Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015 11:52

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΣΕΦΚ). ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ Ε.Σ. ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ Μ.Ε «ΕΠΙΛΟΓΗ» ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΣΕΦΚ)

μέλος ΟΙΕΛΕ, ΕΚΑ

Ανδρέα Λόντου 6, 10681 Αθήνα

τηλ. 210-3820537

24/8/2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ Ε.Σ.

ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ Μ.Ε «ΕΠΙΛΟΓΗ» ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

O Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την εργοδοσία του φροντιστηρίου μέσης εκπαίδευσης «ΕΠΙΛΟΓΗ» στο Ηράκλειο της Κρήτης, η οποία προέβη πριν από λίγες μέρες στην εκδικητική και για συνδικαλιστικούς λόγους απόλυση της συναδέλφισσας Ε.Σ., εκλεγμένου μέλους του Δ.Σ του σωματείου εκπαιδευτικών ιδιωτικής εκπαίδευσης «Γαλάτεια Καζαντζάκη» Ηρακλείου Κρήτης.

Οι ατομικές συμβάσεις εργασίας της συναδέλφισσας Ε.Σ. ανανεώνονταν επί 5 συνεχείς ακαδημαϊκές περιόδους. Όπως συνομολόγησε η εργοδοσία και στην Επιθεώρηση Εργασίας, στην οποία προσέφυγε το σωματείο για να υπερασπιστεί το μέλος του και να ζητήσει την επαναπρόσληψή του, η Ε.Σ. εκτελούσε άψογα τις επαγγελματικές και εκπαιδευτικές της υποχρεώσεις.

Η Ε.Σ. πάλεψε και παλεύει μαζί με το σωματείο της για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των εργαζόμενων καθηγητών στα φροντιστήρια, για να εφαρμόζεται από τους εργοδότες η εργατική νομοθεσία, για να χτυπηθεί η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, για να πληρώνονται στην ώρα τους τα επιδόματα και τα δώρα και να μην υπογράφουν οι εργαζόμενοι εικονικές εξοφλητικές αποδείξεις, για να πληρώνονται οι εκπαιδευτικές αργίες και οι διακοπές, για να διεκδικήσουν οι καθηγητές με μαζικούς όρους νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με βάση τις ανάγκες τους. Παλεύει μέσα από το ταξικό εργατικό κίνημα, για να μπορούν οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους να διεκδικούν τα δίκια τους και να καταγγέλλουν την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία με όποιο μέσο και τρόπο κι αν αυτές εκδηλώνονται.

Η συναδέλφισσα Ε.Σ. απολύθηκε, γιατί δεν δέχτηκε να υπογράψει εικονικά την εξόφληση του δώρου Πάσχα 2015, χωρίς να το πληρωθεί και κάλεσε και όλους τους εργαζομένους της επιχείρησης να πράξουν το ίδιο. Γιατί διεκδίκησε μαζί με το σωματείο να καταβληθούν σε όλους τους εργαζομένους της επιχείρησης δεδουλευμένα που η εργοδοσία δεν είχε καταβάλει και γιατί αντέδρασε σε κάθε προσπάθεια της εργοδοσίας να παραβεί την εργατική νομοθεσία. Γιατί δημοσιοποίησε και κατήγγειλε μαζί με το σωματείο της την πρωτοφανή και παράνομη ενέργεια της εργοδοσίας του φροντιστηρίου Μ.Ε «ΕΠΙΛΟΓΗ» να καταγγείλει, μονομερώς και εν αγνοία τους, τις ατομικές συμβάσεις όλων των εργαζομένων της επιχείρησης την 23/12/2014 και να τους επαναπροσλάβει την 8/1/2015 για να μην πληρώσει τις μέρες αργιών και τα αναλογούντα ποσά στα επιδόματα της χρονιάς, αλλά και να επιβάλει συνθήκη μαύρης εργασίας σε αυτό το χρονικό διάστημα από  23/12/2014 έως και 7/8/2015. Η εργοδοσία επιχείρησε με αυτόν τον τρόπο, εν τοις πράγμασι, να ακυρώσει την κατάκτηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας του κλάδου. Η ευθύνη της Επιθεώρησης Εργασίας του νομού Ηρακλείου είναι τεράστια, γιατί αποδέχθηκε και συγκάλυψε την παράνομη πράξη της εργοδοσίας. Συνιστά παράβαση καθήκοντος το γεγονός αφενός ότι αποδέχθηκε τη μονομερή καταχρηστική ενέργεια της εργοδοσίας να καταγγείλει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας στις 23/12/2014 και στη συνέχεια να τις ανανεώσει στις 8/1/2015, αλλά και αφετέρου ότι δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια επιβολής διοικητικών κυρώσεων, σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν.3996/2011, όταν κατά τη διάρκεια της εργατικής διαφοράς το πρωτοβάθμιο σωματείο και η συναδέλφισσα προχώρησαν σε σχετική καταγγελία, αποκαλύπτοντας και δημόσια την παράνομη κίνηση της εργοδοσίας.

