Για την ανάγκη αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό και τον ουκρανικό λαό
Κώστας Κούσιαντας, Παντελής Αυθίνος Η σφαγή που διαπράττει το αποικιοκρατικό κράτος του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού λαού, με την αμέριστη στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη τους ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού, είναι από πολλές απόψεις το ιστορικό ισοδύναμο της σφαγής που διαπράττει το ρωσικό δικτατορικό καθεστώς εναντίον του ουκρανικού λαού. Το μέγεθος της σφαγής αμάχων, ο αφανισμός ολόκληρων κατοικημένων περιοχών, ο βομβαρδισμός νοσοκομείων, σχολείων και υποδομών, η συστηματική εθνοκάθαρση κατακτημένων περιοχών…, όλα αυτά επαναλαμβάνονται κατοπτρικά στην Παλαιστίνη και στην Ουκρανία, στη Μπούτσα και στη Γάζα, στην Μαριούπολη και στο Χαν Γιουνίς.
Είναι οι BRICS+ ένας αντιαποικιακός σχηματισμός που αξίζει να επικροτείται από την Αριστερά; Κάθε άλλο.
Tithi Bhattacharya, Gareth Dale. Οι BRICS+, μια ομάδα χωρών με επικεφαλής έναν επίδοξο ηγεμόνα, αμφισβητούν την καθιερωμένη παγκόσμια τάξη, αλλά τελικά το πνεύμα που τους κινεί είναι το ίδιο: η συσσώρευση κεφαλαίου. Ο αγώνας τους είναι για το ποιος κυβερνά το κοπάδι, και όχι κατά της ίδιας της ιεραρχίας. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η διαγραφή χρέους δεν βρίσκεται πουθενά στην ατζέντα τους, δεδομένου ότι η Κίνα είναι το μεγαλύτερο έθνος-πιστωτής στον κόσμο.
Η άποψή μας: Αλληλεγγύη στην ουκρανική αντίσταση
Θα πρέπει να σταθούμε στο πλευρό του ουκρανικού λαού, που αγωνίζεται για το δικαίωμά του να ζει σε μια χώρα στην οποία να μπορεί ο ίδιος να καθορίσει τη μορφή του πολιτεύματός του, να διεκδικήσει τα δικαιώματά του, να βελτιώσει τις υλικές συνθήκες διαβίωσής του. Με ιδιαίτερη αποφασιστικότητα θα πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των οργανώσεων του ουκρανικού κοινωνικού και εργατικού κινήματος, που διεξάγουν σήμερα έναν πολύπλευρο αγώνα, αποτελώντας κρίσιμες πτυχές της ουκρανικής αντίστασης, και παλεύοντας όμως ταυτόχρονα ενάντια στη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Ζελένσκι και τους Ουκρανούς ολιγάρχες που προσπαθούν να φορτώσουν τα βάρη του πολέμου στις πλάτες του εργαζόμενου λαού
Γράμμα αλληλεγγύης από την Ουκρανία προς τον Παλαιστινιακό λαό
Εμείς, οι Ουκρανοί ερευνητές, καλλιτέχνες, πολιτικοί και εργατικοί ακτιβιστές, μέλη της κοινωνίας των πολιτών, στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τον λαό της Παλαιστίνης, ο οποίος εδώ και 75 χρόνια υφίσταται και αντιστέκεται στην ισραηλινή στρατιωτική κατοχή, τον διαχωρισμό, την αποικιοκρατική βία των εποίκων, την εθνοκάθαρση, την απαλλοτρίωση της γης και το απαρτχάιντ. Γράφουμε αυτή την επιστολή ως άνθρωποι προς ανθρώπους. Ο κυρίαρχος λόγος σε κυβερνητικό επίπεδο και ακόμη και μεταξύ των ομάδων αλληλεγγύης που υποστηρίζουν τους αγώνες των Ουκρανών και των Παλαιστινίων συχνά δημιουργεί διαχωρισμό. Με αυτή την επιστολή απορρίπτουμε αυτούς τους διαχωρισμούς και επιβεβαιώνουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους όσοι καταπιέζονται και αγωνίζονται για την ελευθερία.
Η Παλαιστίνη, το Ισραήλ και η αραβοϊσραηλινή σύγκρουση (μέχρι το 2014)
Joel Beinin Lisa Hajjar Η σύγκρουση μεταξύ Παλαιστινίων Αράβων και Σιωνιστών (σήμερα Ισραηλινών) Εβραίων είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο, που χρονολογείται από τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα. Αν και οι δύο ομάδες έχουν διαφορετικές θρησκείες (οι Παλαιστίνιοι περιλαμβάνουν μουσουλμάνους, χριστιανούς και Δρούζους), οι θρησκευτικές διαφορές δεν είναι η αιτία της διαμάχης. Η σύγκρουση ξεκίνησε ως αγώνας για τη γη. Από το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι το 1948, η περιοχή που διεκδικούσαν και οι δύο ομάδες ήταν διεθνώς γνωστή ως Παλαιστίνη.
Κουήρ νεορεαλισμός: Το «Ossessione» του Λουκίνο Βισκόντι και η κινηματογραφική συνωμοσία κατά του φασισμού
Lorenzo Fabbri Δημιουργώ μια γενεαλογία για το Ossessione του Βισκόντι του 1943 και την προβολή της κουήρ κατάστασης ως αυθεντικής εναλλακτικής λύσης απέναντι στη φασιστική ζωή. Συμπερασματικά, διαχωρίζω το σύστημα οικειότητας και συναισθηματικότητας που αξιοποιεί αυτή η ταινία από εκείνο που συνέβαλε στην παγίωση του μεταπολεμικού νεορεαλισμού.