Κυριακή, 29 Ιουλίου 2018 19:41

Αλληλεγγύη στα θύματα των πυρκαγιών πέρα από σύνορα

Σε προηγούμενο δημοσίευμά μας είχαμε γράψει για την αλληλεγγύη προς τους πληγέντες από τις πυρκαγιές της Αττικής που εκδηλώθηκε άμεσα, από πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά από το εξωτερικό, κυρίως και Τούρκους και Τουρκοκύπριους. Από απλό κόσμο και από συλλογικότητες.

Η αλληλεγγύη αυτή συνεχίζεται να εκφράζεται καθημερινά. Πλήθως μηνυμάτων συμπαράστασης φτάνουν στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης και θα πρέπει να προβάλλονται.

Θα πρέπει να αναφέρουμε την ανακοίνωση του γνωστού μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum (τα μέλη του οποίου έχουν υποστεί διώξεις από την κυβέρνηση Ερντογάν)

Η ανακοίνωσή τους αναφέρει:

Ο πόνος σας είναι και δικός μας πόνος

Η μια πλευρά του Αιγαίου καίγεται. Οι άνθρωποι της πεθαίνουν. Η μια πλευρά του Αιγαίου πονάει. Όμως και στην άλλη πλευρά κανονικά όλα δεν είναι, δεν είναι όπως πριν. Και η άλλη πλευρά του Αιγαίου επίσης πονάει. Αδέλφια μας, τον πόνο του ελληνικού λαού τον νιώσαμε και τον νιώθουμε ως τα βάθη της ψυχής μας. Στις πιο δύσκολες μέρες μας, μας εξέφρασε την αλληλεγγύη του. Είμαστε πολύ λυπημένοι. Ο πόνος μας είναι μεγάλος. Ευχόμαστε: Θερμά συλλυπητήριά στις οικογένειες των αδικοχαμένων. Γρήγορη ανάρρωση στους τραυματισμένους.

Το grup yorum είναι δίπλα σας. Μοιραζόμαστε τον πόνο σας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να γιατρευτούν οι πληγές και για να μην υπάρξουν άλλες. Απ’ την άλλη πλευρά είμαστε θυμωμένοι, και μάλιστα πολύ, με τον ιμπεριαλισμό. Στον 21ο αιώνα οι δυνατότητες για να εμποδίζονται τέτοιες φυσικές καταστροφές είναι αυξημένες κατά πολύ. Ωστόσο μας εξαναγκάζουν να βιώνουμε τέτοια εγκλήματα. Ακριβώς γι’ αυτό, άλλη μια φορά υπερασπιζόμαστε τις σοσιαλιστικές ιδέες και αξίες μας. Όλοι μαζί θα φτιάξουμε έναν κόσμο πιο βιώσιμο. Έναν κόσμο που οι άνθρωποι δεν θα πεθαίνουν από τέτοιες προβλέψιμες φυσικές καταστροφές. Είμαστε βέβαιοι γι’ αυτό. Σας αγαπάμε πολύ. Ο πόνος σας είναι και δικός μας πόνος.

Οι οργανώσεις της τουρκικής αριστεράς εκφράσανε άμεσα την αλληλεγγύη τους.

Η Pervin Buldan και o Sezai Temelli, συμπρόεδροι του HDP εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους προς τον ελληνικό λαό.

Το Κόμμα Εργασίας της Τουρκίας (ΕΜΕΡ) εξέδωσε ανακοίνωση συμπαράστασης στην οποία αναφέρει: 

Ανακοίνωση αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό από το Κόμμα Εργασίας της Τουρκίας (ΕΜΕΡ)

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο αριθμός των νεκρών στην πυρκαγιά που ξέσπασε γύρω απ’ την Αθήνα σε δασικές περιοχές ξεπέρασε τους 70. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς των θυμάτων και στον ελληνικό λαό.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αμφιβολία του και τόνισε ότι είναι ύποπτο το γεγονός ότι ξέσπασε φωτιά σε Ανατολική και Δυτική Αττική ταυτόχρονα. Ξέρουμε τι σημαίνει αυτή η αμφιβολία εφόσον και στη χώρα μας αρκετές φορές γίναμε μάρτυρες σε εμπρηστικές πράξεις με σκοπό την αλλαγή χρήσης της δασικής έκτασης.

Το κάψιμο των δασών είναι ένας τρόπος να χρησιμοποιηθεί η δημόσια γη απ’ τους ιδιώτες και να τροφοδοτηθεί ο κλάδος της κατασκευής. Φαίνεται ότι αυτή η πραγματικότητα ισχύει και στην γειτονική χώρα την Ελλάδα και οι τάξεις που ωφελούνται από αυτή την κατάσταση δεν διστάζουν να προχωρούν σε τέτοιες πράξεις χωρίς καμία ενοχή ακόμα και αν κοστίζει ανθρώπινες ζωές.

Πιστεύουμε πως ο ελληνικός λαός θα τα καταφέρει κι αυτή τη φορά και θα υπενθυμίσει στον Πρωθυπουργό την ευθύνη που έχει και όχι μόνο να κάνει δηλώσεις. Ταυτόχρονα πιστεύουμε ότι θα διεκδικήσει την τιμωρία των υπευθύνων και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης.

Εκφράζουμε ξανά τα συλλυπητήριά μας στον γειτονικό λαό.

Νουράι Σαντζάρ

Αντιπρόεδρος του Κόμματος Εργασίας (ΕΜΕΡ)

Ανακοίνωση συμπαράστασης έχει επίσης εκδώσει και το Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, Τουρκία (DSİP) 

Είμαστε δίπλα στον λαό της Ελλάδας!

