Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2016 15:43

Aκύρωση της “λευκής νύχτας – love night” της Νέας Σμύρνης-μια μικρή αλλά σημαντική νίκη!

 

ΣΥΒΧΑ: Μια πρώτη ενημέρωση-ανακοίνωση για την ακύρωση της “λευκής νύχτας – love night” της Νέας Σμύρνης

Για το Σάββατο 13/2 ο πολιτιστικός οργανισμός του δήμου Ν. Σμύρνης και ο τοπικός εμπορικός σύλλογος οργάνωναν μια ακόμα «λευκή νύχτα» (“love night”, όπως την αποκαλούσαν) με παράταση του ωραρίου στα εμπορικά καταστήματα και τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους μας να εργάζονται μέσα σε αυτά τουλάχιστο μέχρι τα μεσάνυχτα.

Ωστόσο, μια μέρα πριν, το βράδυ της Παρασκευής 12/2 μέσα από μια ανακοίνωση του εμπορικού συλλόγου, που ήταν τελείως συκοφαντική για τους αγώνες μας, ενημερωνόμαστε για την ακύρωση του εν λόγω βάρβαρου “event”.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που προφανώς προήλθε λόγω των προγραμματισμένων κινητοποιήσεών μας, των σχετικών ανακοινώσεων εργατικών σωματείων και συλλογικοτήτων που δημοσιεύθηκαν και των εξορμήσεων που έγιναν στους χώρους δουλειάς, αλλά και των έντονων και επίμονων παρεμβάσεων-καταγγελιών μας σε αρμόδιους φορείς (ΣΕΠΕ, Περιφέρεια,…).

Σε κάθε περίπτωση αύριο Σάββατο 13/2 θα βρεθούμε στις 6μμ στην κεντρική πλατεία Νέας Σμύρνης, όπου και είναι η προγραμματισμένη εργατική διαδήλωσή μας ενημερώνοντας παράλληλα και για τη θετική έκβαση της μάχης μας αυτής.

Στη συνέχεια ως Σύλλογος θα δημοσιεύσουμε σχετική ανακοίνωση τόσο για την εν λόγω “love night” της Ν. Σμύρνης όσο και συνολικά για τις «λευκές νύχτες», με όποιο όνομα και αν εμφανίζονται, καθώς και τις αντίστοιχες επιθέσεις στα εργατικά δικαιώματα και συμφέροντά μας. Καταδεικνύοντας από τη μία τις ευθύνες παντός υπευθύνου και καλώντας από την άλλη σε ενίσχυση των αγώνων μας.

 

ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής 

 

bookworker.wordpress.com

 

 

 

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ 

 

Νύχτες «αγάπης» για τους εργοδότες - Μαύρες μέρες για τους εργαζόμενους

 

Δεν μας έφτανε η δουλειά της Κυριακές, τα απελευθερωμένα ωράρια, η εργασία λάστιχο, οι μισθοί πείνας, η απληρωσιά, οι απολύσεις, οι ατομικές συμβάσεις, η εργασία χωρίς δικαιώματα και αξιοπρέπεια, τώρα σκαρφίστηκαν διάφορες φιέστες για να παρατείνουν τα ωράρια και να μας εξοντώνουν.

Πάντα πρωτότυποι στις επιλογές τίτλων, αφού επινόησαν έναν «άγιο» για να πουλάν γλυκά, λουλούδια και εσώρουχα, γιατί να μην ονομάσουν νύχτα αγάπης την ωμή παραβίαση κάθε απομείναντος εργασιακού δικαιώματος;

Ο Δήμος Ν. Σμύρνης ανέθεσε στον «πολιτιστικό του οργανισμό» τη διοργάνωση της «πρωτότυπης ιδέας» να εξουθενώνονται οι κακοπληρωμένοι ή απλήρωτοι εργαζόμενοι πλαισιωμένοι από πολιτιστικά χάπενινγκ, όπως επίδειξη μόδας, και μάλιστα εκτός του ωραρίου λειτουργίας! Για να συντονιστεί δε με τους εμπόρους, προτίμησε να διαθέσει ένα σεβαστό χρηματικό ποσό για τη φιέστα, ενώ αφήνει απλήρωτους τους συμβασιούχους του Δήμου «γιατί δεν έχει λεφτά».

