Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020 20:53

Πολυτεχνείο 2020: Μαχητικές συγκεντρώσεις και άγρια καταστολή σε Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Ρέθυμνο και Ηράκλειο

Πολυτεχνείο 2020: Μαχητικές συγκεντρώσεις και άγρια καταστολή σε Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Ρέθυμνο και Ηράκλειο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

thesal5

Στην οδό Τσιμισκή, στο ύψος της Καρόλου Ντηλ, το συγκροτημένο μπλοκ περίπου 400 διαδηλωτών, τηρώντας όλα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, επιχείρησε να φτάσει μέχρι το αμερικανικό προξενείο.

thessal2

Οι πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις δεν τους το επέτρεψαν φτιάχνοντας ισχυρό φραγμό.

Στην συνέχεια, ενώ οι διαδηλωτές άρχισαν να αποχωρούν συντεταγμένα, εξαπέλυσαν άγρια επίθεση και άρχισαν να απομονώνουν τον κόσμο και να κόβουν δεκάδες πρόστιμα.

Παράλληλα, προχώρησαν σε 6 συλλήψεις και 28 προσαγωγές, μεταξύ των οποίων του εκπαιδευτικού και μέλους του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηλία Σμήλιου και των φοιτητών Ζήση Μπάγιου και έχει προσαχθεί και Νίκου Ματσούκα.

Για εικόνες από άλλες εποχές και για μετατροπή της οδού Τσιμισκή σε σύγχρονο κρατητήριο κάνει λόγο σε δήλωσή του ο Γιώργος Κρεασίδης, εκ μέρους του ΝΑΡ Θεσσαλονίκης.

https://www.facebook.com/watch/

Δήλωση του ΝΑΡ Θεσσαλονίκης για τη σημερινή κινητοποίηση
Εικόνες από άλλες εποχές.
Σύγχρονο κρατητήριο η Τσιμισκή.

   

   

Νωρίτερα, διαδηλωτές και διαδηλώτριες τηρώντας τα μέτρα προστασίας τραγούδησαν

το λαϊκό ύμνο του Ξυλούρη με υψωμένες τις γροθιές. Πότε θα κάνει ξαστεριά λοιπόν;

thesal4

xasteria3

xasteria2

 

https://www.facebook.com/watch/

 

Στο Ρέθυμνο η πορεία για το Πολυτεχνείο με την συμμετοχή πενήντα και πλέον αγωνιστών περικυκλώθηκε ξαφνικά από την αστυνομία. Ενώ οι διαδηλωτές τηρούσαν όλα τα υγειονομικά μέτρα (μέτρα, αποστάσεις), οι δυνάμεις καταστολής εξαπέλυσαν βίαιη επίθεση, έριξαν χημικά και μετέφεραν με κλούβα 30 άτομα στο αστυνομικό τμήμα, μεταξύ των οποίων και αγωνιστές και αγωνίστριες της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς και του α/α χώρου.

Μάλιστα, υπήρξαν μερικοί ελαφρά. Τελικώς όλοι οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι αφού πρώτα του επεβλήθη πρόστιμο.

rethymno min

 

https://www.facebook.com

 

Στα Γιάννενα, στη Δόμπολη, η αστυνομία προχώρησε στον άγριο ξυλοδαρμό ομάδας φοιτητών/τριών και επιτέθηκε στους αγωνιστές που προσπάθησαν να πλησιάζουν στο μνημείο του Πολυτεχνείου και να καταθέσουν στεφάνι, κάνοντας και χρήση κρότου λάμψης.

Giannena 300x139

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΩΜΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΙΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Ανήμερα στις 17 Νοέμβρη, επέτειο του Πολυτεχνείου, στα Γιάννενα τα ΜΑΤ διέλυσαν χωρίς προειδοποίηση και εντελώς αναίτια τη συγκέντρωση των συλλόγων Εστιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Σχολής Καλών Τεχνών (ΠΤΕΤ). Παρά το γεγονός ότι όλα τα υγειονομικά μέτρα τηρούνταν (μάσκες, αποστάσεις, κ.α.), η αστυνομία επιτέθηκε με μανία με τα γκλομπ, τραυματίζοντας σοβαρά τρεις φοιτητές, δυο στο κεφάλι και έναν στα πλευρά, ενώ συνολικά μεταφέρθηκαν έξι στο νοσοκομείο με θλαστικά τραύματα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ιδιαίτερο μένος είχαν οι πάνοπλοι αστυνομικοί απέναντι σε κοπέλες που είχαν πέσει ανυπεράσπιστες στο έδαφος, αλλά εκείνοι συνέχιζαν να τις χτυπάνε με τα γκλομπ! 

Η αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 30 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 23 μετατράπηκαν σε συλλήψειςενώ οι χαλκευμένες κατηγορίες, οι οποίες φέρεται να έχουν αποδοθεί είναι: διατάραξη κοινής ειρήνης, παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών, βία κατά υπαλλήλων, σωματικής βλάβης, διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παραβάσεις περί όπλων.

