Κυριακή, 11 Απριλίου 2021 21:00

Αύξηση Κεφαλαίου Τράπεζας Πειραιώς 2021 - Η Τελευταία Πράξη ενός Σκανδάλου του Νίκου Στραβελάκη

Γράφτηκε από

Αύξηση Κεφαλαίου Τράπεζας Πειραιώς 2021 - Η Τελευταία Πράξη ενός Σκανδάλου

του Νίκου Στραβελάκη

Την Τετάρτη 7 Απριλίου 2021 η Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας Πειραιώς ενέκρινε την αύξηση κεφαλαίου με τους όρους που εξυπηρετούν τους ιδιώτες μετόχους που έφεραν την τράπεζα στη σημερινή της θέση.

Καθοριστικός παράγοντας σε αυτή την εξέλιξη ήταν η ψήφος των μετοχών που κατέχει το ελληνικό δημόσιο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και αποτελούσαν το 61,34% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

Αν το ΤΧΣ είχε αρνηθεί να ψηφίσει τους όρους της αύξησης αυτή δεν θα είχε περάσει και το δημόσιο θα είχε την πιθανότητα να ανακτήσει έστω μέρος ζημιών άνω των 2 δις ευρώ που οριστικοποιήθηκαν χθες.

Είναι η τελευταία πράξη του σκανδάλου που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2015 και συγχρόνως το πρώτο επεισόδιο του νέου κύκλου αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών με ζημία του Ελληνικού δημοσίου και των φορολογουμένων.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Το Νοέμβριο του 2015 η δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΣΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με υπουργό οικονομικών τον κ. Τσακαλώτο υλοποίησε την παράδοση του τραπεζικού συστήματος σε ιδιώτες έναντι του ποσού των 5 δις ευρώ περίπου.

Με εκείνη την ενέργεια το δημόσιο ζημιώθηκε 40 δις τουλάχιστον αφού δύο χρόνια νωρίτερα οι τράπεζες είχαν ανακεφαλαιωθεί με φρέσκα κρατικά λεφτά συνολικού ύψους 48 δις.

Τότε η τράπεζα Πειραιώς πέρασε στον έλεγχο του μέχρι πρότινος επικεφαλής του fund PIMCO John Paulson και του Τέλη Μυστακίδη γνωστού dealer εμπορευμάτων και εφοπλιστή.

Ο κ. Μυστακίδης ήταν επικεφαλής του τμήματος χαλκού της εταιρείας Glencore μέχρι το 2018 (κατέχει 3% του μετοχικού κεφαλαίου της Glencore) και η καθαρή περιουσία του στις 8/4/2021 σύμφωναμε το περιοδικό Forbes ανέρχεται στα 2,3 δις ευρώ.

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι το κράτος το Νοέμβρη του 2015 δεν έβαλε λεφτά στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. Στη Πειραιώς συγκεκριμένα έβαλε 2,7 δις ευρώ. Όμως για να διευκολύνει τους κ.κ. Paulson και Μυστακίδη να αποκτήσουν τον έλεγχο της τράπεζας δεν τα έβαλε όλα σε αύξηση κεφαλαίου. Αντίθετα το μεγαλύτερο μέρος 2,04 δις τα έβαλαν με τη μορφή μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (contingent convertible ή CoCo). Δηλαδή, ενός δανείου που σε περίπτωση μη εξυπηρέτησής του μετατρέπεται σε μετοχές. Το δάνειο επέτρεψε στους νέους μετόχους να αποκτήσουν τον έλεγχο βάζοντας 2 δις ευρώ λιγότερα (αφού οι ομολογίες δεν συμμετείχαν στο σχηματισμό μετοχικής πλειοψηφίας).

Επιπλέον, με τους όρους που το συνόδευαν το δάνειο έδινε τη δυνατότητα στους Paulson και Μυστακίδη να περάσουν στο δημόσιο τις ζημιές στην περίπτωση που τα έκαναν μούσκεμα.