Όσο για τα επιχειρήματά τους, ότι δήθεν με τέτοιου είδους μέτρα (όπως απελευθερωμένα ωράρια και δουλειά τις Κυριακές) θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, ξέρουμε καλά ότι οι ίδιοι άνθρωποι θα δουλεύουν, περισσότερο και απλήρωτοι ή θα ανακυκλωθούν με άλλους για να μην ωριμάζουν τα δικαιώματα των προηγούμενων. Όσο για την περιβόητη ανάπτυξη, αυτή μπορεί και να έρθει για τα αφεντικά, αλλά σίγουρα ως οδοστρωτήρας πάνω από τις ζωές όλων μας!

Ας μη τσιμπήσουμε.

 Πρόκειται για μια ακόμα μεθόδευση προς όφελος της αγοράς, για τα κέρδη των ντόπιων και ξένων μεγαλεμπόρων, των αλυσίδων, των πολυεθνικών του εμπορίου και των αφεντικών και της εξαφάνισης των μικρομάγαζων και των αυτοαπασχολούμενων.

 Για μια ακόμη μεθόδευση που προστίθεται στο ποδοπάτημα των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων. Δεν είναι κάτι έκτακτο. Ίσα-ίσα, η 7ήμερη επί 24ώρου βάσεως (κακοπληρωμένη και επισφαλή) εργασία για όλους δεν ακούγεται πλέον ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

 Και αυτό αξίζει να το αναλογιστεί ο καθένας μας ο κάθε εργαζόμενος ή άνεργος, νεολαίος ή και μεγαλύτερος που ως «καταναλωτής» εισέρχεται στα καταστήματα κατά τις ώρες των ξεχειλωμένων ωραρίων ή και τις Κυριακές! Μας θέλουν ανθρώπους - μηχανές, πιστούς στο δόγμα «δούλευε-κατανάλωνε». Κάτι που δεν είναι καινούργιο, αφού πάντοτε αυτό ήταν ο στόχος των «από πάνω».

Εναντιωνόμαστε στις κάθε είδους "λευκές νύχτες" στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, και στο νέο εργασιακό μεσαίωνα που μας επιβάλλουν καταπατώντας τα εργασιακά μας δικαιώματα, την αξιοπρέπεια και τη ζωή μας.

Αυτό που μας λείπει δεν είναι τα καταναλωτικά events, τα ψώνια τις Κυριακές και τα μεσάνυχτα. Μας λείπουν λεφτά για να μπορούμε να αγοράζουμε τα στοιχειώδη. Μας λείπουν οι δουλειές με συλλογικές συμβάσεις, ασφάλιση, ωράριο και μισθό αντί για επιδοτούμενα προγράμματα απλήρωτης, εθελοντικής, μαύρης εργασίας.

 

ergatikilesxi.wordpress.com

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Λευκή Νύχτα στη Νέα Σμύρνη; Όχι ευχαριστώ!

Τις λένε «Λευκές νύχτες», «shop & taste» ή κάπως αλλιώς και σημαίνουν για τους εργαζόμενους δουλειά μέχρι τις 11 το βράδυ. Δυστυχώς, ο Δήμος Ν. Σμύρνης ανοιχτός πάντα σε «νέες ιδέες», αποφάσισε να χρηματοδοτήσει και να συνδιοργανώσει μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο, μια τέτοια «γιορτή» το Σάββατο 13 Φλεβάρη. Λεφτά υπάρχουν εξάλλου…

Ισχυρίζονται οι εργοδότες, ότι δήθεν με τέτοιου είδους μέτρα (όπως απελευθερωμένα ωράρια και δουλειά τις Κυριακές) θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας. Ξέρουμε πολύ καλά όμως, ότι οι ίδιοι άνθρωποι δουλεύουν περισσότερο και απλήρωτοι.

Πρόκειται για μια ακόμα μεθόδευση για χάρη των αλυσίδων, των πολυεθνικών του εμπορίου. Μια ακόμη μεθόδευση που προστίθεται στο ποδοπάτημα των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων.

