Κυριακή, 09 Ιουνίου 2024 14:41

Φτώχια ή πλούτος; Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Φτώχια ή πλούτος;

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Τόσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες για τα πλούτη κάποιων πολιτικών, και το μόνο ερώτημα που τίθεται είναι αν τα χρήματα και τις περιουσίες που κατέχουν, τα απέκτησαν νόμιμα.

Θα μπορούσε να τεθεί ένα δεύτερο ερώτημα, τι είναι δίκαιο και τι άδικο, αλλά δε τίθεται.

Ως γυναίκες και φεμινίστριες, έχουμε μάθει να βλέπουμε τη φτώχια περισσότερο στις γυναίκες, και τη θεωρούμε ένα στοιχείο της πατριαρχικής δομής της κοινωνίας. Τόσο γιατί η δουλειά της φροντίδας σε μια οικογένεια, είναι αυτονόητα δωρεάν και προσφορά, όσο και γιατί η βία κατά των γυναικών εντείνει αν δεν δημιουργεί την ανεργία, αλλά και για πολλούς άλλους λόγους.

Σε δημοσίευμα του UN WOMEN (https://www.un.org/womenwatch/daw/followup/session/presskit/fs1.htm) διαβάζουμε μεταξύ τόσων άλλων αποκαλυπτικών, ότι “Η πλειοψηφία των 1,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν με 1 δολάριο την ημερα ή λιγότερο, είναι γυναίκες. Επιπλέον, το χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών που είναι παγιδευμένοι στον κύκλο της βίας συνεχίζει να διευρύνεται κατά την τελευταία δεκαετία, ένα φαινόμενο που κοινά ονομάζεται “Η θηλυκοποίηση της φτώχιας”. Σε παγκόσμια κλίμακα, οι γυναίκες κερδίζουν κατά μέσον όρο λίγο περισσότερο από το 50% απ’ ότι κερδίζουν οι άνδρες.”

Λέμε τώρα, φτώχια. Μια κοινωνία που θεσμοθετεί τη φτώχια και τον πλούτο, την οικονομική φτώχια, που συνεπάγεται βεβαίως και κοινωνικές διακρίσεις, και αυτό είναι νόμιμο και αποδεκτό. Όχι από τους πλούσιους και τις πλούσιες (δεν τις ξεχνάμε και αυτές) αλλά και από τους φτωχούς και τις φτωχές.

Ας δούμε τώρα τι κατέχουν οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου στη λίστα που εκδόθηκε το 2024, και ας σημειώσουμε ότι οι 9 από τους 10 πλουσιότερους δισεκατομμυριούχους είναι Αμερικανοί, ενώ και οι 10 είναι άνδρες.

Αναλυτικά η λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων την 1η Ιανουαρίου 2024:

Ελον Μασκ (Tesla, SpaceX, X) – 251,3 δισ. δολάρια

Μπερνάρ Αρνό (LVMH) – 200,7 δισ. δολάρια

Τζεφ Μπέζος (Amazon) – 168,4 δισ. δολάρια

Λάρι Ελισον (Oracle) – 135,3 δισ. δολάρια

Μαρκ Ζούκερμπεργκ (Facebook/Meta) – 125,3 δισ. δολάρια

Μπιλ Γκέιτς (Microsoft) – 119,6 δισ. δολάρια

Γουόρεν Μπάφετ (Berkshire Hathaway) – 118,6 δισ. δολάρια

Λάρι Πέιτζ (Google) – 117,2 δισ. δολάρια

Σεργκέι Μπριν (Google) – 112,4 δισ. δολάρια

Στιβ Μπάλμερ (Microsoft) – 112,2 δισ. δολάρια

Όλοι πλούτισαν με την τεχνολογία και τη συμβολή τους στην εξέλιξή της, και φυσικά το χαράτσωμα της κάθε μιας και του καθένα που αποκτά ένα κινητό ή άλλα στοιχεία της τεχνολογίας. Όλος αυτός ο πλούτος είναι νόμιμος, έχει θεσμοθετηθεί να κλέβουν τον καημένο και την καημένη που αποκτούν ένα κινητούλι (δισεκατομμύρια ανθρώπων), και όχι μόνο βέβαια.

