Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016 17:48

Κάλεσμα για την δημιουργία Πρωτοβουλίας για μια αγωνιστική παρέμβαση στον κλάδο Τηλεπικοινωνιών-Πληροφορικής

Σάββατο 19 Μάρτη, ώρα 6μμ

γραφεία Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών,

Ερμού και Φωκίωνος 11, Σύνταγμα (4ος όροφος)

Ο κλάδος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στη Ελλάδα

Ο κλάδος Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους και κατέχει ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας της Ελλάδας. Σύμφωνα με στοιχεία της IDC, αριθμεί περίπου 4.700 επιχειρήσεις και απασχολεί 230.000 εργαζόμενους στην Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με τον EITO (European IT Observatory, Σεπτέμβριος 2015), η αξία της ελληνικής αγοράς Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) το 2015 θα φτάσει τα €5,6 δις και ο κύκλος εργασιών θα αγγίξει στα €13,8 δις.

Συνυπολογίζοντας, λοιπόν, το ελληνικό φθηνό μορφωμένο δυναμικό, το εύφορο μνημονιακό έδαφος, την εύνοια της ΕΕ και των ΕΣΠΑ, η Ελλάδα αποτελεί ένα απόλυτα ελκυστικό περιβάλλον για επενδύσεις από μεγαλοεπιχειρήσεις στον κλάδο των ΤΠΕ. Ένα τέτοιο όμως μεγάλο πεδίο κερδοφορίας, σημαίνει και ανάλογη βελτίωση για τη ζωή και την εργασία των χιλιάδων εργαζόμενων;

Μας θέλουν μόνους και ηττημένους…

Σε αντίθεση με μια φαινομενικά ραγδαία ανάκαμψη της αγοράς στον κλάδο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, η εργασιακή προοπτική των εργαζομένων του κλάδου είναι αρκετά δυσοίωνη και γίνεται ολοένα και χειρότερη με την ψήφιση μνημονίων, καθώς και συνολικά νομοσχεδίων, που δίνουν όλο και περισσότερο χώρο στην ίδια την εργοδοσία να εφαρμόζει αντεργατικούς νόμους και να διεκδικεί προνόμια για επένδυση εις βάρος των εργαζομένων.

Θεωρούμε πως είναι η ώρα για μια συντεταγμένη απάντηση από το σύνολο των εργαζομένων που συνθλίβονται από

· τα εξοντωτικά ωράρια και τις υπερωρίες

· μισθούς που δεν επιτρέπουν ούτε την αξιοπρεπή διαβίωση μας

· την επισφάλεια και την ανασφάλεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου

· την εντατικοποίηση της εργασίας μας

· τις απολύσεις και τα αναρίθμητα περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας

τώρα όσο ποτέ χρειάζεται να προτάξουμε τους συλλογικούς μας αγώνες!

Θα μας βρουν ενωμένους!

Όλοι εμείς που εργαζόμαστε:

·Στις μεγάλες εταιρείες – κολοσσούς των τηλεπικοινωνιών, που κερδοφόρησαν από την εφαρμογή των μνημονίων, των απολύσεων, των μειώσεων και της συνδικαλιστικής δίωξης,

· Στα σύγχρονα κάτεργα των Call Center, με τους μισθούς πείνας, το ασφυκτικό εργασιακό περιβάλλον και τις συμβάσεις του ενός μήνα,

· Ως πληροφορικάριοι ή τεχνικοί σε μικρές οι μεγάλες εταιρείες με αδυναμία συλλογικής – συνδικαλιστικής έκφρασης

πιστεύουμε ότι:

Η οργάνωση στους χώρους δουλειάς, οι συλλογικές διεκδικήσεις και η υπεράσπιση των κατακτήσεων μας και η αντίσταση απέναντι στην εργοδοσία είναι πλέον καθημερινή αναγκαιότητα. Αυτή η αναγκαιότητα είναι που μας ωθεί στην πρωτοβουλία για την δημιουργία μια συλλογικότητας για μαχητική παρέμβαση στον κλάδο με μόνιμα χαρακτηριστικά.

Δικαιώματα και κατακτήσεις που διατηρήθηκαν, όσες εργατικές νίκες υπήρξαν στον κλάδο, γνωρίζουμε ότι έγιναν χάρη στη δράση αγωνιζόμενων ανθρώπων στις εταιρίες και στα σωματεία. Θέλουμε αυτή η συλλογικότητα να αποτελέσει και πεδίο διαλόγου, συζήτησης και δράσης των αγωνιστών του κλάδου, και να δώσει βήμα για συλλογική διεκδίκηση σε αυτούς που την αναζητούν.

Με την μαζική αγωνιστική οργάνωση του κλάδου

Θεωρούμε πως αυτήν την στιγμή ο κλάδος έχει ανάγκη όσο ποτέ την ταξική ενότητα τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε κλαδικό επίπεδο κόντρα σε λογικές ανάθεσης, διάσπασης, συντεχνιακής ή κομματικής λογικής. Καλούμε και θα συμβάλλουμε στην υπόθεση της αναγέννησης του ακηδεμόνευτου, ταξικού και ανεξάρτητου συνδικαλισμού με την εμπλοκή μας στα επιχειρησιακά σωματεία και στην δημιουργία νέων όπου δεν υπάρχουν, καθώς και στην συμμετοχή και ενδυνάμωση του κλαδικού μας σωματείου ΣΕΤΗΠ. Έτσι μόνο μπορούμε να έχουμε το εργατικό κίνημα που χρειάζεται και αντιστοιχεί στην εποχή μας, για τις μικρές και μεγάλες νίκες του μέλλοντος μας.

Καλούμε τους εργαζόμενους στον κλάδο καθώς και οργανώσεις-κινήσεις-συλλογικότητες που κινούνται σε αγωνιστική και ενωτική κατεύθυνση να συνδιαμορφώσουμε:

· το πλαίσιο πάλης

· τα αιτήματα

· πολιτικό πλαίσιο

· δομή και λειτουργία της συλλογικότητας

Καλούμε σε πρώτη ανοιχτή σύσκεψη για να συζητήσουμε όλα τα παραπάνω

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΜΑΡΤΗ, ΩΡΑ 6μμ

Γραφεία Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών

Ερμού και Φωκίωνος 11, Σύνταγμα (4ος όροφος)

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 03 Απριλίου 2016 14:27

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.