Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016 13:20

Συγκροτείται η «ΔιΕΕξοδος»-Πρωτοβουλία Αγώνα για την αποδέσμευση από την ΕΕ. Κυριακή 3 Ιούλη στις 7 μμ στο Άλσος Θησείου

Ανοιχτή Συνέλευση ίδρυσης της Πρωτοβουλίας Αγώνα

για την αποδέσμευση από την ΕΕ «ΔιΕΕξοδος»

την Κυριακή 3 Ιούλη στις 7 μμ στο Άλσος Θησείου

(δίπλα από το σταθμό ΗΣΑΠ Θησείου)

Εργαζόμενοι-ες, νέοι-ες, συνταξιούχοι, επαγγελματία, άνεργε-η,

Πριν από έναν ακριβώς χρόνο,αψηφήσαμε τις απειλές και βροντοφωνάξαμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην πολιτική της ΕΕ και του ΔΝΤ, τα Μνημόνια και τη λιτότητα. Το ΟΧΙ αυτό ποδοπατήθηκε από την ΕΕ και τους «δανειστές», την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Ένα χρόνο μετά, τίποτα δεν μπορεί να είναι ίδιο.Όλα αυτά με τα οποία πέρσι μας απειλούσαν ότι θα μας συμβούν, αν «τολμήσουμε» να βγούμε από το ευρώ και την ΕΕ, όλα αυτά έχουν ήδη συμβεί μέσα στο ευρώ και την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δείξει το πραγματικά αποκρουστικό της πρόσωπο:Της ΕΕ των ωμών εκβιασμών και της κατάργησης κάθε έννοιας δημοκρατίας, του στυγνού νεοφιλελευθερισμού, της εκμετάλλευσης, του ξεπουλήματος όλου του δημόσιου πλούτου, της φτώχειας για την εργαζόμενη πλειοψηφία στο όνομα της κερδοφορίας της ολιγαρχίας του πλούτου. Της ΕΕ που διεξάγει ιμπεριαλιστικούς πολέμους, κλείνει τα σύνορά της και πνίγει μετανάστες στο Αιγαίο. Της ΕΕ που προμοτάρει τον φασισμό, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία.

Το Brexit του βρετανικού δημοψηφίσματοςείναι εδώ για να θυμίζει ότι το αποκρουστικό πρόσωπο της ΕΕ δεν μπορεί ούτε να κρυφτεί, ούτε να φτιασιδωθεί.

Ένα χρόνο μετά το ΟΧΙ, κάτι πρέπει να αλλάξει: Υπάρχει εναλλακτική έξω από το ευρώ και την ΕΕ και πρέπει να τη διεκδικήσουμε!

Να γίνει κτήμα και αίτημα όλου του λαϊκού κόσμου, των εργαζόμενων και των φτωχών, ζήτημα πάλης του εργατικού κινήματος στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη, το αίτημα της ρήξης και αποδέσμευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών. Σε πλήρη διαχωρισμό με τον αναδυόμενο σε χώρες της ΕΕ συντηρητικό, αντιδραστικό και ακροδεξιό «ευρωσκεπτικισμό». Από τη σκοπιά του διεθνισμού και της ισότιμης συνεργασίας λαών και χωρών, της ανεξαρτησίας της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και της λαϊκής κυριαρχίας. Από τη σκοπιά της ρήξης συνολικά με την ΕΕ και όχι μέσα από συναινετικές συμφωνίες «διαπραγμάτευσης» της θέσης της χώρας στην ευρωζώνη.

Σε σύνδεση με τους αγώνες σε ολόκληρη την Ευρώπη, στο πλευρό των εργατών και της νεολαίας στη Γαλλία, του κινήματος Lexit που πάλεψε για ένα αριστερό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα στη Βρετανία, καθώς και του τεράστιου κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στη χώρα μας και σε μια σειρά από άλλες χώρες.

Γι’ αυτό το λόγο σας καλούμε στην δημιουργία μιας Πρωτοβουλίας Αγώνα για την αποδέσμευση από την ΕΕ, με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες συγκρότησης σε όλη τη χώρα, ξεκινώντας από την Κυριακή στην Αθήνα.