Το δάνειο είχε επιτόκιο 8% και η τιμή μετατροπής των μετοχών ήταν 6 ευρώ το τεμάχιο όση και η ονομαστική αξία των μετοχών στην αύξηση.

Το τελευταίο είναι σκανδαλώδης εύνοια του δανειολήπτη (Πειραιώς). Η έννοια του μετατρέψιμου δανείου είναι ότι ο δανειολήπτης χάνει τη περιουσία του εάν αδυνατεί να εξυπηρετήσει το δάνειο. Η τιμή μετατροπής λοιπόν θα πρέπει να είναι σημαντικά μικρότερη της ονομαστικής αξίας των μετοχών και όχι ίση.

Όμως αυτό δεν είναι το μοναδικό «περίεργο» στην ιστορία. Το Νοέμβριο του 2020 ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών SSM απαγόρευσε στη Πειραιώς να καταβάλλει στο δημόσιο τους τόκους του δανείου που ανέρχονταν στο ποσό των 164 εκ. ευρώ. Η αιτιολογία ήταν εξόχως αόριστη: «το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον». Ήταν η δεύτερη «απαγόρευση» καταβολής τόκων (η πρώτη ήταν το 2018).

Σύμφωνα με τους όρους του ομολογιακού δανείου του 2015 η τράπεζα είτε έπρεπε να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου είτε το δάνειο να μετατραπεί σε μετοχές.

Οι Paulson και Μυστακίδης αντέδρασαν στην απαγόρευση σαν έτοιμοι από καιρό.Πρότειναν το ελληνικό δημόσιο να «σβήσει» το δάνειο των 2,04 δις και εκείνοι θα έβαζαν στην τράπεζα 800 εκ. ευρώ με τη μορφή αύξησης κεφαλαίου. Ο κ. Μητσοτάκης και ο υφυπουργός του κ. Ζαβός υποτίθεται ότι εξανέστησαν και το δάνειο έγινε μετοχές με τιμή μετατροπής τα 6 ευρώ.

Την ημέρα της μετατροπής η τιμή της μετοχή στο ταμπλό του χρηματιστηρίου ήταν 0.75 ευρώ (75 λεπτά) το κομμάτι και η ζημιά του δημοσίου τεράστια.

Παρόλα αυτά λόγω της μετατροπής το δημόσιο απέκτησε το 61,35% της τράπεζας και αυτό δεν άρεσε στους Paulson και Μυστακίδη. Για το λόγο αυτό σχεδίασαν μια αύξηση κεφαλαίου που προϋπέθετε τη διαγραφή μετοχών (reverse split) και με αυτό τον τρόπο την αποδυνάμωση (dilution) των παλαιών μετόχων με πρώτο το Ελληνικό δημόσιο.

Συγκεκριμένα, το δημόσιο θα πέσει από το 61.34% σε ποσοστά κάτω του 20% μετά την αύξηση και για να διατηρήσει ένα 33% θα πρέπει να βάλει επιπλέον 250-280 εκ. ευρώ.

Με δύο λόγια οι ιδιώτες μέτοχοι θα ελέγχουν την τράπεζα βάζοντας κάτω από 1 δις και το δημόσιο θα είναι μειοψηφία έχοντας βάλει μέχρι τώρα 16,5 δις ευρώ στην Πειραιώς σε όλη τη διάρκεια της κρίσης.

Κάπου εδώ τα περίεργα τελειώνουν και γίνονται εξοργιστικά. Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ζαβός κρύφτηκαν πίσω από το ΤΧΣ. Το ταμείο παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης συμφώνησε και ψήφισε την αύξηση κεφαλαίου που πρότειναν ο κ. Paulson και ο κ. Μυστακίδης.

Όλα αυτά παρόλο που το δημόσιο είχε την πλειοψηφία και μπορούσε να επιβάλλει τους δικούς του όρους.

Το ερώτημα πλέον είναι αν οι ευθύνες είναι μόνο πολιτικές ή υπάρχει και ποινικό σκέλος σε αυτή την υπόθεση.

https://www.academia.edu/

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 00:10

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.