Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016 12:05

Διακόπηκε η επιτροπή Εθνικού διαλόγου για την Παιδεία ύστερα από διαμαρτυρία εκπαιδευτικών και φοιτητών

Διεκόπη η πρώτη συζήτηση της επιτροπής Εθνικού και κοινωνικού διαλόγου για την Παιδεία ύστερα από διαμαρτυρία φοιτητών και εκπαιδευτικών με συνθήματα και πανό στο Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Παστέρ (Βασ. Σοφίας 127)

«Θέλουμε δουλειά, θέλουμε ζωή» φωνάζαν δεκάδες εκπαιδευτικοί και φοιτητές οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί μέσα και έξω από το αμφιθέατρο.

«Αφού ψηφίσατε και το τρίτο μνημόνιο, θέλετε και διάλογο» έγραφε το τεράστιο πανό που έχουν απλώσει μπροστά στο πάνελ που έχει στηθεί στον χώρο.

«Εμπρός, λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη» φωνάζουν οι εκπαιδευτικοί που ζητούν μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση.

Στην εναρκτήρια συζήτηση στην οποία θα παρευρίσκονταν και ο Υπουργος Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, ομιλητές θα ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου κ. Λιάκος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Γαβρόγλου, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας κ. Θεοτοκάς και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ. Κουζέλης.

Κατά την διαμαρτυρία εκπαιδευτικοί και φοιτητές πήραν τον λόγο ενώ υπήρξαν έντονοι διαπληκτισμοί με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας αλλά και μέλη της επιτροπής του Εθνικού διαλόγου.

Ο Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης μέχρι τις 8 το απόγευμα δεν είχε έρθει. Προσήρθε η αναπληρωτρια Υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου στην αίθουσα και ύστερα από διαμαρτυρία εκπαιδευτικών αποχώρησε

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΠΕ και ΔΕ

 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΔΕΣΜΟΦΥΛΑΚΕΣ

Χθες 12 Ιανουαρίου 2016, δάσκαλοι, καθηγητές, μόνιμοι, αναπληρωτές αδιόριστοι και φοιτητές με αποφάσεις των συλλόγων τους και τη δυναμική τους παρουσία, (πανό, παρεμβάσεις και συνθήματα) ακύρωσαν την πρώτη «συζήτηση», της επιτροπής Εθνικού «διαλόγου» για την Παιδεία και ανάγκασαν τον υπουργό Παιδείας να μην τολμήσει να εμφανιστεί.

Η μεγάλη υπερπαραγωγή, που στήθηκε στο Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Παστέρ με κανάλια, συμβούλους και το υπόλοιπο προσωπικό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν είναι ούτε «εθνικός», ούτε «διάλογος».

Η κυβέρνηση, οι εργοδοτικές οργανώσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΟΣΑ, έχουν συμφωνήσει σε ένα πολύ συγκεκριμένο σύνολο αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και μέτρων στην εκπαίδευση –κι όχι μόνο- που υπέγραψαν μαζί με ΝΔ – ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ, στο τρίτο μνημόνιο.

Είναι αυτά που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται, με τους μηδενικούς διορισμούς το 2015 και τα χιλιάδες κενά, τη νέα μείωση των δαπανών για την εκπαίδευση στον προϋπολογισμό του 2016, την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μαθητεία – τζάμπα εργασία για τους εργοδότες, εν μέσω του κηρυγμένου, δήθεν, διαλόγου. Η κυβέρνηση επιτίθεται με το αντιασφαλιστικό έκτρωμα σε όλη την κοινωνία και μας καλεί σε διάλογο για το πώς θα μπαίνουμε στην τάξη στα 67!!!!

Σε αυτά τα πλαίσια ο κ Λιάκος, προτείνει στους εκπαιδευτικούς να βρουν και τρόπους που θα αποφέρουν χρήματα για τα σχολεία, όπως «οι σχολικές εγκαταστάσεις και οι φοιτητικές εστίες, να λειτουργήσουν ως κατασκηνώσεις ή ως hostel νέων Ιούλιο και Αύγουστο. Γιατί όχι κι ως θερινοί κινηματογράφοι». Και δεν θεωρεί αυτές τις προτάσεις ανέκδοτο, αλλά τον αγώνα των εκπαιδευτικών, όπως απαξιωτικά τους αποκάλεσε, ζητώντας να αποχωρήσουν για να ξεκινήσει την πρώτη ημέρα της κυβερνητικής φιέστας.

Κανένας δήθεν διάλογος με τους κυβερνητικούς δεσμοφύλακες! Ξέρουν καλά ότι τα αντιδραστικά σχέδια τους θα είναι έωλα, αν δεν έχουν την ανοχή μας, αν δεν τους αφήσουμε να μιλήσουν στο όνομά μας. Καμιά αναμονή, καμιά ανακωχή. Φωνή στους αγώνες μας, για να ανατρέψουμε τη βάρβαρη πολιτική τους! Θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους!

 

Της Ντίνας Ρέππα

Ε! ρε γλέντια σήμερα, στην ακύρωση της φιέστας του υπουργείου παιδείας!