 

(Το μάζεμα των υπογραφών στη διακήρυξη συνεχίζεται. Στείλτε όνομα, ιδιότητα, πόλη στο mail dieexodos@gmail.com)

Δελτίο τύπου

Συγκροτείται η «ΔιΕΕξοδος»-Πρωτοβουλία Αγώνα για την αποδέσμευση

από την ΕΕ. Οι πρώτες υπογραφές

Ένα χρόνο μετά το ηχηρό ΟΧΙ της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 και μια μέρα πριν το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ, δημοσιοποιείται η διακήρυξη της Πρωτοβουλίας «ΔιΕΕξοδος» και οι πρώτες 60 υπογραφές.

Εργαζόμενοι και εργαζόμενες, αγρότες, συνδικαλιστές, πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες, νέοι και νέες, ξεκινούν τη συγκρότηση μιας Πρωτοβουλίας που «θα συμβάλλει ώστε μέσα στο μαζικό εργατικό και λαϊκό κίνημα να δυναμώσει η αντίληψη ότι “υπάρχει εναλλακτική, έξω από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση”».

Όπως αναφέρει η διακήρυξη: «Μια Πρωτοβουλία που θα προσπαθήσει να συνδεθεί με τους αγώνες σε ολόκληρη την Ευρώπη, στο πλευρό των εργατών και της νεολαίας στη Γαλλία, του κινήματος που παλεύει για ένα αριστερό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα στη Βρετανία, του τεράστιου κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Μια Πρωτοβουλία που θα δημιουργηθεί από συλλογικότητες, αγωνιστές, εργαζόμενους, επιστήμονες, ανθρώπους της τέχνης, του πολιτισμού, των δικαιωμάτων, τοπικές κινήσεις, εργατικές συλλογικότητες, κινήσεις αλληλεγγύης, με δημοκρατικές διαδικασίες, σε όλη την Ελλάδα.»

Στόχος τους να συμβάλλουν «στην πλατιά αποκάλυψη του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίθεση που δέχεται η εργαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία, στην τεκμηρίωση του στόχου της αποδέσμευσης από αυτήν, στην προβολή και την απόδειξη ότι υπάρχει ζωή έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με επεξεργασίες, με κινηματικές παρεμβάσεις, με παρουσία σε όλη την Ελλάδα, στησυνεργασία και την κοινή δράση σε συγκεκριμένα ζητήματα (πχ πάλη κατά της ΤΤΙΡ) με κάθε κίνηση και ρεύμα που αντιπαρατίθεται με την ευρωζώνη και την ΕΕ, από την σκοπιά των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων, έστω και από διαφορετική σκοπιά ή με επιμέρους στόχους, και στην ανάπτυξη των άμεσων αγώνων του εργατικού και λαϊκού κινήματος με έμφαση στη σύνδεσή τους με τον άμεσο αγώνα ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους μηχανισμούς της.»

Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση dieexodos@gmail.com,ενώ τα υλικά της κίνησης φιλοξενούνται στο dieexodos.wordpress.com

Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν τοπικές συσκέψεις συγκρότησης, ενώ η ανοιχτή ιδρυτική Συνέλευση της Πρωτοβουλίας «ΔιΕΕξοδος» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Ιουλίου στην Αθήνα.

  

Το κείμενο της Διακήρυξης

Πρωτοβουλία Αγώνα για την αποδέσμευση από την ΕΕ - ΔιΕΕξοδος

Έξι χρόνια τώρα η εργατική τάξη και ο λαός, η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, των μικροεπαγγελματιών, των αγροτών, της νεολαίας, ζούμε την κόλαση των Μνημονίων: της φτώχειας, της εφιαλτικής ανεργίας, της νέας ξενιτιάς, της κατάρρευσης της δημόσιας υγείας και παιδείας. Ζούμε τον εξευτελισμό κάθε έννοιας δημοκρατίας, το «δεν ξέρουμε τι ψηφίζουμε», την διαρκή βία και καταστολή. Ζούμε την επιβολή των αποφάσεων της Τρόικας, της ΕΕ και του ΔΝΤ, το σύγχρονο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που υποσχέθηκε ότι «θα καταργήσει τα μνημόνια», σήμερα προωθεί αδίστακτα το πιο βάρβαρο μνημόνιο, παρά και ενάντια στην θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού που πέρσι τέτοια εποχή έδειξε ότι θέλει να καταργήσει αυτή την πολιτική, θέλει να αλλάξει σελίδα!