Υπενθυμίζουμε ότι η διακοπή λειτουργίας των φροντιστηρίων την περίοδο των αργιών των Χριστουγέννων κατοχυρώνονται από τις εγκυκλίους Δ5/5500/4.11.1983 και Δ5/3239/1.6.1989 του ΥΠΕΠΘ, όπως αυτές επικαιροποιήθηκαν με τις εγκυκλίους προς τις περιφερειακές υπηρεσίες, οι οποίες καλούνται να ενημερώσουν σχετικά κάθε ενδιαφερόμενο Δ5/114487/1.11.06 & Δ5/139817/22.12.06, Φ8/ 245/14/182782/Δ2, αλλά και την πρόσφατη Φ8/ 245/14/182782/Δ2, 12-11-2014, του διευθυντή της διεύθυνσης σπουδών, προγραμμάτων και οργάνωσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τμήμα Β΄ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ του ΥΠΕΠΘ.

Καταγγέλλουμε ακόμα την εργοδοσία του φροντιστηρίου «ΕΠΙΛΟΓΗ» γιατί προσπάθησε να ποινικοποιήσει τον δίκαιο αγώνα του σωματείου για την επαναπρόσληψη της Ε.Σ, ζητώντας με εισαγγελική παραγγελία να παρέμβει η αστυνομία και να καλέσει την απολυμένη εργαζόμενη και τον πρόεδρο του σωματείου στην ασφάλεια του Α.Τ Ηρακλείου «δια προσωπική τους υπόθεση». Είναι σημείο των καιρών να υπάρχει παρέμβαση των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών σε ένα εργατικό/συνδικαλιστικό αγώνα και θυμίζει άλλες εποχές, όπου η δημοκρατία στην χώρα ήταν στον γύψο. Είναι η δεύτερη φορά (μετά την αντίστοιχη παρέμβαση της αστυνομίας στον αγώνα που έδωσε ο ΣΕΦΚ πέρυσι για την επαναπρόσληψη εργαζόμενης που απολύθηκε μετά από 24 χρόνια από το φροντιστήριο «ΠΡΙΣΜΑ») που εργοδοσία φροντιστηρίου χρησιμοποιεί τον κατασταλτικό μηχανισμό του κράτους με αυτόν τον τρόπο για να χτυπήσει ένα εργατικό αγώνα. Ο ΣΕΦΚ θα αγωνιστεί για να μην υπάρξουν ξανά τέτοια φαινόμενα εργοδοτικής ασυδοσίας και τρομοκρατίας που προσβάλλουν την δημοκρατία που κατάκτησε με αγώνες και αίμα ο λαός μας.

Στα μαύρα χρόνια των μνημονίων που νομοθετείται η φτωχοποίηση και εξαθλίωση του εργαζόμενου λαού, το ξεπούλημα της περιουσίας του στην ξένη και ντόπια ολιγαρχία και στους διεθνείς τοκογλύφους και η αστυνομική καταστολή κάθε εργατικού και κοινωνικού αγώνα γίνεται κανόνας, υπάρχουν εργαζόμενοι και συλλογικότητες που δεν σκύβουν το κεφάλι, δεν υποτάσσονται. Συνεχίζουν να κρατάνε ψηλά τις σημαίες των ταξικών αγώνων. Για τους εργοδότες, το κεφάλαιο και το πολιτικό τους σύστημα αυτοί οι εργαζόμενοι είναι επικίνδυνοι και πρέπει να εξαφανίζονται, να χάνονται σαν σκιές από τους χώρους δουλειάς, για να παραδειγματίζονται και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Το εκπαιδευτικό και εργατικό κίνημα σε καμία περίπτωση δεν θα σιωπήσει και δεν θα επιτρέψει να γίνει αυτή η κατάσταση καθεστώς. Θα στεκόμαστε πάντα αλληλέγγυοι και θα υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο όλους εκείνους τους εργαζόμενους που αντιστέκονται και αγωνίζονται μέσα από τα σωματεία τους παλεύοντας για την αξιοπρέπειά τους, τη δική τους και των συναδέλφων τους.