Το όργιο ψέματος κορυφώνεται, καθώς η αστυνομία δεν δίστασε να τους φορτώσει και με πρόστιμο 900ευρώ, επειδή υποτίθεται «δεν φορούσαν μάσκα» και επίσης κάνει λόγο για 60 άτομα με κράνη (!), ενώ δεν είχαν κανένας απολύτως (αυτό μαρτυρείται και από το γεγονός ότι αρκετοί φοιτητές πήγαν στο νοσοκομείο με ανοιγμένα κεφάλια και κακώσεις, από τα μανιασμένα χτυπήματα των αστυνομικών). Καταντάει πραγματικά γελοία η έκταση της μυθοπλασίας τους για να δικαιολογήσουν την στυγερή βία που άσκησαν πάνω στα θύματα. Οι προθέσεις της αστυνομίας ήταν ξεκάθαρες, ακόμα και πριν την έναρξη της διαδήλωσης. Το κέντρο της πόλης ήταν πλήρως αστυνομοκρατούμενο, ενώ κάθε προσπάθεια για διαδήλωση/συγκέντρωση διαλυόταν επιτόπου, καθώς με θράσος προσήγαγαν οποιονδήποτε τους φαινόταν «ύποπτος» και περνούσε από τα σημεία που είχαν στήσει μπλόκο!

Η αντιμετώπιση που έτυχαν οι συλληφθέντες από την αστυνομία ήταν άκρως εγκληματική και επικίνδυνη. Δεν τους ανέφεραν τον λόγο προσαγωγής τους και τους κρατούσαν παράνομα στο τμήμα, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες για πάνω από 10 ώρες! Σχεδόν σε όλη την διάρκεια της παραμονής τους, τούς αρνήθηκαν την παρουσία δικηγόρων. Πολλοί συνάδελφοι  λόγω των άγριων ξυλοδαρμών χρειάζονταν άμεση ιατρική βοήθεια, που δεν τους παρασχέθηκε ποτέ από την αστυνομία, η οποία παίζοντας με την υγεία τους, τους έλεγαν χαρακτηριστικά: «Διαλέξτε εσείς ποιοι θα πάνε νοσοκομείο, μέχρι δύο» (!) Ταυτόχρονα, καμία προσοχή και μέριμνα δεν υπήρξε από την πλευρά της αστυνομίας για τα υγειονομικά μέτρα προστασίας, που με «ζήλο» προασπίζεται. Αυτοί ήταν που δεν φορούσαν μάσκα, ενώ είχαν στριμώξει πάνω από 24 άτομα μέσα σε ένα κελί…

Καταδικάζουμε απερίφραστα, το όργιο βίας και καταστολής, τις συλλήψεις και τον ξυλοδαρμό συναδέλφων μας από τις αστυνομικές δυνάμεις και απαιτούμε την άμεση απόσυρση όλων των κατηγοριών. Η ανίκανη και εγκληματική κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας και να πάρει πραγματικά μέτρα προστασίας, μαζί με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., απαγόρευσαν, για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση, τις συγκεντρώσεις άνω των τριών ατόμων ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου. Σε όλη την Ελλάδα, η αστυνομία επιτέθηκε με περισσή βιαιότητα, με αύρες, χημικά και κρότου λάμψης για να διαλύσει οποιαδήποτε απόπειρα συγκέντρωσης τιμής και μνήμης της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη και η Αστυνομία, στις 17 Νοέμβρη του 2020, τίμησαν και μιμήθηκαν την Χούντα της 7ετίας.

Η μοναδική λύση βρίσκεται στον δρόμο του αγώνα, στο δρόμο που χάραξαν οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου. Μόνο με τους μαχητικούς και ανυποχώρητους αγώνες μας, με ένα μέτωπο υπεράσπισης των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων και ελευθεριών, μπορούμε να αντισταθούμε στην αστυνομική βαρβαρότητα και στην κρατική καταστολή. Είναι χρέος όλων μας να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία του Νοέμβρη.

Καλούμε κάθε Φοιτητικό Σύλλογο, Σωματείο, πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες, όλους τους φοιτητές και τους εργαζόμενους, να καταγγείλουν και να καταδικάσουν την στάση της αστυνομίας και να σταθούν αλληλέγγυοι στους 23 διωκόμενους φοιτητές. Είναι αυτονόητο ότι θα στηρίξουμε, μαζί με όλο το κίνημα, τους διωκόμενους συναδέλφους μας με όλα τα μέσα, νομικά και υλικά, πολιτικά και ηθικά.