Αν κάτι μας έμαθαν αυτά τα έξι χρόνια των μεγάλων αγώνων και των ωμών εκβιασμών, είναι ότι τα Μνημόνια είναι συνώνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ότι η μόνη πολιτική εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η βάρβαρη αντιδραστική πολιτική για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης εις βάρος των λαών, που στη χώρα μας ονομάζεται Μνημόνιο. Ότι κατάργηση των Μνημονίων, εργατικά και λαϊκά δικαιώματα μέσα στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αδύνατον να υπάρξουν. Γνωρίσαμε για τα καλά το πραγματικό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι το «σπίτι των λαών». Πρωτοστατεί στην εκμετάλλευση, στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στις μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, στην «απελευθέρωση των αγορών», στην υποταγή της εκπαίδευσης, της υγείας, της περίθαλψης, του περιβάλλοντος και κάθε δημόσιου αγαθού στην «αγορά». Η πολιτική της στρέφεται ενάντια στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τη φτωχομεσαία αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς ελευθεροεπαγγελματίες, τους επιστήμονες -την ίδια στιγμή που λειτουργεί υπέρ των πολυεθνικών και του κεφαλαίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι «θεματοφύλακας της ειρήνης».Ήταν και είναι ιμπεριαλιστικός μηχανισμός. Συμμετέχει ενεργά και είναι συνυπεύθυνη για όλες τις επεμβάσεις που έχουν οδηγήσει ολόκληρες χώρες στην καταστροφή και χιλιάδες άμαχους στο δρόμο της προσφυγιάς, στην Γιουγκοσλαβία, στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Συρία, στην Αφρική.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελείται από «ισότιμους εταίρους». Εντείνει την ανισότητα μεταξύ των χωρών, ενισχύει την ηγεμονία των ισχυρότερων χωρών και μετατρέπει άλλες -κυρίως τον ευρωπαϊκό Νότο- σε ζώνες φτηνής εργασίας και υπερεκμετάλλευσης, την ίδια στιγμή που οδηγεί σε συρρίκνωση και εξάλειψη τομείς της παραγωγής.

-Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι «ανθρωπιστική». Η βαθιά ρατσιστική πολιτική της αποτυπώθηκε στην ξεδιάντροπη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Μια συμφωνία που νομιμοποιεί τα κλειστά σύνορα και τους φράχτες και ανοίγει το δρόμο για παράνομες μαζικές απελάσεις προσφύγων και μεταναστών και χιλιάδες θανάτους αθώων.

-Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προσπαθεί να «λύσει το πρόβλημα του χρέους». Αντιθέτως, το «δημόσιο» χρέος, που σήμερα φορτώνουν σε όλους μας την αποπληρωμή του, γιγαντώθηκε με την ένταξη της χώρας παλιότερα στην ΕΟΚ και στη συνέχεια στην ΟΝΕ και το ευρώ. Σήμερα αξιοποιείται ως «φόβητρο» και ως «επιχείρημα» για να δυναμώνει η ιμπεριαλιστική επιβολή, ο ασφυκτικός έλεγχος που στη χώρα μας παίρνει την ακραία μορφή της μόνιμης επιτροπείας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι «χώρος δημοκρατίας». Πρόκειται για έναν αυταρχικό, αντιδραστικό μηχανισμό, μέσω του οποίου προσπαθούν να καταργήσουν κάθε έννοια δημοκρατίας, εργατικών δικαιωμάτων, λαϊκής κυριαρχίας. Οι εξελίξεις στη χώρα μας –ιδίως μετά το δημοψήφισμα του περασμένου Ιούλη– αλλά και οι εξελίξεις σε σχέση με την TTIP το αποδεικνύουν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι «προστάτιδα των δικαιωμάτων». Η πολιτική της στρέφεται ενάντια σε κάθε δικαίωμα στη ζωή, την εργασία, στα κοινωνικά αγαθά, στην ισότητα. Υποθάλπει τον ρατσισμό και τον φασισμό.

-Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ο «παράδεισος των επιδοτήσεων». Τα ΕΣΠΑ είναι μοχλός ιδιωτικοποιήσεων, ελαστικής εργασίας, ενίσχυσης των μεγαλοεργολάβων. Η κοινή αγροτική και αλιευτική πολιτική και οι επιδοτήσεις οδήγησαν στο ξεκλήρισμα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς, σε όφελος των μεγαλοαγροτών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί ως όπλο πολιτικού και ιδεολογικού εκβιασμού ενάντια στο εργατικό και λαϊκό κίνημα και τους αγώνες του. Η απειλή εξόδου από το ευρώ και ο φόβος της ρήξης με την ΕΕ καλλιεργούν ένα ασφυκτικό κλίμα, πάνω στο οποίο βασίστηκε και βασίζεται το δόγμα TINA («Δεν υπάρχει εναλλακτική»), που προβάλλεται με ασφυκτική ομοφωνία από όλο το φάσμα του καθεστωτικού πολιτικού και των συστημικών μέσων ενημέρωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν μεταρρυθμίζεται από μέσα».Αποτελεί πολιτική και οικονομική ένωση του κεφαλαίου, είναι ο δρόμος για την ενοποίηση των αστικών τάξεων της Ευρώπης ενάντια στους λαούς. Αντίθετα, η ενοποίηση και η κοινή πάλη των λαών για τα δικαιώματά τους περνά μέσα από την σύγκρουση με αυτόν τον ιμπεριαλιστικό μηχανισμό της ευρωπαϊκής οικονομικής ολιγαρχίας, την αποδυνάμωση και την διάλυσή του. Η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί στρατηγική δέσμευση και επιλογή και για την οικονομική ολιγαρχία της χώρας μας. Η ρήξη με τις δυνάμεις του κεφαλαίου στη χώρα μας είναι και ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Δεν μπορεί να υπάρξει απαλλαγή του εργαζόμενου λαού από τα Μνημόνια και τη φτωχοποίηση, παρά μόνο μέσα από τη ρήξη και την αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αντίθεση με την κυρίαρχη προπαγάνδα, η έξοδος από την ευρωζώνη και την ΕΕ είναι προς το συμφέρον της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού.

Μέσα από ένα κίνημα που θα θέτει το θέμα της ρήξης και αποδέσμευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών, ενάντια στην οικονομική ολιγαρχία και την πολιτική της. Από τη σκοπιά του διεθνισμού, της ανεξαρτησίας της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, της λαϊκής κυριαρχίας, κι όχι από τη σκοπιά της “εθνικής” ανάπτυξης. Από την σκοπιά της ρήξης συνολικά με την ΕΕ και όχι μέσα από συναινετικές συμφωνίες «διαπραγμάτευσης» της θέσης της χώρας στην ευρωζώνη. Σε πλήρη αντίθεση με τον αναδυόμενο σε χώρες της ΕΕ συντηρητικό και αντιδραστικό «ευρωσκεπτικισμό».

Όσοι και όσες υπογράφουμε αυτό το κείμενο, αρχίζουμε τη συγκρότηση μιας Πρωτοβουλίας που θα συμβάλλει ώστε μέσα στο μαζικό εργατικό και λαϊκό κίνημα να δυναμώσει η αντίληψη ότι «υπάρχει εναλλακτική, έξω από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μια Πρωτοβουλία που θα προσπαθήσει να συνδέσει το αίτημα της αποδέσμευσης από ευρώ και ΕΕ με την πάλη ενάντια στα παλιά και νέα μνημόνια, ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όποια άλλη κυβέρνηση τα εφαρμόζει, με την πάλη για τη μονομερή διαγραφή του χρέους, για εθνικοποιήσεις των τραπεζών και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας κάτω από εργατικό και λαϊκό έλεγχο, για την άμεση βελτίωση της ζωής των εργαζομένων και την ικανοποίηση των στόχων του εργατικού και λαϊκού κινήματος, με την πάλη ενάντια στην Ευρώπη-Φρούριο, με τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, με την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών, με την πάλη ενάντια στον φασισμό.