Καλούμε όλα τα σωματεία της Ιδιωτικής και Δημόσιας Εκπαίδευσης, όλο το εκπαιδευτικό και εργατικό κίνημα να συμπαρασταθεί έμπρακτα στον δίκαιο αγώνα του σωματείου εκπαιδευτικών ιδιωτικής εκπαίδευσης «Γαλάτεια Καζαντζάκη» για την επαναπρόσληψη του μέλους του Δ.Σ του, συναδέλφισσας Ε.Σ.

Καλούμε την εργοδοσία του φροντιστηρίου «ΕΠΙΛΟΓΗ» να ανακαλέσει τώρα την απόφασή της και να επαναπροσλάβει τη συναδέλφισσα Ε.Σ από την νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

ΤΟ ΔΣ του ΣΕΦΚ

sefk.gr

 

 

 

 Σωματείο Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης

"ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ" Ηρακλείου Κρήτης

 

Προς το

Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ηρακλείου Κρήτης

Υπ’όψιν επιθεωρητών εργασίας

Ε. Καραγιάννη (Προϊσταμένου Υπηρεσίας),Α. Σκούρα

 

Τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης (Μ.Ε.) και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και στην Αθήνα και στις πόλεις της περιφέρειας αποτελούσαν πάντα και συνεχίζουν να αποτελούν εργασιακούς χώρους πρωτοφανούς εργοδοτικής ασυδοσίας. Ακόμα και την περίοδο που ήταν σε ισχύ η πανελλαδική ΣΣΕ του κλάδου οι εργοδότες με κάθε τρόπο και υπό τον απόλυτο και αντικειμενικό εκβιασμό των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, παραβίαζαν όλα τα άρθρα της. Ιδιαίτερα μετά την μνημονιακή κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας του κλάδου, μετά και από την πρωτοφανή στην ιστορία των συλλογικών διαπραγματεύσεων κίνηση της εργοδοτικής ένωσης ΟΕΦΕ να καταγγείλει, ενάμιση χρόνο μετά την κήρυξή της ως υποχρεωτικής, την πανελλαδική (εκτός Αττικής) ΣΣΕ του κλάδου η οποία ήταν υποχρεωτική και για τους εργοδότες του ν. Ηρακλείου Κρήτης, η κατάσταση για τους εργαζόμενους καθηγητές στα φροντιστήρια Μ.Ε. έγινε οδυνηρή με την εργοδοτική αυθαιρεσία να ξεπερνάει κάθε όριο. Ωρομίσθια πείνας, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, υπασφάλιση, μη καταβολή επιδομάτων γιορτών και αδειών, εκβιασμοί για υπογραφή εικονικών εξοφλητικών αποδείξεων, εκδικητικές απολύσεις είναι πλέον κανόνας.

 

Χρέος και καθήκον των ταξικών σωματείων του κλάδου και των εκλεγμένων αντιπροσώπων τους είναι να παλεύουν για τα συμφέροντα των εργαζόμενων καθηγητών, να αποκαλύπτουν τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και να τις καταγγέλλουν στις Επιθεωρήσεις Εργασίας. Το βασικό όπλο της εργοδοσίας παραμένει πάντα το ίδιο και είναι η εκδικητική απόλυση όσων εργαζομένων αποφασίζουν να ορθώσουν το ανάστημά τους, να αντισταθούν μέσα από τον οργανωμένο, εργατικό αγώνα με τη στήριξη του σωματείου τους. Σε όλες τις περιπτώσεις την εκδικητική, για συνδικαλιστικούς λόγους απόλυση, οι εργοδότες την ονομάζουν και στην Κρήτη και σε όλη τη χώρα μη ανανέωση σύμβασης ορισμένου χρόνου, εκμεταλλευόμενοι το άθλιο καθεστώς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ανεξάρτητα με το αν ο/η εργαζόμενος/η που βγαίνει μπροστά, δούλευε με συνεχείς ανανεώσεις των ατομικών συμβάσεων εργασίας για 5 ή 10 ή 15 ή ακόμα και 24 χρόνια σταθερά και αδιάλειπτα στην ίδια επιχείρηση. Ανεξάρτητα με το αν ο/η εργαζόμενος/η εκτελούσε με άψογο τρόπο τα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά του/της καθήκοντα.

