Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2015 23:39

Δήλωση των εκπροσώπων των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ–ΚΙΝΗΣΕΩΝ–ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ για τις συναντήσεις των ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ με την ηγεσία του ΥΠΟΠΑΙΘ

 

ανεξάρτητες  αυτόνομες  αγωνιστικές  ριζοσπαστικές

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

Δήλωση των εκπροσώπων

των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ–ΚΙΝΗΣΕΩΝ–ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ Π.Ε. στο Δ.Σ της ΔΟΕ

Γιώργου Γαλάνη (6974750410), Mιχάλη Μιλτσακάκη (6975308409)

Για τη συνάντηση του ΔΣ της ΔΟΕ με την ηγεσία του ΥΠΟΠΑΙΘ

24 7 2015

Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Στη συνάντηση του ΔΣ της ΔΟΕ με τον αναπληρωτή υπουργό παιδείας κο Κουράκη διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά ότι οι επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας των μνημονίων που προηγήθηκαν και του 3ου που ακολουθεί, είναι καταστροφικές για τα σχολεία, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο έγινε σαφές από το υπουργείο και την κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει «φιλολαϊκή» διαχείριση του μνημονίου, μια που όλα υπάγονται και εκπορεύονται από τα ασφυκτικά πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Το εκπαιδευτικό κίνημα δεν πρέπει να δώσει καμία πίστωση χρόνου. Πρέπει να αντιδράσει άμεσα οργανώνοντας την πάλη του ενάντια στο νέο μνημόνιο και στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές για να αντισταθεί και να τις ανατρέψει.

Στα περισσότερα από τα βασικά αιτήματα που τέθηκαν από τα μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΠΑΙΘ απάντησε με ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ, ενώ παράλληλα αρνήθηκε οποιαδήποτε θετική δέσμευση στο μέλλον.

Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν οι προσλήψεις μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών με δεδομένο ότι σε ενάμιση μήνα τα σχολεία ξεκινούν με πάνω από 13.000 κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 27.000 συνολικά.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΠΑΙΘ δήλωσε άγνοια για τον αριθμό τόσο των μόνιμων διορισμών όσο και των αναπληρωτών. Παραδέχτηκε την ύπαρξη των χιλιάδων κενώνκαι δήλωσε πως δεν γνωρίζει πόσες πιστώσεις θα εξασφαλιστούν συνολικά, ούτε πόσες είναι οι πιστώσεις από τα ΕΣΠΑ και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε ότι αφορά στον τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών δήλωσε ότι λόγω «στενότητας των χρονικών περιθωρίων» δεν προλαβαίνει να ψηφίσει νέο νόμο και ότι οι προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν με την μνημονιακή εγκύκλιο Λοβέρδου.

Θα φτάσουν δε στο σημείο, τις επόμενες μέρες οι συνάδελφοι αναπληρωτές να κληθούν να κάνουν αίτηση χωρίς καν να γνωρίζουν τη σειρά τους στον πίνακα και χωρίς να έχουν ανακοινωθεί τα κενά.

Δήλωσε άγνοια για το πόσες οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων θα συσταθούν. Για όσες μετατάξεις έγιναν ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση δήλωσε ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν και ότι η επιστροφή στη δευτεροβάθμια θα γίνεται σε εθελοντική βάση. Οι όποιες θέσεις, σε πιθανή πραγματοποίηση μεταθέσεων, θα διεκδικηθούν με τους ίδιους όρους από όλους.

Στο ζήτημα της αξιολόγησης δεν έδωσε καμία πειστική απάντηση για την απαράδεκτη καθυστέρηση κατάργησης του υφιστάμενου νομικού πλαισίου στο σύνολό της, όπως απαιτεί το εκπαιδευτικό κίνημα. Δήλωσε ότι το Πολυνομοσχέδιο (με το οποίο θα καταργούνται πλευρές του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου ενώ άλλες παραμένουν ή εισάγονται εκ νέου) θα κατατεθεί στη Βουλή με πιθανό χρόνο ψήφισής του τον Σεπτέμβρη.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός παιδείας υπεραμύνθηκε της αντιπαιδαγωγικής μνημονιακής εγκυκλίου της Διαμαντοπούλου για 30 μαθητές στην τάξη, λέγοντας ότι δε μπορεί να την καταργήσει γιατί ο «προγραμματισμός» για τα κενά έχει γίνει με τριαντάρια τμήματα.