Άμεση απόσυρση όλων των κατηγοριών και του προστίμου

Μαχητική υπεράσπιση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων

 

Όργιο αστυνομικής καταστολής και στο Ηράκλειο καταγγέλλει η Ανυπότακτη Κρήτη. «Καταγγέλλουμε δημόσια την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου για μαζικές προσαγωγές δεκάδων Ηρακλειωτών με σκοπό την τρομοκράτηση τους και την αποτροπή της συγκέντρωσης που είχε καλεστεί για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα οι προσαγωγές έγιναν μακριά από τον χώρο της συγκέντρωσης και με εμφανώς ψευδείς λόγους όπως η έλλειψη ταυτότητας ή αποδεικτικού μετακίνησης. Η τρομοκρατία της κυβέρνησης και της αστυνομίας Ηρακλείου δεν θα περάσει! Καλούμε όλους τους δημοκράτες πολίτες της πόλης σε επαγρύπνηση! Να αφεθούν τώρα ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες! ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

 https://www.youtube.com/watch?v=2-GwkW5JBZM&feature=emb_logo

Στις 18.10 και ενώ στην πλατεία Ελευθερίας υπήρχε ελάχιστος κόσμος και τίποτε δεν φαινόταν να θυμίζει συγκέντρωση, παρατάχθηκαν ΜΑΤ στο κέντρο της πλατείας, και σε λίγο συνέλαβαν έναν διαδηλωτή που εμφανίστηκε μόνος του με ένα πανό. Ακολούθησε αναταραχή ο κόσμος άρχισε να φωνάζει συνθήματα και τα πράγματα πήραν τη συνήθη τους πορεία : η αστυνομία άρχισε να μαζεύει πόσους βρισκόταν στην πλατεία και στους γύρω χώρους και αντιδρούσαν. Όλοι αυτοί, τουλάχιστον 80 άτομα, έχουν προσαχθεί στο Αστυνομικό Μέγαρο. Από την αρχή βρεθήκαμε στην πλατεία τρεις δικηγόροι Δικηγορικής Συσπείρωσης, ο Σαρχιανάκης, ο Τερζάκης και ο Λεβέντης, και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο αστυνομικό μέγαρο και περιμένουμε να υπερασπίσουμε όσους τυχόν συλληφθούν. Έχουμε τη διαβεβαίωση ότι μέχρι στιγμής δεν έχει μετατραπεί κάποια προσαγωγή σε σύλληψη. 

 

prosagoges

 

https://dikigorikisyspirosihrakleiou.blogspot.com

https://www.cretalive.gr/

 

Συγκέντρωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκε και στα Χανιά. Η ΕΛΑΣ ζήτησε από τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν ωστόσο πήραν αρνητική απάντηση.

Οι διαδηλωτές, φορώντας μάσκες και κρατώντας αποστάσεις, φώναξαν συνθήματα με την αστυνομία να παραμένει σε απόσταση 50 μέτρων. Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα η διαδήλωση διαλύθηκε στη συμβολή των οδών Κοραή και Δημοκρατίας.

xania1

xania2

https://www.facebook.com/rizos.seraf

 

Με κινητοποίηση στην πλατεία του Καρλοβάσου στην Σάμο, στις 5 το απόγευμα, τίμησαν την εξέγερση του Πολυτεχνείου δεκάδες διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Σάμου, του ΚΚΕ (μ – λ) και της Ανοιχτής Συνέλευσης Σάμου. Οι διαδηλωτές τηρώντας αποστάσεις ασφαλείας και όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού κατάγγειλαν την κυβερνητική πολιτική. Είναι εντυπωσιακό πως στην σεισμόπληκτη Σάμο με τα χίλια δυο προβλήματα ο Αστυνομικός Διευθυντής του νησιού φρόντισε να διαθέσει το σύνολο της αστυνομικής δύναμης του νησιού για να αποτρέψει τις κινητοποιήσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ειδικά στο Καρλόβασι το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής πλατείας της πόλης είναι κατειλημμένο όλη την ημέρα από την αστυνομικούς.

https://prin.gr/

https://prin.gr/2020/

 

ΠΡΕΒΕΖΑ: Συγκέντρωση και διαδήλωση έσπασε την απαγόρευση! 

Ο κόσμος του αγώνα έσπασε και στην Πρέβεζα την απαγόρευση των εκδηλώσεων για την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973

Μέτρα υγειονομικής προστασίας με μάσκες και αποστάσεις.

Preveza

Οι αγωνιστές της Πρέβεζας τίμησαν την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σπάζοντας την απαγόρευση που είχε επιβληθεί από την αστυνομία, με τη διοργάνωση συγκέντρωσης, σύντομων χαιρετισμών, διαδήλωσης με μάσκες και αποστάσεις και τελικά κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων της πόλης.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ο ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ, η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας, η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΑΝΕΡΓΩΝ, η ΛΑΝΤΖΑ και ο κοινωνικός χώρος ΣΠΕΙΡΑ.

 http://pandiera.gr/

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020 22:27