Η υπόθεση της συναδέλφισσας και μέλους του Δ.Σ του σωματείου μας Εύας Σαϊτάκη είναι ακριβώς μια τέτοια περίπτωση.

 

Θεωρούμε ότι η Υπηρεσία σας είχε τη δυνατότητα μέσα από τις 2 τριμερείς συναντήσεις που έγιναν στις 4/8/2015 και 17/8/2015 με την εργοδοσία του φροντιστηρίου «ΕΠΙΛΟΓΗ» και τις καταγγελίες του σωματείου αλλά και της ίδιας της απολυμένης να αντιληφθεί όλα όσα συνέβαιναν στο φροντιστήριο Μ.Ε «ΕΠΙΛΟΓΗ». Επιβάλλοντας στην επιχείρηση να προσκομίσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και έγγραφα για την επίμαχη περίοδο 2010-2015 (όπως ζητήθηκαν στην καταγγελία μας) και επιτρέποντας στα μέλη μας να έχουν πρόσβαση σε αυτά κατά την διάρκεια των τριμερών συναντήσεων, θα επιβεβαιώνονταν οι καταγγελίες μας για τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας από την εργοδοσία της επιχείρησης. Έτσι το δίκαιο αίτημα του σωματείου για την επαναπρόσληψη της συναδέλφου θα συζητούνταν σε άλλη βάση και η διαδικασία θα έπαιρνε διαφορετική τροπή. Δυστυχώς με δική σας ευθύνη και οι δύο τριμερείς συναντήσεις δεν έφεραν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Σας καλούμε λοιπόν να πάρετε θέση και να απαντήσετε στα παρακάτω:

1. Γιατί η Επιθεώρηση Εργασίας Ηρακλείου δεν αντέδρασε ως όφειλε την περίοδο Δεκέμβρη 2014-Γενάρη 2015, όταν η επιχείρηση «ΕΠΙΛΟΓΗ» κατέθεσε τις ομαδικές καταγγελίες των ατομικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου ολόκληρου του καθηγητικού προσωπικού του φροντιστηρίου στις 23/12/2014, μονομερώς, παράνομα και καταχρηστικά, ενώ στην συνέχεια μετά από μερικές μέρες στις 8/1/2015, κατέθεσε τις επαναπροσλήψεις ολόκληρου πάλι του προσωπικού; Γιατί η υπηρεσία σας συγκάλυψε την παραβατική ενέργεια της εργοδοσίας και δεν επέβαλε τις προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις στην επιχείρηση; Άραγε θεώρησε την συγκεκριμένη ενέργεια σύννομη; Εκτός και αν για την Επιθεώρηση Εργασίας ν. Ηρακλείου εκλαμβάνεται ως «επιχειρησιακή συνήθεια» το φαινόμενο των εικονικών απολύσεων για περιόδους μερικών ημερών ή εβδομάδων ολόκληρου του προσωπικού μιάς επιχείρησης, ώστε να γλιτώσει αυτή από μισθούς αργιών, δώρα και επιδόματα, εισφοροδιαφεύγοντας και φοροδιαφεύγοντας μέσω της μαύρης εργασίας και γι’ αυτό δεν τιμωρείται. Θα είχε πράγματι μεγάλο ενδιαφέρον, για το εκπαιδευτικό και εργατικό κίνημα αλλά και για την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, να ελεγχθεί αν πράγματι αυτή η πρακτική έχει επαναληφθεί και στο παρελθόν και από άλλες επιχειρήσεις στον Ν. Ηρακλείου, φροντιστηριακές ή άλλων κλάδων.

2.