Είναι φανερό ότι η εκπαίδευση οδηγείται σε παραπέρα αποσάθρωση με την εφαρμογή των «μεταρρυθμίσεων», της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, της ελαστικής εργασίας, της αξιολόγησης, των πολιτικών λιτότητας, που απορρέουν από την εφαρμογή του 3ου μνημονίου και την απόλυτη υποταγή της εκπαίδευσης στην αγορά και τους νόμους της.

Το εκπαιδευτικό κίνημα και συνολικά το εργατικό κίνημα θα πρέπει να συνεχίσει να δίνει τον αγώνα στήριξης του δημόσιου-δωρεάν σχολείου, τον αγώνα για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και συνολικά της πολιτικής της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ.

ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ, ΔΕ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ !!

www.paremvasis.gr

 

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις Δ.Ε

Το 3ο μνημόνιο στην εκπαίδευση είναι κιόλας εδώ!

Καμία δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας στα βασικά αιτήματα του κλάδου.

Στη συνάντηση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας κ. Κουράκη και τον Διευθυντή του πολιτικού του γραφείου κ. Πιλάλη, την Πέμπτη 23 Ιουλίου, αποδείχθηκε ότι οι νέες μνημονιακές δεσμεύσειςδεν αφήνουν περιθώρια ανάσας για τον εκπαιδευτικό κόσμο.

Σε όλα τα βασικά αιτήματα που τέθηκαν από τα μέλη του ΔΣ η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΠΑΙΘ απάντησε με ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ (!!), ενώ παράλληλα αρνήθηκε οποιαδήποτε θετική δέσμευση στο μέλλον. Η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων υπολείπεται των υποχρεώσεων απέναντι στους δανειστές. Η έλλειψη προγραμματισμού και πολιτικής βούλησης θα δημιουργήσουν αναμφίβολα τεράστια προβλήματα σε λίγες ημέρες που «θεωρητικά» θα ανοίξουν τα σχολεία.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, που αυτοπροσδιορίζεται ως «φιλολαϊκή» και «αριστερή», αποδεικνύεται ότι ήρθε για να επιβάλει τα τμήματα των 30 μαθητών, να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης, να εκτινάξει την ελαστική εργασία, να εκμηδενίσει για ακόμη μία χρονιά τους μόνιμους διορισμούς και να επιχειρήσει να νομιμοποιήσει στη συνείδηση του εκπαιδευτικού τα «εμπνευσμένα» νομοθετήματα Διαμαντοπούλου-Λοβέρδου! Στην ίδια λογική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις έρχονται να αποδομήσουν ό,τι απέμεινε όρθιο από το δημόσιο σχολείο.

Όσο οι προτεραιότητες υπαγορεύονται από τους «θεσμούς» και εμείς το επιτρέπουμε, θα μετράμε πληγές!

Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν οι προσλήψεις μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών με το δεδομένο ότι σε ενάμιση μήνα τα σχολεία ξεκινούν με πάνω από 25.000 κενά!

ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΜΟΝΙΜΩΝ-ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

Για τους μόνιμους διορισμούς δεν δόθηκε αριθμός πιστώσεων, ούτε διευκρινίστηκε το πότε θα πραγματοποιηθούν. Το μόνο που αναφέρθηκε είναι ο τρόπος που σχεδιάζουν να τους υλοποιήσουν.

Επιμείναμε στην επιτακτική ανάγκη κάλυψης των κενών με μόνιμους μαζικούς διορισμούς, τονίσαμε ότι ο συγκεκριμένος τρόπος διορισμού μας βρίσκει αντίθετους, αφού αφήνει απέξω συναδέλφους με μεγάλες προϋπηρεσίες και επιτυχόντες παλιότερων διαγωνισμών, αλλά δεν εισακουστήκαμε. Μάλιστα επειδή ειπώθηκε από την πλευρά του υπουργείου ότι εκπρόσωποι αδιόριστων εκπαιδευτικών έχουν διαφορετικά αιτήματα και προτάσεις, υπογραμμίσαμε ότι αποκλειστικά υπεύθυνες γι αυτό είναι οι εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου με την παντελή έλλειψη προγραμματισμού, που έχει προκαλέσει αναστάτωση στους χιλιάδες συναδέλφους, αντιπαραθέσεις αλλά και διαχωρισμό σε διάφορες κατηγορίες.