Δεν είναι κάτι έκτακτο. Οι «λευκές νύχτες», η καταπάτηση των ωραρίων και η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας είναι γεγονός. Η 7ήμερη κακοπληρωμένη και επισφαλής εργασία και η διαρκής επέκτασή της σε όλους τους κλάδους, δεν ακούγεται πλέον ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Αξίζει να το αναλογιστεί ο καθένας μας που ως «καταναλωτής» μπαίνει στα καταστήματα τις Κυριακές!

Όχι λοιπόν στη «Λευκή Νύχτα» της Νέας Σμύρνης. Όχι στις κάθε είδους "λευκές νύχτες"!

Όχι στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, και στο νέο εργασιακό μεσαίωνα που μας επιβάλλουν καταπατώντας εργασιακά δικαιώματα, την αξιοπρέπεια και τη ζωή μας.

Αυτό που μας λείπει δεν είναι τα καταναλωτικά events, τα ψώνια τις Κυριακές και τα μεσάνυχτα. Μας λείπουν χρήματα για να μπορούμε να αγοράζουμε τα στοιχειώδη. Μας λείπουν οι δουλειές με συλλογικές συμβάσεις, ασφάλιση, ωράριο και μισθό αντί για απλήρωτη, εξοντωτική, μαύρη εργασία.

Και, σαν εκπαιδευτικοί, πρέπει να τονίσουμε ότι οι μικροί μαθητές μας χρειάζονται την παρουσία, την προσοχή και τη φροντίδα των εργαζόμενων γονιών τους τουλάχιστον το Σαββατοκύριακο και όχι τη διαρκή εξόντωσή τους στην 14ωρη εργασία.

 ΤΟ ΔΣ

 

syllogospensmyrnis.weebly.com

 

ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Η φαντασία των εργοδοτών (μαζί με την καφρίλα τους..) δεν έχουν όρια.

Το Σάββατο 13/2 ο εμπορικός σύλλογος Νέας Σμύρνης και η τοπική δημοτική αρχή οργανώνουν άλλη μια άθλια εμπορική φιέστα με τον τίτλο «Λευκή νύχτα, νύχτα αγάπης» επιβάλλοντας με τσαμπουκά την παράταση ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων ως τις 12 το βράδυ! Ουσιαστικά, στο όνομα της «τόνωσης της τοπικής αγοράς» επιβάλλουν σε εκατοντάδες συναδέλφους και συναδέλφισσες από τον χώρο του εμπορίου ωράρια-λάστιχο βάζοντας χέρι με το έτσι-θέλω στα εργασιακά δικαιώματα και τον ελεύθερο χρόνο μας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο εμπορικός σύλλογος Νέας Σμύρνης επιχείρησε στο πρόσφατο παρελθόν – στις 10/10/2014 – να επιβάλλει ξανά παρόμοια συνθήκη, γεγονός που μπλοκαρίστηκε από την οργανωμένη κινητοποίηση σωματείων/συνελεύσεων/συλλογικοτήτων και εργαζομένων στον κλάδο του εμπορίου που συμμετέχουν στο Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια. Και ας γίνει γνωστό σε όλους και όλες ότι αυτές οι πρωτοβουλίες των εργοδοτών είναι εξόφθαλμα παράνομες, χωρίς να εκδίδεται ειδική άδεια από την Περιφέρεια και, προφανώς, χωρίς να δηλώνονται στην επιθεώρηση εργασίας οι υπερωρίες των συναδέλφων…

Τη λευκή τη νύχτα την είπανε γιορτή, ενώ είναι εκμετάλλευση εργοδοτική!