Μια Πρωτοβουλία που θα προσπαθήσει να συνδεθεί με τους αγώνες σε ολόκληρη την Ευρώπη, στο πλευρό των εργατών και της νεολαίας στη Γαλλία, του κινήματος που παλεύει για ένα αριστερό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα στη Βρετανία, του τεράστιου κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Μια Πρωτοβουλία που θα δημιουργηθεί από συλλογικότητες, αγωνιστές, εργαζόμενους, επιστήμονες, ανθρώπους της τέχνης, του πολιτισμού, των δικαιωμάτων, τοπικές κινήσεις, εργατικές συλλογικότητες, κινήσεις αλληλεγγύης, με δημοκρατικές διαδικασίες, σε όλη την Ελλάδα.

Μέσα από την κίνηση αυτή επιδιώκουμε να συμβάλλουμε:

 • Στην πλατιά αποκάλυψη του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίθεση που δέχεται η εργαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία, στην τεκμηρίωση του στόχου της αποδέσμευσης από αυτήν.

 • Στην προβολή και την απόδειξη ότι υπάρχει ζωή έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με επεξεργασίες, με κινηματικές παρεμβάσεις, με παρουσία σε όλη την Ελλάδα.

 • Στη συνεργασία και την κοινή δράση σε συγκεκριμένα ζητήματα (πχ πάλη κατά της ΤΤΙΡ) με κάθε κίνηση και ρεύμα που αντιπαρατίθεται με την ευρωζώνη και την ΕΕ, από την σκοπιά των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων, έστω και από διαφορετική σκοπιά ή με επιμέρους στόχους.

 • Στην ανάπτυξη των άμεσων αγώνων του εργατικού και λαϊκού κινήματος με έμφαση στη σύνδεσή τους με τον άμεσο αγώνα ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους μηχανισμούς της.

Ακολουθούν οι υπογραφές:

 1. Αγαπητός Θανάσης, εκπαιδευτικός

 2. Αδαμόπουλος Νίκος, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ

 3. Αθανασοπούλου Αντωνία, δημοτική σύμβουλος Δήμου Περιστερίου

 4. Αναγνωστάκης Αλέκος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός

 5. Ανδρέου Τιάνα, συνδικαλίστρια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

 6. Αποστολάτος Αλέξανδρος, φαρμακοποιός

 7. Αργυρίου Νίκος, Δίκτυο Σπάρτακος

 8. Αργυροκαστρίτης Μήτσος, λιθογράφος, πρώην μέλος Δ.Σ. ΕΚΑ

 9. Ασκητής Γιώργος, αγρότης

 10. Βαϊνάς Παντελής, μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ

 11. Βασιλείου Παντελής, μέλος σωματείου μισθωτών τεχνικών

 12. Βατικιώτης, Λεωνίδας οικονομολόγος-δημοσιογράφος, μέλος της Επιτροπής Αλήθειας δημοσίου χρέους

 13. Βλάχας Κώστας, φοιτητής ΕΜΠ

 14. Βουρεκάς Θοδωρής, συνταξιούχος εκπαιδευτικός

 15. Γαϊτάνου Ειρήνη, μεταπτυχιακή

 16. Γεράρδη Ολυμπία, ξεναγός

 17. Γούσης Κώστας, δικηγόρος

 18. Γραμμέλης Βασίλης, εκδότης

 19. Δεσύλλας Δημήτρης, πρώην ευρωβουλευτής

 20. Δραγανίγος Αντώνης, μηχανικός εργαζόμενος στη ΜΟΔ

 21. Ζιώζια Ηρώ, ασκούμενη δικηγόρος

 22. Θάνου Ειρήνη, μέλος συλλογικότητας ATTACK στην ανεργία και στην επισφάλεια

 23. Καλαμπόκας Χρήστος, ηλεκτρολόγος μηχανικός

 24. Κανιάρης Θανάσης, δημοσιογράφος

 25. Καραλή Αιμιλία, εκπαιδευτικός

 26. Καραμπέλη Μαρία, ειδικευόμενη γιατρός.