Μήνυμα αλληλεγγύης απέστειλε και το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας προς τον ελληνικό λαό: 

Την αμέριστη συμπαράστασή τους και την πρόθεση να συμβάλουν με κάθε τρόπο στην ανακούφιση των πληγέντων δηλώνουν οι Τούρκοι κομμουνιστές με ανακοίνωση του TKP.

Τη στήριξή τους στο δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό εκφράζει με μήνυμά του το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης και του καπιταλιστικού κέρδους για την τραγωδία, καλώντας τα μέλη και τους φίλους του να συνδράμουν με κάθε τρόπο τα θύματα. Καλούμε τους φίλους και συντρόφους μας να συμπαρασταθούν στον Ελληνικό λαό!

Στη γειτονική μας χώρα την Ελλάδα, μια πυρκαγιά πήρε δεκάδες ζωές, ενώ εκατοντάδες επλήγησαν και τραυματίστηκαν από τη χειρότερη καταστροφή της δεκαετίας. Παρά τις τεράστιες προσπάθειες, η φωτιά ακόμα συνεχίζεται κι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους αυξάνεται. Παρότι οι κρατικές αρχές ισχυρίζονται πως η φωτιά μπορεί να ξεκίνησε από κάποιους ανθρώπους με μοχθηρές προθέσεις, ξέρουμε από τη χώρα μας πως σε παρόμοιες καταστροφές, τέτοιοι αναπόδεικτοι ισχυρισμοί χρησιμοποιούνται για να μετριάσουν τις αντιδράσεις των ανθρώπων.

Δεν έχουμε ακόμα επιβεβαιωμένες πληροφορίες για το πώς συνέβη η φωτιά. Ανεξαρτήτως όμως από το τι συνέβη, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός πως το κατεστημένα παραμένει ανοιχτή θύρα σε τέτοιες τραγωδίες. Είναι πλέον πολύ οικείο σενάριο στους λαούς και των δύο χωρών πως οι πυρκαγιές “εργαλειοποιούνται” για να μετατρέψουν δημόσια γη και ιδιοκτησία άχρηστη προς όφελος της χρήσης τους από καπιταλιστές.

Στο μεσοδιάστημα, οι απαραίτητες προφυλάξεις για την αποφυγή τέτοιων καταστροφών εγκαταλείπονται χάριν της απληστίας του κεφαλαίου για κέρδος και γιατί το κράτος πλέον δεν αναλαμβάνει την ευθύνη προστασίας των πολιτών του. Όπως είδαμε πρόσφατα στη σιδηροδρομική καταστροφή της Τουρκίας, οι ζωές των ανθρώπων υπολογίζονται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Είναι αναγκαίο σε αυτή την πυρκαγιά να ταυτοποιήσουμε με πλήρη διαύγεια όλα τα μέτρα που πάρθηκαν και παραλείφθηκαν.

Μοιραζόμαστε τη μεγάλη θλίψη του ελληνικού λαού, και δηλώνουμε πως είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε τη διαδικασία επανάκαμψης με κάθε μέσο. Καλούμε όλους τους φίλους και συντρόφους να συμπαρασταθούν στον ελληνικό λαό σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

Η Κεντρική Επιτροπή

24.7. 2018

Όμως και από απλό κόσμο της Τουρκίας τα μηνύματα συμπαράστασης είναι πολλά.

Το βράδυ της 26ης Ιουλίου εκατοντάδες απλοί άνθρωποι και μέλη εργατικών σωματείων συγκεντρώθηκαν έξω από το ελληνικό προξενείο της Σμύρνης για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους προς τον ελληνικό λαό, με πανό που έγραφαν «Κρατάτε γείτονες», σε μια «διαδήλωση ειρήνης», όπως ονομάστηκε.

Συγκινητικές είναι και οι συνεχείς δηλώσεις αλληλεγγύης και έμπρακτης συμπαράστασης από πρόσφυγες και μετανάστες.

Μια οικογένια Σύριων προσφύγων, οι οποίοι βρίσκονται στη Γερμανία έχοντας περάσει από την Ελλάδα, έστειλαν το εξής μήνυμα μόλις έμαθαν για τις φονικές πυρκαγιές:

«Είμαστε εδώ στη Γερμανία. Είδα τι έγινε στη χώρα σου, λυπάμαι πολύ. Δεν έχουμε πολλά, θέλουμε έναν αριθμό λογαριασμού σε τράπεζα να στείλουμε λίγα χρήματα. Δεν ξεχνάμε πως μας βοηθήσατε όταν φύγαμε από τη χώρα μας κυνηγημένοι και φτάσαμε στην Ελλάδα. Ο Αλλάχ να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους. Μακάρι κάποτε να σας συναντήσουμε στην πατρίδα μας, στο σπίτι μας και να σας ανταποδώσουμε τη φιλοξενία και την ευγνωμοσύνη. Σας έχουμε πάντα στην καρδιά μας».

Ακόμα και πρόσφυγες που που το ελληνικό κράτος τους έχει στοιβάξει σε άθλια στρατόπεδα έσπευσαν να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους. Κούρδοι πρόσφυγες από το Κουτσόχερο Λάρισας, με γράμμα τους εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον ελληνικό λαό: «Το πιο ακριβό πράμα που μπορούμε να δώσουμε τώρα είναι το αίμα μας και αυτό το κάνουμε μέσω των οργανισμών υγείας» αναφέρουν.

Η Κουρδική Κοινότητα επίσης, αγόρασε φάρμακα, τα οποία παρέδωσε στο δήμο Ραφήνας.

Επίσης πολλοί Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθιηκαν για να βοηθήσουν, όπως ο Εμρέ Καπτάν και άλλοι μαζί μ' αυτόν πήγαν από τον πρώτη στιγμή στο Μάτι και στη Ραφήνα για να προσφέρουν τη συμπαράστασή τους. 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 14:04

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.