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι περίφημες λευκές ή κόκκινες νύχτες των εργοδοτών του εμπορίου ανά την Ελλάδα (με πρόσφατα παραδείγματα το Μαρούσι, τη Γλυφάδα, το Ίλιον, τη Καλαμάτα, τη Λιβαδειά, τη Θέρμη Θες/νίκης κ.α.) πάνε χέρι-χέρι με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Αν πριν 2 χρόνια οι «Λευκές Νύχτες» παρουσιάστηκαν ως «εξαιρέσεις», έχουμε την πείρα ως εργαζόμενοι να αντιληφθούμε ότι «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού»! Το ίδιο συνέβη και πριν χρόνια με την ελαστικοποίηση του ωραρίου, το ίδιο συμβαίνει και τώρα με την μεθοδευμένη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας μέσα από την εφαρμογή των «8 εργάσιμων Κυριακών», το ίδιο κάνουν και με τις «Λευκές Νύχτες» παραχωρώντας στους εργοδότες και τους δημάρχους το δικαίωμα να οργανώνουν κατά το δοκούν τέτοιες φιέστες. Είμαστε διατεθειμένοι να συνηθίσουμε σε όλα αυτά και να παραχωρήσουμε Κυριακές, αργίες και νύχτες στις ορέξεις των εργοδοτών μας;

Ας τελειώνουμε γρήγορα με τα παραμυθάκια. Για εμάς, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στο χώρο του εμπορίου, όλα αυτά τα εμπορικά events των εργοδοτών δεν έχουν καθόλου πλάκα, δεν περιέχουν κανένα ενδιαφέρον και κανένα όφελος. Αντίθετα, αποτελούν την συνέχεια στο αδιάκοπο ποδοπάτημα των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας μας: λουκέτα και απολύσεις, μισθοί πείνας, απλήρωτη εργασία για πολλούς μήνες, ελαστικά ωράρια και απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά ακόμα και τις Κυριακές, εργοδοτική τρομοκρατία, ατομικές συμβάσεις… Και η δημιουργία εορταστικού κλίματος πάνω στις συνθήκες αυτές, αποκαλύπτουν το πραγματικό ποιόν όλων αυτών που τις οργανώνουν/προπαγανδίζουν/στηρίζουν, που συνειδητά ή ασυνείδητα συμβάλλουν στη γενίκευση και το βάθεμά τους. Βέβαια, ότι όνομα κι αν δώσουν στα εμπορικά events τους, όσο κι αν θέλουν να εκμεταλλευτούν εμπορικά μια σειρά «γιορτών» (τα Χριστούγεννα, τον Αγ.Βαλεντίνο…), όπως κι αν φαντασιώνονται τα βράδια μας, δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε τα δικαιώματα και τον ελεύθερο χρόνο μας στα χέρια των εργοδοτών για τα να κάνουν ότι θέλουν

Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια!

– Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες ν’ αντισταθούν στην εφαρμογή των «Λευκών Νυχτών» και σε κάθε εργοδοτικό τσαμπουκά που μας επιβάλλει με το έτσι-θέλω τις ορέξεις του. Να καταγγείλουν ανοιχτά αυτές τις μεθοδεύσεις στους κατοίκους της Νέας Σμύρνης (και όχι μόνο) ζητώντας την έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους. Μέσα από τα σωματεία τους, μέσα από εργατικές συλλογικότητες, «ορατές ή αόρατες» επιτροπές σε κάθε χώρο δουλειάς να μετατρέψουμε τον φόβο και την αγανάκτηση σε συλλογική διεκδίκηση.

– Καλούμε τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του εμπορίου να πάρουν ενεργητικές πρωτοβουλίες για την ακύρωση και το μπλοκάρισμα τέτοιων μεθοδεύσεων.

– Καλούμε σωματεία, συνελεύσεις, συλλογικότητες που δρουν στη Νέα Σμύρνη αλλά και κάθε γειτονιά να αντισταθούν στο τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων και την εφαρμογή του εργασιακού μεσαίωνα. Να ενισχύσουν με τις πρωτοβουλίες τους την ταξική αλληλεγγύη μέσα στους κόλπους των εργαζομένων και των ανέργων.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ,

ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ Ο ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 13/2, 18.00, ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

(έναντι στάση τραμ Αγ.Φωτεινή)

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΒΑΡΒΑΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

ΤΗΣ «ΛΕΥΚΗΣ ΝΥΧΤΑΣ»

 

syntonistikokyriakes.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016 11:34

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.