 27. Κατσιδήμας Δημήτρης, αγρότης

 28. Κοκκίνης Γιωργος, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης

 29. Κοντομάρης Σπύρος, μέλος Δ.Σ. ΕΚΑ

 30. Κοσκινάς Δημήτρης, μισθωτός τεχνικός

 31. Κουτσούμπα Δέσποινα, αρχαιολόγος, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής

 32. Κρασάκης Νίκος, πολιτικός μηχανικός

 33. Λουλουδάκης Κώστας, συγγραφέας

 34. Μαλτέζου Θεανώ, συνταξιούχος εκπαιδευτικός

 35. Μανίκας Σταύρος μέλος Δ.Σ. ΕΚΑ

 36. Μαρκέτος Σπύρος, πανεπιστημιακός, μέλος της Επιτροπής Αλήθειας δημοσίου χρέους

 37. Μαυρομμάτης Γιώργος, άνεργος χημικός

 38. Μινωτάκης Αλέξανδρος υποψήφιος διδάκτωρ ΕΚΠΑ

 39. Μόσχος Γιάννης, φυσικός

 40. Μπέτης Γιώργος μελος Δ.Σ. συνδικάτου επισιτισμού Αττικής

 41. Μπίστης Χρίστος, συνταξιούχος

 42. Νικολιδάκη Φλώρα, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής

 43. Νταλακογεώργος Αντώνης Πρόεδρος ΠΕΝΕΝ, μέλος της ΕΕ της ΠΝΟ και του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Πειραιά

 44. Παλληκαράκης Νίκος, μέλος Δ.Σ συλλόγου μεταπτυχιακών

 45. Παναγιωτάκης Χρήστος, ηθοποιός

 46. Παπανικολάoυ Πάνος, γιατρός, γραμματέας ΟΕΝΓΕ, δημοτικός Σύμβουλος Δ. Περιστερίου

 47. Πετρόπουλος Γιώργος, δημοσιογράφος

 48. Πίττας Κώστας, γραμματέας Ομοσπονδίας εργαζομένων Υπουργείου Ανάπτυξης

 49. Πλάτωνας Μαυρομμάτης, μηχανικός εργαζόμενος στον ΔΕΔΗΕ

 50. Πολύδωρος Κώστας, συνδικαλιστής στην ιδιωτική υγεία

 51. Ρούσσης Γεώργιος, πανεπιστημιακός

 52. Σμυρνιώτης Χάρης, εκπρόσωπος εργαζομένων στο ΔΣ του ΙΓΜΕ

 53. Σουάνη Μαρία, εργαζόμενη στη ΔΕΗ

 54. Σοφός Φίλιππος, Πρόεδρος σωματείου εργαζομένων ΙΓΜΕ

 55. Τζαμουράνης Δημήτρης, Πρόεδρος Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών

 56. Τζιουβάρα Ολίβια, μέλος συλλογικότητας ATTACK στην ανεργία και στην επισφάλεια

 57. Τριάντη Έφη, εκπαιδευτικός

 58. Χατζηστεφάνου Αρης, δημοσιογράφος

 59. Χριστοφίδου Στέλλα, υποψήφια διδάκτωρ νομικής

 60. Χρύσης Αλέξανδρος, πανεπιστημιακός

Initiative for the release from the EU

In the last six years the working class and the people, the great majority of the workers, the farmers and the youth, experience the adverse impacts of the Memoranda: poverty, unemployment, emigration, the wholesale destruction of public health and education. We also experience the humiliation of democracy and the continuous violence and repression. Further, we experience the enforcement of the decisions of Troika, of the EU and the IMF.

The government coalition of SYRIZA-ANEL, which has promised that “would ban the memoranda”, today promotes the memoranda with the worst consequences for the workers, against the willingness of the huge majority of the society that, in July 2015, expressed the willingness to release from these policies.

A lesson from the struggles during the last six years is that the Memoranda are equal to the EU. We learned that the only policies within the EU involve measures to resolve the capitalist crisis against the people. These policies in Greece are called Memorandum. We realised that the ban of the Memoranda within the EU and the Eurozone is not possible. We understood that within the EU, the working and democratic rights are doomed to complete destruction.

-The EU is not the “home of people”. By contrast, it directs the exploitation, the destruction of working rights, the massive privatisations, the “deregulation of the markets and the submission of education, health, care, environment and every public good to the “market”. The EU policies act against the working class and the poor social groups, the poor farmers, the self-employed, the scientists, while it favours the multinational companies and the capital.

-The EU does not guarantee the peace. It is an imperialist mechanism. It participates and backs all the invasions that have destroyed whole countries and have led to millions of refugees, in Yugoslavia, Ukraine, Middle East, Iraq, Afghanistan, Syria and Africa.

