Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2018 11:59

Levica/Αριστερά: Επιστολή προς το ΣΥΡΙΖΑ

Levica / Αριστερά

Επιστολή προς το ΣΥΡΙΖΑ

Προς τους αγαπητούς συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ

Βρισκόμαστε στην τρίτη δεκαετία της αποκαλούμενης «διαμάχης για το όνομα της Μακεδονίας» μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας. Το θέμα έχει προσεγγιστεί με νέα ενεργητικότητα τους τελευταίους μήνες με νέες συνομιλίες που γίνονται τόσο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, όσο και με άμεσες συναντήσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων και από τις δύο χώρες. Είναι προφανές ότι αυτή η ανανεωμένη ενεργητικότητα είναι μέρος του σχεδίου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας να γίνει το 30ο μέλος της στρατιωτικής οργάνωσης του ΝΑΤΟ, ένα σχέδιο απέναντι στο οποίο εμείς ως αριστερό κόμμα είμαστε αντίθετοι και αγωνιζόμαστε ενεργά εναντίον του.

Όταν το κόμμα σας ήρθε στην εξουσία πριν από λίγα χρόνια, το χαιρετήσαμε αυτό, πιστεύοντας ότι επιτέλους έχει έρθει στην εξουσία ένα κόμμα που θα εργαστεί προς όφελος των απλών ανθρώπων. Επίσης, πιστεύαμε ότι θα ξεκινήσουν σοβαρές προσπάθειες για την καταπολέμηση του εθνικισμού και στις δύο χώρες, που θα περιλαμβάνουν τη λύση της λεγόμενης διαφωνίας για το όνομα, τηρώντας τις αρχές της αυτοδιάθεσης και του αυτοπροσδιορισμού, που είναι σημαντικές και για τους αριστερούς.

Τώρα, στις αρχές του 2018 βλέπουμε ότι η κυβέρνηση που ηγείστε δεν είναι διατεθειμένη να σεβαστεί τις αρχές της αυτοδιάθεσης και του αυτοπροσδιορισμού και εργάζεται ενεργά για να συμπεριλάβει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Ο βιαστικός τρόπος για την «επίλυση» της διαμάχης για το όνομα, χωρίς προηγούμενο αγώνα κατά του εθνικισμού και στις δύο χώρες, θα έχει εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες και για τις δύο χώρες μας, διότι θα προκαλέσει μαζική απογοήτευση στους πολίτες των δύο χωρών και θα δημιουργήσει ένα νέο κύμα επιθετικού εθνικισμού.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα που το κόμμα σας θεωρεί αποδεκτό και για το οποίο θα αναλάβει την ευθύνη; Θέλετε οι άνθρωποι και των δύο χωρών και των μελλοντικών γενεών να συνεχίσουν να χειραγωγούνται από τους εθνικιστές και από τις δύο πλευρές και να αντιπαρατίθενται μεταξύ τους;

Στο πνεύμα της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης σας καλούμε ανοιχτά:

1) να αποφύγετε να παίξετε ρόλο στη διαδικασία ένταξης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

2) να αγωνιστούμε για επίλυση της διαμάχης για το όνομα που θα μειώσει και δε θα αυξήσει τον εθνικισμό και στις δύο χώρες μας και η οποία θα σέβεται τις βασικές αριστερές αρχές αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού.

Συντροφικά,

Λέβιτσα / Αριστερά

Μετάφραση: e la libertà

Левица, «Писмо до СИРИЗА», Левица, 4 Φεβρουαρίου 2017.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2018 12:16

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.