Αλλά ας υποθέσουμε ότι, λόγω φόρτου εργασίας η υπηρεσίας σας, δεν προέβη στις προβλεπόμενες ενέργειες – ως όφειλε σύμφωνα με τον ν.3996/2011 – για να αντιμετωπίσει την παραβατική συμπεριφορά της επιχείρησης «ΕΠΙΛΟΓΗ». Γιατί, όμως, δεν πήρε καμία θέση, έστω και ετεροχρονισμένα κατά τη διάρκεια των δύο εργατικών διαφορών, αφού η παράβαση καταγγέλθηκε από το σωματείο μας και την απολυμένη συναδέλφισσα; Γιατί δεν αξιοποίησε την ευκαιρία προς όφελος της εργαζόμενης στα πλαίσια της συμφιλιωτικού χαρακτήρα της τριμερούς σύσκεψης; Είναι δυνατόν η υπηρεσίας σας να επιτρέπει στην εργοδοσία να δηλώνει χωρίς κανένα κόστος «…Όσον αφορά τη διακοπή των συμβάσεων, εφ’ όσον ισχύει η αργία των ημερών αυτών, θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την ασφαλιστική κάλυψη των μισθωτών…», όπως καταγράφεται στα πρακτικά της τριμερούς; Είναι δυνατόν η υπηρεσίας σας να μην παίρνει θέση για τη μαύρη και απλήρωτη εργασία για εκείνες τις μέρες που οι εργαζόμενοι δούλευαν χωρίς σύμβαση; Τι αποδεικνύουν όλα αυτά για την αξιοπιστία της εργοδοσίας; Πώς το αξιοποιήσατε αυτό το δεδομένο για την απολυμένη εργαζόμενη;

Προς ενημέρωσή σας (αν και θα έπρεπε να το γνωρίζετε) σας καταθέτουμε τις εγκυκλίους του ΥΠΟΠΑΙΘ που ορίζουν ρητά τις μέρες αργιών και διακοπών στα φροντιστήρια Μ.Ε της χώρας. Είναι οι Δ5/3239/1.6.1989 και Δ5/5500/4.11.1983 όπως επικαιροποιήθηκαν από τις Δ5/114487/1.11.06 & Δ5/139817/22.12.06,Φ8/ 245/14/182782/Δ2 αλλά και την πολύ πρόσφατη Φ8/245/14/182782/Δ2, 12-11-2014.

3.

Κατά την διάρκεια της πρώτης εργατικής διαφοράς (Α.Δ.Δ 179) στις 4/8 η εργοδοσία προφανώς δρώντας με δόλο απέφυγε την ουσιαστική συζήτηση, υποσχόμενη και σε εμάς αλλά και στην υπηρεσία σας, ότι θα υπάρξει συνάντηση στις 10/8 μεταξύ της επιχείρησης, της εργαζομένης και του σωματείου για να διευθετηθεί η διαφορά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει καλή προαίρεση. Στις 10/8 και λίγο πριν την προγραμματισμένη ώρα της συνάντησης ο πληρεξούσιος δικηγόρος της επιχείρησης δια τηλεφωνήματος ανακοίνωσε στην απολυμένη συνάδελφο ότι η οριστική απόφαση της εργοδοσίας είναι η απόλυση. Τι έπραξε ο επιθεωρητής που ανέλαβε την Α.Δ.Δ 179 για να προστατεύσει την απολυμένη εργαζόμενη ως όφειλε, από μια τέτοια εξέλιξη; Φρόντισε στις 4/8 και κατά τη διάρκεια της αρχικής τριμερούς (Α.Δ.Δ 179), τουλάχιστον να προτείνει να αναβληθεί η συζήτηση στην υπηρεσία σας για ημερομηνία μετά την ιδιωτική συνάντηση, ώστε αν αυτή είχε αρνητικό αποτέλεσμα να υπάρχει μια τελευταία ελπίδα να βρεθεί λύση στα πλαίσια της τριμερούς; Γιατί - αφού είναι φανερό ότι δεν είχατε την διάθεση να αναλάβετε τέτοιου τύπου πρωτοβουλίες – δεν κάνατε τουλάχιστον δεκτό το αίτημα της απολυμένης συναδέλφου την αμέσως επομένη 11/8 (αρ. πρωτ. 1555/2015) να επαναληφθεί η διαδικασία της τριμερούς μετά την προφανή εξαπάτηση από την πλευρά της εργοδοσίας;

4.Πληροφορούμε την Επιθεώρηση (αν δεν το γνωρίζει) ότι ένα από τα από κλασικά και διαχρονικά όπλα των φροντιστηριαρχών (και όλων των εργοδοτών) για να υποτάσσουν του εργαζομένους είναι η καλλιέργεια του «κανιβαλισμού» στις γραμμές τους. Η υπηρεσία σας γνωρίζει πολύ καλά ότι στις εργατικές διαφορές δεν γίνονται δεκτές μαρτυρικές καταθέσεις, γραπτές ή προφορικές. Επίσης το σωματείο μας σάς κατήγγειλε ότι μόλις  έγινε η καταγγελία της συναδέλφισσας στην υπηρεσία σας οι εργαζόμενοι της επιχείρησης εκβιάζονταν όχι μόνο να υπογράψουν για μισθούς και επιδόματα που δεν έλαβαν αλλά και να υπογράψουν κατάπτυστα κείμενα υπέρ της εργοδοσίας και κατά της εκλεγμένης αντιπροσώπου των εργαζομένων.