-The EU does not include “equal partners”. It deepens the inequalities among countries, fosters the hegemony of the wealth and strong countries and converts the peripheral economies to zones of cheap labour and hyper-exploitation, while it shrinks and deregulates the productive structures.

- The EU is not “humanitarian”. Its deeply racist policies were exposed on the recent agreement with Turkey for the refugees. This deal legitimises the closed borders while it facilitates massive illegal deportations of refugees and migrants, thus leading to deaths of thousand innocent people.

-The EU does not attempt to “solve the issue of the public debt”. By contrast, the “public” debt, whose repayment burdens the workers, has greatly risen since Greece joined the European Economic Community in 1985 and then the European Monetary Union in 2001. Nowadays, it is employed as an argument to foster the imperialist enforcement and Troika’s control.

-The EU is not a “space of democracy”. It constitutes an authoritarian, reactionary mechanism, which is employed to restrict democracy, working rights and popular sovereignty. The developments in Greece, after the referendum of July 2015, and the TTIP procedures are indicative.

-The EU does not protect the rights of the people. Its policies are directed against the right for life, labour, public goods, equality while it facilitates racism and fascism.

-The EU is not the paradise of the subsidies. The National Strategic Framework of Reference promotes privatisation as well as flexible labour and favours the big contractors. The common agricultural policy and the subsidies led to the destruction of small and medium farmers, supporting the big ones.

The EU operates as a weapon of political and ideological blackmail against the labour and social movement and its struggles. The threat of Grexit and the fear of rupture with the EU facilitate a climate that constitutes the basis of the TINA (There Is No Alternative) doctrine, which is promoted with consensus by the political system and the media.

The EU “is not reformed”. It constitutes the political and economic union of the capital; it is the means for the unification of European ruling classes against the people. By contrast, the unity and common struggle of people to defend their rights are connected with the rupture with this imperialist mechanism of the European economic oligarchy, its weakening and its dissolution. Joining the EU constitutes a strategic commitment and choice for the economic oligarchy of Greece. The rupture with the forces of capital in Greece means break with the EU.

THERE IS AN ALTERNATIVE, OUT OF THE EUROZONE AND THE EU

The only possible way for the ban of the Memoranda is the rupture with the EU. Contrary to the dominant propaganda, the exit from the Eurozone and the EU will favour the great majority of the society.

The release from the EU needσ to be considered in the perspective of the working class and the satisfaction of the people’s interests, against the economic oligarchy and its policy. In an internationalist viewpoint, for the independence of the country from the imperialist mechanisms, popular sovereignty and not in the view of the “national” development. For a complete rupture with the EU and not for consensual agreements of negotiations concerning the position of the country in the Eurozone. Contrary to the emerging conservative and reactionary Euroscepticism.

Today the “Initiative for the release from the EU” is established. This initiative will contribute to the strengthening of the perspective that “there is an alternative, out of the Eurozone and the EU” in the labour movement.

This initiative will attempt to connect the demand for release from the Eurozone and the EU with the battle against the old and new Memoranda, against the SYRIZA-ANEL government coalition and any government which tries to implement these policies, with the struggle for the unilateral cancellation of the usurious debt, for the nationalisation of the banks and the strategic economic sectors under workers’ and social control, for the improvement of the workers’ lives. The initiative for the release from the EU will connect the struggle against the EU with the battle against the Europe-Fortress, with the fight against the war and imperialism, with defending the democratic rights of the people, with the fight against fascism.

The initiative will attempt to be connected with the struggles across Europe, supporting the workers and youth in France, on the same side with the campaign that favours a Left Leave from the EU (LEXIT) in the UK, lending support to the solidarity movement to the refugees.

The initiative welcomes political groups, workers, scientists, artists, solidarity movements. It will establish local groups across Greece under democratic procedures.

This initiative aims at contributing:

 • To reveal the role of the EU in the attack on the majority of the workers, to highlight the target of the release from the EU

 • To foreground and indicate that there is a life out of the EU

 • To the collaboration and joint actions on specific issues, such as the battle against the TTIP, with every movement that stands against the Eurozone and the EU, in a perspective that defends the working rights

 • To the development of the struggles of labour and social movement, emphasising their connection with the fight against the EU and its mechanisms.

dieexodos.wordpress.com

facebook.com/dieexodosprotovouliaagonagiathnapodesmeusi

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016 11:19

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.