Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 11:38

Κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε συγκέντρωση έξω από το ΥΠΕΘΑ, ενάντια στην άσκηση «Ηνίοχος» την Πέμπτη 22/3

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Ο πόλεμος και η απειλή του έχουν μπει πλέον στην ημερήσια διάταξη. Οι αιτίες βρίσκονται στη συνολικότερη όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ των ηγεμονικών καπιταλιστικών κρατών και των ιμπεριαλιστικών συνασπισμών, στο πλαίσιο της αντιδραστικής εκστρατείας κατά των λαών για να υπερβούν την καπιταλιστική κρίση. Ειδικά στην περιοχή μας αναζωπυρώνεται έντονα ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων σε Ελλάδα και Τουρκία και οι συνακόλουθοι σχεδιασμοί εθνικιστικών διχασμών μεταξύ των δύο λαών. Η αντιπαράθεση Ελλάδας – Τουρκίας έχει οξυνθεί γιατί υπάρχουν σήμερα υλικά συμφέροντα του κεφαλαίου και στις δύο χώρες που συγκρούονται και πρέπει να «ρυθμιστούν». Ο εντοπισμός εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, οι αντιπαραθέσεις για τη διέλευση των ενεργειακών αγωγών και για τη χάραξη των μεγάλων εμπορικών δρόμων, τα αλλεπάλληλα προσφυγικά κύματα και η κυνική αξιοποίηση του δράματός τους και από τις δύο κυβερνήσεις, ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Η ελληνική αστική τάξη αξιοποιεί τη συμμετοχή της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ για την ανάκαμψή της μέσω κι ενός πιο ενεργητικού ρόλου στην ευρύτερη περιοχή. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (με τη συναίνεση ΝΔ και Κινήματος Αλλαγής) προωθεί αποφασιστικά μια Ελλάδα «καλού στρατιώτη» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή, διεκδικώντας μερίδιο από την πίτα της νέας μοιρασιάς. Οικοδομεί παραπέρα τον αντιδραστικό άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου. Αναβαθμίζει τις παλιές και προσφέρει νέες βάσεις στις ΗΠΑ γεμίζοντας την χώρα με την αμερικανονατοική στρατιωτική παρουσία (Λάρισα, Σύρος, Αλεξανδρούπολη, πυρηνικά στον Άραξο κλπ). Ετοιμάζει νέους πανάκριβους εξοπλισμούς, πληρώνοντας δισεκατομύυρια ευρώ για τα αμερικάνικα αεροπλάνα και τα γαλλικά πλοία την ώρα που μνημονιακή φτώχια βασανίζει την συντριπτική πλειοψηφία του λαού, ενώ παραμένει η δεύτερη χώρα σε πολεμικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ!

Ιδιαίτερης σημασίας ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση αποτελούν η διεξαγωγή στην Ελλάδα αυτές τις ημέρες της κοινής μεγάλης πολυκλαδικής άσκησης με πραγματικά πυρά «Ηνίοχος 2018» στην οποία λαμβάνουν μέρος ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ και η συμμετοχή ελληνικών πολεμικών πλοίων στις ΝΑΤΟϊκές και αμερικανικές αρμάδες στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Το τουρκικό κεφάλαιο και η κυβέρνηση Ερντογάν, που έχει επιβάλλει ένα βάρβαρο αντιδραστικό καθεστώς προχωρώντας σε διωγμό της Αριστεράς, του εργατικού κινήματος και κάθε διαφορετικής φωνής, και συνεχίζοντας πόλεμο κατά των Κούρδων, απειλεί με πολεμικές επεμβάσεις απαιτώντας να πάρει το δικό της μέρος στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και στη χάραξη των ενεργειακών και εμπορικών δρόμων. Ταυτόχρονα, εισβάλλει στρατιωτικά σε Συρία και Ιράκ, προχωρώντας (με την ανοχή ΗΠΑ και Ρωσίας) σε μια προκλητική και αιματοβαμμένη εκκαθάριση κουρδικών θέσεων.

Απέναντι σε αυτές τις αντιδραστικές και επικίνδυνες εξελίξεις είναι πολύ σημαντικό το εργατικό, λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα να υψώσουν τις σημαίες της αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, της αντιπολεμικής, αντιϊμπεριαλιστικής και αντιεθνικιστικής δράσης.

Πρώτος σταθμός δράσης η κινητοποίηση ενάντια στην Διακλαδική άσκηση «Ηνίοχος 2018» που θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως 23 Μαρτίου με συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλίας, Αιγύπτου, Βρετανίας, Κύπρου. Είναι μια ακόμη απόδειξη των επικίνδυνων πολεμικών τυχοδιωκτισμών.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει ξεκάθαρη θέση: Ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας έχει ταξική-εκμεταλλευτική βάση και είναι αντιδραστικός και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου και παλεύει για:

- Να ηττηθεί η πολεμική απειλή και προετοιμασία!

- Έξοδο από το ΝΑΤΟ και το ευρωστρατό, κλείσιμο όλων των βάσεων

- Όχι στην κλιμάκωση των εξοπλισμών, και των πολεμικών δαπανών, ακύρωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Λεφτά για παιδεία, υγεία όχι για το ΝΑΤΟ και τους πολέμους.

- Αιγαίο θάλασσα ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών και όχι πεδίο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, πολεμικών ανταγωνισμών και υγρός τάφος προσφύγων. - Όχι στην ιμπεριαλιστική αλλαγή των συνόρων που γίνεται πάντα με το αίμα των λαών

- Καμιά συμμετοχή και στήριξη της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Να διαλυθεί ο αντιδραστικός άξονας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – Αιγύπτου.

Ο εργατικός διεθνιστικός αγώνας απέναντι στην κυβέρνηση και την ταξική της πολιτική, στα Μνημόνια και τους τοκογλύφους, την Ε.Ε., το ΔΝΤ και το ΝΑΤΟ είναι η μόνη απάντηση του κόσμου της εργασίας.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απευθύνει κάλεσμα συσπείρωσης και κοινής δράσης σε κάθε δύναμη της μαχόμενης αριστεράς για την αποτροπή του πολέμου, το φραγμό στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, το τσάκισμα του εθνικιστικού δηλητήριου.

ΚΑΛΟΥΜΕ στη Συγκέντρωση σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, πολιτικών κινήσεων την Πέμπτη 22/03 στις 18:00 στο Υπ. Εθνικής Άμυνας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 20 Μαρτίου 2018

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 16:22

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.