 

Γιατί λοιπόν δέχτηκε τις «βεβαιώσεις» εργαζομένων από την επιχείρηση που «βεβαίωναν» ότι δεν έχουν καμία απαίτηση οικονομική ή άλλη από την επιχείρηση; Μάλιστα ο επιθεωρητής (προϊστάμενος της υπηρεσίας σας) που προήδρευσε στην δεύτερη εργατική διαφορά στις 17/8 (καταγγελία 1446/27-7-2015 και 1549), επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο, ώστε να καταγράψει αυτές τις βεβαιώσεις στα πρακτικά της εργατικής διαφοράς μαζί με όλα τα ονόματα των εργαζομένων που φαίνονται ότι τις υπέγραφαν καθώς επίσης και να συμπεριλάβει στα πρακτικά ακόμα ένα στοιχείο που μαρτυρούσε πόσο «καλή» είναι η επιχείρηση «… ψήφισμα στήριξης της Ομόρρυθμης Εταιρείας…». Γιατί η υπηρεσία σας δέχτηκε τις «βεβαιώσεις» των εργαζομένων που στην ουσία λειτούργησαν ως μαρτυρίες αξιοπιστίας της επιχείρησης, ενώ αυτό απαγορεύεται στις εργατικές διαφορές; Πώς προχώρησε σε αυτήν την ενέργεια χωρίς το γνήσιο της υπογραφής κάθε ενός από αυτούς; Γιατί αφού τελικά προχώρησε στην καταγραφή τους στα πρακτικά δεν επέτρεψε στο σωματείο και την απολυμένη εργαζόμενη να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα προφασιζόμενη προσωπικά δεδομένα; Ποια είναι η προστασία των προσωπικών δεδομένων, όταν ο ίδιος ο επιθεωρητής καταγράφει έναν προς έναν όλους τους εργαζόμενους που υπέγραψαν τις «βεβαιώσεις», στα πρακτικά της εργατικής διαφοράς;

5.Το σωματείο είχε ζητήσει πλήρη έλεγχο της επιχείρησης (ατομικές συμβάσεις εργασίας, πίνακες προσωπικού, βιβλία αδειών, μαθητολόγια, ωρολόγια προγράμματα καθηγητών, εξοφλητικές αποδείξεις) για την περίοδο 2010-2015 (5 ακαδημαϊκές περιόδους, ήτοι 2010-11, 2011-12, 2012-13, 2013-14 και 2014-15) που ήταν και η περίοδος που η συνάδελφος εργαζόταν στην επιχείρηση. Η εργοδοσία προσκόμισε εξοφλητικές αποδείξεις, καταστάσεις προσωπικού και βιβλίο αδειών μόνο για τις περιόδους 2013-14 και 2014-15. Η εργοδοσία επικαλέστηκε ότι έχουν χαθεί, γιατί έχουν περάσει χρόνια… Αλίμονο αν μια επιχείρηση μετά από δύο οικονομικές περιόδους δεν είχε στην διάθεσή της όλα τα απαραίτητα έγγραφα που θα αποδείκνυαν στις κρατικές υπηρεσίες και θεσμούς ότι είναι μια τυπική επιχείρηση που εφαρμόζει τους νόμους.