Την ίδια ώρα, φροντίζουν οι πλούσιοι και αυτοί και αυτές που τους και τις εκπροσωπούν στις κυβερνήσεις, να νομοθετούν πώς να πιουν με το καλαμάκι ή το μπουρί το αίμα των δισεκατομμυρίων ανθρώπων αυτού του πλανήτη. Γι’ αυτό και κατάργησαν τις συλλογικές συμβάσεις και το 5ήμερο (να μην τεμπελιάζουμε την έκτη μέρα της εβδομάδας), γι’ αυτό και η ωραία μας Ευρωπαϊκή Ένωση, για τους εκπροσώπους μας στην οποία θα ψηφίσουμε σε δύο μέρες, έχει κάνει θρησκεία την ανταγωνιστικότητα.

Για να είμαι λοιπόν επιτυχημένη επιχειρηματίας, πρέπει να στριμώξω τους εργαζόμενους και εργαζόμενές μου να δουλεύουν περισσότερο και για λιγότερα. Το περισσότερο έχει βέβαια και ποιοτικά χαρακτηριστικά, μπορεί να οφείλεται στις επενδύσεις και άλλους παράγοντες, το πηλίκον όμως είναι ότι βγάζω περισσότερα κέρδη από τη δουλειά των εργαζομένων και τα δημοσιεύω κιόλας ως ισολογισμό μου στο τέλος του χρόνου, και με επαινούν οι “αγορές” για τις επιτυχίες μου. Δεν ντρέπομαι που έβγαλα περισσότερα, αντίθετα είμαι περήφανη.

Και βέβαια, με την παγκοσμιοποίηση που ενέτεινε την εκμετάλλευση, πάω και ανοίγω εργοστάσιο στο Πακιστάν, ας πούμε ή στην Κίνα, όπου η αμοιβή της εργασίας και όλα τα συνακόλουθα είναι στα τάρταρα, μετά πηγαίνω τα κέρδη μου σε κάτι φορολογικούς παραδείσους, μετά τα επανεισάγω στην Ευρώπη, αν θέλω, με πολλά κόλπα, με χρυσές βίζες και χρυσά διαβατήρια για παράδειγμα, και είμαι η καλύτερη.

Και όπως έχουμε δει στη λίστα των πλουσιότερων, ο πλούτος αυξάνεται, τα πρόσωπα που τον κατέχουν λιγοστεύουν, τα δισεκατομμύρια ρέουν και όλοι μου κάνουν τεμενάδες αν και όπου αποφασίσω να κινηθώ. Οι πολιτικοί, ακόμα και οι απλοί άνθρωποι.

Γελάνε οι πλούσιοι με εμάς τους φτωχούς. Γελάνε όταν επιδεικνύουν τον πλούτο τους και δεν φοβούνται (προς το παρόν) καμιά τιμωρία.

Και για τα καθ’ ημάς, 39 ακίνητα διαθέτει ο πρωθυπουργός μας, απ’ ότι βλέπουμε από δικές τους δηλώσεις, ενώ δεν ξέρουμε πόσα ο νεότευκτος “αρχηγός” της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιατί υπάρχει ένα μπέρδεμα στη δήλωσή του.

Τρίχες κατσαρές δηλαδή, μπροστά στον μεγάλο πλούτο. Και τί θέλετε δηλαδή, θα μας πει ο πρωθυπουργός, να διαθέσω χωρίς ενοίκιο τα ακίνητά μου στον κάθε άστεγο? Σωστό το ερώτημά του.

Θα μπορούσαν βέβαια οι ψηφοφόροι αυτής (και όχι μόνο) της χώρας να αξιολογούν την ψήφο τους με βάση τα πλούτη των υποψηφίων, παράλληλα με τη βάση της πολιτικής τους.

Αυτό όμως δεν είναι δημοφιλές, απ’ ότι φάνηκε και από τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών, ούτε στη δεξιά, ούτε σε όλη την αριστερά. Το ερώτημα, για να γυρίσουμε στην αρχή, είναι αν απέκτησαν νόμιμα τις περιουσίες τους. Το ερώτημα πότε θα γίνει παράνομο να αποκτώνται τέτοιες περιουσίες, αναμένει ακόμα στην ουρά.

Ας ψηφίσουμε λοιπόν, χωρίς να το ξεχνάμε κι αυτό.

https://tomov.gr/2024/06/07/ftochia-i-ploytos/

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 09 Ιουνίου 2024 14:52

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.