικός αγώνας αλλά ανέδειξε και τον απελευθερωτικό ρόλο της Τέχνης όταν αυτή παράγεται σε αγωνιστικές συνθήκες, ελεγχόμενη από τους ίδιους τους εργάτες της. Στη σχετική συζήτηση στο πλαίσιο του τριημέρου όλοι οι αγωνιστές/ριες των απεργιών, των διαδηλώσεων, των κατειλημμένων θεάτρων θα μπορούν να συζητήσουν για τη μάχη που έδωσαν κι όπως οι ίδιοι λένε «είναι ακόμα ΕΔΩ».
Η συζήτηση για την απελευθέρωση και την καταπίεση δεν περιορίζεται στον απελευθερωτικό ρόλο της Τέχνης. Οι συζητήσεις για την απελευθέρωση των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+ θα βάλουν τη συνέχεια της κόντρας με το σεξισμό ως μάχη συνολικά της εργατικής τάξης. Μια μάχη που αναδείχτηκε περισσότερο από ποτέ τη φετινή απεργιακή 8 Μάρτη όπου η Παγκόσμια Μέρα Γυναικών συνδέθηκε με την αντικυβερνητική οργή και έβγαλε εκατομμύρια απεργούς στους δρόμους, αλλά και με το Pride όπου και πάλι αναμένεται δεκάδες χιλιάδες να γεμίσουν τους δρόμους των μεγάλων πόλεων.
Οι αγώνες της νεολαίας σε σχολεία και σχολές έβαλαν τη σφραγίδα τους σε όλη την προηγούμενη περίοδο και αποτυπώθηκαν με τη νέα νίκη της αριστεράς στις φοιτητικές εκλογές. Τώρα που η Νέα Δημοκρατία βάζει στόχο νέες επιθέσεις στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία φτάνοντας να μιλάει για αναθεώρηση του άρθρου 16, το Φεστιβάλ Μαρξισμός δίνει το χώρο για να συζητηθεί πώς οργανώνεται το κίνημα που θα αποκρούσει τις επιθέσεις.
Οι απαντήσεις δεν θα έρθουν μόνο με ανάλυση των μετεκλογικών δεδομένων αλλά με την ανάδειξη της επαναστατικής στρατηγικής και της εργατικής εναλλακτικής. «Μπορούν οι εργάτες να κυβερνάνε;» είναι μια συζήτηση για την αναγκαία διέξοδο απέναντι στο σάπιο σύστημα, ξεκαθαρίζοντας ότι «Η κοινωνία αλλάζει με επαναστάσεις», ζήτημα που θα αποτελεί μια σημαντική θεματική του τριημέρου, με παραδείγματα από την ιστορία του εργατικού κινήματος. Απαραίτητα εργαλεία για την τεκμηρίωση των παραπάνω θα είναι η κουβέντες για την επαναστατική παράδοση του Μαρξισμού, για τις ιδέες του Μαρξ, του Ένγκελς, του Λένιν, του Τρότσκι, της Ρόζας Λούξεμπουργκ, του Γκράμσι.