Κι ένα ακόμα στοιχείο για αυτό το ζήτημα. Οι ακαδημαϊκές περίοδοι 2010-2011 και 2011-2012 ήταν και οι μόνες περίοδοι όπου αποδείχτηκε χωρίς καμία αμφισβήτηση ότι η εργοδοσία παρανομούσε. Η ίδια παραδέχτηκε ότι δεν είχε πληρώσει τα επιδόματα αδείας στην απολυμένη συνάδελφο και γι’ αυτό τα κατέθεσε στο Τ.Π.Δ. Γιατί η υπηρεσία σας δεν επέβαλε διοικητικές κυρώσεις; Γιατί δεν αξιολόγησε αυτήν την ομολογία της εργοδοσίας, ώστε να διερευνήσει με ακόμα μεγαλύτερη προσοχή την επίμαχη περίοδο κατά την οποία η επιχείρηση δεν προσκόμισε κανένα στοιχείο; εκτίμησε η υπηρεσία σας ότι η επιχείρηση δεν πλήρωσε τα επιδόματα μόνο στην καταγγέλλουσα, ενώ ήταν τυπική με τους υπόλοιπους εργαζομένους; Το σωματείο όμως είχε ζητήσει τον πλήρη έλεγχο της επιχείρησης για την περίοδο 2010 -2015, ακριβώς γιατί γνώριζε από καταγγελίες εργαζομένων ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση παραβιάζει το σύνολο της εργατικής νομοθεσίας σε όλα του τα άρθρα. Ώρες που δεν δηλώνονταν, μη καταβολή δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, μη καταβολή επιδομάτων και αποζημιώσεων αδείας, μη καταβολή μισθών σε μέρες αργιών, έναρξη ατομικών συμβάσεων βδομάδες μετά την έναρξη των μαθημάτων, διαφορά μεταξύ ωρομισθίων που δηλώνονταν και ωρομισθίων που πληρώνονταν. Η επιχείρηση δεν είχε επίσης καταβάλει στην απολυμένη συναδέλφισσα το Δώρο Πάσχα 2015. Ποια διοικητική κύρωση της επέβαλε η υπηρεσία σας;

Γιατί ουδεμία στιγμή κατά τη διάρκεια της εργατικής διαφοράς, δεν επέτρεψε ο προϊστάμενος της υπηρεσίας και προεδρεύων της εργατικής διαφοράς, ούτε στο σωματείο ούτε στην απολυμένη συνάδελφο να έχουν πρόσβαση στα έγγραφα που προσκόμισε η επιχείρηση, ώστε να συμβάλουν στην αποκάλυψη της αλήθειας; Από την εμπειρία μας και την εμπειρία και όλων των άλλων σωματείων της ιδιωτικής εκπαίδευσης πάντα η εργατική πλευρά έχει πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα, γιατί έχει έννομο συμφέρον και γνωρίζει με ποιο τρόπο οι εργοδότες παρανομούν. Εσείς δεν το επιτρέψατε. Για ποιο λόγο;

6. Η υπηρεσία σας υποθέτουμε γνωρίζει τον Ν.1264/1982. Επίσης απ’ όσο γνωρίζουμε αυτός ο νόμος ακόμα δεν έχει καταργηθεί. Επίσης γνωρίζατε ότι η συναδέλφισσα Εύα Σαϊτάκη είναι εδώ και χρόνια εκλεγμένη αντιπρόσωπος των εργαζομένων καθηγητών στα φροντιστήρια Μ.Ε. του Ν. Ηρακλείου, είναι μέλος του Δ.Σ του σωματείου μας. Στις μέρες μας όπου όποιος εργαζόμενος σηκώσει κεφάλι πρέπει να απολύεται, είχαμε απόλυση εκλεγμένου συνδικαλιστή επειδή αυτός έπραξε το ταξικό και συνδικαλιστικό του καθήκον, από επιχείρηση που αποδεδειγμένα παρανομούσε. Η στάση του προϊσταμένου της υπηρεσίας σας όχι μόνο δεν προστάτευσε την συνδικαλιστική δράση, ως όφειλε σύμφωνα με τον νόμο, αλλά έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να απαξιώσει την συνάδελφο (την απειλούσε συνεχώς με αποβολή από την αίθουσα, έκανε ειρωνικά σχόλια, δεν της παρείχε πρόσβαση στα έγγραφα).

Με την αίτησή μας αυτή απαιτούμε γραπτή απάντηση της υπηρεσίας και την παροχή όλων των στοιχείων που αποτελούν σώμα της εργατικής διαφοράς, καθώς προσκομίστηκαν από την εργοδοσία στα πλαίσια της δημόσιας διαδικασίας των τριμερών εργατικών διαφορών (Α.Δ.Δ 179 4/8/2015 και συνεδρίαση 17/8/2015 κατά την διαδικασία των διατάξεων του ν.1876/1990 σε συνδυασμό με την υπ.αρ.Ε/4637/1968 του Υπ.Εργ. και του αρ.3 του ν.3996/2011, ως αντικαταστάθηκε από το αρ. 23 του ν.4149/2013 ).

το ΔΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

 somatio-idiotikis-ekpedeusis-iraklio

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2015 14:45

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.