Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016 12:54

24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες σε ΝΕΑ και Βήμα

Δημήτρης Κανελλόπουλος

Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες ξεκίνησαν από χθες (Δευτέρα) οι εργαζόμενοι στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη του Σταύρου Ψυχάρη.

Το αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων και οι απεργίες θα συνεχιστούν μέχρι να πληρωθούν ένα 15νθήμερο (του Αυγούστου!) και το δώρο Χριστουγέννων.

Ο Αντώνης Καρακούσης, διευθυντής του «Βήματος της Κυριακής», μετέφερε στον κόσμο το μήνυμα πως δεν υπάρχουν χρήματα ούτε καν για να καλυφθεί ένα μέρος του δώρου των Χριστουγέννων.

Αλλωστε κι ένα μικρό ποσό που κατατέθηκε την Παρασκευή, δεσμεύτηκε από τις τράπεζες λόγω χρεών του Οργανισμού προς αυτές.

O Καρακούσης πρόσθεσε ότι ο Σταύρος Ψυχάρης αδυνατεί να πληρώσει τα τοκοχρεολύσια δανείων του στις τράπεζες, με αποτέλεσμα αυτές από την 1η Ιανουαρίου 2017 να παίρνουν τον έλεγχο του δημοσιογραφικού ομίλου.

Πράγμα το οποίο σημαίνει πως θα προχωρήσουν σε εκκαθάριση (εν λειτουργία;) με σκοπό να πουλήσουν το μαγαζί σε όποιον ενδιαφερόμενο.

Ο κόσμος στον ΔΟΛ μετρά ήδη πέντε μήνες απλήρωτος. Και ρίχνει τις ευθύνες στην ιδιοκτησία του Συγκροτήματος, σκεφτείτε πως μόνο δύο άνθρωποι ψήφισαν κατά της απεργίας.

Πληροφορίες θέλουν τον Σταύρο Ψυχάρη να περνάει τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του στο Λονδίνο. Αυτά είναι...

Εφημερίδα των Συντακτών, 20 Δεκεμβρίου 2016

 

Είμαστε με τους εργαζόμενους

Συντάκτης: ΕΦ.ΣΥΝ.

Από χθες ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, στο πλαίσιο του οποίου εκδίδονται «Τα Νέα» και «Το Βήμα», έπαψε να υπάρχει όπως τον ξέραμε. Ο ιδιοκτήτης του Σταύρος Ψυχάρης -όπως έγινε γνωστό- αδυνατεί να πληρώσει τα τοκοχρεολύσια δανείων του, με αποτέλεσμα ολόκληρο το ιστορικό αυτό συγκρότημα στις αρχές του 2017 να περάσει στον έλεγχο των πιστωτριών τραπεζών, οι οποίες θα εκποιήσουν τα περιουσιακά στοιχεία που θα περιέλθουν στην κατοχή τους με στόχο να πάρουν τα χρήματά τους.

Οι εργαζόμενοι του συγκροτήματος, σε συνεννόηση με τις συνδικαλιστικές δημοσιογραφικές οργανώσεις, κήρυξαν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας κατ’ αρχάς τα δεδουλευμένα και φυσικά κάθε άλλο νόμιμο δικαίωμά τους. Πράγμα που σημαίνει ότι κανονικά κανένα μέσο ενημέρωσης του ΔΟΛ δεν θα εκδοθεί και δεν θα λειτουργήσει για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Το συγκρότημα Λαμπράκη μετρά σχεδόν έναν αιώνα ζωής. Καταγράφηκε στη σύγχρονη ελληνική ιστορία ως εξωθεσμικό κέντρο εξουσίας, από τα ισχυρότερα -αν όχι το ισχυρότερο- της χώρας. Στη συνείδηση του λαού θεωρείται η δύναμη που ανεβοκατέβαζε κυβερνήσεις. Δεν πρόκειται για ψευδή συνείδηση. Πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για αλήθεια. Το ισχυρό αυτό κέντρο ταυτίζεται με σκοτεινά παρασκήνια και πολιτικές κρίσεις καθώς και με ακόμη περισσότερες πολιτικές λύσεις που δόθηκαν κατά καιρούς -ανεξαρτήτως πώς τις κρίνει κανείς.

Η δύναμη του ΔΟΛ βασίστηκε στο γεγονός ότι ταυτίστηκε με τα συμφέροντα των κυρίαρχων τάξεων και δεν είχε δισταγμό να υποστηρίξει τις πιο διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις αν αυτό επέβαλλαν αυτά τα συμφέροντα. Είχε πάντα στενές σχέσεις με όσους ξένους παράγοντες έπαιζαν ρόλο στις ελληνικές υποθέσεις και συγκέντρωνε στις τάξεις του δυνατά μυαλά και πένες από όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους.

Χωρίς αμφιβολία ο ΔΟΛ ήταν ένα κατεστημένο. Ισχυρό, πολυπλόκαμο και διαπλεκόμενο. Τώρα όλα δείχνουν ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο τέλος. Υπάρχουν μόνο οι εργαζόμενοί του, που το αφεντικό τούς πέταξε στον δρόμο. Είμαστε μαζί τους. Γιατί γνωρίζουμε τη θέση στην οποία βρίσκονται. Γιατί έχουν δίκιο. Γιατί τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι μόνο οι ιδιοκτήτες τους. Γιατί όταν κλείνει ένα μέσο, συρρικνώνεται η δημοκρατία, αφού δεν καταγράφονται και δεν δημοσιεύονται οι απόψεις, με τις οποίες ενδεχομένως να διαφωνούμε.

Εφημερίδα των Συντακτών, 20 Δεκεμβρίου 2016 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017 22:44

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.