Γκαλίνα Γιοζέφοβιτς          Το Καλοκαίρι με γραβάτα πιονιέρου [Λέτο β πιονέρσκομ γκαλστούκε / Лето в пионерском галстуке] της Κατερίνα Σιλβάνοβα και της Έλενα Μαλίσοβα είναι η κύρια βιβλιοεπιτυχία του 2022 – εκδόθηκε σε πρωτοφανή για τη Ρωσία αριθμό αντιτύπων, αλλά τα βιβλία εξαντλήθηκαν γρήγορα στα βιβλιοπωλεία. Ίσως ένας από τους λόγους της επιτυχίας του (εκτός από την αξία του ίδιου του κειμένου) ήταν μια εκστρατεία Ρώσων προπαγανδιστών εναντίον του έργου.
James Plested Οι ντανταϊστές, ωστόσο, κάθε άλλο παρά πίστευαν στην αποτελεσματικότητα της ευγενικής υπεράσπισης της ειρήνης. «Ξεκινώντας από το μηδέν» σήμαινε γι’ αυτούς μια προσπάθεια να διαρρήξουν τους κανόνες και τις παραδόσεις της προπολεμικής υψηλής κουλτούρας –που θεωρούσαν ότι συνέβαλαν στην κάθοδο στη φρίκη της βιομηχανικής κλίμακας σφαγής στα χαρακώματα– και να προσεγγίσουν τα αρχέγονα επίπεδα της ανθρώπινης εμπειρίας και συνείδησης που ήλπιζαν ότι θα έθεταν τις βάσεις για μια νέα ανθρωπότητα και έναν νέο κόσμο.
Javier Sethness-Castro Παρά το γεγονός ότι στα τέλη της ζωής του διακήρυξε απόψεις ιδιαίτερα αρνητικές για το φύλο, ασκητικές και πουριτανικές, η διονυσιακή αντίληψη για τις ερωτικές διαστάσεις του αντιεξουσιαστικού αγώνα και της κοινωνικής επανάστασης διαπερνά το έργο του Τολστόι. Το όραμά του προοιωνίζει έτσι την αντίληψη της Μπελ Χουκς για τον «αναρχισμό του έρωτα», σύμφωνα με την οποία η αμοιβαία έλξη και η προσκόλληση υπονομεύουν την κοινωνική κυριαρχία, ενώ συμμερίζεται πολλές με τις αρχαίες κλασικές ελληνικές αντιλήψεις που συνδέουν την καλλιέργεια δεσμών του ίδιου φύλου με την αντίσταση στην τυραννία.
John Molyneux Η τέχνη αντανακλά την κοινωνία. Αυτή η διαπίστωση, η οποία βασίζεται σε μια βασική θέση του ιστορικού υλισμού, είναι θεμελιωδώς αληθινή –όλη η τέχνη έχει τις ρίζες της στην ανάπτυξη των ανθρώπινων κοινωνικών σχέσεων– αλλά αποτελεί επίσης συμπύκνωση μιας πολύ σύνθετης αλληλεπίδρασης. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κοινωνικές σχέσεις τις οποίες αντανακλά η τέχνη είναι ανταγωνιστικές σχέσεις εκμετάλλευσης, καταπίεσης και αντίστασης. Θα πρέπει λοιπόν να θυμόμαστε και τα λόγια του Μπρεχτ ότι «η τέχνη δεν είναι ένας καθρέφτης για να αντανακλά την πραγματικότητα, αλλά ένα σφυρί με το οποίο τη διαμορφώνει».
Dave Kellaway Είναι πολύ δύσκολο να περάσει κανείς δίπλα από αυτόν τον πίνακα. Καρχαρίες που κάνουν κύκλους, μια τεράστια καταιγίδα και ο μοναχικός νεαρός μαύρος ναύτης που αντιμετωπίζει βέβαιο θάνατο. Βλέπουμε ότι το κατάρτι έχει σπάσει και το πανί έχει χαθεί. Ο άντρας κοιτάζει πέρα από τους καρχαρίες. Ίσως ψάχνει απεγνωσμένα για ένα άλλο πλοίο. Το χέρι του μοιάζει να αγγίζει ή να πιάνει ένα ζαχαροκάλαμο, ενώ στο κατάστρωμα υπάρχουν πολλά άλλα ζαχαροκάλαμα. Ήταν για πώληση ή για διατροφή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού; Γύρω από τη βάρκα, το νερό είναι κόκκινο. Έχουν ήδη σκοτωθεί οι καρχαρίες;
Katya Gritseva Τώρα κάνω πολύ περισσότερα έργα τέχνης απ’ ό,τι πριν από τον πόλεμο, ο καθένας αγωνίζεται στο μέτωπό του, και το κύριο καθήκον για μένα είναι να εκλαϊκεύσω τις ιδέες του σοσιαλισμού στην Ουκρανία, να δημιουργήσω ένα νέο αναγνωρίσιμο στυλ της ανατολικοευρωπαϊκής αριστεράς, και φυσικά, να βοηθήσω την κοινωνία μας να αντιταχθεί στον ρωσικό ιμπεριαλισμό... Είναι ζωτικής σημασίας για την ουκρανική Αριστερά να αποστασιοποιηθεί από το σταλινικό παρελθόν της χώρας μας.
Σελίδα 1 από 8