Για ζητήματα των αναπληρωτών δεν πήραμε καμία απάντηση σε όποιο ερώτημα ή πρόταση θέσαμε: -πόσες είναι οι πιστώσεις που έχουν εξασφαλιστεί, -μέσω ποιού καθεστώτος θα γίνουν οι προσλήψεις και πότε, -γιατί δεν επισπεύδουν τις διαδικασίες, ώστε το άρθρο του νομοσχεδίου που αφορά στην πρόσληψη των αναπληρωτών να ψηφιστεί άμεσα, -τι θα γίνει με τους αναπληρωτές που ακόμη δεν έχουν πληρωθεί όλα τα δεδουλευμένα, -τι θα κάνουν με τους ωρομίσθιους στα ΣΔΕ που όχι μόνο είναι απλήρωτοι, αλλά έχουν και άλλο καθεστώς ασφάλισης. Καμία απολύτως δέσμευση δεν υπήρξε και για θέματα που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα των ελαστικά εργαζομένων συναδέλφων, όπως επίσης και για το ζήτημα της εξασφάλισης επιδόματος ανεργίας για όλους τους εκπαιδευτικούς.

Μετατάξεις: Δε θα επιχειρηθεί η αναγκαστική επαναφορά των μεταταγμένων συναδέλφων στη Δευτεροβάθμια. Για τις κοινές ειδικότητες θα δημιουργηθούν οργανικές θέσεις εκεί που υπάρχουν λειτουργικά κενά, τις οποίες θα έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν. Για τις μη κοινές ειδικότητες πρέπει πρώτα να συσταθούν οι κλάδοι στην Α/θμια και μετά να δημιουργηθούν οργανικές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ ο κ. Κουράκης από τη μια επέμεινε ότι δεν θα εφαρμοστεί η αξιολόγηση, από την άλλη στο περιβόητο πολυνομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται η αποτίμηση της σχολικής διαδικασίας και συνεχίζει να είναι σε ισχύ η ΑΔΙΠΔΕ, πράξεις οι οποίες ουσιαστικά διαμορφώνουν το νέο πλαίσιο αξιολόγησης, όπως άλλωστε απαιτεί η πρόσφατη συμφωνία κυβέρνησης-Ε.Ε. για τα προαπαιτούμενα του νέου μνημονίου. Αναφορικά με το μέλλον του νομοσχεδίου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαφωνούν με το περιεχόμενό του. Διαπιστώνουμε ότι η προσχώρηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο μνημονιακό στρατόπεδο, με την από κοινού ψήφιση των προαπαιτούμενων νομοσχεδίων για την έναρξη της διαπραγμάτευσης για το τρίτο μνημόνιο, φέρνει νέες δεσμεύσεις για αντιλαϊκά μέτρα.

Αντίστοιχη ήταν και η εικόνα που αποκόμισαν οι συνάδελφοι στη συνάντηση αδιόριστων εκπαιδευτικών με τους κ. Πιλάλη και Σκλάβο την ίδια ημέρα, στα πλαίσια της κινητοποίησης που είχε διοργανώσει στο υπουργείο η Πανελλήνια Ένωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών (ΠΕΑΕ). Δεκάδες ήταν τα αναπάντητα ερωτήματα που προκάλεσαν την οργή και την αγανάκτηση των συναδέλφων!

Τα όσα ανακοινώθηκαν σε αυτή τη συνάντηση προσθέτουν κομμάτια στο παζλ των όσων ήδη έχουν θεσπισθεί ή αναμένεται να νομοθετηθούν στα πλαίσια του 3ου μνημονίου για τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και καταβύθιση της ήδη καθημαγμένης δημόσιας εκπαίδευσης, όπως η μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, η δέσμευση για καμιά μονομερή ενέργεια, για υλοποίηση της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ και Ε.Ε., για περιορισμό συνδικαλιστικής δράσης, η αύξηση ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 67

Ως Αγωνιστικές Κινήσεις –Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ξεκινήσει από την πρώτη μέρα στα σχολεία ο αγώνας για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα και να ανατραπεί η αντιεκπαιδευτική, αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική. Για μαζικές γενικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις κόντρα στα σχέδια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ε.Ε. και ΔΝΤ.

Το ποτήρι ξεχείλισε!

Η ανοχή και τα όρια ξεπεράστηκαν

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!

http://paremvaseisde.gr/

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.