Τα εκπαιδευτικά σωματεία μαζί με τους αναπληρωτές κι αδιόριστους εκπαιδευτικούς βρεθήκαμε στην καμπάνια παραπλάνησης του Υπουργείου Παιδείας... αυτοί που άφησαν τα σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς για μήνες ολόκληρους, αυτοί που τάζουν για μια ακόμη φορά διορισμούς και υπογράφουν την αναστολή των προσλήψεων, αυτοί που σε κάθε μας αίτημα μας απαντούν με τις μνημονιακές υποχρεώσεις και πολύ δε περισσότερο αυτοί που υπογράφουν να δουλεύουμε μέχρι τον τάφο και οι αναπληρωτές να μείνουν αιώνια άνεργοι, τολμούν και μιλούν για διάλογο...

Φυσικά για όποιον ξέρει τη μαχόμενη εκπαίδευση, μπορεί να καταλάβει ότι ξέρει να δίνει μάχες και να τις κερδίζει... η καμπάνια παραπλάνησης ακυρώθηκε σήμερα... τα αιτήματα των εκπαιδευτικών που δουλεύουν στην τάξη και όχι στα βουλευτικά γραφεία, των ανθρώπων που γνωρίζουν τι σημαίνει να διδάσκεις στα 60 και στα 65, αυτών που ζουν στο πετσί τους τι σημαίνει να μετακινείσαι από τη μια άκρια της Ελλάδας στην άλλη για 6 και 7 μήνες δουλειά, κάθε φορά σε άλλο τόπο κι ύστερα να απολύεσαι κάθε Ιούνιο, μα κάθε Ιούνιο, ήρθαν σήμερα να αναμετρηθούν στα ίσα με τα κομψά και λουσάτα, φαντεζί επικοινωνιακά κόλπα της εξουσίας... και κέρδισαν... γιατί εμείς έχουμε το δίκιο... γιατί κάθε λέξη μας, κάθε σύνθημα που φωνάξαμε είχε πίσω του και δίπλα του τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που 6 χρόνια τώρα τα έβαλαν με τη Διαμαντοπούλου και τον Αρβανιτόπουλο, το Λοβέρδο και το Μητσοτάκη... που κράτησαν όρθιο το δημόσιο σχολείο απέναντι σε κάθε επίθεση για την κατεδάφισή του... που πάλεψαμε και παλεύουμε για να προστατευτούν δικαιώματα και διεκδικήσεις... που είμαστε περήφανες και περήφανοι γιατί αυτοί οι αγώνες ευθύνονται για ότι έχει σωθεί... και δηλώνουμε με αυτοπεποίθηση και τσαμπουκά ότι θα ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια κι αυτής της μνημονιακής κυβέρνησης να διαλύσει τη δημόσια εκπαίδευση... γιατί πραγματικά είναι τουλάχιστον χλευασμός να ισχυρίζεται το υπουργείο ότι κάνει διάλογο για ένα καλύτερο σχολείο όταν η κυβέρνηση νομοθετεί σε λίγες εβδομάδες αυτό το σχολείο να έχει κάτι γερόντια για εκπαιδευτικούς...

Γι' αυτό σήμερα το πρώτο σύνθημα που φωνάξαμε ήταν "Γκρεμίζουν κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα, Όλοι στο δρόμο, Όλοι στον αγώνα"... γι' αυτό, δεν αποχωρήσαμε παρά μόνο όταν αποχώρησε και ο τελευταίος παρατρεχάμενος που ήταν εκεί για να δώσει διαπιστευτήρια στη νέα εξουσία...

Αξίζει να σημειώσω ότι αυτή η εξουσία δεν έχει ακόμα καταλάβει με ποιους έχει να κάνει... νόμιζε ανοήτως, ότι πήγαμε συμβολικά και θα φεύγαμε για να τους αφήσουμε να διαλύσουν την εκπαίδευση με την ησυχία τους... αλλά, οκ, ποτέ δεν είναι αργά... το κατάλαβαν σήμερα... το έχω γράψει και άλλη φορά... τα βάλαμε με τα ντόμπερμαν του νεοφιλελευθερισμού, τη Διαμαντοπούλου και το Μητσοτάκη... δε θα κωλόσουμε σε κλώνους!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣ

Για την παράσταση διαμαρτυρίας στην πρώτη δημόσια συζήτηση για τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία

Σήμερα Τρίτη 12/01/2016, πραγματοποιήσαμε συμβολική διαμαρτυρία στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Παστέρ στην πρώτη δημόσια συζήτηση για τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία.

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές αποχωρώντας από το χώρο κάναμε σαφές ότι:
Όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η πραγματικότητα δεν κρύβεται. Δεν πάει πολύς καιρός που ψήφισε το 3ο μνημόνιο στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται αντιεκπαιδευτικά μέτρα από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ενώ μείωσε ξανά τον προϋπολογισμό για τις σχολές μας και προχώρησε σε 2η αρπαγή των αποθεματικών των σχολών μας.

Αυτοί που σήμερα, στήνουν τον εθνικό διάλογο αποδεικνύεται ότι συνεχίζουν την πολιτική της Ε.Ε., με σκοπό την μετατροπή της μόρφωσης μας σε πανάκριβο εμπόρευμα, για λίγους και εκλεκτούς.

Η επίθεση στις σπουδές και στο μέλλον μας δεν καμουφλάρεται με στημένους διαλόγους. Οργανώνουμε την αντεπίθεση σε κάθε σχολή, τμήμα, έτος για τη μόρφωση και τη ζωή που μας αξίζει. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μαζί με όλο το λαό.

12 Ιανουάριος, 2016

alfavita

diamartiria2paideia

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016 11:39

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.